największą popularnością: 1. Ciasto japońskie 2. Sałatka z serka wiejskiego (wersja II) 3. Kasztanki, czyli mini pączusie 4. Oponki 5. Zebra 6. Kolorowa babka kisielowa 7. Jamajka 8. Ciasto „Tajemniczy ogród” 9. Tarta Oreo 10. Sałatka z cukinii na zimę Cała zeszłoroczna „10-tka” niemal zupełnie została wywrócona do góry nogami :) Ciekawe jak będzie za rok :D Dziękujemy
MyCookBook.pldrobną kosteczkę. Tuńczyka odcedzam z oleju. Paprykę myję, wycinam pesteczki, i kroję w kosteczkę. W misce układam warstwy sałatki, na spód daję połowę pierożków, następnie połowę ogórków, oprószam pieprzem. Układam warstwy kolorowej papryki, smaruję obficie majonezem, oprószam pieprzem. Teraz wykładam tuńczyka, resztę ogórków, pierożki i znowu majonez. Sałatkę dekoruję posiekanym szczypiorkiem i połówkami
Takie tam pichceniebardzo lubię. Świetnie łączy się z czarnymi oliwkami, rukolą i cytrusami. Z dodatkiem mozzarelli i czerwonej cebuli jest przepyszna, wyrazista w smaku. Takie sałatki śmiało można zabrać ze sobą do pracy. Bardzo syte, kolorowe, z powodzeniem zastapią tradycyjny obiad z kaszy gryczanej z gulaszem, który jest znacznie cięższy i nudny, a wiosna jest właśnie po to, aby urozmaicać(...)codzienie dania. Do sałatki można dodać suszone pomidory lub inny, ulubiony ser jak np. capri czy ostrzejszą w smaku gorgonzolę, grecka feta będzie doskonała w tym przepisie, ale należy pamiętać, że jest juz wystarczająco słona. Grillowany halloumi także pasuje do tego przepisu, rozmarzyłam się, pyszności! Można posypać sałatkę ulubionymi ziarnami podprażonego słonecznika lub sezamem. Sałatka z kaszy gryczanej
Moja smaczna kuchniaPrzy takiej pogodzie, niech przynajmniej nasze talerze będą kolorowe i smaczne:) Byle do wiosny!!!:-) Chciałam zaprezentować wam moją ulubioną sałatkę. Zdecydowanie jest to sałaty element mojej kuchni i staram się wpleść ją do przeróżnych potraw. Sałatka ta świtanie pasuje do wszelakich mięs, ziemniaków czy ryżu. Świetna alternatywa do tradycyjnych surówek. Przygotowanie nie należy do specjalnie skomplikowanych i wymaga tylko
Kuchnia Pełna PasjiAromatyzowane oliwy mają szerokie zastosowanie w kuchni. Do pieczenia, smażenia, do sałatek.,..te kupowane kusza różnorodnością dodatków, ale i ...są drogie. A zobaczcie jak łatwo możemy przygotować takie oliwy w domu. Zmieniając dodatki możemy mieć takie oliwy smakowe jakie tylko chcemy i lubimy. **DOMOWA OLIWA Z BAZYLIĄ I CZOSNKIEM: Składniki: 250 ml oliwy z oliwek 2- 3 ząbki(...)Wykonanie: Pomidora, ząbki czosnku oraz liście bazylii zalewamy oliwą, odstawiamy aby przegryzła ona smaki. Po kilku dniach mamy pyszną aromatyzowaną oliwę np do sałatek i sosów. **DOMOWA OLIWA ROZMARYNOWA: Składniki: 2 gałązki rozmarynu kilka ziarenek kolorowego pieprzu 250 ml oliwy z oliwek Wykonanie: Do szklanej butelki wkładamy gałązki rozmarynu, wrzucamy ziarenka pieprzu, zalewamy oliwą. Odstawiamy na min kilka
Z Majeczką w kuchnidymka koperek ser feta Sos: oliwa z oliwek ocet winny miód musztarda francuska lub dijon zioła do sałatek granulowany czosnek sól pieprz słodka papryka Sałatkę można oczywiście urozmaicić o inne składniki zielone...lub kolorowe. Pokroiłam: dymkę zielony ogórek liście sałaty masłowej drobno pokrojony koperek pokrojony w kostkę ser feta Został jeszcze sos do zrobienia;) Do miseczki wlewałam kolejno: miód(...)oliwę z oliwek ocet winny musztardę francuską przyprawy Sos dokładnie wymieszałam (polecam w małym słoiku) i polałam nim sałatkę. Sos jest uniwersalny i pasuje do różnych sałatek ze świeżych warzyw. Smacznego
potrawyregionalneKolorowa, piękna i niesamowicie apetyczna 😋 Znakomita na śniadanie, obiad, jak i kolację. Pyszne plastry awokado połączone z pomidorkami koktajlowymi. Ostrości dodały kiełki z rzodkiewki, a
Kulinarne przemysleniaSałatki są nieodłącznym elementem każdego dobrego przyjęcia - czy to większa uroczystość czy kameralna kolacja z przyjaciółmi. Wystarczy kilka dobrze dobranych składników (które często posiadamy w kuchennych
Kolorowy PrzepisownikUwielbiam sałatki. Zwłaszcza latem królują one w mojej kuchni. Już niedługo upragnione wakacje, wyjazd, więc takich kolorowych letnich propozycji coraz więcej na moim stole. Dziś zapraszam Was na pyszną i zdrową sałatkę na bazie kaszy jęczmiennej z tuńczykiem, kukurydzą, papryką i pomidorkami paprykowymi. Do tego odrobina zieleni i… jest pysznie. Polecam Wam tą sałatkę! Składniki: 1 woreczek kaszy
Słodkie okruszkiTa sałatka to stały punkt w moim "programie", bo wszyscy się nią zajadają :) smaki fajnie połączone, z kurczakową wkładką - sycąca i pożywna zarówno na przyjęcie jak
Kolorowy Przepisownikkolejna sałatka, która przypadła mi do gustu:) Lekka, smaczna, kolorowa i zawsze ładnie wyglądająca dzięki temu, że sosik do niej serwujemy osobno:) Polecam. Składniki: 1 opakowanie mixu sałat; 1 słoik suszonych pomidorów w oleju; 2 opakowania sera "Błękitny Lazur"; 1 melon "kantalupa" (o pomarańczowym miąższu); kiść winogron czerwonych lub różowych; 100 g suszonej żurawiny; 300 g szynki łososiowej(...)kulki melona (lub kostkę); posypać suszoną żurawiną i ułożyć na wierzchu polędwicę zwiniętą w fantazyjne róże. Wszystkie składniki sosu zmiksować. Sos podajemy w sosjerce. Każdy z biesiadników serwuje sobie sałatkę na swój talerzyk i na talerzyku polewa sobie odrobiną sosu
In my kitchenCokolwiek do nich dodamy, oczywiście kierując się kulinarnym zdrowym rozsądkiem, zawsze będą pyszne. Sałatka z muszelek, kurczaka… i nie tylko. Składniki: - 2 pojedyncze filety z kurczaka (wędzone, pieczone, smażone…) - makaron Lumaconi ( w kształcie dużych muszli) – ok. 300g - pęczek rzodkiewek - 4 mini papryki kolorowe (lub po ½ czerwonej i pomarańczowej) - 1 czerwona cebula - jasna część pora - szczypior - 1 puszka(...)cytryny (do smaku). Wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Gotową sałatkę podajemy na liściu sałaty rzymskiej i posypujemy posiekanymi pistacjami. Sałatka z muszelek, kurczaka… i nie tylko może być podana na ciepło i na zimno. Bardzo aromatyczna, kolorowa, a dzięki dodatkom – skórki cytrynowej i wina ryżowego Mirin – lekka i orzeźwiająca. Warto dodać, że Mirin to przyprawa (jap. 味醂), która nadaje potrawom
mojewypiekiinietylkoPoczątek tygodnia rozpoczynamy od lekkiej i smacznej kompozycji ukrytej w sałatce. Wiosna to czas kiedy na straganach pojawiają się kolorowe warzywa, które swymi barwami zachęcają nas do zmiany swej diety. Ja również z chęcią sięgam po pachnące pomidory, paprykę czy zieleń sałaty i z utęsknieniem czekam na nowalijki. Dziś moc witamin ukryta w warzywach została podana z mozzarellą(...)migdałami. A Wy lubicie takie połączenie ? Sałatkę tę polecam zarówno na śniadanie jak i na kolację. Sałatka z pomidorami, mozzarellą i migdałami SKŁADNIKI : 6-8 liści salaty 1 pomidor np malinowy 1/2 papryki czerwonej 6 kulek mini mozzarelli 14 migdałów szczypiorek pieprz świeżo mielony PRZYGOTOWANIE : Sałatę płuczemy, osuszamy i szarpiemy - układamy na talerzu. paprykę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimasełku lub w zupie, tak zazwyczaj robiła go mama;) Warzywo to jednak zasługiwało na szersze zastosowanie niż z bułką tartą na maśle J Smak takiej sałatki poznałam zdecydowanie za późno, jest bardzo smaczna, kolorowa i dość sycąca z kukurydzą Bonduelle smakuje wyjątkowo! Składniki: ½ kalafiora 3 jajka 20 dag świeżego bobu 1 puszka kukurydzy złocistej Bonduelle(...)dużych oczkach, kukurydzę z puszki osączam , wszystkie składniki mieszam razem w salaterce. Sos: Majonez łączę ze śmietaną oraz sokiem z cytryny, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, polewam sałatkę, schładzam w lodówce, mieszam dopiero przed podaniem. Czy wiesz że?.... Warzywa Bonduelle są uprawiane przy minimalizowaniu środków ochrony roślin. Firma osiąga to dzięki szerokiej wiedzy ich Agronomów oraz nowoczesnym metodom
Wanilia i KardamonZakupiłam kolorowe marchewki: już pisałam o tym kiedy pisałam o sałatce marchewkowej. Marchewki zakupiłam w Fusion Gusto więc jeśli macie ochotę to zajrzyjcie tam. Wyglądają nieziemsko, marchewki oczywiście, jedyny problem przy gotowaniu zupy miałam taki że marchew fioletową i czarną musiałam ugotować oddzielnie bo inaczej zupa miałby kolor ciemnofioletowy. Zupa jest zjawiskowa, pyszna i pożywna, zachęcam do zabawy. Kolorowa
Moje Małe Czarowaniegrillowanie i zdrowych potraw zjadanie. Filet z kurczaka serem kozim został nadziany i w papierowych woreczkach grillowany. Do mięsa lekka sałatka została przygotowana, olejem rzepakowym na końcu polana. Całość smaczne, zdrowe i kolorowe. „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego dania na nim przygotowuję, oraz dodaję go do sałatek” Składniki
Moniki Smakołyki