sałatka kolorowa - 1759 przepisów (strona:42/118)

Wiosenna sałatka 239

Dzień dobry! Na targowych straganach coraz więcej nowalijek. Świeże rzodkiewki, botwinka, szpinak. Wszystko wygląda tak wiosennie i kolorowo. Nie sposób się oprzeć, prawda? Dlatego też dzisiaj przedstawiam Wam bardzo prosty pomysł na sałatkę czy to na śniadanie czy inny posiłek w ciągu dnia. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu

Pora coś zjeść
Ciepła sałatka z komosą ryżową (quinoa), batatami i jarmużem 242

szykować ją w przed samym podaniem, gdyż najsmaczniejsza jest ciepła (ale nie gorąca!). Użyłam jarmużu fioletowego, następnym razem wezmę zielony - wydaje mi się delikatniejszy. Sałatka poza tym że smaczna - cieszy oko. Jest bardzo kolorowa, co sprawia, że jemy ją z przyjemnością. inspiracją był przepis z  tej  strony składniki 1 łyżka oliwy z oliwek  250g batatów (słodkie(...)razem podgrzać. Przełożyć do miski, dodać cebulę, posypać ziarenkami granatu. W małej misce wymieszać sok pomarańczowy i oliwę. Doprawić solą  i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Polać ciepłą sałatkę, wymieszać, posypać kolendrą i natychmiast podawać. Smacznego

Stare Gary
Błyskawiczna sałatka z oliwkami 207

Dziś zapraszam Was na błyskawiczną sałatkę z oliwkami . Uwielbiam szybkie sałatki i surówki, które doskonale nadają się na przyjęcia, jak i w dni powszednie. Ten pyszny kolorowy dodatek nie tylko cieszy podniebienie, ale też i oczy, a do tego jest naprawdę zdrowy. Do przygotowania takiej sałatki warto wybrać produkty najwyższej jakości. Zachęcam Was do odwiedzin strony Greckie Przysmaki , gdzie znajdziecie

Słodkie okruszki
Miruna na parze na sałatce z kaszy pęczak 255

rozpustnych :) MIRUNA NA PARZE NA SAŁATCE Z KASZY PĘCZAK Składniki na rybę: - 250 gramów mrożonej miruny - pół cytryny - kawałek imbiru - pieprz kolorowy - sól Przygotowanie: Do garnka do gotowania na parze wlewamy wodę. Wrzucamy do niej przekrojoną na ćwiartki cytrynę oraz obrany kawałek imbiru. Do nadstawki wkładamy rybę i posypujemy ją świeżo mielonym, kolorowym pieprzem. Gotujemy na parze do wyraźnego(...)ścięcia się i miękkości ryby. Dopiero po tym ją solimy. Składniki na sałatkę: - 100 gramów kaszy pęczak - pęczek szczypiorku - 3 duże połówki suszonych pomidorów - garść kiełków mieszanych - sok z połowy limonki - 1 łyżeczka siekanego świeżego imbiru - 1 łyżeczka sosu rybnego - 1 łyżeczka sosu sojowego - 1 łyżeczka oleju sezamowego Przygotowanie sałatki: Pęczak gotujemy na sypko. Szczypiorek i pomidory siekamy. Wszystkie składniki

Życie zamknięte w smaku
Sałatka z mango i awokado 210

Smaczna owocowo-warzywna sałatka w bardzo wiosennych kolorach. Idealna jako lekka przekąska,u mnie przygotowana na podwieczorek. Pomysł na sałatkę podpatrzyłam na blogu PASJA SMAKU  

Kolorowa kuchnia Elki
Surówka z białej rzodkwi,marchewki i jabłka 247

O cennych właściwościach białej rzodkwi już pisałam i polecałam sałatkę z granatem . Dziś proponuję smaczną pełną witamin surówkę,która idealnie pasuje do np do pieczonego kurczaka

Kolorowa kuchnia Elki
Sałatka z białej rzodkwi,jabłka i granatu 215

Sałatka z rzodkwi to doskonała lekka przekąska np  na podwieczorek lub kolację. O tej porze roku szczególnie polecana,bo dostarcza  naszemu organizmowi dużą dawkę

Kolorowa kuchnia Elki
Sałatka z buraczków,awokado i granatu 236

Szukając w internecie pomysłu na lekką sałatkę z buraczków znalazłam przepis,który bardzo mnie zainteresował.  Sałatkę zrobiłam,okazała się wyjątkowo smaczna,winno-słodka,idealna względem

Kolorowa kuchnia Elki
Surówka z kapusty pekińskiej 227

Nie wyobrażam sobie drugiego dania bez jakiegokolwiek dodatku. Zawsze staram się zrobić jakąś świeżą surówkę z tego co akurat mam pod ręką. Zazwyczaj jest to kapusta

Kolorowa kuchnia Elki
Buraczki konserwowe 212

Mam już wypróbowany przepis na buraczki i od kilku lat tak je przygotowuję. Buraczki są w słodko-kwaśnej zalewie co daje im lekko winny smak. 

Kolorowa kuchnia Elki
Surówka z białej kapusty i ogórka małosolnego 198

Smaczny dodatek do obiadu 1/2 główki białej kapusty 1 marchew 2 średnie ogórki małosolne 1 mała czerwona cebula 1 łyżka posiekanego koperku sól świeżo mielony pieprz

Kolorowa kuchnia Elki
Sałatka z kapusty i ogórków do słoików 314

Teraz latem kiedy jest ogromny wybór świeżych warzyw , a większość pochodzi z mojego warzywnika warto przygotować taką sałatkę. P otem jesienią czy zimą , gdy nie ma

Kolorowa kuchnia Elki
Sałatka z kapusty,papryki i marchewki do słoików 309

Kolejna sałatka z białej kapusty do słoików  Przepis pochodzi z bloga Pyszne Kaprysy  ja dodałam od siebie zieloną paprykę. 1 kg białej kapusty 1

Kolorowa kuchnia Elki
Mielone z indyka i kaszy jaglanej 247

Bezglutenowe kotlety z mielonego indyka i ugotowanej kaszy jaglanej, z dodatkiem siekanej rukoli, która dodaje im pikantności. Podane z sałatką mogą stanowić samodzielne danie. Przepis na to danie wypatrzyłam w jakiejś gazecie czekając na wizytę lekarską, a jako że wydał mi się ciekawy, pstryknęłam mu fotkę telefonem. Do ich przygotowania zbierałam się kilka dni,  a szkoda, bo bardzo(...)porcje: 5 dag suchej kaszy jaglanej 20 dag mielonego mięsa z indyka 1 średnie jajko garść rukoli mała czerwona cebula sól pieprz kolorowy słodka sproszkowana papryka mąka gryczana do obtoczenia olej słonecznikowy SAŁATKA: 2 solidne garście rukoli duża pomarańcza czerwona cebula kwiaty bratków sól łyżka oleju słonecznikowego łyżka octu balsamicznego WYKONANIE: KOTLETY: Kaszę jaglaną opłukać, osączyć, wrzucić do rozgrzanego rondelka

Kuchenne zapiski Edyty
Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem 240

Będzie idealna na świąteczne śniadanie. Przygotowałam ją na bazie naturalnie słodkiej, wyprodukowanej  bez dodatku cukru, kukurydzy Bonduelle. Kukurydza jest chrupiąca i nadaje sałatce dużo świeżości, i co ważne, jest bez GMO. Poza tym taka kolorowa kompozycja pięknie prezentuje się na stole. Serdecznie ją Wam polecam ! Na pewno przypadnie do gustu Waszym stołownikom. Przy okazji(...)niespodziankę: mały przedświąteczny konkurs. Ciekawi ? Zapraszam po szczegóły we wpisie 😊. Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem Czas przygotowania: 20 minut  Składniki: 1 puszka  kukurydzy złocistej Bonduelle 100 g wędzonego łososia 1 mała czerwona papryka 2 łodygi selera naciowego 1/2 cebuli olej rzepakowy sok z cytryny sól pieprz koperek Wykonanie: Cebulę drobno siekamy i przelewamy wrzątkiem

Kulinarne przygody Gatity