garnku mieszamy składniki zalewy i zagotowujemy (mieszając aby cukier się rozpuścił). Zalewy dodajemy buraki, paprykę i cebulę, wszystko razem doprowadzamy do wrzenia ale nie gotujemy. Gorącą sałatkę nakładamy w umyte słoiki, zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia ustawione do góry dnem. SMACZNEGO :-) A dziś było też bieganie... Ostatnio się zaniedbałam na rzecz treningu ogólnorozwojowego, ale powoli wracam na leśne ścieżki
peggiwkuchnipiórka, posoliłam,żeby zmiękła. Paprykę umyłam oczyściłam, pokroiłam w mniejsze paski.Wszystko razem wymieszałam z dodatkiem soli, cukru, octu i oleju. Zostawiłam na 2 godziny żeby się przegryzło. Sałatkę nakładałam do półlitrowych słoików. Pasteryzowałam 15 minut
Darcia w kuchniSałatka słodko kwaśna w słoiku z ogórków to mój ulubiony dodatek zimą. Na 5-6 słoików 0,5 litrowych : - 5 kilo ogórków gruntowych większych - 3 cebule - łyżka curry - łyżka kurkumy - 2 łyżki soli - 6 liści laurowych - łyżka pieprzu mielonego - 1,5 szklanki cukru - 3 szklanki octu jabłkowego 6% - 5-6 goździków Ogórki umyj, obierz i pokrój w cienkie plastry
Pasje Jolkiposzatkować i przelać wrzątkiem na sicie, a borówki umyć. Połączyć kapustę z borówkami, posolić, pocukrować do smaku. Ugotować zalewę z 1 szklanki wody, octu, pieprzu i imbiru. Sałatkę przełożyć do wyparzonych słoików, zalać zalewą, dodać po 1 łyżce oleju i pasteryzować przez 25 minut
Tradycyjna Kuchniaprosta w wykonaniu sałatka makaronowa. Grillowane szparagi wyjątkowo przypadły mi do gustu, ponieważ są przyjemnie chrupiące. Podałam je z sosem musztardowym, ale nie jest on konieczny :) Składniki: Sałatka: -pęczek szparagów -pół słoika suszonych pomidorów -opakowanie fety -3 szklanki makaronu np. świderki(tak naprawdę wedle gustu i potrzeby) -kilka gałązek bazylii Sos musztardowy: - 2 łyżeczki musztardy sarepskiej - 3 łyżki jogurtu naturalnego
Corner With Recipescukrem. Dodajemy koncentraty pomidorowe i ocet. Dokładnie mieszamy i łączymy w dużym garnku wraz z fasolką. Dusimy razem jeszcze około 7 minut. Pod koniec dodajemy paprykę. Gorącą sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików, wycieramy gwint i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy minimum 20 minut
Kolorowy PrzepisownikCebule obieramy i kroimy w cienkie półtalarki. Ocet mieszamy z olejem, koncentratami pomidorowymi, dodajemy sól, cukier, pieprz. Zagotowujemy. Mieszamy w dużym garnku z fasolką, ogórkami i cebulą. Sałatkę nakładamy do wyparzonych słoików, starannie wycieramy gwint i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy minimum 20 minut
Kolorowy Przepisownikbyło wiele sałatek. Wypróbowałam przepis na sałatkę królewską i wyszła bardzo smaczna. Muszę przyznać, że nie przepadam za selerem ale w tej sałatce jest naprawdę dobry. Sałatka królewska Składniki: 1 słoik selera, 200 g sera żółtego w kostce, Puszka kukurydzy, 5 jaj, Puszka ananasa, Sól, Pieprz, 5 łyżek majonezu. Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy
paapilotkaabędą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy starte na tarce o dużych oczkach kiszone ogórki i wlewamy ocet. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze parę minut. Teraz wkładamy naszą sałatkę do wyparzonych wcześniej słoików i i zakręcamy pokrywką. Pasteryzujemy 20 minut w temperaturze 95 C. Przechowujemy w piwnicy lub spiżarni. Możemy oczywiście dodać więcej lub mniej octu w zależności od gustu
Przepisy i porady kulinarnedużego garnka,wymieszać, zalać wodą , tak aby cała była zanurzona w wodzie, postawić na ogniu, ugotować do miękkości. Następnie dodać przyprawy, sól i ocet, wymieszać. Gorącą sałatkę wyłożyć do czystych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować 20 minut. Octu można dać więcej według gustu i smaku. Jeśli ktoś nie lubi octu możemy dać kwasek cytrynowy. Smakuje
Przepisy i porady kulinarnejuż prawie miękkie, wsypać pokrojoną paprykę , wlać olej, dodać przyprawy, doprawić do smaku pieprzem i solą i pogotować jeszcze kilka minut, aż papryka będzie miękka. Gorącą sałatkę przełożyć do czystych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować 15 minut. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu przez
Przepisy i porady kulinarnepokroić w cienkie paski, marchew zetrzeć na dużych oczkach. Wszystko razem wymieszać,zasypać cukrem,solą i odstawić na 15 minut. W między czasie zagotować zalewę. Sałatkę odcisnąć,włożyć do słoików i zalać gorąca zalewą. Pasteryzować 15 minut
Krakowskie smaki AniSzybka, zdrowa i tania sałatka do zamknięcia w słoiku na zimę. Potem tylko otwieramy i gotowe do obiadku:)Składniki; główka czerwonej kapusty, 5 jabłek, 3 cebule, sól, Zalewa; 4 łyżki oleju, 1,5 l wody, 1/2 szklanki octu, 6 łyżek cukru, łyżka soli, ziarenka pieprzu, liść laurowy Wykonanie;Główkę kapusty poszatkuj, sparz i odcedź. Cebulę kroimy na plastry, zasypujemy solą
Anioły w kuchniSałatka paprykowo cebulowa do słoika. 1 kg papryki70 dag cebuli2 płaskie łyżki soliZalewa:1/2 szklanki wody1/2 szklanki cukru1/2 szklanki octu1/2 szklanki oleju4-5 ziaren ziela angielskiego2-3 liście laurowekilka ziaren pieprzuok. 100 g przecieru pomidorowego Paprykę i cebulę pokroić w paski, w oddzielnych naczyniach posypać solą (po 1 łyżce). Zostawić na 1 godzinę. Z podanych składników (oprócz przecieru pomidorowego) ugotować
Praktyczna plafrodyzjakiem. Czosnek kocham nie wyobrażam sobie żadnej potrawy bez tej cudownej przyprawy... nadaje sie prawie do każdego dania a czosnek marynowany świetnie pasuje do różnego rodzaju sałatek, wędlin. Składniki: na słoik poj. 300ml 16 główek czosnku 100 ml. wody 100 ml. octu2 łyżki cukru 1 łyżka chilli 1 liść laurowy Wodę , ocet liść laurowy oraz
NaKońcuJęzykadrobną kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, zalewamy je zalewą (nie gotujemy jej wcześniej), mieszamy i wkładamy do lodówki na 3 - 4 godziny. Tak przygotowaną sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaopieńce ciemnej i wyjaśnię czym się różnią żebyście mogli je sobie sami porównać i zastanowić się, które z nich zbieracie.Moje dania z opieńkami :- Krupnik z opieńkami - Sałatka z opieniek do słoików - Krokiety z opieńkami i jajkiem- Grzyby marynowane ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzastrony wyskakiwały ogórki małosolne. A ja? Ja nawet nie wiem czy takowe jadłam. Choć jak teraz tak sobie myślę, to jak żyła mama w okresie letnim zawsze stał jakiś słoik przykryty spodkiem. Czyżby to były małosolne? Pewnie tak, ale ja nie pamiętam abym je jadła, tym bardziej smaku nie pamiętam. Któregoś dnia przyszła TA chwila. Ułożyłam plan. W środę pójdę(...)Sałatka Szwedzka. Spisałam na kartkę składniki i co i jak, bo z laptopa nie umiem gotować. Ogóreczki dokładnie umyłam czyściutką gąbeczką. Normalnie aż pedantycznie. Powrzucałam do słoików co trzeba, ogórki na sałatkę pokroiłam i co? Ogórki na szwedzką trzeba zalać i odstawić na 2-3 godziny. Więc jak do miski wodę chlup, cukier wsypałam i sobie mieszam, a że drugą
Blondynka Gotujetemu w Turcji na wakacjach. Lubię jej smak, który podobny jest do zielonego groszku. Najczęściej używam tej konserwowej do sałatek, ale nie tylko. Ostatnio bardzo lubię sałatki czy desery serwować w słoikach, wyglądają elegancko i smacznie i są bardzo praktyczne, z powodzeniem zastępują lunch boxy, do których niewiele się zmieści. Na rynku znajdziemy słoiki w różnych rozmiarach, kolorach(...)cieciorki jest hummus. Zachęcam do skorzystania z przepisów, które znajdziecie na blogu: Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Składniki: 1 puszka cieciorki konserwowej 1 papryka 1 pomidor 1/2 czerwonej cebuli 1 ogórek małosolny 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
Moja smaczna kuchniaszkoły lub spakujcie dzieciom na śniadanie. Wszystkie przepisy są niedrogie w przygotowaniu, ze składników dostępnych w sklepach bez problemu. Warto zaopatrzyć się w pudełka śniadaniowe na sałatki, sprawdzą się także moje ulubione ostatnio słoiki od Quattro Stagioni. Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Cytrusowa lemoniada Cytrusowa sałatka
Moja smaczna kuchniaoliwki opłucz z zalewy. Oliwki należy pozbawić pestek. Pomidory pokrój w kostkę, a jeżeli używasz koktajlowych, przekrój je na połówki. Cebulę pokrój na cienkie plasterki. Składniki sałatki umieść w misce.W miseczce lub słoiku wymieszaj składniki sosu. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Polej sosem sałatkę i wymieszaj. Posyp posiekaną natką pietruszki lub miętą oraz pokruszonym serem feta. Podawaj od razu
Chilli Czosnek i Oliwasałatka to wariacja sałatki, która już była tutaj wcześniej. Wykorzystałam do niej gotowy sos chilli, aby zaostrzyć smak i nadać jej innego, słodko-kwaśnego charakteru. Sałatka idealnie nadaje się do słoików na zimę, a także na co dzień na świeżo do obiadu. Warto zmieniać kombinacje warzyw, sos i tak będzie pyszny i ożywi każdą sałatkę z kapusty. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikrzeżuchę i listki oregano. W słoiczku polączyć wszystkie płynne składniki sosu, dodać pokrojone drobno listki mięty, czosnek przeciśnięty przez praskę, kilka płatków chili, sól i pieprz. Słoik zakręcić i dokładnie wymieszać. Sałatkę polać sosem bezpośrednio przed podaniem...Smacznego
Gosia gotujeprzepisie wymagana pasteryzacji słoików, jeśli tego nie zrobicie może powodować psucie przetworów. W tym roku ogórki w słoikach robiłam na kilka sposobów: Ogórki kiszone w słoikach twist-off Pikantne ogórki na zimę Sałatka szwedzka na zimę Ogórki konserwowe na zimę: składniki na 6 słoików 0,5 l : Zalewa: 2 kg małych ogórków gruntowych 1 szklanka octu spirytusowego 10% 6 szkl
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępropozycji pojawiało się na blogach. Postanowiłam, że i ja spróbuję. Kupiłam jednego dużego kalafiora i ukisiłam. Bardzo mi posmakował, podałam go do obiadu, zrobiłam z niego sałatkę i zupę. Wyszło mi trzy słoiki. Polecam.Składniki:kalafiorZalewa (proporcje na 1 litr wody):1 litr wody1 łyżka soli kamiennej+ do każdego słoika wkładamy łodygę kopru, kawałek chrzanu, ząbek czosnku, kilka ziaren ziela(...)ziaren ziela angielskiego, liść laurowy i kalafior.3. Wodę zagotować, dodać sól kamienną i wymieszać. Gorącą zalewą zalać kalafior, zakręcić słoiki.Nasz kalafior bardzo dobrze się przechowywał. Po pół roku był jeszcze twardy. Jak już wspominałam wcześniej, można z niego zrobić sałatkę, zupę czy po prostu schrupać :)Smacznego
Kuchnia domowa Aniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Bardzo prosty i pyszny przepis na cukinię, która świetnie smakuje prosto ze słoika. Jest również doskonałym składnikiem sałatek oraz ciast i deserów. Pycha! 1 kg cukinii 1/2 kg cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki kwasku cytrynowego ok 5 szt goździków 1,5 l wody Obraną cukinie pokroić w kostkę i umieścić w niewielkim garnuszku(...)przelać do cukinii. Całość odstawić na 24 h, a następnie odcedzić. Do zalewy dodać cukier, cukier waniliowy, goździki. Wszystko razem zagotować i pozostawić do ostygnięcia. Cukinię włożyć do słoików i zalać zimną zalewą. Pasteryzować około 15 minut
Di gotujeKasi, prowadzącej bloga Gotuj z Cukiereczkiem , która ma zawsze świetne przepisy. Bez zastanowienia podwoiłam od razu porcję i to był strzał w dziesiątkę, bo sałatka jest wspaniała! (nie wytrzymałam przecież i otworzyłam jeden słoik :P ) Zachęcam Was bardzo- na pewno nie pożałujecie ;) Składniki: Na sałatkę: 1,5kg cukinii 0,5kg marchewki 4 cebule liść laurowy ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty(...)oczkach. W garnku umieszczamy składniki zalewy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy marchewkę i gotujemy 10 minut, kolejno dodajemy cukinię z cebulą i gotujemy jeszcze 3 minuty. Do każdego słoika wkładamy liść laurowy, 2-3 ziela angielskie i 2-3 ziarna pieprzu. Gorące warzywa przekładamy do słoików, dopełniamy zalewą. W oryginale autorka przepisu podaje, że nie ma konieczności pasteryzowania, wystarczy
Czerwona Porzeczkamasa produktów w koszu, te co nie zapisane oczywiście pominięte ;). Tak też się stało z nieszczęsnym majonezem. Kiedy przyszło do robienia naszej ulubionej sałatki pieczarkowej, okazało się iż w słoiku (który wydawał się być pełny) znalazłam tylko ok 1/4 ilości.Jako, że potrzeba znów okazała się matką wynalazku, powstała całkiem nowa sałatka. Pyszna! Kremowy delikatny
Malinowe Pocałunkikażda jest na pewno inspiracją gospodyni. Do sałatki użyłam bardzo podstawowych składników, które najczęściej mamy w domu, a jak nie, to wyprawa do sklepu. sałatka z selerem Czego potrzebujemy słoik selera korzennego 1 puszka kukurydzy woreczek ryżu ( na pewno takiego , który się nie rozklei} 1 puszka ananasów 2 łyżki curry 1 mała pierś z kurczaka. przyprawa(...)uprażyć na patelni , nie podpalić. Dodać do pozostałych składników. prażony słonecznik 3 łyżki majonezu wymieszać z 2 łyżkami jogurtu naturalnego , lekko posolić , dodać dwie łyżki curry. Wymieszać ze składnikami sałatki. Gotowe. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewy