sałatka do słoika - 1246 przepisów (strona:8/84)

Sałatka z ogórków na zimę 148

większej miski, dodajemy sól, dokładnie wszystko mieszamy .Gdy warzywa puszczą sok dodajemy posiekany koper i przyprawy.Cukier zagotowujemy z octem, wlewamy do sałatki,dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Sałatkę nakładamy do słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 5 minut od momentu zagotowania

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z białej kapusty wersja z czosnkiem 337

kapustę odcisnąć ze soku. Sok wylać.  Do odciśniętej kapusty dodać przygotowane warzywa i wymieszać. Składniki zalewy zagotować. Gorącą zalewą zalać warzywa i wymieszać, odstawić aż wystygnie. Następnie sałatkę przełożyć do słoików. Warzywa dobrze ugnieść w słoikach.  Zalać pozostałą w misce zalewą. Słoiki zakręcić. Przełożyć do garnka wyścielonego ściereczką. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika i pasteryzować 20 minut

Monia miesza i gotuje
Sałatka z białej kapusty 470

soku. Sok wylać. Dodać przygotowane pozostałe warzywa i dokładnie wymieszać.  Składniki zalewy zagotować i gorącą zalewą zalać warzywa w misce. Wszystko przemieszać i zostawić aż wystygnie. Następnie sałatkę przełożyć do słoików.  Warzywa dobrze ugnieść w słoikach, ja nakładam tak do szyjki z gwintem.  Zalać pozostałą w misce zalewą. Jak warzywa będa słabo ubite to zabraknie do nich

Monia miesza i gotuje
Prosta sałatka śledziowa z suszonymi pomidorami 570

mniejsze kawałki. Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć do słoika. Cytrynę sparzyć i ukroić 4 plasterki, włożyć do słoika. Na górę sałatki dać listki laurowe, ziele angielskie i popieprzyć. Zalać olejem tak by przykrył wszystkie składniki. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Smacznego

W kuchni u Moniki
Sałatka grzybowa na zimę 244

lasach pojawiają się pierwsze grzybki. Dlatego mam dla Was przepis na pyszną sałatkę grzybową w słoikach. Warto ją przygotować, bo jest bardzo smaczna. Polecam!!!  SKŁADNIKI: 1 kg grzybów leśnych, 3 cebule, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki octu, 2 łyżki cukru, sól, pieprz, olej. PRZYGOTOWANIE: Grzyby oczyszczam i płuczę. Kroję na mniejsze kawałki. Gotuję około 5 minut w osolonej

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka szwedzka 158

szybko (korzystając jeszcze z chwili wolnego czasu przed wyjazdem do lasu) podaję przepis na sałatkę szwedzką do słoików. Pewnie większość z Was ją zna i ma w swoich spiżarniach. Ja przygotowuję ją z dodatkiem cebulki i marchewki. Nie wymaga dużego nakładu pracy (pod warunkiem, że pomagacie sobie w pracy różnymi wynalazkami, takimi jak np. robot kuchenny, bez którego

Nie tylko w kuchni
Nalewka aroniowa 531

dobry! Lato to czas zamykania sezonowych smaków do słoików, aby służyły nam przez następny rok, do początku nowego sezonu na dany produkt. Szeroko pojęte przetwory to nie tylko słoiki z konfiturami, sałatkami, ale też nalewki. Dzisiaj zapraszam Was na aromatyczną, mocną nalewkę z aronii. Aronia sama w sobie jest mocno kwaśna, jednak w nalewce smakuje obłędnie słodko! Czytaj więcej

Pora coś zjeść
Sałatka z żółtej cukinii 264

Wszystko razem wymieszać z drobno posiekaną natką pietruszki. Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować. Wlać do skrojonych warzyw. Wymieszać i odstawić na 2 godziny. Tak przygotowaną sałatką napełniać ciasno słoiki. Zakręcić szczelnie pokrywkami, wycierając brzegi słoików. Pasteryzować 15min. Odstawić. Smacznego :) Kategoria: Szybki obiad , słone przetwory , WYTRAWNIE Tagged: cukinia , marchewka , natka pietruszki , zalewa

https:KKuchniaMniam
Sałatka z ogórków, kapusty i papryki do słoików 159

całość puściła sok. Z wody, octu, cukru i soli z dodatkiem gorczycy gotujemy zalewę. Po godzinie gdy sałatka puści sok,  wlewamy zalewę do warzyw. Całość porządnie mieszamy. Sałatkę wkładamy do słoików. Nie ubijamy. Pozostałą zalewą dopełniamy słoiki i wlewamy do każdego słoika łyżeczkę oleju. Zamykamy i pasteryzujemy około 20 minut. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Jesienna sałatka warzywna nr. 1 168

smaku, mieszamy wszystkie składniki i zalewamy zalewą (wszystkie składniki zalewy wcześniej mieszamy). Zostawiamy to na 12 godz. Mama przykrywa miskę srebrna folią. Po tym czasie sałatkę nakładamy do słoików i pasteryzujemy 15 min. SMACZNEGO

Lili w kuchni
Sałatka warzywna z pomidorami do słoików na zimę 220

grubej tarce  i wymieszać z resztą warzyw. Całość przyprawić i odstawić na 2 godziny. W między czasie zagotować 1 szklankę wody z octem, przyprawami i odstawić. Ułożyć sałatkę w wyparzonych słoikach i zalać przygotowaną zalewą. Dodać do słoików po 1 łyżce oleju, zakręcić i pasteryzować przez 20 minut

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z ogórków w occie do słoików na zimę 690

Kolejna propozycja sałatki warzywnej do słoików. Tym razem w zalewie octowej. Składniki: 4 kg obranych ogórków, ½ litra oleju, ¼ litra octu, ½ kg cebuli białej (może być czerwona), 25 dag marchewki, 25 dag pietruszki, 17 ziaren pieprzu, 17 ziaren ziela angielskiego, 7 goździków, 7 dag soli, 25 dag cukru. Wykonanie: Ocet zagotować z przyprawami i cukrem. W między czasie pietruszkę rozdrobnić blenderem

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z cukinii do słoików na zimę 407

zalewę zalać zalewą zostawić na noc. 4. Sałatkę przełożyć do słoików pasteryzować 30 minut aby słoiki były dobrze                                                     zamknięte

W królestwie smaków Beaty
Mizeria z ogórków na zimę z odrobiną selera. 118

zalewę razem zagotuj. Warzywa odcedź, zalej gorącą zalewą , gotuj przez około 10 minut. Pod koniec gotowania wsyp pokrojony w cienkie paski ( możesz go zetrzeć na tarce ) seler. Nałóż sałatkę do czystych słoików, szczelnie zamknij i pasteryzuj przez 15 minut. Przechowuj w zimnym i ciemnym miejscu. Mizeria ta doskonale nadaje się do grilla, obiadu czy inne okazje

Przepisy i porady kulinarne
Cukinia w przecierze do słoików na zimę 180

laurowy, gorczyca Sposób przygotowania: Cukinię obrać, poszatkować, posolić i odstawić na 4 godziny. Następnie odcisnąć, dodać pokrojone cebule i zalać gorącą zalewą. Gotować około 15 minut i gorącą sałatkę nakładać do słoików. Odwrócić do góry dnem i wystudzoną odstawić w chłodne miejsce

Tradycyjna Kuchnia
Prosta sałatka z pora 308

Jajka gotujemy na twardo i kroimy z drobną kostkę. 4. Wszystko łączymy przy pomocy majonezu. 5. Dokładnie mieszamy sałatkę, dodajemy sporo pieprzu (przynajmniej 3 szczypty) i sól. 6. Sałatkę przekładamy do słoika i chowamy do lodówki przynajmniej na noc, żeby się "przegryzła" - w sumie najlepsza jest po 24 godzinach. Smacznego

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Sałatka z kapusty i czerwonej papryki. 146

cienkie paski i dodajemy pod koniec gotowania. Gdy nasze warzywa są już miękkie wlewamy ocet mieszamy dokładnie i gotujemy jeszcze parę minut. Zdejmujemy z ognia wkładamy naszą sałatkę do wyparzonych słoików,zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Rada : Ocet zawsze dodajemy na końcu,aby warzywa nam nie stwardniały. Gdy dodamy na początku będą się nam długo

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka z zielonych pomidorów i czerwonej papryki. 160

papryka troszkę zmiękła. Na końcu wlewamy ocet i dokładnie mieszamy. Teraz próbujemy naszą sałatkę czy ma odpowiedni smak jeśli nie to doprawiamy ją aby nam smakowała. Wkładamy naszą sałatkę do czystych słoików i pasteryzujemy 20 minut. Bardzo szybko się ją robi i jest dość tania, a smakuje wyśmienicie oraz ładnie wygląda na talerzu

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka warzywna na zimę 208

czasie przełożyć sałatkę do garnka, i na wolnym ogniu doprowadzić do zagotowania. Gotować jeszcze z 8 minut. Sałatkę trzeba ciągle mieszać, aby się nie przypaliła. Gorącą sałatkę nakładać do słoików, zakręcić i odstawiać do góry dnem

Kuchnia Danusi
Sałatka nie tylko na zimę- marynowana 208

wymieszać z zalewą i zostawić na pół dnia, nawet na cały, w chłodnym miejscu. Od czasu rekami przemieszać należy i spróbować celem dołożenia cukru bądz soli.Po tym czasie sałatkę wkładamy do słoików, pasteryzujemy 15 minut

Z Kuchni Do Kuchni
Z serii-marynaty-cukinia i inne cuda 166

wymieszać z zalewą i zostawić na całą noc, w chłodnym i zacienionym miejscu miejscu. Od czasu do czasu mieszać i próbować celem dołożenia cukru bądz soli.Po tym czasie sałatkę wkładamy do słoików, pasteryzujemy do pół godziny.Zostawiamy w wodzie do całkowitego wychłozenia najlepiej

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka sycylijska nr 2 215

wymieszać z zalewą i zostawić na pół dnia, w chłodnym i zacienionym miejscu miejscu. Od czasu do czasu mieszać i próbować celem dołożenia cukru bądz soli.Po tym czasie sałatkę wkładamy do słoików, pasteryzujemy do pół godziny.Zostawiamy w wodzie do całkowitego wychłozenia najlepiej

Z Kuchni Do Kuchni
Pyszna sałatka na zimę 5348

melakser. Ewentualnie zetrzeć na małej szatkownicy. Następnie  warzywa połączyć dodać olej, cukier,ocet, sól pieprz- wymieszać. Pozostawić ,aż wyraźnie puszczą sok. Nie trwa to zbyt długo.  Sałatkę nakładamy do słoików lekko dociskamy. Pasteryzujemy

W kuchennym oknie Ewy
Sałatka z cukinią - przetwory na zimę 516

szklanki octu jabłkowego   Przygotowanie :Cukinie pokroić albo zetrzeć na tarce na cienkie plasterki, pozostałe warzywa pokroić w paseczki. Przyprawić, odstawić na godzinę. Składniki zalewy zagotować. Wymieszać. Sałatkę przełożyć do słoików, uzupełnić zalewą. Pasteryzować

Magiczne Życie Marty
Pyszna sałatka wielowarzywna 2010

Przygotować zalewę. Dokładnie wymieszać olej,ocet,cukier i przyprawy. Zalewą zalać warzywa. Dokładnie wszystko wymieszać i odstawić na 12 godzin, w między czasie przemieszać całość kilka razy. Następnie sałatkę przełożyć do słoików. Dokładnie zakręcić. Słoiki wstawić do garnka zalać wodą na wysokość 2/3 słoika i pasteryzować ok 30 minut. Słoiki nie muszą się mocno gotować wystarczy aby lekko pyrakły. Ilości

Monia miesza i gotuje
PRZETWORY - Sałatka szwedzka (ogórki, marchewka, cebula) 293

plastry. Cebulę obierz, przekrój na pół i  posiekaj w plastry. Całość zasyp solą, dokładnie wymieszaj i odstaw na 3 godziny. Po tym czasie odlej wodę i zapakuj sałatkę do przygotowanych słoików (około 2/3 pojemności słoika), do każdego dodaj kilka ziaren gorczycy i ziele angielskie.  Składniki na zalewę zagotuj do całkowitego rozpuszczenia cukru, i gorącą zalej słoje. Zakręć

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sałatka z ogórków 1115

ogórki z cebulą, dodajemy resztę wcześniej przygotowanych składników oraz olej, ocet i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 12 godzin (miskę przykrywamy ściereczką). Następnie sałatkę wkładamy do słoików a wierzch zalewamy powstałą zalewą i pasteryzujemy 20 minut

Zainspirowana w kuchni
PRZETWORY - Sałatka z zielonych pomidorów z papryką i papryczką chili 206

liście laurowe, goździki, pieprz, cukier, pozostałą sól i strączki mini papryczki chili ponakuwane wcześniej wykałaczką zagotować, dodać odciśnięte warzywa i gotować razem 10 minut.  Gorącą sałatką napełniać wyparzone słoiki i dokładnie zakręcać. Pasteryzować 10 minut

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sałatka z ogórków z papryką i cebulą - przepis 1293

Był już ketchup z cukinii teraz pora na sałatkę z ogórków z papryką i cebulą. A to dopiero początek przetworów. W zeszłym roku dostałam od Cioci kilka słoików z tą właśnie sałatką. Tak mi posmakowała, że postanowiłam w tym roku sama zrobić. Tym bardziej, że nie lubię sklepowych sałatek. Większość z nich smakuje octem i trudno znaleźć coś pysznego(...)sałatka jest słodziutka i soczysta inaczej niż kwaśne ogórki kiszone. Idealna jako dodatek do obiadu w zimie. Przepis rodzinny czyli sprawdzony.  Składniki: 4 kg ogórków 1/2 kg cebuli 3-4 papryki sól Zalewa: 4 szklanki wody 2 i 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki octu Przygotowanie: Ogórki kroimy w plasterki lub trzemy na tarce na ostrzu do plasterków

Pyza i Surówka
Sałatka środziemnomorska 364

włoskie siekamy nożem,prażymy chwilę na suchej patelni.Posypujemy sałatkę.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3. Sos: w słoiczku mieszamy wszystkie składniki sosu zakręcamy i potrząsamy kilkakrotnie słoikiem,wymieszanym sosem polewamy sałatkę,chłodzimy i podajemy

Wanilia i Kardamon
Sałatka ogórkowa z papryką i cebulą 154

wykorzystanie większych ogórków. Ogórki, trochę papryki, cebuli i sałatka nabiera całkiem nowego smaku.  Zbliża się jesień a potem zima i wtedy jaka to będzie szybka akcja. Otwieramy słoik i mamy gotowa sałatkę do obiadu.2 kg ogórków ( po obraniu )1 duża czerwona cebula1 duża czerwona papryka 1 pęczek natki pietruszki1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego2 łyżki soli1/3 szk octu1/3 szk cukru1 łyżeczka

Ewa w kuchni
Lato na talerzu - część II. Sałatki, tarty, napoje. 182

razem zestawienie sałatek (w większości moich ulubionych), tart, letniej pizzy, letnich napojów i konfitur, w których się nie specjalizuję i nie wiem czy kiedykolwiek zacznę. Miejsce na strychu już mam, słoików uzbierałam całkiem sporo, tylko czasu brakuje... bo to jest tak: bardzo lubię piec - więc piekę, robię zdjęcia, piszę przepis i umieszczam na blogu. Z obiadami podobnie, może(...)gotuję, bo trzeba coś zjeść i rodzinę nakarmić. Ale słoiki na zimę? No lenia mam wielkiego. Wolę książkę poczytać :) Choć w zimnie by się zjadło :) SAŁATKI...   TARTY, PIZZE...     NAPOJE I SŁOIKI

bistro mama
Koktajl kakaowy z płatkami owsianymi 148

słoiczkowej! Od pewnego czasu podaję nie tylko napoje, ale i sałatki i inne pyszności w szklanych słoiczkach czy butelkach. Dla mnie nie ma nic lepszego, niż wyjadanie sałatki prosto z eleganckiego słoika czy picie ulubionego koktajlu, który zmieści się w mojej małej torebce prosto z poręcznego i dobrze wykonanego słoiczka.  Zobaczcie, jakie pyszności można serwować w słoiczkach

Moja smaczna kuchnia