prosta w wykonaniu sałatka makaronowa. Grillowane szparagi wyjątkowo przypadły mi do gustu, ponieważ są przyjemnie chrupiące. Podałam je z sosem musztardowym, ale nie jest on konieczny :) Składniki: Sałatka: -pęczek szparagów -pół słoika suszonych pomidorów -opakowanie fety -3 szklanki makaronu np. świderki(tak naprawdę wedle gustu i potrzeby) -kilka gałązek bazylii Sos musztardowy: - 2 łyżeczki musztardy sarepskiej - 3 łyżki jogurtu naturalnego
Corner With Recipescukrem. Dodajemy koncentraty pomidorowe i ocet. Dokładnie mieszamy i łączymy w dużym garnku wraz z fasolką. Dusimy razem jeszcze około 7 minut. Pod koniec dodajemy paprykę. Gorącą sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików, wycieramy gwint i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy minimum 20 minut
Kolorowy PrzepisownikCebule obieramy i kroimy w cienkie półtalarki. Ocet mieszamy z olejem, koncentratami pomidorowymi, dodajemy sól, cukier, pieprz. Zagotowujemy. Mieszamy w dużym garnku z fasolką, ogórkami i cebulą. Sałatkę nakładamy do wyparzonych słoików, starannie wycieramy gwint i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy minimum 20 minut
Kolorowy Przepisownikbyło wiele sałatek. Wypróbowałam przepis na sałatkę królewską i wyszła bardzo smaczna. Muszę przyznać, że nie przepadam za selerem ale w tej sałatce jest naprawdę dobry. Sałatka królewska Składniki: 1 słoik selera, 200 g sera żółtego w kostce, Puszka kukurydzy, 5 jaj, Puszka ananasa, Sól, Pieprz, 5 łyżek majonezu. Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy
paapilotkaabędą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy starte na tarce o dużych oczkach kiszone ogórki i wlewamy ocet. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze parę minut. Teraz wkładamy naszą sałatkę do wyparzonych wcześniej słoików i i zakręcamy pokrywką. Pasteryzujemy 20 minut w temperaturze 95 C. Przechowujemy w piwnicy lub spiżarni. Możemy oczywiście dodać więcej lub mniej octu w zależności od gustu
Przepisy i porady kulinarnedużego garnka,wymieszać, zalać wodą , tak aby cała była zanurzona w wodzie, postawić na ogniu, ugotować do miękkości. Następnie dodać przyprawy, sól i ocet, wymieszać. Gorącą sałatkę wyłożyć do czystych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować 20 minut. Octu można dać więcej według gustu i smaku. Jeśli ktoś nie lubi octu możemy dać kwasek cytrynowy. Smakuje
Przepisy i porady kulinarnejuż prawie miękkie, wsypać pokrojoną paprykę , wlać olej, dodać przyprawy, doprawić do smaku pieprzem i solą i pogotować jeszcze kilka minut, aż papryka będzie miękka. Gorącą sałatkę przełożyć do czystych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować 15 minut. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu przez
Przepisy i porady kulinarnepokroić w cienkie paski, marchew zetrzeć na dużych oczkach. Wszystko razem wymieszać,zasypać cukrem,solą i odstawić na 15 minut. W między czasie zagotować zalewę. Sałatkę odcisnąć,włożyć do słoików i zalać gorąca zalewą. Pasteryzować 15 minut
Krakowskie smaki AniSzybka, zdrowa i tania sałatka do zamknięcia w słoiku na zimę. Potem tylko otwieramy i gotowe do obiadku:)Składniki; główka czerwonej kapusty, 5 jabłek, 3 cebule, sól, Zalewa; 4 łyżki oleju, 1,5 l wody, 1/2 szklanki octu, 6 łyżek cukru, łyżka soli, ziarenka pieprzu, liść laurowy Wykonanie;Główkę kapusty poszatkuj, sparz i odcedź. Cebulę kroimy na plastry, zasypujemy solą
Anioły w kuchniSałatka paprykowo cebulowa do słoika. 1 kg papryki70 dag cebuli2 płaskie łyżki soliZalewa:1/2 szklanki wody1/2 szklanki cukru1/2 szklanki octu1/2 szklanki oleju4-5 ziaren ziela angielskiego2-3 liście laurowekilka ziaren pieprzuok. 100 g przecieru pomidorowego Paprykę i cebulę pokroić w paski, w oddzielnych naczyniach posypać solą (po 1 łyżce). Zostawić na 1 godzinę. Z podanych składników (oprócz przecieru pomidorowego) ugotować
Praktyczna plafrodyzjakiem. Czosnek kocham nie wyobrażam sobie żadnej potrawy bez tej cudownej przyprawy... nadaje sie prawie do każdego dania a czosnek marynowany świetnie pasuje do różnego rodzaju sałatek, wędlin. Składniki: na słoik poj. 300ml 16 główek czosnku 100 ml. wody 100 ml. octu2 łyżki cukru 1 łyżka chilli 1 liść laurowy Wodę , ocet liść laurowy oraz
NaKońcuJęzykadrobną kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, zalewamy je zalewą (nie gotujemy jej wcześniej), mieszamy i wkładamy do lodówki na 3 - 4 godziny. Tak przygotowaną sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaopieńce ciemnej i wyjaśnię czym się różnią żebyście mogli je sobie sami porównać i zastanowić się, które z nich zbieracie.Moje dania z opieńkami :- Krupnik z opieńkami - Sałatka z opieniek do słoików - Krokiety z opieńkami i jajkiem- Grzyby marynowane ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzastrony wyskakiwały ogórki małosolne. A ja? Ja nawet nie wiem czy takowe jadłam. Choć jak teraz tak sobie myślę, to jak żyła mama w okresie letnim zawsze stał jakiś słoik przykryty spodkiem. Czyżby to były małosolne? Pewnie tak, ale ja nie pamiętam abym je jadła, tym bardziej smaku nie pamiętam. Któregoś dnia przyszła TA chwila. Ułożyłam plan. W środę pójdę(...)Sałatka Szwedzka. Spisałam na kartkę składniki i co i jak, bo z laptopa nie umiem gotować. Ogóreczki dokładnie umyłam czyściutką gąbeczką. Normalnie aż pedantycznie. Powrzucałam do słoików co trzeba, ogórki na sałatkę pokroiłam i co? Ogórki na szwedzką trzeba zalać i odstawić na 2-3 godziny. Więc jak do miski wodę chlup, cukier wsypałam i sobie mieszam, a że drugą
Blondynka Gotuje