dzisiejszego postu będzie młoda kapusta sałatkowa. Kształtem przypomina nieco klasyczną kapustę, tylko główka tej sałatkowej jest bardziej stożkowata. W smaku jest delikatniejsza, liście są mniej zwarte, a sałatka z niej sporządzona od razu nadaje się do jedzenia. Nie trzeba jej najpierw solić i czekać aż zmięknie, tak jak to robimy ze zwykłą kapustą. Surówka z białej
Kulinarne przygody Gatitywarzywa z pola i zabrać je do domu. Przytargaliśmy torby pełne pyszności :) Oto one: burak liściowy Mangold jarmuż zielony jarmuż fioletowy sałata rzymska brokuł łodygowy karczochy cukinia baby radicchio koper włoski cykoria sałatkowa rukola i nieobecny na zdjęciu młodziutki szpinak ! Teraz pozostało nam tylko czekać
Kulinarne przygody Gatitywysoki indeks glikemiczny, więc powinny jeść go na surowo. Pojawiły się już na blogu inne przepisy buraczane: zakwas buraczany na czerwony barszcz , czerwony barszcz na zakwasie , sałatka z buraków , śledź w buraczkowej pierzynce , domowa ćwika , a nawet ciasto buraczkowe . Próbowaliście kiedyś ciasta z burakami ? Jeśli nie, to zachęcam, będziecie bardzo pozytywnie zaskoczeni :-) Buraczki
Kulinarne przygody Gatitykanapek, do naleśników, tortilli czy też tartinek. Urozmaicam w ten sposób kanapki, a także naleśniki na ciepło. Pasta jest również doskonała z dodatkiem liścia sałaty, plasterków zielonego ogórka, zawinięta w tortillę. Ja pasty blenduję, ale wiem, że są też zwolennicy past ucieranych widelcem, żeby można było odróżnić poszczególne
Kulinarne przygody Gatityplastrach podany z jednym z wybranych sosów (powidła śliwkowe z orzechami, powidła agrestowe z imbirem, sos barnaise); jeden wybrany dodatek do steka (frytki domowe, cukinia w tempurze, sałatka domowa, szpinak blanszowany, ziemniaki pieczone pod sezamem, plastry pomidorów i cebuli pod powidłem domowym); a na deser sernik z powidłem. Sashimi Cukinia w tempurze, z tyłu blanszowany szpinak Do steków wybraliśmy
Kulinarne przygody Gatitypojawił się pomysł na chłodnik. Chłodnik najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się dokładnie się przenikną. Wkrótce też na blogu pojawi się sałatka z pieczonych buraków z dodatkiem fety. Pieczone buraki możemy tez wykorzystać do przygotowania pure . A tutaj lista innych propozycji na letni chłodnik, które znajdziecie
Kulinarne przygody Gatityjest wiele, ale ja ostatnio upodobałam sobie tę małą okrągła cukinię, która występuje w dwóch odmianach: żółtej i zielonej. Obydwie są bardzo smaczne, doskonałe na surowo do sałatek, idealne lekko podsmażone z czosnkiem do makaronów czy do ryżu. Dzisiaj natomiast chciałam Wam zaproponować cukinię faszerowaną, taką w wersji jesiennej, czyli z grzybami. Cukinia zapiekana z grzybami Składniki
Kulinarne przygody GatityThe post Roladki naleśnikowe (szpinakowe) z wędzonym łososiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojewędzonego na zimno Limito 1 łyżka sezamu 4 -5 łyżek oleju sezamowego Składniki na dwie porcje. Na każdym talerzu ułożyć garść rukoli. Pomidorki przekroić na pół i ułożyć na sałacie. Pomiędzy pomidorkami ułożyć wędzonego łososia podzielonego na małe kawałki. Sezam uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. Całość skropić olejem sezamowym i podawać. Zamiast pomidorków żółtych można użyć czerwonych albo
Monia miesza i gotujegotowane wędliny drobiowe, które wcześniej omijałam szerokim łukiem, pieczone rozklapciane jabłka, i krupnik. A krupnikiem "katowana" byłam od dziecka. Tak się czułam jak byłam mała bo wolę pizze, hamburgery, sałatkę Cezar, frytki .... Ale dawno nic nie smakowało tak dobrze jak lekki krupniczek w szpitalu. Myślę, że wkładam w niego trochę więcej starań (i warzyw) niż szpitalny catering
Matka Żywicielkapołożyć łyżeczkę masła. 5. Szczelnie zawiniętą w folię rybę piec na grillu przez około 25 minut. 6. Podawać z ulubionymi, prostymi dodatkami takimi jak pomidory, ogórki gruntowe, sałata z sosem miodowo musztardowym... Bieżniki / DUKA
Matka Żywicielkacytrusa. Słoik zakręcić i wyshakeować. Spróbować czy nie jest za mało słodki, lub za mało ostry - i w razie potrzeby dodać jeszcze trochę miodu lub musztardy. 5. Na sałacie ułożyć buraczki i ser, wszystko polać sosem i posypać słonecznikiem. Naczynie / TK MAXX
Matka Żywicielkachili ½ łyżka kolendry ½ łyżka imbiru w proszku 4 łyżki oleju Odrobina sosu sojowego Gorczyca Pieprz Sól Dodatki: 6 bułek z sezamem 6 plasterków żółtego sera 3 ogórki konserwowe Pomidor Sałata Majonez, ketchup Wszystkie przyprawy umieszczamy w moździerzu i ucieramy na gładką masę. Papryczkę chili toczymy po stole ręką, rozcinamy i wysypujemy pestki. Kroimy drobno i dodajemy do przypraw. Ząbek czosnku(...)natłuszczonej patelni grillowej. W między czasie rozkrajamy bułkę i podpiekamy chwilkę w piekarniku, po 2 minutkach kładziemy na spodniej stronie żółty ser i wkładamy jeszcze na minutkę. Wyciągamy. Układamy sałatę, mięso, pomidor, ogórek oraz majonez lub ketchup. Zamykamy bułkę i podajemy póki jest ciepła. U nas z dodatkiem frytek z piekarnika . Smacznego
Kolizje SmakówSkładniki: małe pomidorki koktajlowe czerwone i żółte , mogą być też duże sałata - kilka liści strąk papryki oliwa , sól Przygotowanie : Wszystkie składniki doskonale umyć Sałatę podzielić na małe kawałki , paprykę pozbawić nasion , pokroić w drobne piórka Pomidory pokroić na połówki, większe na ósemki Wszystkie składniki wymieszać, lekko posolić i skropić oliwą
Proste PotrawyPrzepis pochodzi z "Dania za grosik", sierpień 2012 Składniki : pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku 2 ugotowane jajka 8 plastrów boczku wędzonego , ale najlepiej surowego musztarda + majonez sałata- ale lepiej zrobić z zielonym ogórkiem ( sałata po dodaniu wszystkich składników zrobiła się ciut gorzka ) Przygotowanie : Szczypiorek , jajka, ogórek i rzodkiewki pokroić Boczek pokroić w kostkę i stopić na skwarki (dodać
Proste Potrawy