sałata - 10652 przepisów (strona:538/711)

Surówka z białej kapusty sałatkowej 263

dzisiejszego postu będzie młoda kapusta sałatkowa. Kształtem przypomina nieco klasyczną kapustę, tylko główka tej sałatkowej jest bardziej stożkowata. W smaku jest delikatniejsza, liście są  mniej zwarte, a sałatka z niej sporządzona od razu nadaje się do jedzenia. Nie trzeba jej najpierw solić i czekać aż zmięknie, tak jak to robimy ze zwykłą kapustą. Surówka z białej

Kulinarne przygody Gatity
Szaber u Majlertów, czyli dzień otwarty na polu 189

warzywa z pola i zabrać je do domu.  Przytargaliśmy torby pełne pyszności :)  Oto one:  burak liściowy Mangold  jarmuż zielony   jarmuż fioletowy  sałata rzymska  brokuł łodygowy karczochy  cukinia baby  radicchio    koper włoski  cykoria sałatkowa rukola  i nieobecny na zdjęciu młodziutki szpinak ! Teraz pozostało nam tylko czekać

Kulinarne przygody Gatity
Buraczki na ciepło 363

wysoki indeks glikemiczny, więc powinny jeść go na surowo. Pojawiły się już na blogu inne przepisy buraczane:  zakwas buraczany na czerwony barszcz ,  czerwony barszcz na zakwasie ,  sałatka z buraków ,  śledź w buraczkowej pierzynce ,  domowa ćwika , a nawet  ciasto buraczkowe .  Próbowaliście kiedyś ciasta z burakami ? Jeśli nie, to zachęcam, będziecie bardzo pozytywnie zaskoczeni :-) Buraczki

Kulinarne przygody Gatity
Pasta łososiowa 164

kanapek, do naleśników, tortilli czy też tartinek. Urozmaicam w ten sposób kanapki, a także naleśniki na ciepło. Pasta jest również doskonała z dodatkiem liścia sałaty, plasterków zielonego ogórka, zawinięta w tortillę. Ja pasty blenduję, ale wiem, że są też zwolennicy past ucieranych widelcem, żeby można było odróżnić poszczególne

Kulinarne przygody Gatity
Mięsna uczta w warszawskim Bydło i poidło 191

plastrach podany z jednym z wybranych sosów (powidła śliwkowe z orzechami, powidła agrestowe z imbirem, sos barnaise); jeden wybrany dodatek do steka (frytki domowe, cukinia  w tempurze, sałatka domowa, szpinak blanszowany, ziemniaki pieczone pod sezamem, plastry pomidorów i cebuli pod powidłem domowym); a na deser sernik z powidłem. Sashimi Cukinia w tempurze, z tyłu blanszowany szpinak Do steków wybraliśmy

Kulinarne przygody Gatity
Chłodnik z pieczonych buraków 158

pojawił się pomysł na chłodnik. Chłodnik najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się dokładnie się przenikną. Wkrótce też na blogu pojawi się sałatka z pieczonych buraków z  dodatkiem fety. Pieczone buraki możemy tez wykorzystać do przygotowania  pure . A tutaj lista innych propozycji na letni chłodnik, które znajdziecie

Kulinarne przygody Gatity
Cukinia zapiekana z grzybami 207

jest wiele, ale ja ostatnio upodobałam  sobie tę małą okrągła cukinię, która występuje w dwóch odmianach: żółtej i zielonej.  Obydwie są bardzo smaczne, doskonałe na surowo do sałatek, idealne lekko podsmażone z czosnkiem do makaronów czy do ryżu. Dzisiaj natomiast chciałam Wam zaproponować cukinię faszerowaną, taką w wersji jesiennej, czyli z grzybami.  Cukinia zapiekana z grzybami Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Roladki naleśnikowe (szpinakowe) z wędzonym łososiem 1148

The post Roladki naleśnikowe (szpinakowe) z wędzonym łososiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Sałatka z żółtymi pomidorkami i wędzonym łososiem na rukoli 173

wędzonego na zimno Limito 1 łyżka sezamu 4 -5 łyżek oleju sezamowego Składniki na dwie porcje. Na każdym talerzu ułożyć garść rukoli. Pomidorki przekroić na pół i ułożyć na sałacie. Pomiędzy pomidorkami ułożyć wędzonego łososia podzielonego na małe kawałki. Sezam uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. Całość skropić olejem sezamowym i podawać. Zamiast pomidorków żółtych można użyć czerwonych albo

Monia miesza i gotuje
Krupnik 153

gotowane wędliny drobiowe, które wcześniej omijałam szerokim łukiem, pieczone rozklapciane jabłka, i krupnik. A krupnikiem "katowana" byłam od dziecka. Tak się czułam jak byłam mała bo wolę pizze, hamburgery, sałatkę Cezar, frytki .... Ale dawno nic nie smakowało tak dobrze jak lekki krupniczek w szpitalu.   Myślę, że wkładam w niego trochę więcej starań (i warzyw) niż szpitalny catering

Matka Żywicielka
Pstrąg z grilla 154

położyć łyżeczkę masła.  5. Szczelnie zawiniętą w folię rybę piec na grillu przez około 25 minut. 6. Podawać z ulubionymi, prostymi dodatkami takimi jak pomidory, ogórki gruntowe, sałata z sosem miodowo musztardowym... Bieżniki / DUKA

Matka Żywicielka
Sałatka z buraków i sera koziego 251

cytrusa. Słoik zakręcić i wyshakeować. Spróbować czy nie jest za mało słodki, lub za mało ostry - i w razie potrzeby dodać jeszcze trochę miodu lub musztardy. 5. Na sałacie ułożyć buraczki i ser, wszystko polać sosem i posypać słonecznikiem. Naczynie / TK MAXX

Matka Żywicielka
Hamburgery według przepisu Magdy Gessler 730

chili ½ łyżka kolendry ½ łyżka imbiru w proszku 4 łyżki oleju Odrobina sosu sojowego Gorczyca Pieprz Sól Dodatki: 6 bułek z sezamem 6 plasterków żółtego sera 3 ogórki konserwowe Pomidor Sałata Majonez, ketchup Wszystkie przyprawy umieszczamy w moździerzu i ucieramy na gładką masę. Papryczkę chili toczymy po stole ręką, rozcinamy i wysypujemy pestki. Kroimy drobno i dodajemy do przypraw. Ząbek czosnku(...)natłuszczonej patelni grillowej. W między czasie rozkrajamy bułkę i podpiekamy chwilkę w piekarniku, po 2 minutkach kładziemy na spodniej stronie żółty ser i wkładamy jeszcze na minutkę. Wyciągamy. Układamy sałatę, mięso, pomidor, ogórek oraz majonez lub ketchup. Zamykamy bułkę i podajemy póki jest ciepła. U nas z dodatkiem frytek z piekarnika . Smacznego

Kolizje Smaków
Szybka surówka do obiadu 176

Składniki: małe pomidorki koktajlowe czerwone i żółte , mogą być też duże sałata - kilka liści  strąk papryki oliwa , sól Przygotowanie : Wszystkie składniki doskonale umyć Sałatę podzielić na małe kawałki , paprykę pozbawić nasion , pokroić w drobne piórka Pomidory pokroić na połówki, większe na ósemki Wszystkie składniki wymieszać, lekko posolić i skropić oliwą

Proste Potrawy
Sałatka z boczkiem 223

Przepis pochodzi z "Dania za grosik", sierpień 2012 Składniki : pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku 2 ugotowane  jajka  8 plastrów boczku wędzonego , ale najlepiej surowego musztarda + majonez sałata- ale lepiej zrobić z zielonym ogórkiem ( sałata  po dodaniu wszystkich składników zrobiła się ciut gorzka ) Przygotowanie : Szczypiorek , jajka, ogórek i rzodkiewki pokroić Boczek pokroić w kostkę i stopić na skwarki (dodać

Proste Potrawy