sałatek właśnie tej odmiany, gdyż jej niepowtarzalny smak nie tylko komponuje się wspaniale z innymi składnikami, ale sprawia, że wyróżnia się ona znacząco na tle innych, mało ciekawych sałat. Figi świeże zajmują czołowe miejsce, to ich rola jest tu najważniejsza. Dawniej uznawane za bardzo luksusowe, dziś dostępnie praktycznie wszędzie. Zjadamy zarówno miąższ, jak i skórkę. Dojrzałe owoce mają skórkę gładką(...)rukoli i radicchio - 1 owoc granatu - 1 owoc kaki - 4 figi świeże - papryczka peperoncini - ser bałkański sałatkowy sos: - 2 łyżki miodu - 2 łyżki octu balsamicznego - pieprz świeżo mielony Sałaty opłukać, po czym ułożyć na talerzu. Owoce umyć. Figi przeciąć na 6 części, kaki na małe kawałki. Z granata wydłubać nasionka, ser pokroić w kosteczkę. Poukładać dowolnie. Wkroić papryczkę dla przełamania
Sajkofanka smakuCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka wiosenna - 1 główka sałaty lodowej - 500g truskawek - 1 gruszka - 2 owoce kiwi - pół kostki sera solankowego typu feta (30%tłuszczu) - prażone płatki migdałów - pół papryczki chili zielonej - stokrotki Dresing: - 2 łyżki oliwy - 1 łyżka(...)octu balsamicznego - 1 łyżka octu białego winnego - łyżeczka musztardy - sok z całej pomarańczy - pieprz, sól, tymianek - łyżka miodu - ząbek czosnku posiekany Sałatę lodową płuczemy, osuszamy, po czym rwiemy na mniejsze nieregularne kawałki. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy na cztery (wzdłuż). Ser kroimy w kostkę. Gruszkę myjemy, obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Kiwi obieramy
Sajkofanka smakuefektowne zajączki z jajka.Mało pracy ,duży efekt,dzieciaki będą zachwycone. Składniki: jajka 6 szt szczypiorek ziele angielskie 10 kuleczek małych groch połówki 5 szt na nosek listki sałaty i bazylii do dekoracji Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo,ostudzić i obrać z skorupki.Pięć jajek przeznaczyć na zajączki a z szóstego z białka wyciąć uszka.Małym nożykiem naciąć(...)górze i umieścić tam "uszka". Oczka zrobić z ziela angielskiego,nosek z połówki grochu a wąsiki z małych kawałków szczypiorku robiąc najpierw małą dziurkę wykałaczką.Talerz udekorować listkami sałaty , bazylii i rozłożyć zajączki
Ala piecze i gotujeSkładniki: jajka 4 szt ser żółty 10 dag majonez 2 łyżki sól,biały pieprz do smaku ziele angielskie małe kuleczki na oczy papryka czerwona na dzióbki i do ozdoby sałata zielona i listki bazylii do dekoracji żółty barwnik spożywczy Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo,obrać z skorupki,przekroić na pół i wyjąć żółtko. Z białek ściąć końcówki żeby kurczaczki(...)smaku solą i białym pieprzem.Wyjąć białka z wody osączyć i wysuszyć na papierowym ręczniku.Z masy żółtkowej na białkach uformować kurczaczki zrobić oczka i dzióbek.Talerz udekorować sałatą,papryką i bazylią. Przepis dodałam do kolekcji przepisów wielkanocnych. Zapraszam! http://veggieola.blogspot.de/2013/02/zbieramy-wielkanocne-przepisy-dodaj-twoj.html
Ala piecze i gotujeSkładniki: 4 placki tortilli 1 opakowanie serka Delikate bądź Almette 8 plastrów szynki ( najlepsza szwarcwaldzka ale może być inna ) 6 liści sałaty ( masłową lub inną ) sól i pieprz 8 plastrów sera żółtego ( duże plastry ) Jak przygotować: Weź tortillę do ręki i powyginaj ją w jedną, potem w drugą stronę. Ta stroną która łatwiej się wyginaj , będzie stroną(...)zawiniemy. Z jakiegoś dziwnego powodu jedna strona wygina śmiało, a druga nie. Rozsmaruj na niej nożem cienką warstwę serka, do samych brzegów aby mogła się później łatwo skleić.Porwij sałatę wzdłuż i połóż na jednej połowie tortilli. Na nią nałóż ser, szynkę, i w moim wydaniu duszone drobno siekane pieczarki. Teraz zwiń ostrożnie tortillę w rulon. Teraz obwiń rulon
Mechanik w kuchniziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, sól, pieprz ziarnisty) Żelatyna spożywcza na 2l wywaru ( ja używam wieprzowej Dr.Oetker na 2,5l wywaru ) Kukurydza konserwowa Groszek konserwowy 4-5 jajek Cytryna, sałata, ogórek, szczypiorek - do wyboru do przystrojenia Przygotowanie: Oczyszczoną włoszczyznę oraz przyprawy rosołowe zalewamy w garnku wodą i zagotowujemy, następnie dodajemy podudzia i solimy, całość gotujemy na wolnym ogniu(...)jajku, mięso, marchewkę z kukurydzą i groszkiem. Całość zalewamy schłodzonym wywarem i odstawiamy do lodówki na minimum 2h. Gotowe galaretki układamy na paterze z przystrojenie wedle uznania - na sałacie lub z ogórkiem, ... Niektórzy do galaretki używają do skropienia octu, niektórzy co mi również zasmakowało sosu sojowego jeśli podajecie ocet to nie zapomnijcie o kawałku listka pietruszki który trzeba do wrzucić
Mechanik w kuchnitardivo –późne z Treviso) sos: sól/pieprz ocet balsamiczny olej ¼ łyżeczki musztardy(opcjonalnie) Surowe buraki myjemy, gotujemy w łupinkach i kroimy na cienkie paseczki. Te już ugotowane, tylko kroimy. Sałaty kroimy na cienkie paski, szybko płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy w wirówce. Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście i kroimy w paseczki. Sałaty fantazyjnie układamy na talerzach. Przygotowujemy sos vinaigrette
Mia Cucina Sofietapewno do smacznych:) Poza tym nie jest kaloryczna, a dzięki urozmaiceniu warzyw dostarczy nam wielu cennych składników... Składniki: 250g fasolki szparagowej, puszka tuńczyka, 2 pomidory, czerwona cebula, główka sałaty, garść czarnych oliwek, 4 ziemniaki, 2 jajka. Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości, ostudzić i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w cząstki. Dodać pokrojone(...)przepołowione oliwki. Fasolkę gotować 6 minut we wrzątku, po czym odcedzić i przelać zimną wodą. Przekroić na pół, wszystko połączyć, dodać posiekaną cebulę oraz porwaną na kawałki sałatę, dokładnie wymieszać. Sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki musztardy Dijon. Składniki sosu wymieszać. Tuz przed podaniem polać sałatkę sosem
Z miłości do słodkościDzis danie, ktore robi sie samo, to znaczy samo sie piecze i nie trzeba nic mieszac. To tak z braku czasu na dogladanie garow ;) skladniki:ciasto
Przysmaki Karolkilyzek smietany, dodajemy zgnieciony czosnek i sol do smaku.Kurczaka smazymy na oleju, nastepnie na tym samym oleju podsmazamy ugotowany wczesniej ryz.Potrawe podajemy np z kapusta pekinska lub salata. Do kurczaka mozemy dodac tez warzywa, ktore smazymy na oliwie np cebule, papryke, pieczarki.Smacznego
Przysmaki KarolkiCytrusy sa bardzo mile widziane w mojej kuchni. Lubie ich swiezy i bardzo aromatyczny smak i zapach. Przewaznie zjadamy je bez zadnych ozdobnikow, w takiej naturalnej
Przysmaki Karolkidrzew. Od czasu do czasu cisze przerywaly spiewajace w oddali ptaki albo brzeczace baki. Ech jak bardzo mi tego brakowalo.Teraz czekam na pierwsze ogrodowe uprawy. Juz widac jak wschodzi salata i rzodkiewki. Truskawki puszczaja mlode listki. Niedlugo zacznie sie wysiew ogorkow i cukini. Ciekawe czy podobnie jak rok temu i teraz bedzie urodzaj tej ostatniej?Tak piekny dzien
Przysmaki Karolkiwiec dziwnego, ze jak zawsze wpadam w szal zakupow i nabywam o wiele za duzo wszelkich zielonych warzyw. W jednej chwili w moim koszu laduja: mloda kapusta, ogorki, rzodkiewki, salata, dymka, pomidory, rabarbar, a nawet truskawki. Liste zamykaja piekne, zielone szparagi. Nie wiem kiedy ja to wszystko przerobie, ale narazie sie o to nie martwie.Truskawki zniknely jako pierwsze, rzodkiewki
Przysmaki KarolkiPrzedstawiam wam dzisiaj sałatkę, którą jadłam niedawno na warsztatach u Grzegorza Łapanowskiego . Dla mnie to był hit i oprócz pęczaku najlepsze danie. Skusiłam sie na nie
Bernika - moj kulinarny pamietnikgranatu oraz bardzo wyrazisty sera gorgonzola, wszystko dopełnia cytrynowo-miodowy dresing. Całość prezentuje się bardzo efektownie, a jeszcze lepiej smakuje. Składniki na 2 porcje : 2 garście ulubionej sałaty (u mnie liść dębu czerwony) 2 gruszki 1 owoc granatu 150 g sera gorgonzola garść prażonych orzechów włoskich Dresing : 2 łyżki oliwy 1,5 łyżeczki miodu 1 łyżka soku(...)cytryny Na suchej patelni lub w piekarniku uprażyć orzechy i odłożyć. Przygotować dresing, wymieszać miód, sok z cytryny oraz oliwę, odstawić. Na talerzu ułożyć sałatę, plasterki gruszki, pokrojoną lub pokruszoną gorgonzolę, posypać prażonymi orzeszkami oraz granatem, polać przygotowanym dresingiem i podawać. Smacznego
Zabawa smakiem