sałata - 10652 przepisów (strona:478/711)

Bezglutenowe naleśniki z pieczoną marchewką 194

marchewki  - sos sojowy - olej rzepakowy lub ryżowy (rafinowany) - pieprz, bazylia, słodka papryka 3. Warzywa do farszu  - 4 rzodkiewki - ogórek zieonu - 3 ogórki kiszone - pęczek szczypiorku - kilka listków sałaty  lub inne ulubione warzywa  Przygotowanie: 1.Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, ułożyć marchewki pokrojone w paski na blachę wyłożoną papierem do pieczenia skropić olejem i sosem sojowym, posypać

zdrowa vege kuchnia
Sałatka z octem jabłkowym 272

oliwy z oliwek 10 ml oleju rzepakowego 2 utarte ząbki czosnku (tarka o najmniejszych oczkach) 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka suszonego chilli Do sałatki potrzebujesz: mix sałat z rucolą 1 pęczek rzodkiewek 1 duża cebula czerwona 4 pomidory 1 czerwona papryka

ClauditteMissCooking
okoń morski 215

maślanych 6 łyżek majonezu garść posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej mięty mąka do obtoczenia ryby oliwa do usmażenia ryby  2 łyżki klarowanego masła DODATKOWO kolorowe marchewki rzodkiewki kiełki sałaty Groszek zielony blendujemy razem z koprem  i miętą  dodając na koniec majonez i sól , zostawiamy  kilka sztuk groszku zielonego do dekoracji .  Ciastka kruszymy. Rybę smażymy obtoczoną

na gazie
Warzywna frittata z makaronem 268

przykryciem przez ok. 10-15 minut do czasu aż wierzch się zetnie. Odstawić. Udekorować świeżą natką pietruszki. Jako dodatek do gotowej potrawy świetnie sprawdzi się sałatka (u mnie miks sałat ze szpinakiem, pomidorki cherry i jogurt) oraz sos czosnkowy czy  ketchup. :) Smacznego

Kuchnia Ellie
Knedle tyrolskie z boczkiem wędzonym 207

wtedy przed ugotowaniem należy je najpierw rozmrozić,po czym dopiero ugotować.  Jako dodatek do gulaszu czy rosołu nie potrzebujesz ich dekorować, ani polewać masłem. Świetnie smakują z sałatą doprawioną oliwą i octem

Pasje Jolki
Sos winegret 187

łyżeczka musztardy ewentualnie płaska łyżeczka miodu Przygotowanie : Wszystkie składniki włożyć do słoika, zakręcić i dobrze nim potrząsnąć, tak by składniki utworzyły jednolitą emulsję. Jest to doskonały sos do zielonej sałaty czy surówki z cykorii. Do sosu można dodać np. posiekanej świeżej natki pietruszki, koperku lub innych ulubionych ziół :)  Sos zamknięty w słoiku, przechowywany w lodówce może stać nawet miesiąc

Proste Potrawy
Pieczona karkówka wieprzowa QAFP w sosie śliwkowym z puree z marchwii 234

sól,  gotować do miękkości. Zmiksować na gładkie puree przy pomocy blendera, dodając resztę masła  masła i soku z pomarańczy. Doprawić.  Mięso podawać z z sosem, marchewką, sałatą i np kaszą. Smacznego

Stare Gary
Sałatka z mozzarellą i pomarańczą na roszponce 259

balsamicznego lub soku z cytryny 1 łyżeczka miodu Na talerzach ułożyć listki roszponki. Awokado obrać usunąć pestkę i pokroić na kawałki. Pomarańczę również obrać i pokroić na kawałki Na sałacie ułożyć pokrojone owoce oraz kulki mozzarelli. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. Olej wymieszać w słoiczku z miodem i sokiem z cytryny. Gotowym sosem skropić sałatkę

Monia miesza i gotuje
Tarte flambée 253

dodaliśmy resztkę pepperoni, ale można to pominąć. Nie kombinujcie tylko z pomidorami i oliwkami, bo wyjdzie pizza, a na włoską pizzę, to jeszcze poznacie przepis! Do tego zrobiliśmy szybką sałatę z kurczaka, żółtej papryki i gruszki polaną sosem z oliwy, octu balsamicznego i musztardy. Znajdźcie godzinę i zróbcie sobie dobrze. Dobierzcie kilka zdjęć alzackich miasteczek, przeplećcie je kilkoma zdjęciami Akana

GRUBY WAŁEK
Farfalle z pesto pietruszkowo-bazyliowm 273

Pesto alla genovese, inaczej zielony sos pochodzący z północy Włoch, klasycznie przygotowywany jest z bazylii, oliwy z oliwek, parmezanu oraz orzeszków pinii. Serwowany jest do chleba, sałat, serów, a przede wszystkim do makaronów, najczęściej penne. W dzisiejszym poście przedstawię trochę zmodyfikowane zielone pesto, z bardzo przyjemnym dla oka makaronem tzw. wstążeczkami.  Składniki: Świeża bazylia (liście z jednej doniczki, którą

Pause Gotowanie!
Kurczak pieczony nadziewany chorizo, fasolką i suszonymi pomidorami 212

minutach wyciągnij nadzienie, polej sosem. Kurczaka podziel na części, wyłóż na talerz i również polej sosem. Gotowe danie podawaj z lekką i chrupiącą sałatką, np. z mieszanki sałat, pomidorków koktajlowych i ogórka zielonego polanej winegretem domowej roboty lub w ostateczność sosem z tytki (np. sosem Włoskim). Smacznego! Top Zobacz jak Gordon Ramsay przygotuje „Kurczaka pieczonego nadziewanego chorizo, fasolką

Moja Delicja
Gołąbkowa Lazania – czyli Gołąbki dla Leniwych 303

ominie nas etap całego tego zawijania :) Kapustę szatkujemy i przekładamy mięsnym farszem. Wkładamy do pieca i czekamy :) Podajemy obowiązkowo z sosem pomidorowym oraz sałatką. Bardzo polecam z Chrupiącą sałatą z dressingiem słodko-ostrym , która w tym towarzystwie idealnie się sprawdziła. Składniki: (4-6 porcji) 0.5kg mięsa mielonego z szynki 250g ryżu 1 jajo 1 cebula 1-2 łyżki oleju

Moja Delicja
Sałatka z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych 163

pomidorków koktajlowych (około 100g) sok z 1/2 cytryny 1 łyżka musztardy Dijon sól, pieprz   Przygotowanie: Roszponkę umyć, osuszyć, przełożyć do miski. Pomidorki pokroić w ćwiartki, dodać do sałaty. Wrzucić kostki z awokado. Wymieszać. Przygotować dressing: W miseczce lub kubku wymieszać sok z cytryny z łyżką musztardy Dijon. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić. Sałatkę polać dressingiem przed samym podaniem. Podawać

Moja Delicja
Frango na púcara – Prosty kurczak jednogarnkowy po portugalsku 386

najgrubsze kawałki mięsa będą miękkie przy kości. Gotowe danie podawać z ugotowanymi ziemniakami, które mieszamy przed wyłożeniem na talerze z kilkoma łyżkami sosu z pieczeni oraz z chrupiącą sałatą z dresingiem słodko-ostrym . Sosem z pieczeni polewać kawałki mięsa wyłożone na talerz. ( Pamiętać należy o zdjęciu sznurka z każdej części kurczaka ) The post Frango na púcara – Prosty kurczak jednogarnkowy

Moja Delicja
Łosoś pod ziołową pierzynką ze słonecznikiem i szalotką 208

obłożyć szalotką pokrojoną w piórka i posypać ziołami Rybę szczelnie zamknąć w folię aluminiową i włożyć do naczynia żaroodpornego Piec 25 minut Ja podałam z ziemniakami i z miksem sałat. Na zdrowie :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com