bułeczce, bez zbędnych dodatków. Ależ mój mąż był szczęśliwy! Soczyste mięsko, które sam upiekł, do tego jeszcze ciepła bułeczka, trochę keczupu i żadnej zieleniny! Ja wsunęłam pod kotleta kawałek sałaty i okazało się to zmyślnym posunięciem! Hamburgery podałam w swojskich bułeczkach, na które przepis znajdziecie tutaj (jednak upiekłam zamiast 10 tylko 8, za to nieco większych bułeczek), zamiast sezamy
Rozpustne gotowaniemieszamy, stopniowo wlewamy wodę zagniatając gładkie, sprężyste ciasto przypominające ciasto na pierogi. Przykrywamy miskę ściereczką i pozostawiamy na około 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy ulubione nadzienie np. zieloną sałatę z kurczakiem i warzywami lub tak jak ja kurczaka z pomidorami po meksykańsku. Ciasto dzielimy na 10 porcji, cienko wałkujemy podsypując mąką. Patelnię o grubym dnie dobrze
Rozpustne gotowaniekawał karczku zgodnie z tym przepisem, zameldowałam Mężowi, że będzie grill (ku jego uciesze), wygodnie rozłożyłam się na leżaczku pozostawiając memu Jedynemu pełne pole do popisu :-) Przygotowałam jedynie swojską sałatę z dresingiem i koktajl jogurtowo-pomidorowy ze szczypiorkiem, który bardzo, bardzo lubimy, szczególnie w upalne dni. Z powodzeniem zastępuje mi drugie śniadanie, czy kolację. Jest zdrowy, pyszny i orzeźwiający! Polecam
Rozpustne gotowanienożem do tapet, a następnie nacinamy w ten sposób, żeby umożliwić sobie wyjęcie galarety. Należy to robić ostrożnie, najlepiej z pomocą jakiejś bystrej osoby. Galaretę przekładamy na półmisek wyłożony sałatą. Z plastrów szynki wycinamy kółko wielkości ryjka i dwa trójkąty na uszy, mocujemy goździkami, z goździków robimy tez oczy. Podajemy z cytryną lub octem. Gotowe
Rozpustne gotowanieSzpinak jest jednym z moich ulubionych warzyw, w dodatku jest bardzo zdrowy, dlatego staram się go często używać. Robię z nim zapiekanki, farsze do pierogów lub naleśników, dorzucam do sałaty i do zup. Synek jest przyzwyczajony, że szpinak (lub jarmuż) prawie zawsze w zupie pływa, więc zjada go ochoczo, co oczywiście bardzo mnie cieszy :) Nigdy go nie gotuję, po prostu
Rozpustne gotowaniekawałki kokosa - czekamy aż zmięknie kokos oraz jagody (do odparowania wody.) Następnie, wkładamy tortille do mikrofali :) - aby ją podgrzać wykładamy mięso przygotowane przez nas i pozostałe dodatki. Ja dodałam sałatę lodową, ser feta, pomidora. Dodatkowo polałam "farsz" sosem jogurtowym z carry i pieprzem bałkańskim. Na tym koniec :) SMACZNEGO
dlaSmaQjednak z przypływem wiosennego powietrza postanowiłam publikować ponownie przepisy na blogu. Dziś jako drugi posiłek Kurczak z batatami i świeżymi warzywami! :) Składniki: bataty filet drobiowy pomidor / papryka / cukinia / sałata lodowa / świeży tymianek Do dzieła: Bataty szorujemy (ja osobiście nie obieram) pod bieżącą wodą, kroimy na kawałki i gotujemy w osolonej wodzie, aż zmiękną. Zazwyczaj trwa to około 8 min. Kurczak
Spektrum Smakuprzesilenie - funduję sobie każdego dnia WIOSNĘ NA WYNOS! ;) Oto dwie z moich propozycji na wiosenne posiłki pełne witamin i kolorów poprawiających humor :) Orientalny kurczak z makaronem razowym żytnim, sałatą, pomidorem i rzodkiewką + grillowany w teksańskich przyprawach filet drobiowy, z nieprażoną kaszą gryczaną, kiełkami, rzeżuchą, rukolą, czerwoną papryką, ogórkiem i rzodkiewką! :) Macie ochotę spróbować? :) Przepis? BANAŁ! Składniki: kasza gryczana niepalona filet
Spektrum Smakumyjemy, czyścimy, osuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na oleju. Kromki chleba kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzane masło i smażymy na złoty kolor. Umytą sałatę, osączamy z wody, rwiemy na mniejsze kawałki i rozkładamy na talerzu. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, następnie mięso i grzankami. Na koniec posypujemy startym serem (ja użyłam żółtego). Przed podaniem
magiczna kuchnia Kasilekką kolację. Mamy teraz sezon na świeże warzywa, więc warto korzystać z tych zasobów. Pomidory teraz zachwycają smakiem są soczyste i słodkie, po prostu pyszne. SKŁADNIKI: rukola bądź inna sałata 2 średnie pomidory kawałek sera ricotta 2-3 rzodkiewki 1 zielony ogórek kawałek żółtej papryki gotowane białko z jednego jajka sos winegret (przepis w osobnym poście) WYKONANIE: warzywa układamy
Kuchnia Beatyprzystawka o meksykańskich korzeniach podawana na zimno w formie drobno pokrojonych świeżych warzyw lub owoców z dodatkiem przypraw. Jest pyszna i orzeźwiająca, i choć nigdy nie przepadałam za liśćmi sałaty, to miseczka salsy stanowi atrakcyjny dodatek świeżych warzyw do obiadu, a szczególnie nadaje się do poniższych kotlecików. Już wcześniej pisałam o ich wszechstronnym zastosowaniu, jednak małe kotleciki podane w formie
Roślinna - blog wegańskiPrzygotowanie Sos : oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, syrop klonowy, przyprawy i wodę połączyłem w słoiku. Energicznie potrząsnąłem, aby składniki się połączyły. Truskawki obrałem z szypułek, umyłem, pokroiłem na kawałki. Sałatę i listki bazylii umyłem, osuszyłem. Na talerzu rozłożyłem roszponkę, bazylię. Polałem sosem. Posypałem pokrojonymi truskawkami. Na wierzch położyłem ser kozi. Wszystko polałem Glassa Gastronomica
R'n'G Kitchendworze i magazynować witaminkę D. Ale jakby ktoś chciał zabłysnąć wśród znajomych na jednym z takich wypadów mam dla Was super przekąskę, którą można podawać np. z tazikami, sałatą lub po prostu na zimno do piwa. Zaczynamy :-) Składniki: 275 g ciasta francuskiego (1 placek) 1 żółtko szklanka cieciorki 2 ząbki czosnku łyżeczka pieprzu cytrynowego odrobina soli
pieprzny smaczekokazje, nie tylko na gwiazdkę. Jest podstawą wielu koktajli ale można też go sobie popijać w czystej postaci ;) Macerowane owoce, pozostałe po produkcji, są znakomitym dodatkiem do ciast, deserów, sałat, sosów ( przepisy ). Polecam :) Czas przygotowania: ok. 2 miesiące Składniki: 1 i 1/2 kg czarnych porzeczek (same owoce bez zielonych kiści), 1 kg brązowego cukru nierafinowanego, 1 i 1/2 l spirytusu
SzczyptaSmaQTrzeba wyczuć ten moment, wówczas będzie super soczyste wewnątrz. Ja smażyłam na tackach, można również smażyć w korytku aluminiowym, wówczas będzie bledsze, ale jeszcze bardziej soczyste. Do tego miska sałaty i pyszny obiad gotowy. Smacznego
Smaczne Zdrowe