sałata - 10652 przepisów (strona:450/711)

Sałatka na bogato 191

Wykwintna sałatka z wyszukanym bogactwem składników i witamin. Bardzo prosta i szybka w przyrządzeniu i jakże smaczna... Mmmm... Składniki: Sałata Mix Pomidory Nasiona (słonecznik, dynia i pinia) Bazylia świeża - posiekana sok z cytryny - odrobina oliwa z oliwek Przyprawy: 18 Ziół ojca Mateusza Czarnuszka Pieprz czarny - świeżo miażdżony Pieprz cytrynowy Sól morska Proporcje składników wedle uznania. Do wczoraj stosowałam do potraw

Ukojenie Podniebienia
Pasta z groszku i awokado 114

ząbek czosnku 2 cm łodygi rabarbaru opcjonalnie 5 cm łodygi selera, koperek sól do smaku Wszystkie składniki dokładnie blendujemy na gładką, jednolitą masę. Pasta rewelacyjnie smakuje na kanapkach z sałatą i kiełkami, a także jako dip do warzyw

Kucharzyca
Kotlety ziemniaczane nadziewane brokułem 180

składników wyszło 8 sztuk. Rozgrzać patelnię z olejem. Uformowane kotlety smażyć na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu. Gotowe kotlety podałam z sosem czosnkowym i surówką z sałaty lodowej

Monia miesza i gotuje
Sałatka ze szpinaku z orzechami włoskimi na ciepło 146

sałatkach na ciepło jest coś pociągającego, może przez to, że ich smak jest intensywniejszy. Uwielbiam szpinak pod każdą postacią, zarówno na surowo, gdy akurat skończy mi się sałata na kanapkę, jak i na ciepło np. w w formie takiej sałatki. Robi się ją błyskawicznie, a z dodatkiem ryżu lub kasz może być propozycją na obiad. Składniki na 2-4 porcje

greenscarf
Najprostszy biały ser podpuszczkowy 154

niż ten domowy! Do chleba dołączają czasem domowe wędliny przygotowane w szynkowarze, czasem nawet masło ubite ze śmietanki. Mam nadzieję, że latem będę też mogła pochwalić się własnymi pomidorami, sałatami i kto wie, może jeszcze jakimiś innymi roślinami :-). Niedawno będąc w markecie budowlanym zauważyłam nowe stoisko dotyczące serowarstwa, a na nim praktycznie wszystko co potrzebne do przygotowania sera - podpuszczka, mieszanki

Pora coś zjeść
Surówka z młodej kapusty 113

warzywa, owoce i robi się kolorowo, w głowie powstają miliony planów. Pewnie każdy z was zna ten stan? Mocne postanowienia poprawy względem spożywanych produktów. Już nie ma wytłumaczenia, że sałata z Holandii i po niej się umiera, a pomidory mają smak bólu, tektury i kiepskiego koncentratu. Wiosną i latem staram się, żeby na stole pojawiało się jak najwięcej warzyw

ladykitchen
ZUPA KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW 240

Sezon na szparagi w pełni. Przyznaję otwarcie – uwielbiam. Pod każdą postacią. W zupie, na omlecie czy tarcie, w zapiekance i w sałacie. Lekko zblanszowane lub surowe. Dziś propozycja na szybką, niemal błyskawiczną zupę-krem. Podbita odrobiną śmietanki, wiórkami parmezanu i kilkoma kroplami oleju sezamowego to moja domowa klasyka. 500 g świeżych zielonych szparagów 3 średnie ziemniaki... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Lekka sałatka z figami 139

prosciutto 25 g chevre garść rukoli 2 świeże figi Dressing 1 łyżka balsamicznego octu 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli i pieprzu Ułóż sałatę na talerzu, następnie szynkę. Pokrusz chevre i pokrój figi. Wymieszaj składniki na dressing i polej nim sałatkę. The post Lekka sałatka z figami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Sałatka z jajkami, pomidorami i porem 146

Prosta i zdrowa sałatka na bazie sałaty lodowej z pomidorami, ostrym porem i jajkami gotowanych na twardo. Do tego sos z silną nutką czosnku i dostajemy danie lekkie i bardzo smaczne. Najlepsza jest w lato, kiedy warzywa, a zwłaszcza pomidory są świeże, ale można zrobić ją też o tej porze roku. Można wtedy zastąpić pomidory pomidorkami koktajlowymi, które mają więcej

Milion Smaków
SURÓWKA WITAMINOWA 165

startą gałką muszkatołową, solą, świeżo zmielonym pieprzem. Odstaw do lodówki na minimum godzinę, schłodzona surówka będzie jeszcze smaczniejsza. Możesz ją serwować w małych miseczkach (np. układając na liściach zielonej sałaty). Tuż przed podaniem ułóż na wierzchu połówki orzechów włoskich. *Możesz pozostawić skórkę, wedle uznania

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
SAŁATKA Z MARYNOWANYM KURCZAKIEM, KREWETKAMI I GREJPFRUTEM 146

Czas marynowania i chłodzenia: 2-3 godz. Składniki na sałatkę : 2 filety z piersi kurczaka bez skóry 1 różowy grejpfrut 1 awokado 1 pęczek drobnego szczypiorku   250 g sałaty roszponki 200 g kiełków soi (opcjonalnie)   12 dużych ugotowanych krewetek (np. królewskich lub tygrysich)* Olej do smażenia (np. oliwa z oliwek) Składniki na marynatę : Sok z ½ limonki

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
PIERŚ INDYKA Z GRILLA 168

mięso już się zamarynuje w przyprawach, układamy na rozgrzany ruszt grilla i opiekamy dokładnie z każdej strony. Pieczona pierś indyka w tych przyprawach doskonale komponuje się z warzywami (sałata, papryka, pomidor), sosem tzatziki i chlebkiem pita. Smacznego ! Artykuł PIERŚ INDYKA Z GRILLA pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM

Markowy smak
Chlebki Prowansalskie 205

chlebek prowansalski, chlebek jest prosty w przygotowaniu, bardzo smaczny a dodatkowo bardzo ładnie prezentuje się na stole. Tak upieczony chlebek idealnie nadaje się do podania do różnego rodzaju zielonych sałat, zup lub można go przekąsić samego. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie 6 chlebków 600 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 350 ml letniego mleka 35 g drożdży

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Dorada pieczona z ziemniakami i pomidorami w hiszpańskim stylu 215

cytryny. Chleb mielimy w malakserze, dolewamy odrobinę oliwy, mieszamy i powstałą papkę układamy na rybach. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 1,5 godziny. Podajemy z sałatą. Kategoria: Krycha i Zdzichu na wakacjach Tagged: chleb , cytryna , kuchnia hiszpańka , pomidory , ryba , wino , ziemniaki

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Grillowanie na śniadanie z kiełbaskami serowymi "Hańderek" 163

pyszne kiełbaski serowe na glilla więc były ucztą dla podniebienia i oczu. Serek wypływał z kiełbasek podczas pieczenia co jeszcze bardziej rozbudza zmysły smakowe . :) kilka kiełbasek serowych Hańderek sałata pomidory sery oliwki biała rzodkiew szczypiorek musztarda pieczarki grillowany chleb Były dodatkiem i oprawą dla tychże pysznych kiełbasek które polecam grillomaniakom

Gotowanie jest łatwe