roladki schabowe z pyszną sałatka własnego przepisu z serii "wymyślona na szybko" :) Skład: - mięso schab/ 6 kotletów - ogórki kiszone - łosoś norweski/ 1 kawałek - czosnek/ 3 ząbki - miód - kapusta włoska - sałata radicchio/cykoria - marchewka - olej do smażenia - 100ml oleju z pestek winogron/ lub innego do sałatek - ser żółty - papryka słodka - sos sojowy imbirowy - cebula - bułka tarta - 1 jajko Kotlety oblewamy sosem sojowym(...)odstawiamy na 30minut aby się "przegryzło" Roladki obtaczamy w panierce z jajka i bułki tartej, tak jak w przypadku zwykłych kotletów i smażymy na patelni. Przygotowujemy sałatkę :) Kroimy sałatę i kapustę i marchewkę w paski, wszystko wrzucamy do miski. Robimy sos do sałatki: 100ml oleju z pestek winogron mieszamy z 1 łyżką miodu i 3-ma wyciśniętymi ząbkami czosnku. Dodajemy
upichconawczoraj już bardzo późno bo po 21:00 i zmuszony byłem wybierać tylko z tego co zostało na regałach, normalnie jakby miał dziś być koniec świata :) Składniki : opakowanie sałaty roszponki ser mozzarella mini opakowanie pomidorków papryczkowych 3 łyżki oliwy 3 łyżki wody sos sałatkowy francuski szczypiorek Przygotowanie : Zacząłem od przygotowania w szklance sosu zgodnie z opisem na opakowaniu(...)Sałatę rozdrobniłem odrywając łączący listki kawałeczek łodygi, pomidorki pokroiłem skośnie w grubsze plasterki a kulki mozzarelli podzieliłem na połówki. Składników nie mieszałem tylko luźno układałem w salaterkach. Na koniec posypałem szczypiorkiem i polałem gotowym sosem. Prosta i bardzo pyszna sałatka. Nazwałem ją majowa bo w maju jeszcze nie raz zagości na moim stole
Mechanik w kuchnisałatki i surówki jedzone całymi miskami . Dziś przedstawię wam przepis na obecnie moją ulubioną sałatkę od której trzeba mnie odciągać siłą ... Składniki: rukola pół opakowania (ok. 50g) sałata lodowa główka (może być pół jeśli jest duża) ser typu feta (ja dodaję ser Mlekovity favita) 1/3 opakowania 90g pomidory 400g (dwa duże) papryka 150g (jedna średnia) cebula czerwona 30g czosnek(...)ząbek olej lniany 10g łyżeczka: ziaren słonecznika, nasion chia i sezamu łuskanego przyprawy: pieprz, papryka ostra, papryka słodka, bazylia, oregano Sałatę myję – liście lodowej rwę na kawałki, rukoli kroję przynajmniej na pół – następnie suszę. Pomidory, paprykę myję i kroję. Paprykę w niewielkie paski a pomidory w sporą kostkę. Cebulę myję, obieram i kroję w cienkie pióra. Ser feta
IzaGotujemarynowanych lub 1/2 dużego 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 1/2 puszki groszku konserwowego Sos: 1 jogurt naturalny lub śmietana 18% 2-3 łyżki majonezu sól pieprz Dodatki: kilka liści sałaty Wykonanie: Buraczki gotuję do miękkości, obieram i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Ogórki i pieczarki kroję w kostkę. Groszek i kukurydzę odcedzam na sicie i dodaję do pokrojonych(...)warzyw. Wszystko razem mieszam z utartymi buraczkami. Jogurt mieszam z majonezem, doprawiam do smaku sola i pieprzem i polewam tym sałatkę. Liście sałaty myję pod bieżącą wodą, każdy z osobna, układam na talerz i nakładam na liściach sałatkę z buraczków. Dekoruję każdą porcję i podaję z kotletem schabowym i ziemniakami z wody SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchendość nietypowy przepis na tę właśnie zupę. I ją sobie przetestowałam. Wyszła wspaniale kremowa i delikatna w smaku. Składniki: 50 dag zielonego groszku (może być mrożony) 5 liści sałaty 2-3 ziemniaki 6 kromek chleba 10 dag startego żółtego sera sól pieprz słodka mielona papryka 6 łyżek oleju 2-3 ząbki zmiażdżonego czosnku lub czosnek granulowany po 1 łyżce słodkiej(...)śmietanki do każdej porcji Wykonanie: Ziemniaki obieram, kroje w kostkę, zalewam 3-4 szklankami wody i wstawiam na gaz. Dodaję groszek i opłukane liście sałaty. Gotuje razem, aż warzywa będą miękkie. Doprawiam solą i pieprzem. Gotową zupę miksuję za pomocą blendera na gładki krem. Zupę nalewam do filiżanek, do każdej dodaję po łyżce słodkiej śmietanki. Olej mieszam
Bea(u)ty kitchenLekka, smaczna sałatka na śniadanie, kolację lub przekąskę. Zamiast typowego sosu sałatkowego - sos czosnkowy, który fajnie podkręca smak warzyw. SKŁADNIKI: (na 2-3 porcje) 1/3 główki sałaty lodowej 1 mozzarella (lub 1 op. mini mozzarelli) 10 pomidorów koktajlowych 1/2 papryki czerwonej kilka łyżek kukurydzy kawałek czerwonej cebuli sos czosnkowy SOS CZOSNKOWY: 1/2 szkl jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu(...)ząbki czosnku sól, pieprz, ostra papryka, oregano 1. Sałatę porwać, pomidorki koktajlowe przekroić na pół, mozarellę i paprykę pokroić, cebulę drobno posiekać. 2. Wszystkie składniki wymieszać. 3. Czosnek przepuścić przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami sosu. Dodać do sałatki, delikatnie wymieszać i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku
Kto ugości moich gości?uczelnię. Będzie jak znalazł podczas długiego, czasem zbyt długiego dnia. Składniki na 2 porcje: 100 g makaronu kokardki kolorowego lub lepiej pełnoziarnistego (mogą być też świderki, rurki itp.) 1 sałata rzymska mini 8 pomidorków koktajlowych 8 kulek mini mozzarelli 10 czarnych oliwek 6 jabłuszek kaparowych 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżeczka soku z cytryny(...)ugotować al dente, odcedzić, zahartować zimną wodą. Przygotować sos. Wszystkie składniki umieścić w małym słoiczku, zakręcić i energicznie wstrząsnąć, żeby się dobrze połączyły. Sos doprawić solą i pieprzem, odstawić. Sałatę opłukać, osączyć z wody, porwać na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski. Umyte pomidorki i kulki mozzarelli pokroić na połówki. Oliwki pokroić w plasterki. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski wymieszać
Pełny talerzSkładniki: 250 g dużych krewetek 200 g mix sałat 2 pomidory 1/2 sztuki długiego ogórka sos koperkowy sól, pieprz sok z cytryny masło 1 ząbek czosnku 1. Krewetki umyć i osuszyć. Ząbek czosnku obrać i drobno posiekać. Patelnię rozgrzać, dodać masło, rozpuścić i przesmażyć czosnek. Następnie dodać krewetki i od razu je przyprawić: solą, pieprzem, a także(...)skropić odrobiną soku z cytryny. Smażyć przez kilka minut, co jakiś czas odwracając krewetki na drugą stronę. Ostudzić. 2. W międzyczasie do miski wsypać sałatę, obrane i posiekane w drobną kostkę pomidory, pozbawione skórki i pokrojonego ogórka. Przygotowane składniki zalać sosem koperkowym (wcześniej trzeba go rozrobić w odrobinie wody i oleju). 3. Na talerz wsypać warzywa, a sam wierzch
UgotowaćSałatka z kiełkami rzodkiewki idealnie pasuje jako dodatek do obiadu. Przepis dodaje do akcji Zielono mi, idzie wiosna! Składniki na 2 porcje: kilka liści sałaty lodowej 1 pomidor połowa długiego ogórka połowa czerwonej cebuli 2 garście kiełków z rzodkiewki sos do sałatek oliwa Warzywa umyć. Pomidora sparzyć wrzątkiem, pozbawić skórki i pokroić w dużą kostkę. Ogórka obrać i pokroić(...)kostkę. Cebulę pozbawić skorupki i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Do miski wrzucić rozerwaną sałatę, pomidora, ogórka, cebulę i kiełki z rzodkiewki. Wszystko ze sobą połączyć. Na sam koniec wlać sos do sałatek (wcześniej wymieszany z 2 łyżkami oliwy) i delikatnie wymieszać
Ugotowaćprzepis na sałatkę z krewetkami). Jak dla mnie idealne połączenie - mięso z krewetek i dużo warzyw zalanych sosem koperkowo-ziołowym. Składniki: 250 g dużych krewetek pół główki sałaty lodowej 2 garście rukoli 1 pomidor 1/2 sztuki długiego ogórka kilka rzodkiewek sos koperkowo-ziołowy sól, pieprz sok z cytryny masło 1 ząbek czosnku oliwa 1. Krewetki umyć i osuszyć(...)także skropić odrobiną soku z cytryny. Smażyć przez kilka minut, co jakiś czas odwracając krewetki na drugą stronę. Ostudzić. 2. W międzyczasie do miski dodać rukole oraz "potartą" sałatę lodową. Następnie dodać pokrojonego pomidora (najlepiej sparzyć go wrzątkiem i pozbawić skórki), posiekanego na półplasterki ogórka (polecam go obrać) i rzodkiewki. Przygotowane składniki zalać sosem koperkowym (wcześniej trzeba go rozrobić
UgotowaćSzynka w galarecie to ciekawy pomysł na zakąskę na zimno. Dzięki galaretce - mięso nie wyschnie i będzie soczyste. Składniki: kilka plasterków szynki serek chrzanowy żelatyna z przyprawami sałata do dekoracji jajko ugotowane na twardo do dekoracji Na samym początku przygotować galaretkę - tj. do 1,5 szklanki gorącej wody (bądź wywaru/rosołu) dodać 3 łyżeczki żelatyny. Wszystko ze sobą wymieszać, ewentualnie(...)doprawić solą i pieprzem do smaku. Ostudzić i poczekać, aż lekko stężeje. W międzyczasie plasterki szynki posmarować serkiem chrzanowym i zawijać w ruloniki. Na tacę/półmisek wyłożyć sałatę, następnie ułożyć ruloniki z szynki (zawinięciem do dołu), udekorować plasterkami jajka i polać tężejącą galaretkę. Przygotowaną przekąską schłodzić w lodówce. Podawać dopiero wtedy, gdy galaretkę do końca się zetnie. Ruloniki
Ugotowaćskórki) 2 małe marchewki 1 pietruszka 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego sól pieprz suszona włoszczyzna 5-6 łyżeczek żelatyny 1 surowe białko ewentualnie do dekoracji: sałata lodowa, pomidory koktajlowe Do garnka wlać 1,5 l wody, dodać obrane marchewki i pietruszkę. Następnie dodać przyprawy: łyżeczkę soli, pieprzu, liście laurowe, ziele angielskie i suszoną włoszczyznę. Gotować(...)gazie. Do gorącego, przecedzonego wywaru dodać żelatynę. Za pomocą trzepaczki rozpuścić ją w wywarze. Odstawić w chłodne miejsce, aby ostygła. Na półmisku ułożyć umyte i suche liście sałaty. Na nie ułożyć ugotowane filety z łososia. Następnie całość ozdobić przekrojonymi pomidorkami koktajlowymi i plasterkami marchewki. Co jakiś czas podlewać wywarem. Przygotowany półmisek wstawić do lodówki. Gdy masa zgęstnieje ponownie polewać
Ugotowaćszklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mleka szczypta soli + mąka do obtoczenia piersi z kurczaka dodatkowo 1 podwójny filet z kurczaka pieprz cayenne papryka słodka sól olej do smażenia sałata pomidory ogórek konserwowy ketchup Na samym początku przygotować ciasto na longery. Do miski wsypać mąkę, dodać suche drożdże i całość ze sobą wymieszać. Następnie wbić jajko, dodać letnie mleko, miękkie(...)pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Czas na panierkę Każdą bułkę przekroić wzdłuż na dwie części. Spód posmarować ketchupem, następnie ułożyć przesmażone kawałki piersi kurczaka, na mięso położyć liście sałaty, plasterki pomidora i ogórka. Wierzch bułki również posmarować ketchupem i położyć na samej górze longera. Od razu podawać. Składanie longerów: spód bułki, ketchup, mięso, warzywa, ketchup i wierzch bułki
UgotowaćProste i smaczne danie, które idealnie sprawdzi się na Wielkanocnym stole albo podczas wizyty niespodziewanych gości. Składniki: 6 jajek pół ogórka szklarniowego kilka liści sałaty 100 ml jogurtu 2 łyżki śmietany łyżka majonezu 2 łyżeczki musztardy koper (suszony albo świeży) sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo. Ostudzamy, obieramy i kroimy w plastry. Ogórka również kroimy w plastry. Na talerzu(...)albo w płaskiej miseczce układamy liście sałaty. Na nią na przemian układamy plastry jajka i ogórka, na tak zwaną „dachówkę”, aby nachodziły na siebie. Jogurt, śmietanę, majonez, musztardę i posiekany koperek mieszamy ze sobą i sosem polewamy jajka i ogórki. Całość przyprawiamy do smaku
e-PrzepisyKulinarneśniadanie, jak i podwieczorek czy też kolację. Sprawdzi się również jako dodatek na obiad – połączona z makaronem świderki tworzy danie niezwykle sycące. Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * ulubione sałaty , u mnie: radicchio , frisee i escarole – ok. 150 g * upieczony łosoś – 100 g * czarne oliwki – 50 g * świeża żurawina – ok. 100 g * oliwa z oliwek(...)wody, dodajemy 2 łyżki cukru, gotujemy do miękkości , owoce wyciągamy. Do kompotu dodajemy odrobinę oliwy , sól, pieprz, sok z cytryny i ewentualnie jeszcze odrobinę cukru do smaku, odstawiamy. Sałaty rwiemy , upieczonego łososia kroimy w kostkę, oliwki kroimy w plasterki. Dodajemy ugotowaną żurawinę i zalewamy przygotowanym dipem. Wszystko razem delikatnie mieszamy. Gotowe
Ostra na Słodko