babski wieczór. Sałatka jest bardzo prosta i klasyczna, jednak dzięki ostremu sosu nabiera fajnego smaku. Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 6 – 8 Składniki: 150 g mix sałat 200 g sera feta 2 nieduże czerwone cebule 200 g pomidorków koktajlowych 1 duża brzoskwinia lub nektarynka kawałek ogórka kilka oliwek 2 łyżki słonecznika łuskanego 2 łyżki pestek dyni(...)łyżeczki sosu chilli 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 1 łyżeczka ulubionych ziół Przygotowanie: Wszystkie składniki na sos wymieszać dokładnie ze sobą, ostrość dopasować pod swoje upodobania. Sałatę przełożyć do dużej miski dodać pokrojone w niewielkie kawałeczki warzywa, ser oraz brzoskwinię. Dodać przyprawy oraz pestki dyni i słonecznik. Całość polać sosem
KuchniaWeDwoje.plzarazem o intensywnym smaku. Całości dopełniają kawałki podprażonych orzechów oraz smażone ziemniaczane kosteczki. Polecam:) około 4-5 średniej wielkości ziemniaków po 1 małej papryce: czerwonej, zielonej i żółtej 1 sałata (strzępiasta, rzymska lub ew. lodowa) 1 ząbek czosnku 4 łyżki octu jabłkowego 4 łyżki bulionu 1 łyżka miodu 6 filecików anchovies/anchois 1 cebula 5 łyżek oliwy garść orzechów włoskich sól(...)kilka chwil na suchej patelni. Oczyszczone i pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w dość cienkie paseczki. Cebulę kroimy w piórka. W misce mieszamy opłukaną i porwaną na mniejsze kawałki sałatę, paprykę oraz cebulę. W garnuszku ucieramy ocet oraz bulion i miód. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz fileciki anchois. Całość miksujemy na gładką masę. Dolewamy 3 łyżki oliwy i miksujemy
Smaki Na Talerzujest w kratkę i ta sałatka zdecydowanie poprawiła mi nastrój. Taka sałatka świetnie pasuje do grilla, ale i do klasycznego schabowego. Kolorowa sałatka z rzodkiewką i oliwkami Składniki: główka sałaty ogórek szklarniowy lub 2 gruntowe 2 soczyste pomidory pęczek rzodkiewki 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie(...)musztardą, oregano, pieprzem i solą. Najlepiej użyć do tego słoiczka, dodać do niego wszystkie składniki, zakręcić i kilka razy porządnie wstrząsnąć, aż składniki się dokładnie połączą. Gotowy sos odstawiamy. Sałatę dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki i układamy na dnie miski. Myjemy warzywa, pomidory kroimy w kostkę, a ogórka obieramy i kroimy na plasterki, rzodkiewki również kroimy
PatiGotujeZapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 4 duże (L) jajka 4 kromki mieszanego chleba tostowego 2 duże / 4 małe plastry ulubionej szynki 4 plasterki topionego sera kilka liści sałaty (masłowej, rzymskiej) 2 łyżki masła 2-3 łyżki oliwy sól czarny pieprz świeżo mielony Sałatka 1 średniej wielkości średnio dojrzałe avocado, 200g pomidorków koktajlowych 150g karczochów z zalewy kilka łyżek(...)patelni przez kolejne 2-3 minuty. Pod koniec lekko je solimy. Chleb tostowy opiekamy zawczasu w tosterze na lekko rumiano i pozwalamy chwilę przestygnąć. Wówczas układamy na nim kolejno sałatę, ser, szynkę oraz sadzone jajko, które posypujemy lekko czarnym pieprzem. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Karczochy dzielimy na mniejsze kawałki. Avocado rozkrajamy wzdłużnie na pół, usuwamy pestkę, a następnie dużą
Kulinarna Pokusapyszną i wykwintną sałatkę, której trudno się oprzeć. Koniecznie spróbujcie! Na pewno Wam zasmakuje. SKŁADNIKI 350 g piersi z kurczaka 2 łyżki oliwy 200 g czerwonego ryżu 1 główka sałaty lodowej 1 pęczek rzodkiewki 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 pomidory 180 g jogurtu naturalnego 120 g kwaśnej śmietany 12% 3 ząbki czosnku 1 łyżka koperku 1 łyżka natki(...)czym pokroić je w średniej wielkości kostkę. Rzodkiewki pokroić w plasterki, zaś pomidory w niewielkie ćwiartki. Tak przygotowane warzywa przełożyć do wielkiej miski i dodać porwaną na mniejsze kawałki sałatę lodową. Koperek, pietruszkę, miętę, szałwię, bazylię i melisę umyć, drobno posiekać. Do miseczki wlać jogurt naturalny, śmietanę, dodać łyżeczkę ulubionej mieszanki ziół sałatkowych, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
Passions hobbies lifenajbardziej. Jeżeli ktoś nie lubi surowej wołowiny możemy oczywiście zamienić ją np. na łososia. Składniki Carpaccio wołowe (z parmezanem i marynatą cytrynową) 4 bułki (najlepiej z dynią) 4 liście sałaty 4 plastry pomidora Przygotowanie Bułki przecinamy na pół. Górną i dolną część smarujemy delikatnie marynatą cytrynową, którą dodano do carpaccio. Na dolną część bułki kładziemy liść sałaty, wołowinę, znowu marynatę
Programista w kuchnitakże łatwość przygotowania oraz fakt, że robi się ją błyskawicznie. Składniki 500 g filetu z indyka 250 g żółtego sera 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 główki sałaty Oliwa z oliwek Sól, pieprz Przygotowanie Mięso z indyka dokładnie myjemy, oczyszczamy i suszymy. Kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem lub ulubionymi przyprawami. Ja użyłem dodatkowo przyprawy do mięsa(...)się zarumieni. Ser kroimy w kosteczki. Otwieramy puszkę z kukurydzą, odsączamy wodę. To samo robimy z czerwoną fasolą, dodatkowo przerzucamy ją na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą. Liście sałaty myjemy i kroimy w paski. Dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek i wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Programista w kuchnioraz słonecznikiem. Jeżeli masz 5 minut wolnego czasu i ochotę na coś lekkiego oraz smacznego gorąco polecam. Z podanej ilości składników otrzymasz jedną porcję. Składniki 50 g dowolnego miksu sałat 1/2 pomarańczy 1 kiwi 2 łyżki łuskanego słonecznika Przygotowanie Kiwi obierz i pokrój w cienkie plasterki. Pomarańczę obierz ze skórki i pokrój w plasterki, półplasterki lub ćwiartki. Dodaj owoce(...)miksu sałat i łuskanego słonecznika
Programista w kuchnioraz oliwek. Ziołowo-cytrynowy dressing nadał sałatce orzeźwiającego charakteru, idealnie wręcz łącząc całość w lekki, znakomity na cieplejsze dni posiłek. Składniki na 1 porcję: garść roszponki lub liści dowolnej sałaty 1 mała lub 1/2 większej cukinii około 1/3 szklanki ugotowanego i wyłuskanego bobu kilka czarnych oliwek około 25 g autentycznej fety kilka plasterków szalotki (opcjonalnie) 1 łyżka posiekanych listków mięty(...)skórkę z cytryny, sól i pieprz. Dodać posiekane zioła i cienkie plasterki szalotki – wymieszać. Dodać plastry cukinii oraz wyłuskany bób – ponownie wymieszać. Na talerzu rozłożyć roszponkę/liście sałaty, na nich rozłożyć cukinię z bobem oraz oliwki. Całość posypać pokruszoną fetą. Smacznego! Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Even Better Foodpuszki) mały słodki ziemniak lub 1/2 większego (upieczony z dodatkiem oleju i przypraw) 1/2 awokado 1 mała marchewka, pokrojona na cienkie paseczki 1 pomidor, pokrojony w kostkę garść ulubionej sałaty lub szpinaku garść poszatkowanej czerwonej kapusty kilka nerkowców (lub sezamu albo innych pestek/orzechów) kilka plasterków szalotki/czerwonej cebuli i ostrej papryczki (opcjonalnie) dressing jogurtowy: 2 – 3 łyżki jogurtu roślinnego(...)wcześniej starannie wyszorować i sparzyć wrzątkiem) i kawałek ząbka czosnku; kolendrę drobno posiekać, przełożyć do miski. Dodać jogurt, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na dno miski wyłożyć większą część sałaty, na niej poukładać pozostałe składniki. Całość przed podaniem polać dressingiem. Smacznego
Even Better Foodpozwoli Wam wyobraźnia. Składniki (na 10 rollsów): - opakowanie papieru ryżowego - 20 krewetek - 1/2 opakowania makaronu sojowego lub ryżowego - dojżałe awokado - ogórek szklarniowy - kilka kawałków marynowanej rzodkwi - kilka liści sałaty - sezam - sos sojowy - sos rybny - ocet ryżowy - szczypior Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, dokładnie odsączamy z wody, dodajemy dwie łyżki sosu sojowego, po łyżce rybnego i octu ryżowego. Szczypior(...)Krewetki podsmażamy na maśle (można dodać ząbki czosnku) ok minutę z każdej strony, zdejmujemy z patelni, studzimy i obieramy z ogonków. Awokado, ogórka i rzodkiew kroimy w paski. liście sałaty myjemy i osuszamy. Sezam prażymy na suchej patelni. Gdy mamy tak przygotowane składniki możemy przystąpić do zwijania spring rollsów. Przygotowujemy gorącą wodę w dość dużej misce i ścierkę, na której
Cook&Lovewięc dziś zapraszam na kolejną sałatkę tym razem z bobem i suszonymi pomidorami. Sałatka jest zdrowa, pożywna i pyszna, polecam :) Składniki: 250 g bobu 1/2 główki sałaty lodowej 1 ogórek zielony 6 rzodkiewek 1/2 słoiczka pomidorów suszonych 1/2 małej cebuli 1/2 pęczka szczypiorku 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Wykonanie: Bób(...)obrać ze skórki. Rzodkiewkę pokroić w półplasterki, pomidory na kawałki, cebulę w półksiężyce, a szczypiorek posiekać. Ogorka obrać i pokroic w połplasterki. Na talerzu ułożyć porwaną na kawałki sałatę, na to kolejno bób, rzodkiewkę, ogórka, pomidory oraz z wierzchu posypać cebulą i szczypiorkiem. W miseczce dokładnie wymieszać składniki na sos, polać po całości. Smacznego
magiczna kuchnia Kasicodziennie inna sałatka, dziś z bobem i grillowanym kurczakiem. Doskonała na obiad w pracy czy kolacje. Sałatka z bobem i grillowanym kurczakiem. składniki: 500 g bobu ulubiona sałata - 2-3 garście 4 polędwiczki kurczaka 1/2 pęczka rzodkiewek sos: 3 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny sól, pieprz koperek natka pietruszki Wykonanie: Kurczaka marynujemy w łyżce oliwy(...)rozgotować. Bób odcedzamy i przekładamy do zimnej wody by zatrzymać proces gotowania. Po wystudzeniu bób obieramy z łupinek. Obrany bób przekładamy do salaterki, dodajemy sałatę, rzodkiewki pokrojone w plastry oraz pokrojonego kurczaka. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą i dodajemy do sałatki. Ilość soku z cytryny oraz innych przypraw zależy od upodobań
Przysmaki Karolkiidealnie sprawdzi się na kolację lub na śniadanie do pracy. U mnie w sezonie truskawkowym nie może jej zabraknąć, polecam :) Składniki: 1/2 sałaty lodowej 150 g truskawek 100 g sera feta 300 g bobu 1/2 pęczka szczypiorku 4 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Wykonanie(...)garnku zagotować wodę, wrzucić bób i gotować przez 10 minut. Przelać zimną wodą, obrać. Truskawki kroimy na pół, ser w kostkę. Szczypiorek posiekać. Na półmisku układamy porwaną sałatę, dodajemy bób, truskawki oraz ser. Na koniec posypujemy szczypiorkiem. Do pojemniczka wlewamy oliwę, ocet oraz dodajemy miód, dokładnie wymieszać, doprawić sola i pieprzem do smaku i ponownie wymieszać. Tak przygotowanym dressingiem polewamy
magiczna kuchnia Kasizdrowa i kolorowa. Taka sałatka dobrze się sprawdzi jako przystawka, kolacja albo jako śniadanie do pracy. Składniki: 120 g wędzonego łososia 1 zielony ogórek 3 garście roszponki 2 garście sałaty lodowej 1 szalotka sos 5 łyżek oliwy 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka cytryny 1/2 łyżeczki miodu sól, pieprz Wykonanie: Ogórka obrać, pokroić w półplasterki, a cebulę w krążki. Łososia(...)pokroić na mniejsze kawałki. Na półmisku ułożyć roszponkę i sałatę lodową, dodać ogórka, łososia zwiniętego w ruloniki, a na wierzch cebulę. Wszystkie składniki na sos wymieszać, doprawić do smaku. Całość polać sosem. Smacznego
magiczna kuchnia Kasi