mnie z powodu deficytów sklepowychmrożone, oczyszczone) pół cytryny 6 większych arkusz papieru ryżowego jajko sezam skruszone płatki kukurydziane olej do smażenia kilka gałązek szczypioru papryka surowa mała marchew sałata rzymska ogórek gruntowy olej do smażenia limonka Sos majonezowy: 115g majonezu sos chili 1 łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku, zgniecione 1 łyżka brązowego cukru Wszystkie składniki sosu majonezowego(...)płatkach, potem w jajku i sezamie. Smażymy na rozgrzanym oleju po ok 2 minuty z każdej strony.Papier ryżowy moczymy delikatnie w wodzie i układamy na desce. Nakładamy kawałki sałaty, pokrojone w słupki kawałki ogórka i marchewki, kilka gałązek szczypioru. Nakładamy troszkę gotowego sosu, na to usmażoną i przekrojoną na pół krewetkę. Całość zwijamy jak krokieta, naleśnika. Podajemy z kawałkami limonki
Malinowe PocałunkiDzięki ponacinaniu mięsa całe danie wygląda kusząco. Dobrze podać z jakimś sosem, który by wpływał w szczeliny mięsa dodając mu dodatkowych smakowych atutów. Postarałam się nawet dodać sałatę rzymską, by bardziej narobić Wam ochoty na taki prosty i smaczny obiad:) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 jajko sól, pieprz, lubczyk, przyprawa do drobiu masło klarowane do smażenia (lub olej(...)dodatkiem dużej ilości ziół. Smażę na rozgrzanym maśle zaczynając od tej ponacinanej strony kotleta. Będzie ładnie zarumienione i rozchylone. Podawajcie z ryżem, makaronem, ziemniakami, surówkami, sałatką, w bułce z sałatą, pasuje do prawie każdego dania. Smakujcie jak Wam tylko kulinarna wyobraźnia pozwoli
Zasmakuj Kuchnisposób można karmelizować cebulę. Wyśmienita wątróbka z karmelizowanym jabłkiem i czerwoną cebulą, idealna na obiad lub kolację. Składniki 250 g wątróbki drobiowej (namoczonej wcześniej w mleku) ½ szt.- Sałata rzymska 1 jabłko 1 czerwona cebula do karmelizacji: 1 łyżka masła 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka – olej rzepakowy do smażenia Sól, kolorowy pieprz do smaku(...)smażymy najpierw na dużym ogniu 2-3 minuty, po chwili zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i pozostawiamy wątróbkę na ok. 5 minut aby doszła, solimy. Na talerzu układamy porwaną sałatę. Układamy naprzemiennie karmelizowane jabłka, cebulę i wątróbkę. Przed podaniem skrapiamy sosem, który pozostał na patelni i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego! The post Wątróbka z karmelizowanym jabłkiem i cebulą appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmacznego co ładnie wygląda - dzięki ponacinaniu mięsa wygląda kusząco. Dobrze podać z jakimś sosem, który by wpływał w szczeliny mięsa dodając mu dodatkowych smakowych atutów. Postarałam się nawet dodać sałatę rzymską, by bardziej narobić Wam ochoty na taki prosty i smaczny obiad:) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 jajko sól, pieprz, lubczyk, przyprawa do drobiu masło klarowane(...)dodatkiem dużej ilości ziół. Smażę na rozgrzanym maśle zaczynając od tej ponacinanej strony kotleta. Będzie ładnie zarumienione i rozchylone. Podawajcie z ryżem, makaronem, ziemniakami, surówkami, sałatką, w bułce z sałatą, pasuje do prawie każdego dania. Smakujcie jak Wam tylko kulinarna wyobraźnia pozwoli:) Mam nadzieję, że Wam zasmakuje - zatem smacznego
Zasmakuj Kuchnikurczaka lub 200 g polędwiczek 1 awokado 2 jajka ugotowane na twardo 250 g pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula Cienko krojony boczek wędzony z 8 plastrów (100 g) Sałata rzymska Marynata do kurczaka: 2 łyżki papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny Sos: Pół kubka jogurtu greckiego 1 łyżeczka(...)tacce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 10 minut. Wyciągnij i ostudź. Krok 3 Przygotuj sos: wymieszaj wszystkie składniki z listy. Krok 4 Rozłóż sałatę. Awokado przekrój na połowy, obierz i pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Jajka pokrój w cząstki, cebulę w drobniutką kostkę, pomidorki na połówki, a filety
Niedzielny kucharzczęść filetów) lub filetów z dorsza sól i pieprz cytryna – – wyciśnięty sok i starta skórka 2 gałązki świeżego estragonu (posiekanego) łyżka zielonej herbaty jaśminowej Sałatka: 2 małe sałaty rzymskie pół opakowania selera naciowego Dressing do sałatki: łyżka czarnuszki (roztartej w moździerzu) 3 łyżki oliwy z oliwek łyżka soku z cytryny sól pól łyżki musztardy dijon 2 łyżki białego(...)posiekaną natkę i starte warzywa. Delikatnie wymieszać i odstawić na 30 minut. Smażyć na rozgrzanej patelni małe placki. Seler naciowy obrać i przy użyciu obieraczki pociąć w cienkie paski. Sałatę porwać na podłużne kawałki. W miseczce przy użyciu rózgi wymieszać składniki sosu. Przed samym podaniem dodać sałatę i selera do dressingu,i wymieszać i posypać prażonymi pestkami i sezamem
Ugotowane pozamiataneJest to jeden z najlepszych sosów jakie miałam okazję jeść. Nadaje sałatce bardzo ciekawy smak i aromat. :) Spróbujcie koniecznie!:) Porcja dla dwóch osób. Składniki: 6-8 liści sałaty rzymskiej połówka piersi z kurczaka 1/4 zielonego ogórka pół czerwonej papryki 1/4 kostki sera feta 2-3 łyżki ziaren słonecznika pół czerwonej cebuli szczypiorek 2 łyżki octu winnego 6 łyżek(...)połówce papieru i przykrywamy drugą ( papier można spiąć wykałaczkami, wtedy nie będzie się otwierał podczas smażenia). Kurczaka smażymy na zwykłej patelni lub patelni grillowej ( na patelnię nie dodajemy tłuszczu!:). Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze części. Ogórka kroimy w pół-plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paski a ser feta w kostkę. Szczypiorek siekamy. Słonecznik prażymy chwilę na suchej patelni
Czerwona Porzeczkazaraz po przyrządzeniu, kiedy kurczak jest jeszcze ciepły, ale sprawdzą się także jako danie na wynos. Składniki: 4 wrapy orkiszowo owsiane (lub z ziarnami) pierś kurczaka sałata rzymska papryka czerwona awokado (plus sok z cytryny do skropienia) szczypiorek ogórek oliwa do smażenia Na marynatę do kurczaka: 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku(...)złoty kolor na niewielkiej ilości oliwy, pod koniec smażenia możemy dodać 2 łyżki marynaty na patelnię, dzięki temu kurczak będzie z wierzchu lśniący i apetyczny. Na wrapie układamy sałatę, ogórka, awokado, paprykę i szczypior, na to kładziemy kurczaka - po 2-3 paski na każdą porcję. Zawijamy ciasno w rulon, jak naleśniki. Jeśli chcemy zabrać je na wynos - owijamy
Kulinarne InspiracjeSkładniki: 2 filety z kurczaka 1 awokado 2 jajka ugotowane na twardo 250 g pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula Cienko krojony boczek wędzony z 8 plastrów (100 g) Sałata rzymska Marynata do kurczaka: 2 łyżki papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny Sos: Pół kubka jogurtu greckiego 1 łyżeczka(...)tacce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 10 minut. Wyciągnij i ostudź. Krok 3 Przygotuj sos: wymieszaj wszystkie składniki z listy. Krok 4 Rozłóż sałatę. Awokado przekrój na połowy, obierz i pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Jajka pokrój w cząstki, cebulę w drobniutką kostkę, pomidorki na połówki, a filety
Niedzielny kucharzSkładniki: 2 filety z kurczaka 1 awokado 2 jajka ugotowane na twardo 250 g pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula Cienko krojony boczek wędzony z 8 plastrów (100 g) Sałata rzymska Marynata do kurczaka: 2 łyżki papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny Sos: Pół kubka jogurtu greckiego 1 łyżeczka(...)tacce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 10 minut. Wyciągnij i ostudź. Krok 3 Przygotuj sos: wymieszaj wszystkie składniki z listy. Krok 4 Rozłóż sałatę. Awokado przekrój na połowy, obierz i pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Jajka pokrój w cząstki, cebulę w drobniutką kostkę, pomidorki na połówki, a filety
Niedzielny kucharzkoktajlowych lub 1 duży 1 cebula czerwona 2 jajka 100 g wędzonego boczku 100 g sera pleśniowego Lazur 1 małe awokado + 2 łyżki soku z cytryny kilka liści sałaty rzymskiej 2 łyżki posiekanego szczypiorku sos do sałatki: 100 ml oliwy z oliwek, 2 łyżki octu winnego, 1 łyżka soku z cytryny, ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki musztardy Dijon, cukier, sól(...)pokroić w kostkę. Awokado obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Ser pleśniowy pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki, większe pokroić w kostkę. Liście sałaty umyć, wysuszyć i ułożyć na talerzu. Poszczególne składniki układać na sałacie rzędami, posypać szczypiorkiem. Przed podaniem polać sosem
zadanie-gotowanieprzystawkę dla czterech osób lub obiad dla dwóch. Tajska sałatka z wołowiną: 300 g stek (polędwica, rostbef lub antrykot) 1 łyżeczka oleju arachidowego lub kokosowego 2 małe sałatki rzymskie (lub opakowanie roszponki) 1 ogórek szklarniowy 1 marchewka 1 mała czerwona papryczka chilli 3 rzodkiewki 8 pomidorków koktajlowych 100 g groszku w strączkach (lub fasolki) pęczek świeżej kolendry zielone części(...)jako dressing do sałatki) i dokładnie nacieramy mięso. Zostawiamy na ok. 2 godziny, aby stek nabrał temperatury pokojowej. Wszystkie warzywa myjemy. Do dużego naczynia wrzucamy pokrojoną na mniejsze części sałatę rzymską. Dodajemy groszek (można pokroić go na mniejsze części lub zostawić w całości – jeśli używamy fasolki szparagowej lub szparagów w zastępstwie, należy je ugotować). Ogórka i marchewkę obieramy
Poezja smakulazurowe wybrzeże i pozwoli posmakować tamtejszej kuchni w tak prostym daniu. ;) * SKŁADNIKI na 2 porcje Sałatka: 400 g polędwicy z tuńczyka 100 g zielonej fasolki 2 jajka 1 główka sałaty rzymskiej 1 czerwona cebula 2 łyżki kaparów garść czarnych oliwek 4 filety anchois kilka pomidorów koktajlowych 1 łyżka posiekanej pietruszki kilka listków świeżej bazylii gruboziarnista sól morska świeżo mielony czarny(...)miękkości w 200°C (powinno to zająć 20-25 minut). Sałatka Jajka ugotuj na półtwardo. Zieloną fasolką wrzuć do wrzątku na kilka minut, a następnie schłodź w zimnej wodzie. Sałatę porwij na strzępki. Cebulę pokrój na półplasterki. Pomidorki poprzekrawaj na połówki. Wszystkie warzywa oraz jajko przekrojone na pół umieść na talerzach. Polędwicę umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w mniejsze
Food Squarekolację. Mnóstwo świeżych warzyw, do tego smażony kurczak i obłędny sos, podkreślony pyłkiem kwiatowym. Składniki: 2 filety z kurczaka 5 łyżek mąki 2 jajka 5 łyżek bułki tartej 2 sałaty rzymskie 15 szt pomidorków koktajlowych 2 szalotki 5 rzodkiewek 6 pieczarek 125 g mini mozzarelli Sos: 100 ml oliwy z oliwek 1 łyżka miodu z amfory krzewiastej 1 łyżka musztardy(...)fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Filety oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano, studzimy i kroimy na kawałki. Sałatę szatkujemy. Pomidorki kroimy. Rzodkiewkę kroimy w talarki, podobnie oliwki i szalotki. Mozzarellę przekrawamy na pół. Ogórki kroimy na kawałki. Pokrojone pieczarki smażymy na maśle. Sos: Oliwę łączymy z musztardą, miodem, octem
R'n'G KitchenKurczak Zagrodowy jest karmiony paszą bez GMO, jest wolny od antybiotyków: https://zagrodowy.pl/warto-wiedziec/dlaczego-kurczak-zagrodowy/ oraz http://zagrodowy.pl/ Sałatka Cezar z kurczakiem / 2 porcje: Składniki: 1 mała sałata rzymska 1 pierś z Kurczaka Zagrodowego 1 ciabatta 50 g parmezanu lub grana padano 2 łyżeczki rzeżuchy 2 łyżeczki czarnuszki sos Cezar: 1 ząbek czosnku 4 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy(...)całości smażymy na patelni razem z marynatą. Mięso ma być soczyste i złociste. Usmażone mięso przekładamy na deskę. Gdy ostygnie kroimy na plasterki, a następnie na mniejsze kawałki. Główkę sałaty myjemy i osuszamy. Na talerzu podłużnym rozkładamy listki sałaty. Na sałacie rozkładamy kurczaka oraz grzanki. Całość polewamy sosem. Wierzch posypujemy czarnuszką oraz parmezanem. Na samym końcu sałatkę oprószamy świeżo startym
Moja smaczna kuchnia