sklepie rybnym kupiłam piękną, pachnącą wędzoną makrelę i stwierdziłam, że to właśnie z jej dodatkiem przygotuję wrapy. I to był bardzo dobry pomysł. Składniki: 3 placki tortilli mała główka sałaty rzymskiej 1 wędzona makrela plastry pomidora 2 łyżki kukurydzy kilka rzodkiewek dressing: łyżka musztardy francuskiej, łyżka soku z cytryny, łyżeczka posiekanego koperku, sól, pieprz, oliwa sos ziołowy: 2 łyżki greckiego
Życie ze smakiemZapraszam na smaczną i sycącą sałatkę z ugotowanym makaronem oraz warzywkami i mozzarellą. Do tego lekki sos i mamy super danie. Polecam Składniki: 1 mała sałata rzymska pęczek rzodkiewek 1 szkl ugotowanego makaronu 10 pomidorków koktajlowych 125 g mozzarelli sos: 3 łyżki oleju bazyliowego 1 łyżka soku z limonku 1/4 łyżeczki soli, pieprzu i ziół prowansalskich Przygotowanie: Warzywa myjemy(...)osuszamy a mozzarellę odcedzamy z płynu. Sałatę rwiemy na kawałki i układamy na dnie talerzy. Rzodkiewki kroimy w plasterki i układamy na sałacie. Potem układamy makaron oraz przekrojone na połówki pomidorki. Na środku talerzy układamy pokrojoną w kosteczkę mozzarellę. Sos: składniki na sos mieszamy i polewamy nim sałatkę tuż przed podaniem. Przepis na 3 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarnewykonaniu sałatkę z oscypkiem i karmelizowanymi w miodzie owocami. Przepis znalazłam na blogu " Burczymiwbrzuchu ", pozmieniałam tylko co nie co :) Zapraszam do przygotowań! Składniki dla dwóch osób: kilka liści sałaty rzymskiej 6 oscypków łyżka masła 2 figi 4 śliwki 1 łyżka łuskanego słonecznika 2 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamico szczypta cynamonu 1 główka goździka 1/4 łyżeczki ostrej papryki oliwa
My Culinary Artjeszcze kilka przepisów na truskawki i ten na szparagi więc dodaję, póki można jeszcze chwycić ostatnią okazję w warzywniaku. Składniki: 300g szparagów zielonych 200 g trskawek 2 garście sałaty rzymskiej garść rukoli kilka orzechów włosich kjilka gałązek tymianku Dresing: 3 łyżki oleju, (ja dałam kujawski tłoczony na zimno) 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny
Gosia gotujesałatka z kaszą gryczaną niepaloną – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację SAŁATKA CEZAR PRZYGOTOWANIE: 15 minut + ew czas grillowania/smażenia kurczaka SKŁADNIKI: – sałata rzymska lub lodowa – kilka listków na porcję – kilka-kilkanaście plasterków pieczonego lub grillowanego kurczaka – spora kromka białego chleba – żółtko jaja – 1 mały ząbek czosnku – łyżeczka(...)soku z cytryny – 6-8 łyżek oliwy – sól i pieprz – parmezan do posypania PRZYGOTOWANIE: Na porwaną sałatę połóż plasterki pieczonego lub grillowanego kurczaka. Kromkę chleba pokrój na małe grzanki i podsmaż je na patelni z dodatkiem 1 łyżki oliwy którą polej grzanki. Powinny być podsmażone na złoto. Z żółtka, startego czosnku, soku z cytryny, oliwy i odrobiny
nietylkopasta.plfileta z piersi kurczaka 1 łyżeczka dobrej jakości mieszanki curry sól do smaku ząbek czosnku 1 łyżka oleju roślinnego świeża kolendra dojrzałe mango ostra papryczka - ilość wedle uznania sałata rzymska Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć krótko na oleju roślinnym. Oprószyć solą, curry i smażyć mięso 3-5 minut, aż się zezłoci. Dodać posiekany czosnek, krótko podsmażyć(...)zdjąć z patelni. Mango i chili posiekać drobno, dodać świeżą kolendrę. Gorącego kurczaka, sałatę i sos mango-chili układać na tortillach i składać lub zawijać według uznania. Podawać z dużą ilością świeżej kolendry i dymką
Kulinarne Inspiracjezdrowie i dobre samopoczucie polecam zielony koktajl Shrek : garść rukoli, 1/2 małej sałaty rzymskiej, kawałek zielonego ogórka, kawałek zielonej części pora, trochę natki i szczypiorku, szczypta pieprzu cayenne, po 50 ml wody i kwaśnego mleka, można powiedzieć, że wzięłam wszystkiego po trochu. Wszystko wrzuciłam do blendera, wlałam mleko, wodę i zmiksowałam gładki koktajl. Nazwano tak ten koktajl na grupie Zdrowo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZapraszam na smakowitą surówkę obiadową z dodatkiem cebulki perłowej. Do tego pyszny sos limonkowo-miodowy z miodem migdałowym od Huzar . Polecam Składniki: 1 mała sałata rzymska 50 g czerwonej papryki 10 pomidorków koktajlowych 2 łyżki cebulki perłowej (ze słoika) 1 duży ogórek kiszony sos: 1 łyżeczka soku z limonki 1 łyżeczka miodu migdałowego od Huzar 3 łyżki(...)oleju z orzechów włoskich 1/4 łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich Przygotowanie: Sałatę oraz pomidorki myjemy i osuszamy. Sałatę rwiemy na małe kawałki wprost do miski, Paprykę kroimy w paseczki, pomidorki na pół a ogórek w plasterki i dokładamy warzywa do sałaty. Następnie dodajemy odsączoną cebulkę perłową i mieszamy. Sos: w słoiczku mieszamy ze sobą składniki na sos do surówki. Polewamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnedojrzanego awokado 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka oliwy 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne Kanapka : 4 plasterki bekonu 4 kromki chleba razowego sałata rzymska 1 pomidor malinowy pokrojony w plasterki czerwona cebula Przygotowanie Pasta : zmiksowałem awokado, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprzem kajeński. Wysmażyłem bekon na suchej patelni, osączyłem(...)tłuszczu na papierowym ręczniku. Zrumieniłem w tosterze kromki chleba, dwie posmarowałem pastą z awokado. Obłożyłem sałatą, pomidorem, cebulą i bekonem, przykryłem pozostałymi kromkami chleba
R'n'G Kitchensałatki . Jej przygotowanie zajmie wam 10 minut, więc zabierzmy się do dzieła, bo nie mamy wiele czasu. Składniki : 1 pierś z kurczaka, łyżeczka przyprawy gyros, 1/2 czerwonej cebuli, sałata rzymska (możecie użyć innej ) parę pomidorków koktajlowych, troszkę sera feta, pestki dyni, ulubiony winegret. Przygotowanie: Filet z kurczaka przekrawamy na pół tak by stracił na swojej grubości (dzięki czemu(...)będzie się szybciej smażył ). Na rozgrzanej patelni obsmażamy kurczaka posypujemy go przyprawą gyros, liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki i wkładamy do naszego pojemniczka, cebule kroimy w piórka ser feta w kostkę, a pomidory na pół. Całość przekładamy do naczynia z sałatką. Obsmażonego kurczaka kroimy w paski i również dodajemy do sałatki
cookplswoim składzie. Mimo wszystko polecam, bo napawdę jest pyszna. Składniki na 2 porcje: 8 cienkich plastrów wędzonego surowego boczku 2 jajka ugotowane na twardo 2 średnie pomidory 1/2 główki sałaty rzymskiej kilka gałązek świeżego tymianku 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku szczypta majeranku Sposób przygotowania: Na rozgrzanej grilowej patelni ułożyć plastry boczku i podsmażyć z obu stron
Gosia gotujewolnego dnia (bo miałam zastępstwo) przygotowałam dla nas pyszną sałatkę z serem Grana Padano. Nam bardzo smakowała. A Wam? Dajcie znać, jak spróbujecie. Składniki: • 1,5 dużej główki sałaty rzymskiej • 1 ogórek zielony • 1 czerwona cebula • 250 g pomidorków koktajlowych • 1 papryka czerwona • 1 papryka żółta • 200 g boczku • 1 ząbek czosnku • 100 g sera Grana Padano • 1 jogurt naturalny
W mojej kuchnisera i z obrotowym skrobakiem . Dzięki niemu otrzymujemy ser w formie bardzo cieniutko oskrobanych efektownych rozetek. Składniki Na 1 porcję: 2-3 rozetki sera Tete de Moin 5 liści sałaty rzymskiej mini 2 łyżki pestek granatu 1 łyżka prażonych płatków migdałów Sos 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka soku z limonki 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżeczka musztardy Dijon
Tajemnice Smakuciągu 30 minut można przyrządzić niesamowitą ucztę nie tylko dla podniebienia. Składniki 1 sałata rzymska 6 szt pomidorków śliwkowych 50 g czarnych oliwek 2 szt szalotki 1 łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego 2 szt śliwek żółtych 50 g startej mozzarelli oliwa z oliwek ocet cydrowy opcjonalnie miód 2 bagietki 2 ząbki czosnku 150 g pokrojonego w cienkie plastry bekonu Przygotowanie(...)Sałatę myjemy, osuszamy, kroimy. Pomidorki myjemy, kroimy. Oliwki osączamy, kroimy. Szalotki obieramy, kroimy. Pieprz osączamy. Śliwki myjemy, kroimy w kostkę. Owoce i warzywa, razem z serem mieszamy, polewamy oliwą i octem (do smaku). (Ewentualnie można dodać miód). W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180°C . Bagietki dowolnie kroimy i zapiekamy kwadrans. Jednocześnie bekon smażymy na suchej patelni. Bagietki nacieramy ząbkiem
R'n'G Kitchenzawarte w nich dobroczynne substancje zdecydowanie poprawiły nastrój i pozwoliły romantycznie spędzić wieczór. Do tego zestawu polecam jeszcze kieliszek czegoś z bąbelkami😉, i miły wieczór gwarantowany. Składniki: sałata rzymska (mała główka) 250 g zielonych szparagów 250 g truskawek 2 łyżki płatków migdałów krem balsamiczny Dressing: 2 łyżki octu winnego 4 łyżki oliwy extra vergine lub oleju roślinnego szczypta(...)soli morskiej szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Liście sałaty rwiemy na kawałki, truskawki kroimy na połówki lub ćwiartki. Szparagi gotujemy. Przed gotowaniem szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki (ok. 1/3 długości szparaga). Zielone szparagi najlepiej jest gotować na stojąco: związujemy je nitką, by równo się gotowały, wstawiamy do garnka z gotującą się osoloną wodą
Smakowity Blog KulinarnyWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: Mała głów ka sałaty rzymskiej, puszka kukurydzy, średnia cebula czerwona, mała pierś z kurczaka, oregano, ostra papryka, curry, sól, mały jogurt naturalny, koperek suszony, 3 ząbki czosnku. Przygotowanie: Mięso kroję w kostkę, opró szam solą, oregano, papryką i curry. Podsmażam na oleju
JejKuchnia