sałata rzymska - 1037 przepisów (strona:28/70)

Szybka kolacja 104

ciągu 30 minut można przyrządzić niesamowitą ucztę nie tylko dla podniebienia. Składniki 1 sałata rzymska 6 szt pomidorków śliwkowych 50 g czarnych oliwek 2 szt szalotki 1 łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego 2 szt śliwek żółtych 50 g startej mozzarelli oliwa z oliwek ocet cydrowy opcjonalnie miód 2 bagietki 2 ząbki czosnku 150 g pokrojonego w cienkie plastry bekonu Przygotowanie(...)Sałatę myjemy, osuszamy, kroimy. Pomidorki myjemy, kroimy. Oliwki osączamy, kroimy. Szalotki obieramy, kroimy. Pieprz osączamy. Śliwki myjemy, kroimy w kostkę. Owoce i warzywa, razem z serem mieszamy, polewamy oliwą i octem (do smaku). (Ewentualnie można dodać miód). W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180°C . Bagietki dowolnie kroimy i zapiekamy kwadrans. Jednocześnie bekon smażymy na suchej patelni. Bagietki nacieramy ząbkiem

R'n'G Kitchen
Sałatka ze szparagów i truskawek 107

zawarte w nich dobroczynne substancje zdecydowanie poprawiły nastrój i pozwoliły romantycznie spędzić wieczór. Do tego zestawu polecam jeszcze kieliszek czegoś z bąbelkami😉, i miły wieczór gwarantowany.   Składniki: sałata rzymska (mała główka) 250 g zielonych szparagów 250 g truskawek 2 łyżki płatków migdałów krem balsamiczny Dressing: 2 łyżki octu winnego 4 łyżki oliwy extra vergine lub oleju roślinnego szczypta(...)soli morskiej szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Liście sałaty rwiemy na kawałki, truskawki kroimy na połówki lub ćwiartki. Szparagi gotujemy. Przed gotowaniem szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki (ok. 1/3 długości szparaga). Zielone szparagi najlepiej jest gotować na stojąco: związujemy je nitką, by równo się gotowały, wstawiamy do garnka z gotującą się osoloną wodą

Smakowity Blog Kulinarny
SAŁATA RZYMSKA Z KURCZAKIEM 142

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: Mała głów ka sałaty rzymskiej, puszka kukurydzy, średnia cebula czerwona, mała pierś z kurczaka, oregano, ostra papryka, curry, sól, mały jogurt naturalny, koperek suszony, 3 ząbki czosnku. Przygotowanie: Mięso kroję w kostkę, opró szam solą, oregano, papryką i curry. Podsmażam na oleju

JejKuchnia
Sałatka z kurczakiem, pomidorami i mozzarellą 1523

Sałatka na rukoli z kurczakiem, papryką i selerem naciowym Sałatka z kurczakiem, pomidorami i mozzarellą Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut Składniki pierś z kurczaka kilka liści sałaty rzymskiej 2 pomidory mozzarella w kulce łyżeczka ziół prowansalskich łyżka oliwy sól i pieprz sos: 2 łyżki oliwy, łyżka miodu, łyżka musztardy Przepis 1 Pierś z kurczaka posypujemy ziołami, solą

Kuchnia Bazylii
Lekka sałatka z makaronem i wędzoną rybą 248

zarówno na grzankach z serkiem i awokado, jak w lekkiej sałatce. I ową sałatkę chcę Wam dziś pokazać:) Składniki: 200g wędzonej ryby (łosoś, gorbusza) spora garść rukoli 2 główki sałaty rzymskiej mini 10 przepiórczych jajek 100g makaronu pełnoziarnistego muszelki (u mnie Makaron Międzybrodzki ) garść kiełków rzodkiewki dressing: sok z połowy limonki 1 łyżeczka miodu 3 łyżki oliwy szczypta soli świeżo

Obiad gotowy
Poniedziałkowy "fit" - zielona sałatka z grillowanym kurczakiem 171

SKŁADNIKI: sałata rzymska około 4 liści 1/2 zielonej papryki 1 pierś z kurczaka imbir do smaku sól szczypta pieprz kolorowy do smaku zielona cebulka PRZYGOTOWANIE: Kurczaka myjemy, a następnie posypujemy imbirem, pieprzem i szczyptą soli. Przyprawiona pierś z kurczaka grillujemy na złoty kolor. W tym czasie myjemy warzywa, sałatę szarpiemy, paprykę kroimy w duże kawałki, zieloną cebulkę siekamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Papirusowe burgery 191

Składniki:1 pierś kurczakaWinary "Pomysł na... Soczystą pierś kurczaka w ziołach prowansalskich"2 krążki cebuli2 plastry pomidora1 łyżeczka majonezu1 łyżeczka ketchupu2 plastry żółtego sera topionego2 liście

Emcia Pichci
Sałatka z pomelo, pomarańczą i granatem 165

sałatki z grejpfrutem ale my wolimy jednak słodycz pomelo i jego twardszą strukturę miąższu Składniki: Sałatka: - 1/2 pomelo - 1 pomarańcza - 1 mały granat - 2 główki cykorii - 1 mała sałata rzymska Dressing: - 2 łyżki miodu - sok z 1 cytryny Z powyższej ilości spokojnie wyjdą 4 porcje Sałatka nie jest skomplikowana i można ją w bardzo szybki sposób zrobić jednocześnie dostarczając(...)gorycz to co innego ). Później obieramy pomarańcz także pozbywając się zbędnej skórki z każdego kawałka. Ostatnim z owoców jest granat, który obieramy i wyciągamy z niego czerwone nasiona. Obie sałaty rozdzielamy na kawałeczki, targamy na małe części i mieszamy z owocami. Całość polewamy dresingiem, który powstał z połączenia miodu i wyciśniętego soku z cytryny Smacznego

Kuchenne Wariacje
Stir fry z wołowiną i recenzja tytanowej patelni marki WOLL 180

recenzje znajdziecie poniżej. Składniki na 4 duże porcje:     400g wołowiny - najlepiej polędwicy     2 główki sałaty pak choi - choć ja eksperymentalnie użyłam mini sałaty rzymskiej i również zdała egzamin!     2 czerwone papryki     1 papryczka chili lub suszone płatki chili     pęk grzybów Buna Shimeji lub Enoki(...)łyżki sosu sojowego     sok z połówki cytryny     olej rzepakowy     świeża kolendra Do dzieła: Wołowinę kroimy w cienkie paski, sałatę myjemy i osuszamy, rozłamując ją na pojedyncze liście (nie rwijcie jej na małe kawałki). Paprykę i chili kroimy w słupki, grzyby myjemy i odcinamy grzybnię, korzeń imbiru obieramy i ścieramy na tarce

Spektrum Smaku
SAŁATKA Z AWOKADO, MOZZARELLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 145

głowie już kołacze się kilka pomysłów i teraz czas na ich realizację. Wam również polecam dziś trochę ruchu, może poobiedni spacer? Dziś jest tak pięknie... SKŁADNIKI: kilka liści młodej sałaty rzymskiej 1 kulka mozzarelli 1 awokado 3-4 suszone pomidory kilka piórek czerwonej cebuli 1-2 jajka ugotowane na półtwardo sok z cytryny posiekany szczypiorek sos olej z zalewy suszonych

Kuchnia w opałach
Warstwowa sałatka z brokułem i szynką 115

siebie pasują zarówno pod względem smakowym, jaki i wizualnym Całość dopełnia sos czosnkowy, który wprost genialnie pasuje do warzyw. Warstwowa sałatka z brokułem i szynką Składniki: 2 małe sałaty rzymskie 1 średniej wielkości brokuł 150 g szynki drobiowej pęczek rzodkiewki puszka kukurydzy 2 jajka ugotowane na twardo garść pestek dyni Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu greckiego(...)przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na chwile w durszlaku do odcieknięcia. Następnie w miseczce łączymy majonez, jogurt i posiekany czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Umytą i osuszoną sałatę kroimy i układamy na dnie miski. Następnie wykładamy warstwę brokuła i polewamy połową sosu. Kolejną warstwą jest pokrojona w kostkę szynka. Następnie układamy pokrojoną rzodkiewkę (u mnie w półplasterki). Polewamy

PatiGotuje
Sałata rzymska z parmezanem, bazylią i suszonymi pomidorami 65

ślinotok. Sałatkę zjadłam bez okazji, chyba na drugie śniadanie, w mig.  My dostał do pracy taką samą sałatkę, ale w gratisie dostał jeszcze czarne oliwki. Składniki: 1 sałata rzymska mini 5 suszonych pomidorów mały kawałek parmezanu parę liści bazylii pół łyżeczki siemienia lnianego (opcjonalnie) 2 łyżki oliwy extra virgin pół łyżeczki soku z cytryny  sól pieprz (przepis(...)dużą porcję) Oliwę wlewamy do małego słoiczka, dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz, zamykamy i energicznie mieszamy. Z sałaty pozbywamy się brzydkich zewnętrznych liści, resztę myjemy i kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich suszone pomidory, liście bazylii, siemię i parmezan starty obieraczką do warzyw. Wszystko zalewamy sosem, mieszamy i od razu jemy

Kardamonovy
Sałatka z ciecierzycą 82

Składniki/1 porcja:  –  60 g sera pleśniowego np. camembert –  garść ciecierzycy z puszki lub suchej –  1/2 małej sałaty rzymskiej –  4 pomidorki koktajlowe –  1/4 cebuli czerwonej –  2 łyżki oliwy z oliwek  –  pieprz do smaku –  kilka kropel cytryny  Przygotowanie: Ser kroimy(...)paski. Ciecierzycę odsączamy. Jeśli używamy ciecierzycę suchą, musimy ją namoczyć przez kilka godzin a następnie ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją. Cebulę kroimy w cienkie piórka Sałatę myjemy i odsączamy z wody. Delikatnie rozdrabniamy. Pomidorki kroimy na pół. Tak przygotowane składniki delikatnie łączymy ze sobą. Całość doprawiamy do smaku pieprzem – opcjonalnie solą, wszystko mieszamy. Skrapiamy oliwą z oliwek

I LOVE LIFE
Sałatka z grillowanych warzyw 135

Sałatka do grilla , do dań z grilla najlepsza jest oczywiście z grillowanych warzyw. papryka, cukinia, kukurydza, sałata rzymska, oliwa, sos: sok z 1/2 cytryny, 1 łyżka musztardy francuskiej, 1 łyżka miodu, sól, oliwa Sos: sok z cytryny, musztardę i miód dokładnie wymieszać. Wymieszać z 4 - 5 łyżkami oliwy. Doprawić do smaku solą. Warzywa umyć. Paprykę oczyścić z pestek, pokroić(...)spore kawałki. Cukinię pokroić w grube plastry. Sałatę przekroić wzdłuż na ćwiartki. Warzywa skropić oliwą. Ułożyć na rozgrzanym ruszcie. Grillować z każdej strony do zrumienienia. Gotowe zdjąć z grilla. Kukurydzę pokroić na plastry. Warzywa ułożyć na talerzu i polać sosem. Sałatkę podawać do grillowanych mięs. Podałam z grillowana łatą, czyli bavette. zastawa

królestwo garów
Jack & Burger czyli 7 twarzy burgera w SomePlace Else 138

był za duży aby go ugryźć ale właśnie tego spodziewaliśmy się po Mount Evereście ;)  Karolina wybrała :  MANDARIN z bułką maślaną, plastrami chrupiącej kaczki z orientalnym sosem śliwkowym, sałatą rzymską, sałatką z ogórka, dymki i marynowanej z imbirem marchewki, były też kiełki. Pyszna kaczka przygotowana w punkt lekko chrupiąca, z pysznym orientalnym smakiem. Boska !    Michał poszedł

Kuchnia na wzgórzu
Makaronowa sałatka z mango, ogórkiem i salami 119

zboczenia” na tym punkcie mogą poprzestać na składnikach wymienionych poniżej. 300 g makaronu np świderki 1 mango 5-6 ogórków konserwowych 50-80 g salami 1-2 mini sałaty rzymskie sól, pieprz Dressing: 5 łyżek oliwy 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ostrej musztardy sól, pieprz Czosnek przeciskamy przez praskę do słoiczka(...)opakowaniu. Odcedzamy. Mieszamy z 1-2 łyżkami oliwy. Korniszony i salami kroimy na paseczki. Mango kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy porwaną na mniejsze części sałatę i rukolę. Całość zalewamy dressingiem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Źródło

Smaki Na Talerzu