salami - 2500 przepisów (strona:24/167)

Zawijasy a'la pizza 171

pizze: 300 g mąki ok 180 ml ciepłej wody 12 g świeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżka oleju ser ok 150 g salami w plasterkach ok 30 g sos pomidorowy Pierwszym krokiem jest zrobienie ciasta. Do tego dania użyłam połowę porcji z przepisu . Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowuje go cienko na kształt prostokąta. Następnie(...)zwijam w roladę (zwijam dłuższy bok).  Roladę kroję na ok 2 cm paski i układam poziomo na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Na koniec zostaje już tylko poukładać salami na zawijasy i wstawić do nagrzanego piekarnika do ok 250 st i piec 13-15 minut. Teraz Twoja kolej, wypróbuj przepis i podziel się swoją opinią. :) Smacznego

Kuchnia Viki
Kulki a'la pizza 216

Kulki a'la pizza... mniam!  Polecam, są proste w przygotowaniu i mega smaczne! :) Składniki (na blaszkę okrągłą o średnicy 26 cm): ciasto na pizze salami ok 50 g ser ok 200 g sos pomidorowy Zaczynam od zrobienia ciasta drożdżowego na pizze, przepis znajdziesz tutaj  z tym, że na kulki lepiej zrobić połowę porcji z przepisu(...)połowę)   i układam troszkę sera. Zawijam w sakiewkę, która później będę układać stroną zlepioną do dołu na blaszce posmarowanej olejem. Na koniec kulki posypuje startym serem i układam salami. Wstawiam do nagranego piekarnika do 250 st. i piekę ok 13-15 minut. Muszę wspomnieć, że doskonałym dodatkiem do takiej potrawy jest sos czosnkowy (przepis tutaj ) :) SMACZNEGO

Kuchnia Viki
Tortilla z salami 346

bardzo efektowny! Zapraszam! :) Składniki: 1 opakowanie tortilli 1 serek śmietankowy (Almette, Tartare) salami (najlepiej w dużych plastrach) ogórki konserwowe Wykonanie: Tortillę wysmaruj serkiem. Ułóż na niej kilka plastrów salami, następnie ogórki konserwowe (wcześniej pozbaw je "ogonków"). Zwiń całość w ciasny rulon. Rulon zwiń następnie w folię aluminiową (jak cukierek) i włóż do lodówki na 2-3 godziny

Garniec Magalie
Pizza na cieście francuskim 259

czas jej przygotowania jest znacznie szybszy niż tradycyjnej pizzy. Do przygotowania potrzebujemy: Ciasto francuskie Mały przecier pomidorowy (możemy użyć gotowego sosu lub ketchupu) Oliwa z oliwek Oregano Cebula Salami Oliwki Ser mozzarella Zazwyczaj używam gotowego ciasta francuskiego – jest bardzo dobrej jakości. Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce z papierem do pieczenia. Jaki nasza pizza ma mieć kształt? Jaki tylko chcemy(...)pomidorowy lub ketchup). Dodajemy dużą ilość suszonego oregano. Całość cały czas mieszamy, aż nasz sos nieco odparuje i zgęstnieje. Nakładamy na nasze ciasto. Następnie dodajemy składniki. Ja użyłem cebuli, salami, oliwek i sera mozzarella. Najlepiej użyć sera startego. Możecie dodać swoje ulubione składniki. Gotową pizzę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 10-15 minut. Smacznego

MarcinChef
Prawdziwa włoska pizza 227

gram świeżych drożdży, 1 puszki pomidorów, 1 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżeczek cukru, 1 ząbka czosnku, suszonego oregano, suszonej bazylii, oliwy, 300 gram sera mozzarella, 300 gram włoskiego salami, 250 gram suszonych pomidorów, soli. Najważniejsze w pizzy jest ciasto. Nie może być zbyt pulchne, ani gumowate. Sekret dobrego ciasta na pizzę tkwi w użyciu specjalnej mąki (typ 00). Naprawdę(...)ciasto rozciągnięte było równomiernie, a także aby było ono dość cienkie. Kiedy ciasto osiągnęło już pożądaną przeze mnie wielkość posmarowałem je przygotowanym wcześniej sosem. Na sos ułożyłem plastry włoskiego salami oraz suszone pomidory. Całość posypałem porwaną mozzarellą oraz posypałem delikatnie suszonym oregano. Podane w przepisie ilości dodatków wystarczą na przygotowanie trzech pizzy. Piekarnik rozgrzałem do maksymalnej temperatury. Co istotne

Wyprawy kulinarne
Pizza na cieście francuskim 229

Błyskawiczna danie, które świetnie sprawdzi się jako przekąska na ciepło na karnawałowej imprezie. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego kilka plastrów salami kilka plastrów sera żółtego garść oliwek zielonych garść rukoli Sos: puszka krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku szczypta papryki wędzonej oregano, bazylia sól pieprz ziołowy, pieprz cayenne Przygotowanie Na rozgrzaną patelnię wylewamy pomidory (ja je wcześniej miksuję), dodajemy czosnek przeciśnięty(...)praskę i przyprawy. Dusimy przez ok. 15 min, aż sos zgęstnieje. Ciasto francuskie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zawijamy brzegi i smarujemy sosem pomidorowym. Na wierzchu układamy salami, ser i oliwki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika na wierzchu układamy rukolę

e-PrzepisyKulinarne
Pizza - najlepszy przepis 209

ciepłej wody 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego ½ łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii ½ łyżeczki suszonego majeranku Składniki na farsz: 20 startego sera 15 g salami 1 pomidor pasta z suszonych pomidorów sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto, uformować kulę, włożyć do miski i przykryć ściereczką. Pozostawić(...)Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Formy do pizzy wysmarować oliwą i na każdej rozłożyć połowę ciasta. Każde ciasto wysmarować pastą z suszonych pomidorów, posypać starty ser, na wierzch wyłożyć salami i pomidory, doprawić do smaku. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 220 stopni C. Podawać gorące. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Sałatka węgierska z ryżem 259

dodatku bez majonezu. Idealnie nada się na przyjęcie jak i na drugie śniadanie do pracy. Składniki : 150 gr ryżu długoziarnistego mała puszka kukurydzy 1 papryka 100 gr salami oliwa aromatyzowana 1 litr bulionu papryka słodka Przygotowanie(...)Ryż gotuję w bulionie do momentu kiedy będzie sypki i kruchy. Paprykę kroję w kosteczkę i parzę wrzątkiem aby była jędrna ale straciła chrupkość.Kukurydzę odsączam z zalewy a salami kroję w 1cm paski. Wszystkie te składniki mieszam ze sobą doprawiając słodką papryką i oliwą aromatyzowaną papryką, pomidorem i bazylią.  Przed podaniem najlepiej wychłodzić ją w lodówce

Mechanik w kuchni
Błyskawiczne pizzerinki z chlebków pita 344

pita tarty ser żółty lub mozzarella (użyłam cheddara) dowolne warzywa (u mnie: pieczarki, cukinia i pomidorki) sos pomidorowy, ziołowe pesto lub kwaśna śmietana dodatek mięsny (jeśli lubimy; u mnie salami) suszone zioła: oregano lub bazylia opcjonalnie: świeża rukola lub szpinak Sos pomidorowy: 390 g pomidorów z bazylią – z kartonika lub puszki 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 wyciśnięte ząbki czosnku(...)minut, aż ser się rozpuści (ale nie spali). Gotowe pizzerinki można posypać rukolą lub szpinakiem. Jakie kompozycje? Możemy zrobić klasyczne pizze na pomidorowym sosie: z szynką i pieczarkami, z salami i kukurydzą, hawajską z ananasem, ale też świetne będą warzywne pizze na zielonym pesto. Jeśli nie macie w domu nic sycącego – wbijcie na wierzch każdej pizzy jajko

Poezja smaku
Pizzowe roladki z ciasta francuskiego 159

Skladniki: płat ciasta francuskiego ketchup starty ser żółty 100 g salami suszone oregano Rozmrożone ciasto francuskie posmarować ketchupem, posypać oregano ułożyć salami, zwinąć w rulon i pokroić na kawałki. Piec około 20 min w 190 stopniach.      Przepis pochodzi z tej strony

Moja Galeria Smaku
Pizza serce 249

Jeśli zaś chodzi o składniki naszej pizzy - ja skupiłam się głównie na kolorze, czyli starałam się dobrać czerwone składniki, jak na serce i okazję przystało. Są zatem pomidorki koktajlowe, salami, wołowina, czerwona papryka, czerwona cebula ...   Wam zaś proponuję skorzystać z moich sugestii lub puścić wodze Waszej fantazji, w końcu każdy ma swoje ulubione przysmaki, a pizza jest idealnym(...)jednym razem!  Użyte w pizzy składniki: ser mozarella, pomidorki koktajlowe, świeża bazylia, sól, pieprz Użyte w pizzy składniki: ser żółty, czerwona cebula, pieczona czerwona papryka, kiełbasa salami  Użyte w pizzy składniki: mielona wołowina (wcześniej podsmażona na patelni z cebulą i czosnkiem, solą oraz pieprzem), pieczarki, ser żółty, pieczona czerwona papryka Składniki na ciasto idealne (cienkie, średnie, grube

Garniec Magalie
Pizzerinki podwójnie serowe 179

Wszystkie składniki połączyć i pozostawić na około godzinę do przegryzienia się.  Farsz:  0,3 kg sera żółtego  2 kulki sera mozzarella 8 cebul po 3 plastry salami Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w pióra i podsmażyć. Ser żółty zetrzeć na małych(...)oczkach. Mozzarelle pokroić w drobną kostkę. Wykonanie pizzerinek: Na rozwałkowane placki (a dokładnie ich rogi) wyłożyć żółty ser i przykryć ciastem (tworząc obwódkę). Na środek placka wyłożyć łyżkę sosu, salami, cebulkę i posypać mozzarella. Przygotowane placki piec przez 10 minut w 180 stopniach. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Bułeczki - pizza 161

jajka, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, 7 g suchych drożdży, 160 g mleka pełnotłustego, 50 g roztopionego masła 300 g pieczarek, 1 cebula, 150 g tartej mozzarelli, salami, szpinak, sos pomidorowy lub  ketchup świeże listki bazylii Mąkę wsypać do misy miksera, wbić jajka, dodać cukier, sól, drożdże i mleko - wyrabiać mikserem przez kilka minut na średnich obrotach(...)półtorej. Po tym czasie ciasto wyciągamy na blat, wysypany delikatnie mąką i chwilkę wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt - grubości ok. centymetra. Ciasto posmarowałam 3 łyżkami  domowego ketchupu , rozłożyłam salami - u mnie z suszonymi pomidorami, pieczarki wcześniej przesmażone z cebulką, szpinak, bazylię oraz rozsypałam mozzarellę. Ciasto zwijamy dokładnie i staramy się to robić bardzo ściśle. Zwinięte ciasto sklejamy

Plate of Joy
pizza z pieczarkami, papryką i salami 220

cukrem i letnia wodą. Następnie dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 60 min. w ciepłe miejsce. składniki na wierzch: 200 g pieczarek 100 g salami(...)papryka 1 cebula 200 g sera żółtego sos lub koncentrat pomidorowy oregano, tymianek, bazylia wykonanie: Ciasto przekładamy na natłuszczoną blaszkę, smarujemy sosem i posypujemy ziołami. Następnie układamy warstwami: salami, pieczarki, cebulę, paprykę. Na koniec posypujemy startym serem. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 -220 st. C przez

Domowy Smak Jedzenia
Restauracja Śląskie Ranczo - Zabrze 182

bieżnikami i solidne krzesła, wszystko tworzy spójną całość, wyczuwa się ciepło tego miejsca. W żaden sposób nie można pominąć dębowych schodów znajdujących się w centrum sali, piękne, solidne, prowadzące do mniejszej sali znajdującej się na piętrze. Naszą uwagę przyciągają również drewniane figury ustawione w  różnych  miejscach na sali, znajdziemy(...)również duże lampiony z płonącymi świecami. Miałyśmy możliwość wyboru stolika na dolnej sali, wybrałyśmy jeden z bocznych, najbardziej oddalony od baru. Niewątpliwie lokal sprawia wrażenie przytulnego i ciepłego wnętrza. Dekoracja stołów jest stonowana i pasująca do całości wnętrza. W restauracji jest czysto i przyjemnie. W tle słychać cichą muzykę.  Całą salę obsługiwała jedna kelnerka mało uśmiechnięta i jednocześnie niezbyt

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki