Witam. To ostatnia zupka dla niemowlaka, jaką znalazłam w swoim archiwum ze zdjęciami. Składniki: kawałek buraka kawałek kurczaka ziemniak marchewka pietruszka seler ryż(...)masło woda Sposób wykonania: 1. Warzywa obieramy, kroimy w kostkę. 2. Mięso myjemy, kroimy na mniejsze części. 3. Warzywa i mięso zalewamy wodą, gotujemy, po jakimś czasie dodajemy łyżkę ryżu. Całość gotujemy do miękkości, w razie potrzeby uzupełniamy wodę. 4. Na koniec dodajemy łyżeczkę masła. 5. Zupkę miksujemy przed podaniem. Smacznego
Kuchnia domowa Aniświeżo uprażonymi orzeszkami i sezamem, koniecznie z cząstkami limonki do skropienia mięsa. Ja zaserwowałam z brązowym ryżem ugotowanym na sypko, z dodatkiem drobno pokrojonej papryki i selera naciowego. Przyprawiłam ryż szczypiorem, grubo mielonym pieprzem, chili, sokiem z cytryny i siekaną kolendrą. SKŁADNIKI 6 łyżek sosu sojowego (dałam 3 jasnego i 3 ciemnego) 3 duże ząbki czosnku 3 łyżki sosu
Karo in the Kitchenwywar z warzyw 1,5 L · fasola perłowa 1 szkl · cebula · papryka 2 strąki · tłuszcz · ryż 3-4 łyżki · śmietana 18 proc 1/2 szkl · sól · pieprz · papryka słodka mielona · curry Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimnym(...)wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem ugotować. Cebulę i paprykę oczyścić, opłukać i pokrajać w kostkę i podsmażyć, dodać do fasoli pod koniec gotowania razem z opłukanym ryżem i ugotować do miękkości. Następnie połączyć ze śmietaną, chwilę pogotować, doprawić do smaku
Camilla w kuchniSmaczne, małe, ryżowe kotleciki. Szczególnie uwielbiane przez dzieci. Składniki: 25 dag fileta drobiowego, 25 dag ryżu, 2 jajka, sól do smaku, koperek, tłuszcz do smażenia. Wykonanie: Ryż ugotować na sypko, ostudzić i zmielić razem z mięsem. Dodać jajka, sól do smaku i posiekany koperek. Dokładnie wymieszać składniki, formować wilgotną ręką kotlety i smażyć z obu stron na rozgrzanym, tłuszczu
Tradycyjna Kuchniatorebki ryżu 1 pojedyncza pierś kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 1 duży pomidor 1 ogórek szklarniowy sól pieprz mielona czerwona papryka pieprz cayenne majonez 1/2 czerwonej papryki Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować na sypko. Wystudzić. 2. Kurczaka pokroić, przyprawić solą, papryką i pieprzem cayenne. Usmażyć i wystudzić. 3. Pomidora, ogórka, paprykę pokroić. 4. Kukurydzę odsączyć z zalewy. 5. Wszystkie składniki
A Ty Smakuj MnieSkładniki: woreczek ryżu ugotowanego na sypko, puszka kukurydzy, pół długiego ogórka, 5 rzodkiewek ; sos: łyżka suszonego koperku, ząbek czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu winnego, łyżeczka cukru pudru, sól, pieprz. Sposób przygotowania: Kukurydze odsączamy z zalewy. Mieszamy z ryżem. Rzodkiewki i ogórka kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do ryżu i kukurydzy. Przygotowujemy sos. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy
Pobite gary BarbaryWszystkie składniki marynaty mieszamy w osobnym naczyniu. Dodajemy kurczaka, mieszamy aby składniki marynaty dokładnie pokryły mięso. Odstawiamy na min. 30 minut aby smaki się przegryzły. W tym czasie gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. Brzoskwinie, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Sok z brzoskwiń zachowujemy. Piersi z kurczaka smażymy na patelni na złoty kolor. Składniki sosu mieszamy razem. Wszystkie
Pobite gary Barbaryprzygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni na rumiano. Przekładamy do garnka. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Podsmażamy aż warzywa zmiękną. Dokładamy do mięsa. Zalewamy bulionem. Dodajemy ryż i groszek. Gotujemy pod przykryciem ok. 10 min. Doprawiamy przyprawą curry. Zagęszczamy mąką i zabielamy śmietaną
Pobite gary Barbarysmaku słodką papryką, solą i pieprzem. Piersi przekrawamy wzdłuż, żeby powstały 4 cienkie kotlety. Lekko rozbijamy tłuczkiem i posypujemy z dwóch stron przyprawą do kurczaka. Składniki zalewy zagotowujemy. Surowy ryż wysypujemy na dno naczynia żaroodpornego. Układamy na nim cebulę pokrojoną w piórka. Na wierzch wykładamy kurczaka. Wszystko zalewamy zalewą. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 190 stopni
Pobite gary Barbaryoliwie. Kiedy zmiękną dodajemy mięso. Smażymy ok. 10 minut, aż straci smak surowizny. Dodajemy koncentrat pomidorowy i szklankę wody. Podsmażamy jeszcze ok. 5 minut aż sos ładnie zgęstnieje. Wrzucamy ryż i posiekaną drobno pietruszkę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Cukinie przekrawamy wzdłuż. Wydrążamy środki i napełniamy przygotowanym farszem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy
Pobite gary Barbarysię od świeżych, polnych wygrzanych słońcem pomidorów. Korzystajmy z nich póki są... A taki nieskomplikowany przepis będzie dla każdego :) Składniki : kilka pomidorów olej sól, pieprz czosnek ewentualnie ryż, wątróbka wieprzowa Przygotowanie : Umyte pomidory przekroić na pół, ułożyć(...)żaroodpornym naczyniu Czosnek obrać, przełożyć pomiędzy pomidorami ząbki obranego czosnku Posypać solą, pieprzem, polać oliwą Piec w temp. około 160 *C przez około 30 min Pomidory podałam z ryżem i smażoną wątróbką
Proste PotrawyRestauracji Polskiej, ale za to obsługa nie patrzyła krzywo na trampki i bluzy. Przyjęto nas niesamowicie miło, a jedzenie było świetne. Najlepsza marchewka z groszkiem, jaką jadłam w życiu! Ryż też rewelacyjny. 9/10 (bo jednak trochę pompa) 9. Restauracja Polska 0/10 pkt Kolejna strojna restauracja. Tutaj jednak nie było już tak miło. Niesympatyczny kelner niesympatycznie zmierzył nas od dołu
Życie zamknięte w smakuGotujemy bulion. Lekko solimy. Wyciągamy mięso i oddzielamy od kości, po czym ponownie wrzucamy do garnka. Ścieramy skórkę z 1,5 cytryny, ze wszystkich wyciskamy sok. Do zupy dodajemy ryż i gotujemy na mały ogniu przez około 20 minut. Śmietankę mieszamy z mąką i częścią zupy, a następnie dodajemy do garnka. Gotujemy przez chwilę. Dodajemy sok z cytryny
Życie zamknięte w smakuząbki czosnku 1 papryczka chili (lub więcej, ale ostrożnie!) kilka cebulek dymek (biała część) 1,5 łyżki brązowego cukru 4 łyżki sosu rybnego 2-3 łyżki oliwy Do podania ryż (zwykły lub jaśminowy) Instrukcje Imbir kroimy w cienkie słupki. Czosnek obieramy z łupinek i miażdżymy w wyciskarce. Trawę rozbijamy lekko rękojeścią noża. Papryczkę chili kroimy wzdłużnie na pół
Kulinarna Pokusaklik) 5 łyżek majonezu Sól Pieprz Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy i kroimy w kosteczkę. Kukurydzę odsączamy na sitku. Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pora dokładnie myjemy i kroimy w pół plasterki. Ser oraz marynowane pieczarki kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy majonez
VioletoweKucharzenie