ryż - 22970 przepisów (strona:515/1532)

Zielone curry z cukinią, fasolką szparagową i kurczakiem 205

miękkości 1/2 cukinii, pokrojonej w krążki 1 żółty pomidor, pokrojony w krążki 2 łyżki sosu rybnego sok z 1/2 limonki 1 papryczka chilli, pokrojona w paski Do podania: ryż jaśminowy CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i imbir, smażymy 5 minut. Dodajemy pastę curry i czosnek, smażymy(...)minut. Wrzucamy cukinię, pomidora, fasolkę szparagową i gotujemy jeszcze 5-7 minut, aż kurczak będzie gotowy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sok z limonki i sos rybny, mieszamy. Podajemy z ryżem jaśminowym, posypane posiekaną papryczką chilli. Smacznego

Tajskie smaki
Ogórkowa na ratunek! 150

zalewać ją średnio gorącą zupką -na talerz/do michy dodać śmietanę i kilka łyżek gorącej zupy,wymieszać,zalać resztą planowanej porcji Smacznego! P.S. Zamiast ziemniaków a) podawać z ryżem(proponuje ryż ugotować oddzielnie i dodać do zupy pod koniec gotowania) b)z pierożkami z nadzieniem mięsnym(takie rzeczy tylko u babci!) c) z grzankami ALE dla mnie ogórkowa musi być

Fiolka w kuchni
Zupa curry 124

mieszamy go z mlekiem kokosowym - następnie zmieszane mleko kokosowe dodajemy do naszego bulionu. Dorzucamy pokrojonego w kostkę ananasa - gotujemy przez  ok. 10 min - na wolnym ogniu. Gotujemy ryż - osobno, następnie nakładamy na głęboki talerz, delikatnie zalewając go naszym bulionem, na szczycie naszej ryżowej kupki ;) układamy kurczaka - (jak na zdjęciu) posypujemy pokrojoną natką pietruszki. Wszystkiego smacznego

dlaSmaQ
Gołąbki bez zawijania 151

pietruszki Wykonanie: Kapustę siekamy drobno, solimy i odstawiamy na ok. 1 h aż puści soki, a następnie odciskamy z nadmiaru soku. Cebulę kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy ugotowany ryż, kapustę, cebulę, mięso mielone, jajka, kaszę manną i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, i potem formujemy małe kotleciki i smażymy je z obu stron

psgotujemy
Paella z kurczakiem i owocami morza 144

patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy paprykę, osączony z zalewy groszek, smażymy 5 min. Na drugiej patelni (dużej) szklimy posiekane cebule i czosnek. Dodajemy mięso i lekko podsmażamy, dodajemy warzywa, opłukany ryż, a po paru minutach pokrojone w paski pomidory (sparzone, bez nasion) i kawałki oliwek. Bulion mieszamy z szafranem. Szklankę bulionu wlewamy do paelli i dusimy na wolnym ogniu

R'n'G Kitchen
kalafiorowa zupa z koperkiem 145

marchewki ½ dużej główki kalafiora, lub jedna mała 1.5 litr bulionu warzywnego 2 łyżki oleju Pęczek kopru 40 g ryżu Szczypior Sól, pieprz Sposób przygotowania Olej rozgrzewamy w garnku, dodajemy ryż i przez 2-3 minuty przesmażamy (podobnie jak w risotto).  Następnie dodajemy bulion i całość gotujemy. Gotowa zupa kalafiorowa  Po 10 minutach dodajemy pokrojoną w paski marchew

Miód i pieprz
Szyszki z ryżu preparowanego i toffi 238

ciągnących) 120 g margaryny  3 paczki ryżu preparowanego Przygotowanie: w garnku dużym topimy margarynę jak się roztopi margaryna to wrzucamy cukierki mieszamy   aż się całkowicie rozpuści wsypujemy ryż i mieszamy dokładnie miałam nawet pomocnika....hihi(w podjadaniu z łyżki też) jak już dobrze i dokładnie wymieszane ... lepimy kulki,tylko mocno ściskamy i gotowe....pychotka!!!! już połowy

Swojskie jedzonko
Orzeszki mięsne a la risotto 89

smaczna. To danie robiła kiedyś moja teściowa, i w sumie jest to Jej pomysł na to danie. Powiedziałam mi co i jak i zrobiłam je w domu. Jeśli lubicie ryż to na pewno będziecie zadowoleni z tego dania. ( Zdjęcie i przepis sprzed bloga ) Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Zupa ogórkowa - łatwy przepis 128

zagotowujemy wodę w czajniku i wrzącą wlewamy do garnka z warzywami. Ogórki ścieramy tak samo w robocie na grubych oczkach. Gdy warzywa będą półmiękkie dodajemy do garnka ogórki i ryż wysypany z torebki. Gotujemy około 15 minut do miękkości. W tym czasie przyprawiamy zupę do smaku i możemy dolać wody z ogórków, żeby zupa była bardziej kwaśna i wyrazista

Pyza i Surówka
Tarta ananasowa 191

przenosimy na foremkę, dociskamy do brzegów i przejeżdżamy wałkiem po krawędziach, żeby odciąć nadmiar ciasta. Zgniatamy arkusz papieru do pieczenia, rozkładamy i kładziemy na ciasto, do środka sypiemy ryż lub groch – dzięki(...)obciążeniu tarta nie wybrzuszy się podczas pieczenia, więc będziemy mieć dużo miejsca na nadzienie. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni, po tym czasie ściągamy papier z ryżem (można go wykorzystać, nic mu się nie stanie) i pieczemy ciasto przez kolejne 15 minut na złoty kolor. Czas, kiedy ciasto jest w piecu wykorzystujemy na przygotowanie dżemu ananasowego. Ananasa

Ciastkozercy
Kurczak curry w wolnowarze 169

skórę 1 łyżeczka przyprawy Garam masala + więcej do posypania 1 łyżeczka curry w proszku 100- 125 g szpinaku  1/2 szklanki posiekanej świeżej kolendry, oraz dodatkowo do dekoracji  ryż jaśminowy, chleb naan  ostry sos lub jogurt grecki, do podania przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją Wymieszać składniki sosu:  mąkę, ocet, koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczkę garam masala(...)niskim poziomie - low - 6 godzin Po tym czasie wolnowar odkryć, wrzucić szpinak i mieszać delikatnie aż szpinak  zwiędnie. Dodać kolendrę,  doprawić solą i pieprzem.* Podawać z ryżem, z chlebem naan ( lub innym pieczywem) i np z jogurtem greckim. Smacznego! * Wygodniej jest, moim zdaniem, przenieść kurczaka z sosem do dużej patelni i szpinak oraz kolendrę dodać tuż przed podaniem

Stare Gary
Papryka faszerowana 140

rozgrzanym oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę razem z wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodajemy mięso i razem smażymy około 10 minut. Dolewamy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku. Dodajemy surowy ryż i całość dusimy pod przykryciem do momentu aż zmięknie.  Umytą paprykę kroimy wzdłuż i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Faszerujemy przygotowanym farszem i układamy na blaszce wyłożonym papierem

Qchnia po prostu
Papryka faszerowana pieczona 158

250g pieczarek 1 cebula sól , pieprz do smaku masło zioła według uznania wykonanie Pieczarki smażę z cebulą  ok, 2 minut. Do miski przekładam  pieczarki, kukurydze i ugotowany ryż .Dokładnie mieszam , szczypta soli i pieprzu i ponownie mieszam .  Umytą paprykę kroje na dwie części w poprzek (dlatego musi być duża) usuwam gniazda i ponownie płucze. Środek papryki

Eli Gotowanie
Gołąbki 192

kapuścianych przysmaków! Gołąbki 5l delikatnego rosołu główka kapusty 1kg zmielonej łopatki wieprzowej duża cebula 2 ząbki czosnku majeranek 1 szkl. ryżu pieprz, imbir 400g pomidorów świeżych bądź z kartonu/passaty Ryż wsypać na gotujący się delikatny rosół (w proporcji 1:2). Gotować mniej więcej 15 minut, żeby był al dente. Wymieszać z mięsem i poszatkowaną oraz zeszkloną na łyżce oleju

Przepysznik - BLW i nie tylko
Faszerowana papryka à la gołąbki 215

papryk (najlepiej nadaje się czerwona albo bladożółta) 1 czerwona papryka (dodatkowo) 3 średnie pomidory albo poza sezonem 500ml passaty zioła prowansalskie, bazylia, pieprz ziołowy, słodka i ostra papryka oliwa Ryż wsypać na gotujący się delikatny rosół (w proporcji 1:2). Gotować mniej więcej 15 minut, żeby był al dente. Wymieszać z mięsem i poszatkowaną oraz zeszkloną na łyżce oleju

Przepysznik - BLW i nie tylko