ryż - 22970 przepisów (strona:468/1532)

Ciasto Biały Lion 1091

cytryny 200 g miękkiego masła szczypta soli Składniki na poncz: 100ml wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: puszka masy kajmakowej (najlepiej z Gostynia) 50 g ryżu preparowanego ok. 100g orzeszków ziemnych solonych 2 białe batoniki Lion (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Biały Lion – Wykonanie: Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo(...)budyń przykryć i wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Na koniec dodać sok z cytryny i krótko zmiksować. Masa kajmakowa: Kajmak wymieszać z ryżem preparowanym. Składanie ciasta: Biszkopt przekroić na pół. Można go dodatkowo lekko nasączyć ponczem (wymieszane ze sobą: 100ml wody +2 łyżki soku z cytryny +1 łyżeczka cukru). Na biszkopt wyłożyć

Kulinarne Przeboje
GOŁĄBKI bez mięsa w gęstym sosie pomidorowym (wegańskie, bezglutenowe) 245

każdego liścia skrój zgrubienia. Włóż je ponownie do gotującej się wody i gotuj około 15 minut – skróci to czas pieczenia gołąbków. Wcześniej lub teraz możesz przygotować farsz – ryż, kaszę gryczaną, kaszę jaglaną, soczewicę i startą na grubych oczkach marchewkę daj do garnka. Całość zalej gorącą wodą i dodaj sól, majeranek, curry i ulubione przyprawy. Gotuj do momentu

Via Gusto
Pierś z kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami 217

zalewy, w której znajdowały się pomidory. Olejem z zalewy smarujemy również blachę do pieczenia. Układamy na blaszce piersi kurczaka i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C Ryż gotujemy na sypko , zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przed podaniem możemy pokroić piersi kurczaka w plasterki ( wygląda bardzo efektownie ) Smacznego

Różne smaki w kuchni
ŁOSOŚ PIECZONY w SZYNCE PARMEŃSKIEJ 165

ŁOSOŚ PIECZONY w SZYNCE PARMEŃSKIEJ Składniki na 4 porcje : 400g łososia bez skóry 125g mozzarelli 8 listków szałwii 8 plastrów szynki parmeńskiej Ulubione dodatki – u mnie ryż pełnoziarnisty parboiled (100g) i sałatka caprese (pomidor, mozzarella, bazylia i kilka kropel oliwy) Łososia opłukać, osuszyć i sprawdzić czy nie pozostały w nim ości (wyjąć pęsetą jeśli potrzeba). Pokroić w paski(...)plasterek mozarelli i zawinąć w szynkę parmeńską. Układać w naczyniu żaroodpornym. Piec około 30-40 minut w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem). W międzyczasie przygotować dodatki – ugotować 100g ryżu, pokroić 2 pomidory i pozostałą część kulki mozzarelli, ułożyć naprzemiennie pomidora z mozzarellą i bazylią. Można skropić dobrej jakości oliwą. Jak pewnie zauważyliście nie podałam informacji o przyprawianiu łososia. Szynka

Dietolog
RISOTTO z KONICZYNY 213

pieprz ulubione zioła – tymianek, kolendra, szałwia – kilka gałązek/listków Cebulę posiekać i przesmażyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na łyżce oliwy z dodatkiem łyżki masła. Dodać ryż i smażyć, aż stanie się szklisty, półprzezroczysty. Zalać winem, wymieszać i poczekać aż wino odparuje. Dodać opłukaną koniczynę i chochlę wywaru warzywnego, zmniejszyć ogień pod patelnią. Odparowujący płyn trzeba

Dietolog
Zupa z kurczakiem i miętą. 195

pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oliwie. Kurczaka pokroić w kostkę, dodać do cebuli i czosnku. Podsmażać kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać wodę i przepłukany ryż. Gotować ok. 15 minut. Pod koniec dodać, śmietankę, posiekane liście mięty i doprawić do smaku. Gotować jeszcze 5 minut

zadanie-gotowanie
Kaczka stir fry z kapustą pak choi – obiad w 15 minut 214

łyżka sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu ostrygowego ½ papryczki chili 1 łyżeczka skrobi ryżowej lub ziemniaczanej + 1 łyżka zimnej wody olej sezamowy/ryżowy do smażenia ugotowany na sypko ryż lub makaron do podania

Karo in the Kitchen
Zupa krem z patisona 239

Sposób przygotowania: Warzywa myjemy, obieramy (oprócz patisnów, wykrajamy tylko pestki z wewnątrz) i kroimy w kostkę. Skrzydełka przepłukujemy i zalewamy zimną wodą. Czekamy, aż się będą gotować. Następnie dodajemy ryż oraz warzywa. Gotujemy na małych ogniu  przez 15-20 minut. Na koniec dodajemy przyprawy. Po ugotowaniu wyjmujemy ziela angielskie i liście laurowe. Blendujemy na gęsty krem. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
SUSHI W TEN SUSHI 201

kilkoma składnikami. Różni się od innych maki tym, że nori jest wewnątrz walca, a ryż znajduje się na zewnątrz. Nigiri sushi (ściskane) – jest to niewielka porcja ryżu uformowana w dłoniach w prostokąt z kawałkiem ryby na wierzchu Tamago nigiri – jest to rodzaj nigiri tylko zamiast warzyw czy ryby kładzie się japoński omlet. Ponoć traktowane jako deser

Pieguskowa Kuchnia
Gołąbki z młodej kapusty 232

dużym garnku który pomieści kapustę zagotować wodę, posolić. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, wyciąć głąb i włożyć do wrzącej wody. Po kolei sparzyć liście i odkładać je na talerz. Ryż ugotować i ostudzić, dodać do mięsa mielonego razem z pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą. Wbić jajko, wsypać przyprawy i dokładnie wyrobić masę. Z sparzonych liści kapusty odciąć zdrewniałe części

Pieguskowa Kuchnia
Klopsy z bobem i cytryną 177

ząbków czosnku, pokrojonych na plasterki 8 dymek, pokrojonych w kostkę 2,5 łyżki soku z cytryny 0,5 l bulionu drobiowego sól, pieprz olej natka pietruszki, koperek do sosu ryż basmati Wszystkie składniki na pupety włożyć do dużej miski. Dodać 3/4 łyżeczki soli, dużo czarnego pieprzu, najlepiej młotkowanego i wymieszać dobrze rękami. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i smażyć(...)rzadki, zdjąć pokrywkę i nieco zredukować. Dodać posiekane zioła , 1 łyżkę soku z cytryny oraz obrany bób. Lekko zagęściłam sos mieszanką wody i mąki. Zagotować i podawać z ryżem. Artykuł Klopsy z bobem i cytryną pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Cukinia faszerowana ryżem z dodatkami i "Sekret willi Romantica" 196

pozostałością po kwiatku, by uzyskać płaskie podstawy cukiniowych miseczek. Skropić cukinie olejem i posypać solą. Ułożyć na blasze polanej odrobiną oleju. W misce wymieszać składniki na farsz: ugotowany ryż, mięso mielone, szpinak i paprykę pokrojone w kostkę, rozdrobnioną natkę pietruszki. Farsz dokładnie wymieszać, doprawiając solą, ostropestem i pieprzem. Cukiniowe miseczki wypełnić farszem, lekko dociskając go do dna. Farsz

Weekendy w domu i ogrodzie
Curry z kalafiorem, zieloną i żółtą cukinią 208

kolendry (do rozgniecenia w moździerzu; można zastąpić kolendrą mieloną) 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kuminu szczypta chili sól i świeżo zmielony pieprz garść posiekanej kolendry + dodatkowo do podania: ryż Wykonanie: Przygotuj składniki: cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Kalafiora opłucz i podziel na różyczki. Pomidory wraz z zalewą zmiksuj na gładką masę. Cukinie pokrój(...)solą, pieprzem i w razie potrzeby – pozostałymi przyprawami. Około 5 – 7 minut przed końcem gotowania – dodaj cukinię zieloną i żółtą. Curry podawaj w głębokich miseczkach z ugotowanym wcześniej ryżem. Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą

Moja pasja smaku
paprykarz z tuńczykiem by Asia 207

ugotować (woda musi tylko przykryć cebulę) po ugotowaniu zmiksować marchew poszatkować pomidory pokroić w kostkę i włożyć do dużego (bardzo dużego garnka) razem z cebulą i marchewką dodać tuńczyka, ryż (ja wcześniej ugotowałam) i pozostałe składniki wymieszać i gotować 1 h (uwaga trzeba od czasu do czasu wymieszać żeby się nie przypaliło ;-) )  gorący paprykarz przekładamy do słoiczków, zakręcamy

Gotowanie z pasją
Paella z chorizo i pulpetami drobiowymi (z cukinią) 176

talerz. Na tej samej patelni smażę pokrojone w plastry chorizo, do momentu wytopienia się tłuszczu. Dodaję czosnek i cebulę. Smażę minutę i dodaję cukinię pokrojoną w kostkę. Wsypuję ryż, majeranek i skórkę z cytryny. Składniki smażę kilka minut i wlewam Cydr, który redukuję o połowę. Wlewam bulion i pozwalam paelli gotować się na wolnym ogniu do momentu aż wchłonie

Mango Papaja