ryż - 22970 przepisów (strona:460/1532)

Kolety mielone z ryżem i pieczarkami 183

starte na tarce na drugich oczkach i smażymy do momentu odparowania wody. Na koniec dodajmy sól i pieprz, zdejmujemy  gazu i studzimy. Do miski dodajemy mięso mielone, ugotowany ryż oraz podsmażone pieczarki. Mieszamy. Dodajmy jajko, musztardę, kaszę mannę  oraz przyprawy sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki. Całość mieszamy i formujemy większe kotlety. Każdy obtaczamy w bułce tartej

Kulinarne przygody
GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA W SOSIE POMIDOROWYM (PIECZONE W PIEKARNIKU) 607

mąki pszennej * sól, pieprz * 4 łyżki przecieru pomidorowego * woda do podlania sosu Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do mięsa mielonego dodać kapustę, surowy ryż, jajko, sól, pieprz i przyprawę, dobrze wymieszać mięso. Z masy uformować klopsy, obtoczyć je w mące i podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor

Zrób to smacznie
z młodej kapusty gołąbki... 183

Składniki: młoda kapusta 2 -3 główki, ryż 3 woreczki, mielone z drobiu 1/2 kg, pieprz mielony 1 łyżeczka, przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, jajka 2 sztuki, koperek 1 pęczek, sok pomidorowy 1 litr, wywar z parzenia kapusty 2 szklanki z młodej kapusty(...)wyciąć głąb, włożyć do gotującej się wody i sparzać liście, wyjmować je na talerz, z wystudzonych wyciąć gruby nerw mielone mięso z drobiu wymieszać dokładnie z jajkiem, koperkiem posiekanym, ryżem ugotowanym w nie solonej wodzie, przyprawami na każdy liść nałożyć porcję mielonego mięsa, zawijać ciasno liście, układać w brytfannie wyłożonej niepotrzebnymi liśćmi wlać sok pomidorowy, 2 szklanki wody z parzenia

W Mojej Kuchni Lubię
Przepyszna zupa gołąbkowa! 240

angielskie i liść laurowy. Kapustę kroimy w kostkę i razem z marchewką, pietruszką i selerem dodajemy do garnka. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Następnie dodajemy suchy ryż, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 15 minut *** *** Po tym czasie do zupy dodajemy przecier pomidorowy lub koncentrat, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut *** *** Całość doprawiamy do smaku solą

Blog z Apetytem
Orientalne skrzydełka z kurczaka 146

piekarnik do 180 st C. Wstaw kurczaka do piekarnika i piecz 30-35 minut. Po 20 minutach odwróć kurczaka i polej go sosem za pomocą łyżki. W międzyczasie ugotuj ryż, przygotuj surówkę lub warzywa. Na suchej patelni uprać przez 5-6 minut sezam, cały czas mieszając go aby się nie przypalił. Po upieczeniu posyp skrzydełka sezamem oraz posiekanym szczypiorem

nietylkopasta.pl
Ryżowy rarytas 163

szklanki ryżu suchego - puszka tuńczyka w oleju - 1/2 papryki czerwonej - 1/2 małego słoiczka kaparów - 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju - 3-4 ogórki konserwowe - sól, pieprz do smaku Ryż ugotować na sypko, odstawić do wystygnięcia. Dodać odsączony z oleju tuńczyk, kapary, pokrojone drobno pomidory, paprykę i ogórki. Posolić i popieprzyć do smaku. Jeżeli sałatka wyszła za sucha można skropić

Kulinarne przemyslenia
Shoarma wieprzowa 194

potrawy kryje się w dobrze doprawionym mięsie. Ja osobiście najbardziej lubię shoarmę wieprzową z polędwicy, ale możecie przygotować ją również z kurczaka, czy indyka. Obowiązkowym dodatkiem jest sypki ryż, chlebki pita i dipy, np. czosnkowy lub jogurtowy. Idealnym dopełnieniem będzie także lekka surówka. Shoarma wieprzowa Składniki: 500 g polędwicy wieprzowej 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego 1/2 łyżeczki nasion kolendry(...)dokładnie nacieramy mięso. Przykrywamy folią i odkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie mięso smażymy na gorącej patelni, aż się zarumieni. Podajemy z lekką surówką, ryżem lub chlebkiem pita oraz z dipami. Smacznego Artykuł Shoarma wieprzowa pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Wołowina z pomarańczami i imbirem 137

kawałek imbiru. ok 2-3 cm - 1 duża marchewka lub dwie mniejsze - 2 cebule dymki, biała i zielona część - 4 łyżki sosu sojowego - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - olej rzepakowy - ryż lub makaron sojowy - woda 1. Mięso pokrój w cienkie plastry i zalej sokiem z pomarańczy, zetrzyj skórkę i wymieszaj, odstaw w chłodne miejsce na godzinę, ( pomarańcze sparz wrzątkiem przed(...)drobno krojoną zieloną część dymki. Podczas gotowania należy uzupełniać wodę, która odparuje. Ilość sosu można zminimalizować lub zrobić go więcej, wszystko zależy od naszych preferencji. Podawać z makaronem lub ryżem

Apetyczna babeczka
Kurczak marynowany w soku z pomarańczy, z ryżem i aromatycznym, pikantnym sosem z mleczkiem kokosowym 143

tego pysznego i pachnącego dania. Jest ono idealne na obecnie panujące temperatury. Można je także przygotować dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy. Wystarczy w osobnym pojemniczku ryż i kawałek pomarańczy. Sycący i smaczny obiad gotowy do odgrzania! Ważne jest też to, że po takim obiedzie nikt nie czuje się pełny i senny.  Składniki na 2 porcje(...)czosnek i papryczkę. Krótko przesmażyć razem z mięsem. Wlać wodę i przez chwilę całość dusić razem. Zdjąć z ognia, wlać mleczko kokosowe. Wymieszać i ewentualnie przyprawić solą. Podawać z ryżem i kawałkami świeżej pomarańczy. Takim daniem na pewno przegonisz mróz

Codzienna kuchnia niecodzienna
Przepis 119 # Kurczak Curry 133

łyżki pasty curry - 1/2 opakowania mrożonej włoszczyzny w paskach - pół czerwonej papryki - pół piersi z kurczaka - pół czerwonej cebuli - 2 łyżeczki przyprawy curry - sól, pieprz - 1 łyżka oleju Dodatkowo - ryż - ilość wedle uznania Wykonanie Cebulkę siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Mięso oraz paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy do cebulki.   Delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem(...)podsmażamy włoszczyznę, którą później dodajemy do kurczaka. Całość chwilę dusimy. Na koniec wlewamy mleczko kokosowe, wodę oraz dodajemy pastę curry. Całość zagotowujemy i ewentualnie przyprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem, który gotujemy według przepisu na opakowaniu. Smacznego

Health-Fit-Life
Pierś pieczona z ryżem i warzywami 187

kotkę i dokładnie obsypujemy wszystkimi przyprawami, oliwą. Marynujemy minimum 1,5h Marchewkę kroimy w plasterki, paprykę w dużą kostkę a cebulę w piórka.  Do naczynia żaroodpornego wsypujemy suchy ryż, zalewamy podgrzanym bulionem. Rozsypujemy marchewkę i paprykę.  Następnie ukladamy mięso, posypujemy cebulą i kukurydzą.  Całość przykrywamy folią aluminiową, lub przykrywką od naczynia żaroodpornego. Pieczemy

Mamuśka wraca do formy
Kantońskie stir fry z łaty wołowej – z aksamitnym sosem i jajkiem 219

łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka białego pieprzu ziarnistego 2 jajka 2 płaskie łyżki skrobi + 2 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka oleju sezamowego do skropienia ryż

Karo in the Kitchen
Chana Masala 153

masło klarowane cebula 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki kurkumy łyżeczka garam masala łyżeczki chilli sól kolendra świeża limonka dodatkowo: ryż basmati Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Nasiona koledry i kuminu utłuc w moździerzu.  Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać przeciśnięty przez(...)dwie minuty, wlać pomidory. Dusić kilka minut, następnie wsypać cieciorkę, przemieszać doprawić solą i ewentualnie szczyptą cukru. Gotować na wolnym ogniu przez kwadrans, aż sos lekko zgęstnieje. Podawać z ryżem basmati i/lub chlebkiem Naan

wyzwania kuchenne
Przepis 119 # Kurczak Curry 181

łyżki pasty curry - 1/2 opakowania mrożonej włoszczyzny w paskach - pół czerwonej papryki - pół piersi z kurczaka - pół czerwonej cebuli - 2 łyżeczki przyprawy curry - sól, pieprz - 1 łyżka oleju Dodatkowo - ryż - ilość wedle uznania Wykonanie Cebulkę siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Mięso oraz paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy do cebulki.   Delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem(...)podsmażamy włoszczyznę, którą później dodajemy do kurczaka. Całość chwilę dusimy. Na koniec wlewamy mleczko kokosowe, wodę oraz dodajemy pastę curry. Całość zagotowujemy i ewentualnie przyprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem, który gotujemy według przepisu na opakowaniu. Smacznego

Health-Fit-Life
Ciecierzyca z pomidorami i szpinakiem, pyszne danie 187

brykietów ) mrożonego szpinaku 2 duże cebule 4 ząbki czosnku szklanka wody 2 łyżki garam masala 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka kozieradki 1/2 łyżeczki chili 1 duża łyżka oleju kokosowego ryż basmati ( ugotowany wg opisu na opakowaniu )   Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. W międzyczasie obieramy cebulę i siekamy w kosteczkę, czosnek obieramy i drobno kroimy ( możesz użyć mrożonego(...)jakiś czas, bo będzie nam odparowywać. Po chwili dodajemy pomidory z puszki. Całość dusimy około 5 minut, dodajemy pozostałe przyprawy, mieszamy i dusimy około 5 minut. Podajemy z gorącym ryżem.   Ciecierzyca z pomidorami i szpinakiem, pyszne danie

Kuchnia na wzgórzu