ryż - 22970 przepisów (strona:422/1532)

Ciepło - zimna sałatka prawie po indyjsku 380

soku z ananasa i dodatkowych porcji przypraw zależy od indywidualnych preferencji. Najlepiej próbować i  dodawać pomału, aż znajdziemy nasz smak idealny. Tak jak pisałam, sałatka najlepsza jest gdy ryż i kurczak są jeszcze ciepłe, chociaż warto się powstrzymać i zostawić coś do ostygnięcia aby spróbować również wersji na zimno

Z butelką mleczka w tle
Warzywno-mięsne danie z patelni 218

Całe danie powstanie na patelni. Użyjemy troszkę mięska i dużo warzyw. Dodatkiem może być ryż lub makaron. Składniki: -ok. 25 dkg karkówki -1 marchewka -1 cebula -2 ząbki czosnku -pół czerwonej papryki -5 pieczarek -kilka różyczek kalafiora -garść kapusty włoskiej -przyprawy ( barbecue, sól, pieprz) -olej do smażenia    Mięso i czosnek kroimy w kostkę. Posypujemy przyprawami i solą(...)cebula się zeszkli dodajemy pieczarki.    Kiedy pojawi się sosik dodajemy kapustę a następnie paprykę i kalafior. Przyprawiamy wszystko do smaku, zmniejszamy ogień i podsmażamy. W międzyczasie gotujemy ryż lub makaron i dodajemy go na patelnię. Mieszamy i obiad gotowy. Smacznego

Maminek kulinarny
Papryka faszerowana 199

bardzo smaczne danie. Składniki: -4 czerwone lub żółte papryki -10-15 dkg ryżu -1/2 kg mielonego mięsa -2 ząbki czosnku -przyprawa do mięs -warzywko -pieprz -olej    Ryż(...)gotujemy na sypko w wodzie z dodatkiem warzywka. Mięso przyprawiamy przyprawą do mięs. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy na niewielkiej ilości oleju.    Podsmażone mięso łączymy z ryżem, doprawiamy do smaku przyprawą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.    Z papryk ostrożnie usuwamy gniazda nasienne.     Wypełniamy papryki farszem i ustawiamy w naczyniu żaroodpornym.    Wstawiamy

Maminek kulinarny
Domowy paprykarz szczeciński 147

ryżu bosmati 1/2 czerwonej papryki 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego pieprz świeżo mielony sól papryka ostra i słodka mielona do smaku 1 łyżeczka cukru (ewentualnie) 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę, czosnek i paprykę drobno kroimy(...)patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę, paprykę i czosnek. Dodajemy odsączonego z wody tuńczyka z puszki, mieszamy, dodajemy koncentrat i przyprawy. Na koniec wszystko łączymy z ryżem, dokładnie mieszając, ewentualnie doprawiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Risotto z kasztanami 161

maśle dusimy szalotkę i pokrojoną papryczkę. Gdy się zeszklą wsypujemy ryż i chwilę smażymy. Mieszamy. Wlewamy wino, gdy odparuje dodajemy kasztany i wlewamy partiami bulion. Gotujemy do miękkości ryżu. Dokładamy na patelnię drugą część masła i starty ser. Mieszamy, zdejmujemy z ognia, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem posypujemy posiekanymi listkami bazylii

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa ryżowo-koperkowa 232

startą marchewkę, pietruszkę i seler, pokrojonego pora, liść laurowy, przyprawę do zup, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować przez 30 minut na średnim ogniu. Zagotować. Następnie dodać ryż i pokrojone ziemniaki i gotować, aż staną się miękkie. Do ugotowanej zupy dodać koperek. Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi

Gospodyni Miejska
Recenzja książki "Łatwa kuchnia śródziemnomorska" Claudii Roden 190

składników - libański ryż z soczewicą i duszoną cebulką.  Pieczone pomidory z Prowansji Egipska zupa z soczewicy Kurczak z pomidorami i miodem Tunezyjska pieczona sałatka Gazpacho andaluz Libański ryż z soczewicą Tażin z klopsikami i jajkiem Książka jest ładnie wydana, ma twardą okładkę i dobrej jakości papier. Znalazłam ją w ofercie kilku księgarni internetowych (ale nie tych "dużych

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z kurczaka i fasoli 406

Pyszna sałatka z kurczakiem i fasolą Sałatka z kurczaka i fasoli   SKŁADNIKI: piersi z kurczaka -1 podwójne ryż -1 saszetka ogórki kwaszone -2 szt fasola czerwona -1 puszka kukurydza -1 puszka cebula czosnkowa -1 szt sól i pieprz wegeta -1 łyżka majonez -3 łyżki(...)papryka czerwona -0,5 szt PRZYGOTOWANIE: Pierś kurczaka ugotować w wodzie z  wegetą, ostudzić.  Pokroić piersi w grubszą kostkę.  Ogórki i cebulę pokroić w kostkę.  Ryż ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.  Paprykę oczyścić z nasion,  pokroić w kostkę.  Kukurydzę i fasolę odlać z zalewy  osączyć na sicie. Wszystkie składniki sałatki

Kuchnia Danusi
332. 144

ryż na mleku z malinami i truskawkami *masa kajmakowa o smaku kokosu (nie jest zła, ale orzechowa i tak bije ją na głowę )  Nigdy nie wiem ile ryż jest jeszcze w stanie wchłonąć płynów, bo boję się, że go rozgotuje, ale i tak okazuje się, że jeszcze mógł ich trochę "wypić" :P Wiedziałam, że tak będzie. Cały

More food, love and dreams
GOŁĄBKI W BOTWINIE 142

suszonych warzyw:marchew, pietruszka,seler Wykonanie: Ryż gotujemy w posolonej wodzie ok. 10 minut. Studzimy. Liscie botwiny myjemy, parzymy ok 5 minut we wrzątku. Mięso mielone mieszamy z ryżem, doprawiamy solą, pieprzem ,słodką papryką. Na każdy liść botwiny układamy porcje mięsa, ok łyżki, zwijamy.Układamy  w naczyniu żaroodpornym, zalewamy bulionem, dusimy 20 minut, po tym czasie odkrywamy naczynie

Z Majeczką w kuchni
Sałatka ryżowa z tuńczykiem 442

prosta . :)  Składniki : 2 woreczki ryżu 2 puszki tuńczyka w sosie własnym kawałek pora 1 cebulka 1 puszka kukurydzy Majonez sól, pieprz, kilka ogórków korniszonych  2 jajka Wykonanie; Ryż ugotować i odstawić do przestygnięcia. Jajka ugotować na twardo(...)pokroić w kostkę. Por umyć i pokroić w w paseczki lub jak wolicie, Cebulę i ogórki pokroić w kostkę. Tuńczyka odsączyć na sitku i podusić widelcem Do przestygniętego ryżu dodać wszystkie składnik , przyprawić do smaku i wymieszać z majonezem. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Gołąbki tradycyjne 91

łyżka śmietany pasta pomidorowa do sosu kostka rosołowa WYKONANIE Kapustę podgrzewamy w garnku i ściągamy liście, na liściach odcinamy zgrubienia . Ryż obgotowujemy dodając odrobinę soli. Do wystudzonego ryżu dodajemy uduszona na patelni cebulę oraz mięso doprawiamy solą pieprzem  do smaku, wyrabiamy masę.  Na liść kapusty kładziemy farsz zawijamy do środka i na zewnątrz. Układamy w naczyniu żaroodpornym

W kuchennym oknie Ewy
TRADYCYJNE GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM 260

szczypta sól, pieprz – do smaku Wykonanie: Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Cebulę siekamy i smażymy na oleju lub smalcu. Dodajemy do ryżu zmielone mięso, cebulę, jajo i przyprawy. Farsz dokładnie mieszamy. Z kapusty usuwamy ostrym nożem głąb i wkładamy ją do wrzątku na ok. 5 minut. Oddzielamy kolejne liście. Osuszamy. Gorsze, uszkodzone

Walijskie Pichcenie
ZUPA GOŁĄBKOWA 414

małych ogniu ciągle mieszając i rozdrabniając mięso na małe cząstki.Kiedy mięso jest podsmażone wsypać 100g suchego ryżu i wlać  szklankę wody. Dusić na malutkim ogniu, aż ryż wchłonie płyn. Następnie dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Całość chwilę podsmażyć i całą zawartość patelni przelać do garnka z kapustą i warzywami. Gotować wszystko ok 15-20 minut

Walijskie Pichcenie
PAPRYKARZ Z BIAŁĄ KASZĄ GRYCZANĄ 197

szczyptą cukru. Marchewkę i pietruszkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Tym razem wszystkie składniki:kaszę, warzywa, makrelę zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, ryż, sól, pieprz, obie papryki, przekładamy na patelnię z podsmażoną cebulką. Mieszamy wszystko i dusimy całość chwilkę, aby smaki wzajemnie przeszły. Po wystudzeniu chłodzimy w lodówce. Paprykarz  najlepszy jest

Walijskie Pichcenie