ryż - 22970 przepisów (strona:417/1532)

Quenelles z dorsza w sosie koperkowym 145

zblendować. Dodać białka, ponownie blendować, aż masa zesztywnieje. Dodać pozostałe składniki i wymieszać na gładką masę. Wstawić do lodówki pod przykryciem na min. 30 minut. W tym czasie ugotować ryż (15-20 minut). Przygotować sos – jogurt wymieszać z posiekanym koperkiem i niewielką ilością soku z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do garnka wlać wodę na wysokość(...)dodać pokrojoną w talarki cebulę. Za pomocą dwóch łyżek formować kluski, delikatnie kłaść na wrzącą wodę, gotować 5-8 minut. Odcedzić, przełożyć na talerz, polać sosem.  Podawać z ryżem i warzywami wedle uznania:) Dzisiaj użyłam dorsza, ale potrawę można także zrobić z innej „białomięsnej” ryby, np. mintaja czy soli. Nie polecam natomiast pangi i tilapii, ponieważ ich wartość odżywcza

Powiedz dietom nie
Pierś z kurczaka w sosie pomarańczowym 314

pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Jako dodatek do obiadu proponuję ryż. ;) Życzę smacznego! :)   Rozliczenie: kurczak- 11zł pomarańcze- 2zł ser- 7zł przyprawy- 1zł musztarda i miód- 1zł ryż ( 2 torebki)- 1,50 zł Po zsumowaniu wyszło 23,50zł. Dla równego rachunku podzielimy 24zł na 4 porcje. Jedna porcja to tylko 6zł! :)) Do następnego Wtorku

Czerwona Porzeczka
Gołąbki. 190

kapusty WYKONANIE: Kapustę gotujemy w vegecie, zostawiamy do ostygnięcia i obieramy liście, na klarowanym maśle podsmażamy czosnek z cebulą- szklimy, obie szynki  mielimy na grubych oczkach, dodajemy ugotowany ryż, przyprawy i surowe jajka, wszystko dobrze wyrabiamy i przygotowujemy gołąbki, na patelni rozpuszczamy masło i układamy gołąbki-ja smażę  kilka minut podlewając rozpuszczonym w wodzie koncentracie. Niektórzy gotują

Kuchnia Beaty
Kotleciki z ryżu 361

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kotleciki z ryżu są uniwersalną wersją kotletów do których możemy dodać to co akurat mamy w lodówce. Ja swoje zrobiłam z dodatkiem marchewki, żółtego sera, chudego boczku, ostrych ziarenek no i oczywiście ryżu. Możemy podać je np. z frytkami, ulubioną surówką i sosami. Ja zrobiłam(...)nich sos pieczarkowy. Do swojego dania użyłam ryżu firmy Sys , z dodatkiem suszonych pomidorów i papryki. Post Kotleciki z ryżu pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Zupa pomidorowa w 5 minut 129

łyżeczki śmietany 18% ok. 1 1/2 litra wody 1 kostka rosołowa drobiowa (wiem, że to grzech :) ale ma być szybko) 1 woreczek ryżu lub makaron-świderki (moja wersja ma ryż) 1 łyżeczka natki pietruszki do posypania Zrobić wywar na kostce rosołowej W oczekiwaniu na zagotowanie wywaru przygotować w kubeczku lub szklance koncentrat i śmietanę - bardzo dokładnie wymieszać(...)rosół z koncentratem wymieszanym ze śmietaną Całość powoli wlewać do garnka z rosołem jednocześnie mieszając sprężynką. Nie gotować, ponieważ śmietana również i w tym przypadku się zetnie. Podawać z ryżem lub makaronem-świderki, posypać z wierzchu natką pietruszki 5 minut i gotowe:) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gulasz wieprzowy z czerwoną papryką 132

białego 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka mąki 1/2 kostki rosołowej warzywnej lub wywaru mrożonego z rosołu - nasze domowe kostki rosołowe sól pieprz listek bazylii do dekoracji :) Wstawić wodę na ryż i ugotować go w osolonej wodzie Mięso umyć, oczyścić, pokroić w kostkę Paprykę oczyścić, umyć i równiez pokroić w kostkę Cebulkę - obrać i pokroic w kostkę Rozgrzać olej(...)mąką, po czym dolewamy gorący wywar spod gulaszu i ponownie dokładnie mieszamy (ja używam sprężynki). Przelewamy sos na patelnię i mieszając doprowadzamy danie do zagotowania - wyłączamy Nakładamy porcję ryżu na talerz i na nią przekładamy gulasz z papryką Smacznego! :) Przepis bierze udział w mojej akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Poniedziałkowy "fit" - Szaszłyki z kurczaka i cebuli z parowaru 178

piersi z kurczaka 0,5 czerwonej cebuli 1 łyżeczka papryki słodkiej sól ziołowa do smaku kilka różyczek brokuła 50 g ryżu 20 g kiełek brokuła sól   PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy do miękkości z odrobiną soli.  Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki dodajemy paprykę oraz sól ziołową - mieszamy i odstawiamy do lodówki na około(...)mniejsze kawałki.  Na patyczki do szaszłyków nakładamy na przemian kurczaka i cebulę.  Szaszłyki przekładamy do parowaru i okładamy brokułem - ustawiamy parowar na 30 minut. Szaszłyki podajemy z ryżem, brokułem i kiełkami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Filet drobiowy pieczony w kukurydzianej panierce z sosem warzywny red curry 207

sól i pieprz do smaku oliwa do spryskania sos: 1 duża cebula 1 duża marchewka 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku 200 ml warzywnego bulionu ½ łyżeczki pasty curry red ryż do podania dowolne warzywa do podania PRZYGOTOWANIE: Filet myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Na jeden talerz nasypujemy mąkę, na drugi płatki, a do trzeciego wbijamy jajka, doprawiamy solą(...)minuty po czym zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem 10 minut, dodajemy pastę red curry i dogotowujemy 5 minut. Sos przecieramy przez sito bądź blendujemy.   Na talerze nakładamy ryż, przekładamy upieczony filet, dodajemy warzywa i polewamy gorącym sosem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Szyszeczki toffi z nutą cynamonu 147

grubym dnem rozpuszczamy (na niedużym ogniu) cukierki toffy wraz z masłem. Cały czas mieszamy. Gdy nasze cukierki będą prawie rozpuszczone dodajemy cynamon. Dalej mieszamy. Następnie do naszej masy dodajemy ryż preparowany. Wszystko razem mieszamy. Ściągamy z kuchenki. Czekamy aż lekko ostygnie. Zanurzamy ręce w chłodnej wodzie i formujemy małe kulki. Smacznego

Słodkie okruszki
Sernik bananowo - jagodowy z parowaru 337

twaróg. Cały czas miksując dodajemy banana pokrojonego w cienkie plasterki, 2 łyżki jagód goji i budyń. Ubijamy białka. Pianę dodajemy do reszty składników i delikatnie mieszamy.   Pojemnik na ryż wykładamy folią do pieczenia, wlewamy do niego masę. Wstawiamy na 1 poziom do parowaru, zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie na 40 minut. Po 40 minutach wystawiamy(...)żeby sernik znalazł się na docelowym talerzu :) Zdejmujemy folię i wstawiamy do lodówki. Polewę robiłem po kilku godzinach. Gorzką czekoladę połamałem na małe kawałki, wrzuciłem do pojemnika na ryż i dodałem łyżkę miodu wielokwiatowego. Parowałem przez 7 minut, co 2-3 minuty mieszając intensywnie. Przy otwieraniu pokrywy należy uważać, żeby nie wlewać wody do czekolady oraz, żeby się

Parowar Faceta
Pieczone mielone z ryżem w sosie fix chińskim 138

dłuższy czas. Więc no nie wiem można uznać ze jakieś 2 ząbki czosnku mogą kosztować kilka groszy dajmy na to że 0.35 zł 2 woreczki ryżu 0.84 zł 1 opakowanie fix do potraw chińskich 1.49 zł 5 g soli 1 pomidor ok 0.49 zł 30 g sera żółtego 0.60 zł 1 łyżka pasty curry jakieś 0.40 zł Całość(...)pokrojonego w plasterki pomidora. Pieczemy dalej na opcji termoobieg 5 minut.  W garnku gotujemy 2 woreczki ryży wraz z solą. W małym garnuszku gotujemy .33 ml wody i dodajemy do niej  nasz fix do potraw chińskich. Gdy ryż jest ugotowany i opłukany umieszczamy go w misce i mieszamy razem z fixem

ClauditteMissCooking
Grecka uczta- kofty z feta i tzatziki | Wielki test !!! Aż 7 obiadów za 100zł. "Moje Smaki Życia" 139

łyżki oliwy z oliwek (gazetka zaleca olej rzepakowy) cebula 1/3 sera sałatkowego feta Luxmilk sól i pieprz do smaku świeże oregano (dodałam dodatkowo) 1 jajko (dodałam dodatkowo) Przygotowanie: Ryż należny ugotować, przestudzić(...)wymieszać z przeciśniętym ząbkiem czosnku oraz z posiekaną natką pietruszki. Pomidory myjemy i odkrawamy koniec z łodyga (ja łodyg już nie miałam), miąższ wydłubujemy i siekamy, dodajemy go do ryżu i mieszamy. Pomidory smarujemy oliwą, napełniamy farszem i zapiekamy (200 stopni, 20 minut, góra i dół).  Mięso mieszamy z utartą na tarce bułką, przyprawą do kurczaka, posiekaną 1/4 cebuli

ClauditteMissCooking
GOŁĄBKI NA DZIKO W SOSIE POMIDOROWYM 350

przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Cebulę drobno szatkujemy i dodajemy do mięsa posypując 3 łyżkami cukru. W garnku gotujemy 2 woreczki ryżu. Miękką kapustę dokładnie odcedzamy. Do kapusty dodajemy ryż oraz podsmażone mięso z cebulą. Dodajemy 100g koncentratu pomidorowego i całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. W garnku rozpuszczamy 2 kostki rosołowe, dodajemy 100g koncentratu pomidorowego, dodajemy szczyptę

Mentor Smaku
Burgery z Dorsza 111

ryżu 1/3 pora lub mała cebula świeży koperek jajko 2,5 łyżki mąki i bułki tartej sol, pieprz, kilka kropel cytryny pęczek szczypiorku ser Feta - opcjonalnie Przygotowanie: Ryż(...)grzyby ( wcześniej chwilkę namoczone ) ugotować w osolonej wodzie, osobno ( ostudzić ). Dorsza pokroić na cienkie kawałki, marchewkę zetrzeć na większych oczkach, cebulę i koperek drobno posiekać. Wszystko wymieszać z ryżem i pokrojonymi grzybami, jajkiem, mąką i bułką tartą, doprawić do smaku.  Na patelni rozgrzać olej i smażyć burgery z każdej strony do uzyskania złocistego koloru.  Posypać fetą i szczypiorkiem

Gaździnka warzy
Gulasz warzywny z kielbasa lub bez :) 209

mała czerwona cebula 1 szalotka 1 cukinia 2 czerwone papryki 2 puszki krojonych pomidorów 6 pieczarek olej do smażenia sól, pieprz, suszona bazylia ew. kiełbasa, chleb lub ryż do podania Cebule obieramy i kroimy w piórka, podsmażamy w rondlu by sie zeszkliły. Cukinie myjemy i kroimy w ćwierć plasterki, wykrawamy środek z nasionami. Dorzucamy do garnka z cebulą, mieszamy(...)samym czasie na osobnej patelni, jeśli chcemy, podsmażamy na złoto kiełbasę i pieczarki, obrane i pokrojone w ćwiartki. Dorzucamy do duszącego się gulaszu. Gulasz podajemy z chlebem lub ryżem

Dzieje kuchennej Wiewióry