ryż - 22970 przepisów (strona:414/1532)

NAJZDROWSZE PRODUKTY SPOŻYWCZE - MÓJ TOP 5 1857

niosą? 1. KOMOSA RYŻOWA       Można ja spotkać także pod nazwą Quinoa albo "ryż peruwiański". Chociaż wyglądem przypomina kaszę, nie jest ani kaszą ani ryżem. Należy do tzw. pseudozbóż (tak, jak amarantus) - należy więc do roślin wysokoskrobiowych, ale nie do zbóż. Zawartość skrobi w owocach komosy ryżowej stanowi aż 48% jej ogólnej masy, ponadto zawiera(...)które obniżają poziom cholesterolu) spożywanie komosy przyczynia się do zmniejszenia ryzyka miażdżycy. JAK PODAWAĆ KOMOSĘ?  Może być wykorzystywana jako dodatek do potraw mięsnych i warzywnych - jako zamiennik ziemniaków, ryżu czy kaszy. Można ją podać jako śniadanie, na przykład z jogurtem i owocami, a także dodać do ciast i ciasteczek. Dobrze sprawdzi się jako składnik sałatek czy też dań kuchni

Katsuumi
Zapiekanka z ryżem, kiełbasą i serem 151

Składniki: Ugotowany ryż wg uznania, ser topiony typu Hochland,ewent. Gouda, kiełbasa wg. uznania, 2 jajka, śmietana lub majonez   Przygotowanie: Ryż, drobno posiekaną kiełbasę, jajka i tarty ser wymieszać. Wszystko wyłożyć na natłuszczoną formę. Wierzch posmarować śmietaną lub majonezem. Na nim ułożyć cienko pokrojone pomidory. Piec ok. 15 min. Po 10 min posypać tartym serem i wstawić

kulinarnajamka.blogspot.com
925. Gofry z nutellą & Kilka pomysłów na... 211

maśle orzechowym z pieczarkami i brokułem    curry z kurczaka, ciecierzycy i kalafiora ( z mleczkiem kokosowym), ryż pulpeciki drobiowe w sosie curry z fasolką ( z mleczkiem kokosowym), ryż

More food, love and dreams
Sałatka z wędzoną makrelą 349

wędzona makrela 250 g ugotowanego ryżu, np. basmati 4 ugotowane na twardo jajka 2 małe czerwone cebule garść korniszonów szczypiorek sól, pieprz majonez Do miski wsypać ugotowany i przestudzony ryż. Dodać obraną i pozbawioną skóry oraz ości makrelę. Następnie dodać pokrojone korniszony, obrane i posiekane w drobną kostkę jajka oraz cebulę. Na sam koniec dodać posiekany szczypiorek. Przyprawić solą

Ugotować
Sałatka makaronowa z kukurydzą, ogórkiem i szynką 359

zimną wodą i ostudzić. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Ogórka umyć, pozbawić skóry i pokroić w drobną kostkę. Szynkę pokroić w grube plastry i pokroić w kostkę. Do miski wsypać ryż, dodać kukurydzę, ogórka i szybkę. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Na sam koniec dodać majonez i wszystkie składniki ze sobą połączyć. Posmakować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Sałatkę

Ugotować
Bezmięsne gołąbki z pieczarkami 183

Ocean... Danie szybkie można rzec, szybsze na pewno niż klasyczne gołąbki z mięsem. I nie musze mówić, że pyszne jak nie wiem co ! Składniki -główka kapusty włoskiej 2 x ryż z groszkiem i marchewką  SYS 1 x kasza jęczmienna z pieczarkami   SYS kawałek masła oliwa z oliwek, olej do smażenia pieczarki cebula sok pomidorowy bez dodatku wody(...)mnie z grubym dnem. Zalej gorącą wodą według zaleceń producenta na opakowaniu. Przykryj i ..gotuj ile trzeba. Po ugotowaniu odkryj. Międzyczasie wysmaż cebulę, dołóż pieczarek. Wymieszaj. Dołóż do ryżu i kaszy i wdokładnie wymieszaj. Powstanie farsz do gołąbków. Dosmacz solą, pieprzem, możesz dodać maggi do smaku. I nic więcej, dania są wystarczająco dobre same w sobie. Do garnka z gotującą

Z Kuchni Do Kuchni
Risotto 102

pieczarek 1 mały koncentrat pomidorowy 1 puszka kukurydzy 2 szklanki bulionu drobiowego szczypiorek sól i pieprz przepis Posiekaną cebulę  przesmażamy na margarynie na jasnozłoty kolor. Dodajemy ryż i zalewamy wszystko wrzącym bulionem . Zagotowujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy , pokrojone pieczarki , odsączoną  kukurydzę z puszki i przyprawiamy wszystko solą i pieprzem . Gotujemy na małym ogniu około 20 minut . Risotto podajemy

Smakowite Dania
Kotleciki z ryżu 99

Bardzo proste danie , które przygotowałam z ryżu pozostałego z poprzedniego dnia , niewymagające wielkich umiejętności kulinarnych a jednocześnie smaczne i zdrowe . Kotleciki z ryżu mogą stanowić przekąskę z surówką lub być dodatkiem do sosu . składniki na 4 porcje 2 szklanki ugotowanego ryżu 2 jajka ugotowane na twardo 1 jajko surowe 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki masła lub oleju 3/4 szklanki(...)bułki tartej sól i pieprz przepis Drobno posiekane jajka mieszamy z ugotowanym ryżem , dodajemy jajo surowe , posiekaną natkę pietruszki , doprawiamy solą i pieprzem i dobrze wyrabiamy . Z masy formujemy kotleciki , obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron

Smakowite Dania
Gołąbki z marchewką i pieczarkami 180

pieprz do smaku przepis Kapustę oczyszczamy, wycinamy głąb i zalewamy dużą ilością wrzącej wody, obgotowujemy aż liście zmiękną. Następnie kapustę przestudzamy, oddzielamy liście, ścinamy grube nerwy nie uszkadzając liści . Ryż zalewamy wrzącą, osoloną wodą, gotujemy,odcedzamy i odsączamy. Marchew myjemy obieramy, zalewamy wrzącą(...)osoloną wodą z dodatkiem mleka, gotujemy. Gdy przestygnie ścieramy na tarce o dużych otworach. Pieczarki oczyszczamy a następnie kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Usmażone pieczarki łączymy z ryżem, marchewką, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na przygotowanych liściach kapusty układamy nadzienie, zakładamy brzegi kapusty do środka i zwijamy w rulon. Układamy w naczyniu wyłożonym liśćmi kapusty, zalewamy bulionem

Smakowite Dania
Kulki ryżowe + film 168

łyżka mleka przepis Na małym ogniu rozpuszczamy margarynę, dodajemy krówki i łyżkę mleka i cały czas mieszamy. Następnie do gotującej się margaryny i krówek dodajemy kakao a na końcu ryż, całość dokładnie mieszamy, garnek zdejmujemy z ognia i masę ryżową studzimy. Rękami zwilzonymi w zimnej wodzie formujemy kulki

Smakowite Dania
Wielkanocna sałatka szczypiorkowa 2282

himalajska Przygotowanie: 1/ Kiełbasę kroimy w średniej wielkości kostkę i przekładamy do głębokiej miski. Szczypiorek kroimy drobno i wraz z kiełkami dodajemy do miski. Następnie dodajemy soczewicę i ugotowany ryż oraz drobno posiekaną czerwoną cebulkę. Solimy, dodajemy pieprzu i kolendry i dokładnie mieszamy 2/ Do sałatki dodajemy majonez oraz musztardę i jeszcze raz dokładnie mieszamy. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Gołąbki z ryżowo-grzybowym nadzieniem 161

Troszkę inna odmiana gołąbków. Mięso połączone z ryżem, grzybami i marchewką. Smaczny i sycący obiad. 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 marchew 1 cebula 100 g ryżu 50 g kurek 100 g pieczarek 2 jajka 5 łyżek bułki tartej 10 liści kapusty 150 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej 250 ml wody 1 łyżeczka bazylii Sól Pieprz(...)Kurki oczyścić, pieczarki pokroić  w kosteczkę. Wszystko usmażyć na patelni. 2.        Marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ugotować razem z ryżem w delikatnie osolonej wodzie. 3.        Cebulę pokroić w kosteczkę. 4.        Liście kapusty sparzyć wrzątkiem i chwilkę pogotować. Z liści

VioletoweKucharzenie
Sałatka makaronowa z brokułem i prażonym słonecznikiem 435

właśnie jest ta sałatka:) Makaron wyglądem przypominający ryż, brokuł, wędzona szynka i chrupiące ziarna słonecznika tworzą wspaniałe połączenie. Za pomysł dziękuję Bożence! Składniki:   250g makaronu a'la ryż (użyłam Makaron Międzybrodzki ),  4 jajka,  puszka kukurydzy,  brokuł,  150g szynki konserwowej lub wędzonej,  150g ziaren słonecznika,  sól, pieprz,  3 łyżki majonezu (użyłam

Z miłości do słodkości
Gołąbkowa Lazania – czyli Gołąbki dla Leniwych 275

łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego lubczyku 100g śmietany kremówki 350ml bulionu drobiowego lub warzywnego sól, świeżo mielony pieprz   Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Ugotować ryż, wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i usmażyć na 1-2 łyżkach oleju. Kapustę poszatkować. Wrzucić(...)dużego gara z wrzącą i dobrze posoloną wodą. Gotować ok. 10 minut (w przypadku młodej kapusty, obgotowywanie może nie być konieczne). W misce wymieszać mięso mielone z usmażoną cebulką, ryżem oraz jajem. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę 1/3 kapusty, następnie warstwę z połowy farszu. Na to znów 1/3 kapusty, resztę mięsa. Na górze ostatnia

Moja Delicja
Gołąbki w kiszonej kapuście 208

kolor. Ryż  opłukać, osączyć, zalać wrzątkiem, lekko osolić, gotować na małym ogniu 10 min - ma być prawie ugotowany. Przygotować farsz: połączyć mięso z na wpół miękkim ryżem, dodać przesmażoną, przestudzoną  cebulę i boczek,  słodką paprykę, posiekany czosnek. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia

Stare Gary