ryż - 22970 przepisów (strona:429/1532)

Ryż z warzywami 169

brokuła 1/2 pora kawałek fenkuła 1 marchewka 1 szklanka mrożonego groszku sól, pieprz Przygotowanie: Pora pokroić w krążki, fenkuła poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o … Czytaj dalej Ryż z warzywami

czarrna od kuchni
Placuszki dyniowe 154

które normalnie przygotowałabym z pięciu składników, wkroczyły w wyższy wymiar. Placuszki dyniowe Pomysł na te placki wpadł mi do głowy po odkryciu w mojej małej spiżarence mąki z brązowego ryżu. Mąka z brązowego ryżu jest jednym z podstawowych składników kuchni japońskiej. Nie tylko makaron ryżowy, jak sama nazwa mówi, jest z niej zrobiony. Jest ona także podstawą ciast, ciasteczek, placków(...)dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 3 dkg makaronu ryżowego 20 dkg purée z dyni 300 ml mleka kokosowego 1 jajko 8 łyżek mąki z brązowego ryżu 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka świeżo krojonej papryczki chili 4o dkg mięsa mielonego (użyłam z indyka) 1 łyżka mąki ziemniaczanej olej do smażenia Placuszki dyniowe Przygotowanie. Purée

mecooks
Placuszki dyniowe 169

które normalnie przygotowałabym z pięciu składników, wkroczyły w wyższy wymiar. Placuszki dyniowe Pomysł na te placki wpadł mi do głowy po odkryciu w mojej małej spiżarence mąki z brązowego ryżu. Mąka z brązowego ryżu jest jednym z podstawowych składników kuchni japońskiej. Nie tylko makaron ryżowy, jak sama nazwa mówi, jest z niej zrobiony. Jest ona także podstawą ciast, ciasteczek, placków(...)dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 3 dkg makaronu ryżowego 20 dkg purée z dyni 300 ml mleka kokosowego 1 jajko 8 łyżek mąki z brązowego ryżu 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka świeżo krojonej papryczki chili 4o dkg mięsa mielonego (użyłam z indyka) 1 łyżka mąki ziemniaczanej olej do smażenia Placuszki dyniowe Przygotowanie. Purée

mecooks
ryż z jabłkami 130

składniki: ok. 220 g ryżu 360 ml mleka 40 ml wody 1 łyżka masła 2 łyżki miodu (mniej lub więcej, do smaku) 2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki rodzynek 5 jabłek (np.szara reneta) 1 szczypta soli śmietana do poddania opcjonalnie: migdały, orzechy wykonanie: Ryż gotujemy z mlekiem, wodą oraz masłem na sypko. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Przekładamy do osobnego naczynia(...)Wlewamy troszkę wody i dusimy do miękkości. Następnie dodajemy cynamon, rodzynki i mieszamy. 3/4 jabłek dodajemy do ugotowanego ryżu, mieszamy. Przekładamy do żaroodpornych miseczek, na wierzch każdej porcji dajemy po troszeczkę masła. Zapiekamy w 160 st. C przez ok. 10 min. Wyciągamy z piekarnika, lekko przestudzamy. Dodajemy po trochę pozostałych jabłek. Ozdabiamy kleksikiem śmietany i oprószmy cynamonem. Opcjonalnie posypujemy posiekanymi

Domowy Smak Jedzenia
Risotto z pomidorami i dorszem 204

słodkie i aromatyczne, a jednak na smaku zależy Nam najbardziej 😊 2-3 porcje: * gorący bulion warzywny- 800 ml * pomidory krojone w puszce/kartoniku- 400 g * filet z dorsza- 200 g * ryż- 100 g * białe, słodkie wino- 50 ml * masło- 50 g * cebula- 1 średniej wielkości * masło klarowane- do smażenia * sól, pieprz, cukier trzcinowy- do smaku * świeży koper- do posypania Na rozgrzanym(...)maśle klarowanym zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Wsypać ryż, chwilę podsmażyć, kolejno wlać wino i odparować smażąc około 1 minuty. Następnie wlać porcję- najlepiej chochelką- gorącego bulionu. Kiedy ryż wchłonie cały płyn, dodać pomidory oraz kolejną porcję bulionu (postępować tak, aż do wykorzystania całego bulionu). Przy ostatniej dolewce bulionu dodać rybę pokrojoną w kostkę. Na koniec wrzucić masło i doprawić solą

Kraina Miodem Płynąca
Polędwiczka w sosie porowo- śmietanowym. Przepis krok po kroku. 142

domu po prostu wrzucić wszystko na patelnię. Istny banał   Jako dodatek do tego dania możecie użyć wszystkiego. W moim przypadku był to dziki ryż (który nie wiem czy wiecie tak naprawdę nie jest ryżem tylko  owsem wodnym ), ale śmiało możecie go zastąpić zwykłym ryżem, ziemniakami, kaszą

kuron.com.pl
Kurczak w kurkumie z papryką i orzeszkami ziemnymi 174

która nadaje mięsu wyjątkowy kolor Poprzez posypanie gotowego dania kolendrą czy pietruszką, sprawimy, że już po samym zobaczeniu będzie się go jadło oczami! Jeżeli lubicie przepisy na kurczaka z ryżem polecam Wam także kurczaka z papryką i ananasem lub kurczaka w sosie pomarańczowym z sezamem. Spróbujcie! Zobacz też: Kurczak w 3 pysznych odsłonach Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych Kurczak(...)Maggi łyżka kurkumy łyżeczka imbiru ząbek czosnku łyżeczka chili szalotka garść orzechów arachidowych 3 papryki w różnych kolorach sól i pieprz do smaku natka pietruszki do podania 100 g ryżu olej do smażenia Przepis 1 Kurczaka marynujemy w mieszance przypraw (Maggi, kurkuma, imbir, posiekany czosnek, chili, posiekana szalotka) i odstawiamy na 30 minut. 2 Na dużej patelni na dobrze rozgrzanym

Kuchnia Bazylii
Sałatka z brązowym ryżem, kabanosami i marynowanymi pieczarkami 149

Jeśli lubicie kabanosy, mam dla Was propozycję na sałatkę ryżową z ich dodatkiem. Delikatna w smaku sałatka z brązowym ryżem, kabanosami, kukurydzą i marynowanymi pieczarkami. Składniki: 100 g brązowego ryżu (polecam Skworcu ) 3 jajka 100 g cienkich kabanosów wieprzowych 100 g marynowanych pieczarek puszka kukurydzy łyżka siekanej natki pietruszki 3 czubate łyżki majonezu sól pieprz Wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej

Smak mojego domu
Risotto z kurczakiem 153

papryką wędzoną, ostrą i suszonymi ziołami. Wymieszać dokładnie w przyprawach. Odstawić na chwilkę. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulkę na jasny złoty kolor. Dodać czosnek posiekany drobno i ryż. Smażyć mieszając 1 minutkę. Na patelnię wlać wino i smażyć mieszając aż wino wyparuje. Wlać wywar, pomidory z puszki. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pieczarki pokrojone w plasterki

Kuchnia Pokoleń
Ryżowa sałatka z wędzonym pstrągiem 214

sól i pieprz do smaku 1 łyżka majonezu (lub jogurtu) Przygotowanie: Filet z pstrąga wędzonego z grzybami kroimy wzdłuż, a następnie na paski. Wkładamy do miski, dodajemy ugotowany kolorowy ryż i pokrojoną w grubszą kostkę marynowaną paprykę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy łyżkę majonezu (lub naturalnego jogurtu) i delikatnie mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Smacznego

Słodkie okruszki
Risotto z zielonymi szparagami 154

szparagami Zakończenie sezonu na szparagi w stylu włoskim. Zapraszam.    Proporcje na 4 osoby Składniki: 340 g świeżych zielonych szparagów 2 szalotki 2 ząbki czosnku  200 g ryżu Arborio  1 lampka białego wytrawnego wina  około 1 litr wywaru warzywnego albo drobiowego  50 g masła  1 łyżka oliwy sól morska do smaku oraz świeżo zmielony(...)szparagi, główki odłożyć na bok , całość zalać przygotowanym wywarem, chwilę podgotować.    W przygotowanej patelni rozpuścić 1 łyżkę oliwy i masła, dodać posiekaną szalotkę oraz czosnek, zrumienić, wsypać ryż Arborio, przyprawić solą i pieprzem. Całość zeszklić. Podlać winem, odparować, wlewać stopniowo po jednej chochli przygotowany wywar ze szparagami i mieszać do czasu aż ryż napęcznieje. Na koniec dodać odłożone

Wino Francja Kuchnia
DESER Z RYŻEM WIŚNIOWYM Z OWOCAMI 189

SKŁADNIKI 1/2 szklanki ryżu 1 szklanka kompotu np. z wiśni szczypta soli cynamon 1 łyżka miodu owoce do wyboru jogurt syrop klonowy Wypłukać dokładnie ryż i ugotować go z dodatkiem kompotu soli i cynamonu. Dodać miód, wymieszać, ostudzić. Podać w pucharkach lub na talerzyku posypany różnymi owocami, jogurtem i opcjonalnie syropem klonowym

harrisa
Pyszna sałatka z ryżem, brokułem i sosem czosnkowym 676

jajka 150 g wędzonego sera puszka kukurydzy 3 ogórki konserwowe Sos czosnkowy: 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu łyżeczka musztardy 2 spore ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Brokuła gotujemy w posolonej wodzie, aż będzie miękki, ale nierozpadający się. Jajka gotujemy na twardo. Składniki studzimy. W tym czasie składniki na sos mieszamy

e-PrzepisyKulinarne
Oshi Sushi i FutoMaki 214

Składniki: ryż: 250 g ryżu 3 łyżki octu ryżowego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli dodatki: 100 g łososia wędzonego 6 paluszków surimi 1 ogórek 1/2 awokado 1 opakowanie śmietankowego … Czytaj dalej Oshi Sushi i FutoMaki

czarrna od kuchni
SZYSZKI 144

irysów 1 łyżka kopiasta masła 50 g ryżu preparowanego Sposób wykonania: Masło rozpuszczamy w małym garnku. Cukierki kruszymy na drobno. Wkładamy do garnka i mieszamy aż do rozpuszczenia. Wsypujemy ryż i mieszamy łyżką z powstałą masą. Nabieramy kopiastą łyżkę i wykładamy na talerz, gdy chwilę przestygnie bierzemy w dłonie i kształtujemy szyszkę. Postępujemy tak aż do wyrobienia całej masy

Przepisy kulinarne babci Antoniny