ryż - 22970 przepisów (strona:1253/1532)

Kotlety z udka kurczaka w cieście z płatkami migdałowymi 166

Gdy znudzą się nam zwyczajne (suche) kotlety z piersi kurczaka w panierce z bułki tartej, możemy zrobić je w cieście. Najlepsze według mnie mięso kurczaka to

Ana Mari's world
Delikatne pulpety z łososia na warzywnej salsie 177

Niesamowicie delikatne, gotowane na parze pulpeciki z łososia. W sam raz do podania na obiad z ryżem lub makaronem. Zdrowe, smaczne, kolorowe. U mnie dodatkowo polane jogurtem naturalnym i posypane pestkami słonecznika. Składniki (na 2 porcje) :  Pulpety  - 300 g filetu z łososia - 1/2 jajka - łyżeczka otrębów/kaszy manny/bułki tartej - łyżeczka koncentratu - cebulka dymka - przyprawa do ryb - sól

Kuchnia Ellie
Kurczak curry z papryką w trzech kolorach 147

jogurt. Wszystko dusimy ok. 3 min. i dorzucamy posiekaną w kostkę paprykę czerwoną, zieloną i żółtą. Dusimy wszystkie składniki do zgęstnienia sosu. Pod koniec dodajemy posiekany szczypiorek. Podajemy z ryżem, dodajemy naszego kurczaka w sosie curry i posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki

kulinarnyJa
Ascetyczny krem pieczarkowy 170

smaczną zupą kremem. Tego typu zupy lubię za szybkość przygotowania i możliwość podawania na różne sposoby. Klasycznie w miseczce z przeróżnymi dodatkami: grzankami, drobnymi zapiekankami z serem, makaronem czy ryżem, albo w kubku, mobilnie, do chwycenia w rękę i wypicia siedząc na parapecie i patrząc na pluchę za oknem. Tym razem miało być minimalistycznie. Postawiłam na pieczarkową. Składniki: 500g pieczarek

W kuchni wieczorem
Bourguignon z kurczaka 352

łyżka suszonej mięty) mąka i oliwa do podania polecane: grzanki (kromki) i zestaw gotowanych warzyw Osobiście lepiej mi smakowało z ryżem gotowanym z dodatkiem 2 chochel sosu, który powstaje z potrawy. Próbowałam obie kombinację. Sposób przygotowania: Nagrzać piekarnik do 150 stopni. W żaroodpornym naczyniu obsmażyć kurczaka, po czym wyjąć i zostawić na później. Do naczynia wrzucić pieczarki, boczek, szalotki

W kuchni wieczorem
Premiery wydawnicze, jesień 2014. Cz. II - Katie Quinn Davies, "What Katie Ate. Prosta kuchnia w dobrym stylu" 174

wygłodniałych wielbicieli bloga Katie rzuciła się wcześniej na to jedzenie i dostała po łapach, bo przecież najpierw trzeba to sfotografować. Ktoś więc musiał odłożyć czubatą łyżkę sałatki z dzikiego ryżu, którą już zaczął sobie nakładać na talerz. Ktoś inny, speszony, odkłada nadgryzione ravioli z dynią. Ale jest też osoba, której udało się połknąć jeden pasztecik z wieprzowiną, jabłkiem i pistacjami

W kuchni wieczorem
Chicken tikka masala 350

doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podgrzewamy i wrzucamy upieczonego kurczaka. Razem dusimy jeszcze 5 minut. Podajemy z  chlebkami indyjskimi, na które przepisy podałam wczoraj  lub ryżem basamti, o którym pisałam tu . Mam nadzieję, że Wam zasmakuje

W kuchni wieczorem
10 najpopularniejszych przepisów w 2014 roku 208

kokosowym Numer 4 Polędwica z szynkowara Numer 5 Wędzona domowa pasztetowa-wątrobianka Numer 6 Sos szpinakowy do makaronu Numer 7. Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Numer 8 Sałatka z ryżem,kurczakiem i ananasem Numer 9 Schab ze słoika Numer 10 Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami

Kulinarne przygody Gatity
Fotoreportaż z nadmorskich knajp cz.1 157

ul.Brzozowej 27. Miejsce przyjemne, dwu piętrowe, całe drewniane znajdujące się w okolicy typowych barów. Tym razem zamówinia były takie :  Sola w zestawie z frytkami i surówką, dorsz z ryżem, ziemniakiami i surówką, łosoś grilowany w folii i dorsz w zestawie podstawowym. Jedyne co mam do powiedzenia - proponuję zamawiać zestawy, lepiej się na tym wychodzi. Każdy z nas był bardzo

Słodkie Przyjemności
Owocowe batoniki 509

torebce ukryję kilka takich batoników, które dziś przedstawiam Wam. Macie ochotę na owocowe batoniki bez cukru?" Składniki: 60 g płatków owsianych 60 g mąki 1 łyżka sezamu 15 g ryżu preparowanego 30 g orzechów włoskich 4 daktyle 50 g rodzynek 20 g pestek z dyni 20 g pestek słonecznika 20 g żurawiny 1/2 szklanki płatków kukurydzianych z miodem i orzeszkami

Słodkie Przyjemności
Makaron Boloński 150

wcale nie było najlepszym punktem warsztatów! A co było? Oczywiście jedzenie. Przygotowaliśmy nie tylko pyszną soczewicową zupę (zakochałam się w niej bez pamięci), ale również krewetki z czarnym ryżem, tiramisu i cudowny makaron boloński. Tak mi zasmakował, że postanowiłam odtworzyć go z pamięci w domu. Wyszedł znakomity. Polecam wszystkim zabieganym uwielbiającym prawdziwe włoskie smaki. A i jeszcze jedno, pamiętajcie - włoska

Słodkie Przyjemności
Gulasz z szynki wieprzowej 152

temu gulasz staje się wielobarwny wizualnie i smakowo. Gotowy jest już po 40 minutach, jednak idealny po 1,5 godzinie powolnego bulgotania. Świetnie nadaje się do kaszy, ziemniaków czy... ryżu. Po prostu, jak kto lubi :) Składniki : 700 g szynki wieprzowej duża cebula 1 marchewka duży ogórek kiszony 2 małe papryki 1/2 szklanki ziaren kukurydzy Przyprawy : 3 średnie liście laurowe

Słodkie Przyjemności
Szyszki z żurawiną 132

tylko, że batoniki są gotowe w mniej niż 30 minut. Przekonałam Was? Pewnie tak! Składniki : 100 g miodu 25 g masła 2 łyżki cukru 2 szklanki czekoladowej granoli szklanka ryżu preparowanego pół szklanki żurawiny świeżej lub suszonej Sposób przygotowania: Miód, masło, cukier rozpuszczamy w rondelku a następnie - ciągle mieszając - chwilę gotujemy. Wszystkie suche składniki ze sobą łączymy, następnie polewamy przygotowaną

Słodkie Przyjemności
GULASZ CIELĘCY Z TYMIANKIEM, W DELIKATNYM ŚMIETANOWYM SOSIE 182

wina i ewentualnie wodę. Dusimy ok.1h. Po tym czasie dodajemy słodką śmietankę, trochę wody i całość zagotowujemy. Sprawdzamy czy mięso jest miękkie i dobrze przyprawione. Podajemy z dowolną kaszą, ryżem lub ziemniakami. U mnie z kaszą pęczak. Całkowity czas smażenia mięsa (z duszeniem i podsmażaniem) trwał ponad 1,5h. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Dobradinha czyli specjał kuchnii brazylijskiej 200

gram drobnej fasoli białej.  Nie ma potrzeby moczenia fasoli. Gotujemy ok. 1,5 godziny (wszystko zależy od fasoli, kiedy będzie już wystarczająco miękka).  Dobradinha jemy z ryżem białym i oczywiście posypujemy farinhą.  Jeśli mamy ostrą przyprawę (tu odsyłamy do naszego przepisu) również dodajmy kilka kropel. Dobradinha tak jak f eijoada nie jest potrawę lekkostrawną dlatego

Smaki Brazylii

Proponowane wyszukiwania