ryż - 22970 przepisów (strona:1252/1532)

Łosoś w sosie z różowych grejpfrutów 246

sosie z różowych grejpfrutów podany z zapiekanymi ziemniakami i sałatką ze szpargów na sałacie rzymskiej DESER: Miniserniczki na kruchym cieście z musem rabarbarowym i truskawkami klik KOLACJA: Pomidory faszerowane ryżem, szpinakiem i serem feta podane z placuszkami z cukinii i dipem czosnkowym klik Poniżej przepis na łososia. Inspiracją był przepis Gordona Ramsaya, po którego przepisy chętnie i często sięgam. Składniki

Magiczna kuchnia Darii
Rozgrzewające curry warzywne z jarmużem i serem paneer (panir) / Warming vegetable curry with kale and cheese paneer (Panir) 122

dodaje pokrojone liście jarmużu. Podduszam jeszcze 3 minuty, zalewam pozostałym mlekiem kokosowym, dodaje sok z limonki. Do sosu wkładam podsmażony paneer. Delikatnie mieszam i ściągam z ognia. Podaję z ryżem albo chlebkiem naan. Smacznego

Magiczna kuchnia Darii
Ziemniaczane bombay curry / Bombay potato curry 197

Dodaję garam masalę, brązowy cukier i doprawiam sola do smaku. Duszę na wolnym ogniu kolejne 10 minut. Na końcu dodaje sok z cytryny. Podaję udekorowane świeżą kolendrą z dodatkiem ryżu albo z domowym chlebkiem naan

Magiczna kuchnia Darii
Kapusta Pak choi z krewetkami 233

wymieszać. Doprawić  do smaku solą lub  sosem sojowym lub ostrygowym Wyłączyć ogień, przykryć i przez moment trzymać jeszcze danie pod pokrywką.   Podawać na ciepło z ryżem lub makaronem

Stare Gary
Korma z wołowiną 221

papryczkę chilli (uwaga, bez pestek) i dusić kolejne 5-7 minut. Na koniec dodać śmietanę, doprawić do smaku (sól, cukier) i gotować jeszcze 5 minut. Jak zawsze, podawać z ryżem  i/lub  indyjskimi chlebkami

W kuchni wieczorem
Tort gołąbkowy, czyli tradycyjne gołąbki w łatwiejszej wersji 293

Długo zastanawiałam się jak zatytułować ten przepis. Tort - trochę górnolotnie, tarta - jedna z bardzo fajnych podpowiedzi na FB, przekładaniec - w sumie najbardziej prawdziwie. Zdecydowałam jednak, że

bistro mama
Sałatka curry z ryżem i kiełkami fasoli mung 175

czułam się tak dobrze jak tam, i nigdy od obcych ludzi nie zaznałam tyle szczerej serdeczności. I w tym domu po raz pierwszy zajadałam się sałatką curry z ryżem :) Czytaj więcej

bistro mama
Risotto z białymi i zielonymi szparagami 141

Kilka lat temu kupiłam pęczek białych szparagów, wiedząc o nich tylko tyle, że ponoć są pyszne. Bo wszędzie chwalą, wszędzie się zachwycają, nie ma opcji, trzeba

bistro mama
COOLebiak w pierwszym numerze COOLmagu :) 190

Dziś swoją prapremierę ma pierwszy numer Opolskiej Blogosfery Kulinarnej, COOLmag . Dzieło kilkunastu zapalonych osób, które jeszcze w zeszłym roku nie miały o sobie zielonego pojęcia, a

bistro mama
KURCZAK TANDOORI MASALA Z PIECZARKAMI I CZERWONĄ FASOLĄ 243

czym dodać pieczarki pokrojone w kostkę. Smażyć całość około 20 minut, mieszając. Na koniec wlać fasolę wraz z zalewą, wymieszać, doprawić do smaku. Podawać z bagietkę, chlebkiem nan lub ryżem

Walijskie Pichcenie
Nieklasyczne Chili Con Carne 190

mojej, nieklasycznej wersji. A nieklasycznej dlatego, bo bez dodatku mięsa. Z resztą nie wszędzie trzeba 'pakować' mięso, bez niego też da się dobrze i smacznie zjeść! :) Polecam wersję z ryżem lub tortillą, czyli tak, jak serwuje się tradycyjnie, ja wykorzystałam nadmiar ziemniaków i podałam z naszymi, tradycyjnymi kopytkami. Danie szybkie w przygotowaniu, jednogarnkowe, sycącę i naprawdę bardzo smaczne. * cebula

Kraina Miodem Płynąca
Losos teriyaki z pistacjami czyli Srodowe Rybki odc.53 195

lodówki na godzinę. Rozgrzewamy patelnię i na średnim ogniu, na niewielkiej ilości tłuszczu, smażymy z obu stron po 4 minuty. Uważamy by marynata nie przypaliła się!!! Podajemy z ryżem, posypujemy siekanymi pistacjami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Quiche ze szpinakiem, serem, pomidorkami i szynką serrano 303

średnicy około 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem francuskim wyłożyć dno formy i boki mniej więcej do połowy wysokości. Na wierzch ułożyć papier do pieczenia obciążony grochem lub ryżem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut. Następnie zdjąć papier z obciążeniem i piec kolejne 5 minut w 180°C. Rozmrożony szpinak przełożyć do większego rondelka

Oryginalny smak
Sos śmietanowo - warzywny z kurczakiem 1071

popieprzyć. Podsmażyć na oleju, dodać do niego mrożone warzywa na patelnię i smażyć do miękkości. Następnie dodać śmietanę i doprawić do smaku przyprawą włoską. Podawać z makaronem, ziemniakami lub ryżem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania