przy okazji wszystkich dzieci ;) no prawie wszystkich bo mój Syn wcina aż mu się uszy trzęsą. Składniki (na 2-3 posiłki dla dziecka): 100 gram ryżu białego (lub zawartość jednej torebki) 2 skrzydełka z kurczaka 200-300 ml wody 1 nieduża marchew szczypta soli Przygotowanie: Umyte skrzydełka wrzucamy do zimnej wody i zagotowujemy na średnim gazie. Zanim woda się
Kuchnia po mojemusojowymi płatkach chili kawałki kurczaka.Słupki chrupiącej cukinii i marchewki, paseczki czerwonej papryki, talarki pora.A wszystko zanurzone w aromatycznym sosie.Podane z ryżem smażonym po chińsku.Domowa chińszczyzna wprost z polskiej kuchni.Polecam!Składniki:500 g filetów z piersi kurczaka;2 łyżki oleju (najlepiej z orzeszków ziemnych);2 białe części porów;1 duża, czerwona papryka;1 mała cukinia;1 średnia marchewka(...)dodać słupki cukinii i marchewki i smażyć kolejne 10 minut.Do podsmażonych warzyw dodać usmażonego kurczaka i wlać wcześniej przygotowany sos. Całość, od czasu do czasu mieszając, doprowadzić do wrzenia. Podsmażać, aż sos się zagęści.Gotowe danie przyprawić solą i pieprzem syczuańskim do smaku.Podawać z ryżem (u mnie z ryżem smażonym po chińsku).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Pieprz syczuański można
Gospodyni MiejskaUdka z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z dodatkiem ananasa. Danie można podać z ryżem, bądź jak ja z pieczonymi ziemniaczkami. Składniki na 2 porcje: 6-8 udek z kurczaka 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 50 ml octu z białego wina Sos: 250 ml ketchupu 60 ml sosu sojowego
Moja Galeria Smakujest mleko kokosowe to i musi być pyszny, orientalny kurczak. Kruchy, lekko pikantny... pachnący imbirem, kokosem i cytryną. Podałam z ryżem i świeżym ogórkiem skropionym sokiem cytrynowym. Bardzo dobre, lekkie danie. Proporcja na dwie osoby: - 1 duży filet z kurczaka - 1 średnia cytryna - świeży kawałek imbiru długości ok. 4 cm ( 2 + 2 cm) - 1/2 papryczki chili ( jeżeli lubicie
kawawszklancepieczemy kurczaka przez 20-25 minut, w połowie czasu polewając piersi bulionem z przyprawami z blaszki. Sos spod mięsa możemy użyć do polania ziemniaków, ryżu, makaronu – zjedzcie jak lubicie. SKŁADNIKI 3 średnie piersi z kurczaka 40g masła 82% tłuszczu 1 łyżeczka miodu 2 duże ząbki czosnku 1 pełna, z lekkim czubem, łyżeczka ziół toskańskich ½ szklanki rosołu 3-4 łyżki soku
Karo in the Kitchenbrokułem, posypane orzeszkami ziemnymi Nietypowe, ale powiem wam, że bardzo smaczne połączenie. Naleśniki z farszem z czerwonej soczewicy (soczewica, pomidory, cebula) z serem żółtym Kurczak pieczony w orzechowej skorupce (masło orzechowe, orzeszki ziemne) ryż jaśminowy, brokuły ziemniaki i kalafior w mleczku kokosowym z curry
More food, love and dreamscebulą oraz pokrojonym w plasterki czosnkiem. Następnie dorzucamy warzywa:papryki, selera, papryczkę chili. 3. Po kilku minutach gdy warzywa lekko zmiękną, dodajemy kurczaka. Doprawiamy całość solą, pieprzem i jalapeno. Dosypujemy surowy ryż, podlewamy bulionem. Dorzucamy pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, harissę. Gdy wszystko się podgotuje, ryż zmięknie i powstanie sos dorzucamy krewetki (mogą być mrożone), dodajemy szczypiorek, tymianek
kruche babeczkiSkładniki: polędwiczki kurczaka 50 dag, śliwki bez pestek 10 sztuk, kasza gryczana 1 woreczek, rozdrobniona papryczka chilli suszona z pestkami 1 łyżka, vegeta 1łyżeczka, pieprz ziołowy
W Mojej Kuchni Lubiękurczaka, słodką czerwoną papryką, solą czosnkową, imbirem i pieprzem. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą o cytrynowym smaku. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie mięso pieczemy w 190*C przez 1 godzinę 10 minut. Do udźców podajemy dodatek ryżu z groszkiem i marchewką. W garnku gotujemy 500 ml wody. Delikatnie solimy i wsypujemy ryż, mrożony
VioletoweKucharzenieodrobina oleju Przygotowanie: Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu i odcedzamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone piersi z kurczaka, posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę marchewkę, starty na małych oczkach imbir i kurkumę. Delikatnie solimy, mieszamy i smażymy. Pod koniec smażenia wrzucamy drobniutko posiekany czosnek. Następnie wlewamy bulion, dodajemy pastę(...)potrzeby curry możemy zagęścić mąką ziemniaczaną, którą rozrabiamy z odrobiną wody i pomału wlewamy ciągle mieszając. Całość doprawiamy sosem sojowym. Gotowe curry ozdabiamy chipsami z marchewki i podajemy z ryżem. Chipsy z marchewki: Marchewkę myjemy, obieramy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na cienkie plasterki i delikatnie smarujemy olejem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie solimy. Wstawiamy
Oryginalny smakinnych warzyw , które jeszcze zalegają na grządkach i proszą o wykorzystanie Taka cukinia ze słoika stanowi wspaniałą bazę do różnych potraw . Można dodać podsmażoną pierś z kurczaka i powstanie sos do makaronu lub ryżu . Świetnie nada się także jako składnik warzywny do zapiekanek ziemniaczanych lub makaronowych . No i oczywiście po dodaniu smażonej kiełbasy będzie pikantne leczo lub wieprzowiny , wtedy zmieni
Ogrodnik w podróżyzłoto na rozgrzanym tłuszczu. Wyjąć z woka. Wylać olej, włozyć klarowane masło, przesmażyć na nim liście curry, suszone chili, posiekany czosnek, pieprz i kumin. Ponownie włożyć kurczaka, zamieszać, chwilę razem przesmażyć. Doskonałe z ryżem, chapati, albo samo
stajnia gołębie od kuchnimieszamy. Na patelnię dodajemy zalewę z ananasa z mąką ziemniaczaną, 2 łyżki cytryny i 2 łyżki masła klarowanego. Gdy sos zgęstnieje nasze danie jest gotowe. Kurczak słodko-kwaśny doskonale smakuje z ryżem lub makaronem ryżowym
Dieta bez mlekatego kto je konsumuje ;) Dlatego polecam Wam przygotowywać takie pudełeczka dla siebie nawzajem ;) Śniadanie: Jogurt jagodowy i truskawki Lunch: Miska rozmaitosci: Pierś z kurczaka pieczona w przyprawie jerk, podana na ryżu z różnymi dodatkami, to co miałam pod ręką (pomidorki, rzodkiewki, ogórek kiszony, buraczki, papryka). Jednym słowem danie idealne na czyszczenie lodówki ;) Smacznego
Codzienne Gotowaniezakochałam. Cały sekret tej potrawy kryje się w dobrze doprawionym mięsie. Ja osobiście najbardziej lubię shoarmę wieprzową z polędwicy, ale możecie przygotować ją również z kurczaka, czy indyka. Obowiązkowym dodatkiem jest sypki ryż, chlebki pita i dipy, np. czosnkowy lub jogurtowy. Idealnym dopełnieniem będzie także lekka surówka. Shoarma wieprzowa Składniki: 500 g polędwicy wieprzowej 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
PatiGotuje