skupia się na potrawach z kuchni brytyjskiej, wymagających trudno dostępnych i drogich składników). Przykładowe przepisy: Makaron na kaca, Zupa z fenkułu, Smażony ryż po koreańsku z resztek, Meksykańska sałatka cesarska, Lepki kurczak z makaronem po chińsku, Risotto z kurczakiem i groszkiem, JFC (Jamie’s Fried Chicken), Cannelloni z kurczakiem i szpinakiem, Żółte curry pukka, Pikantny tażin wołowy, Chrupiące
WojnaNaSmaki.plSałatka. Przepisy na sałatki. Sałatki z mięsem. Sałatki z makaronem. Sałatki ziemniaczane. Sałatki z kurczakiem. Sałatki z anansem. Sałatki z brzoskwinią. Sałatki z ryżem. Sałatki z pomidorem. Sałatki z ogórkiem. Sałatki z kukurydzą. Sałatki z zupek chińskich. Sałatki z tortellini. Sałatki z granatem. Sałatki z pieczarkami. Sałatki z brokułami. Sałatki z kalafiorem. Sałatki owocowe. Sałatki z bananem. Sałatki z pomarańczą
Kulinarne PrzebojeJeeeeej, jak dawno nie jadłam czerwonego mięsa. W ogóle dość rzadko je serwuję, ale tym razem przerwa była już stanowczo zbyt długa. I to wcale nie
Ratunku obiadktóre gotowałyśmy razem w pierwszą marcową i słoneczną niedzielę. Wszystko do siebie pasowało. Spełnione marzenie, a nawet dwa. Mantou to chińskie bułeczki gotowane na parze, najbardziej charakterystyczne i popularne w północnych Chinach, gdzie zamiast ryżu częściej uprawiana jest pszenica. Po ugotowaniu mogą być przechowywane w lodówce lub zamrażane i ponownie podgrzewane na parze. Są popularną przekąską pakowaną(...)marzenie było szansą na zrobienie czegoś wyjątkowego. Dziękuję za wyjątkowy, pełen magii dzień. I za podróż do Chin, którą udało się odbyć nie opuszczając kuchni. MANTOU - CHIŃSKIE BUŁECZKI NA PARZE Z FIOLETOWYCH ZIEMNIAKÓW 1 łyżeczka drożdży instant 80 ml letniej wody 240 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 65 g drobnego cukru 250-300 g ugotowanych
KUCHARNIAdanie może być zbyt ostre i cały jego smak zniknie :) Kurczak w czerwonym curry – składnik (na 3-4 porcje) torebka ryżu np. brązowego 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 puszka ananasów 300g filetu z kurczaka 200g mieszanki chińskiej (możecie użyć świeżych warzyw) 400 ml mleczka kokosowego mała cebula olej do smażenia Kurczak w czerwonym curry – przepis Cebulę drobno(...)kroimy i szklimy na odrobinie oleju. Jak już będzie szklista dodajemy mrożone warzywa – mieszankę chińską (możecie użyć również świeżych warzyw, drobno pokrojonych). Ja osobiście uważam, że trochę szkoda czasu na krojenie tego wszystkiego i dlatego używam warzyw mrożonych. Całość smażymy chwilę do momentu kiedy warzywa będą al dente. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i całość smażymy przez kilka minut
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!smak – ostro-słodki. Tym razem wybrałam wieprzowinę, ale równie dobrze można użyć do niego kurczaka. Świetnie komponuje się z ryżem. Składniki na 3-4 porcje: 40 dag chudego mięsa wieprzowego (u mnie szynka) 1,5 paczki mrożonych warzyw (mieszanka chińska lub orientalna) 3 łyżki sosu sojowego 1,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków Kamis 0,5 łyżeczki imbiru mielonego
Fabryka pomysłówrazie, kiedy był tak tłusty że frytki to przy nim ‘mały pikuś’, zakasałam rękawy i znowu zrobiłam go sama. Ryż smażony – bardzo klasyczny, z wołowiną, z jajkiem, groszkiem, marchwią i szczypiorem, czosnkiem i imbirem. Pysznie, szybko i do pełna! Chińska kuchnia jest szybka pod jednym warunkiem – wcześniej trzeba poświęcić dłuższą chwilę czasu na odmierzenie, odważenie, naszykowanie i pokrojenie wszystkich(...)świetnie, ale zwykły jasny, mocno słony sojowy sos też będzie dobry), oleju sezamowego, płatków chili, skrobi i wody. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania reszty składników. RYŻ Ryż w tym daniu nie powinien się kleić – jeśli używacie ryżu w woreczkach zdarza się, że zbija się w grudki. Chińczycy i Japończycy mają na to swój sposób
Karo in the KitchenMakaron dodajemy praktycznie do większości dan przez nas spożywanych, zupa z makaronem nadaje jej głębi i staje się bardziej sycąca. Coraz częściej na polskich stołach znajdują
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Początkowo miała to być sałatka z makaronu z zupek chińskich, jednak zdecydowanie staram się unikać takich „smakołyków”, więc użyłam zwykłego makaronu w kształcie ryżu. Sałatka jest bardzo prosta i szybka Idealna na spotkanie ze znajomymi. Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 6 porcji Składniki: 250 g makaronu w kształcie ryżu
KuchniaWeDwoje.plnajbardziej rozpowszechnionych potraw kuchni chińskiej na Zachodzie, co wynika z faktu, że jest bardzo proste i zawiera składniki powszechnie dostępne w naszym kulinarnym kręgu kulturowym. Tajemnica smakowitości ryżu wynika w dużej mierze z dodatku jajek smażonych razem z ryżem lub osobno i potem miksowanych z nim. Delikatna, kremowa otoczka z jajecznicy sprawia, że ziarenka ryżu nabierają zupełnie innego smaku. Sposób(...)resztki Polecamy Wam to danie, bo jest nadzwyczaj smaczne i bardzo łatwe do przyrządzenia. Jest to również świetny pomysł na zużycie resztek z lodówki. Jeśli macie ryż z poprzedniego dnia, kawałek pieczeni, zesmażcie wszystko razem, dodajcie krewetki i jakieś warzywa, żeby nadać daniu świeżości i pyszne danie gotowe. Bogiem a prawdą, ryż do yangchow powinien być wczorajszy
Niedzielny kucharzJeśli planujecie przyjęcie albo mają Was odwiedzić znajomi i przyjaciele, to możecie przygotować szybką, prostą i smaczną sałatkę. Sałatka z kurczakiem i ananasem jest przygotowana trochę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!również tanie rozwiązanie w wielu innych daniach, można go użyć na przykład do kurczaka zamiast sosu słodko-kwaśnego czy chińskiego. Bardzo dobrze komponuje się także z kaszą jęczmienną. Gdy sos jest gotowy wykładamy na talerz ryż, rybkę i polewamy szczodrze sosem. Koszt: 8 zł (można oczywiście spróbować innej ryby, choćby mintaja, wtedy danie staję się może trochę gorsze
Tanie przepisy studenckietylko sos sojowy i sake :) Dziś więc wreszcie coś z nowym smakiem. Ponownie makaron, choć równie dobrze można go zastąpić ryżem. Lubię wszelkiego rodzaju makarony jajeczne, więc użyłam noodli soba. Mają ładny brązowy kolor. Podoba mi się w kuchni chińskiej to, że warzywa jedynie szybko i lekko się podsmaża przez co nie tracą swojej świeżości i ładnej barwy. Dania
W kuchni wieczoremjest za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. Na przestrzeni wieków kształtowała się pod wyraźnym wpływem kuchni chińskiej i indyjskiej. Mimo wyraźnych wpływów z zewnątrz jej oryginalność wynika jednak głównie ze stosowanych przez Tajów własnych oryginalnych składników. Ryż jaśminowy po tajsku. Potocznie nazywany tajskim pachnącym ryżem ze względu na kwiatowy aromat jaki wydziela podczas gotowania. Składniki
mojewypiekiinietylkojest krótkie podsmażenie mięsa na mocno rozgrzanym tłuszczu, tak aby na powierzchni powstałą skorupka ze skrobi kukurydzianej. Zgodnie z klasycznymi przepisami kuchni chińskiej, sos powinien jedynie lekko pokrywać mięso i warzywa. Kurczak słodko-kwaśny podany z ryżem i świeżymi warzywami to idealny pomysł na obiad, który można przygotować w pół godziny albo w wolnowarze. Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataznaleźć domowy, na pewno tańszy, zamiennik. I udało się oczywiście, z pomoca poniższego sosu, bo obiad złożony ze sporego garnka smażonego ryżu (egg fried rice), kurczaka słodko-kwaśnego i dania stir-fry z zieleniny (chińska kapusta, papryka, edamame) i krewetek, kosztował okolice 10 funtów, a ja miałam jeszcze dwa posiłki z pozostałości. Wyglada na to, że rachunek
Lejdi of the housenadrobić zaległości. Przepis nieco przeze mnie zmodyfikowany, pochodzi z książki zatytułowanej "Co podać na przyjęcie" Janice Murfitt." Kurczak po chińsku (przepis z książki "Co podać na przyjęcie" Janice Murfitt.") kładniki dla 2 osób 200g ryżu długoziarnistego 1/2 piersi z kurczaka 1 marchewka 1 mała cukinia 1 mała cebula 1/2 czerwonej papryki 1 posiekany ząbek czosnku(...)łyżki oliwy 1/2 łyżeczki sosu sojowego 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej 50ml rosołu z kury sól, pieprz do smaku posiekana natka pietruszki do dekoracji Ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu. Mięso, marchew i cukinię pokroić na cieniutkie paseczki. Cebulę i paprykę w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Dodać mięso kurczaka i smażyć na dużym ogniu
Wiem co jempołudniowej Azji, zwłaszcza w Pakistanie, Indiach i Bangladeszu ale tez w Azji Wschodniej. ( U kurczak curry nas kojarzony niestety jako potrawa chińska ). . Curry to angielska wersja indyjskiego słowa kaari, czyli po prostu sos , którym polewa się ryż lub macza w nim chleb. Słowem tym określić można zupełnie odmienne dania, różniące się od siebie praktycznie wszystkimi składnikami, ale mające wspólny
Ostra na Słodko