Jest to przepis na pierwszą potrawę chińską jaką zrobiliśmy dawno temu, a która wraca co i raz do naszej kuchni. Przepis zaczerpnięty jest z książki "Odchudzająca książka kucharska według diety strukturalnej" Marka Bardadyna, która to kiedyś wygrałam, w jakimś konkursie. Składniki: 200 g ryżu brązowego, 250 g piersi z indyka, 4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka cukry brązowego, 1 duży(...)cebule, 2 marchewki, 2 papryki czerwone, 3 łyżki kiełków soi, 5 łyżek oliwy z oliwek, 1 szklanka bulionu, sól, pieprz, i i mbir do smaku. Przygotowanie: ryż ugotować. W tym czasie mięso z indyka pokroić w paseczki. W miseczce wymieszać sos sojowy z cukrem, dodać do tego mięso i macerować przez co najmniej 15 minut. Por oczyścić i białą
Państwo Wojtczuk gotująmamy pasującej, można zrobić konstrukcję z patyczków szaszłykowych lub użyć chińskiego koszyczka do parowania. Robiłam tylko 2 filety, ale mieszankę do wędzenia zrobiłam z całej porcji. Przepis na wędzenie łososia znalazłam na Good Food Channel składniki 4 x 150 g filetów z łososia (posypanych pieprzem) 8 łyżek ryżu długoziarnistego 8 łyżek cukru brązowego 2 gałązki rozmarynu paski(...)skórki pomarańczowej z 1 pomarańczy 4 łyżki liści herbaty przygotowanie Wok wyłożyć grubą folią aluminiową (albo podwójną), tak aby wystawała poza patelnię. Na spód nasypać ryż, potem cukier, rozmaryn, skórkę pomarańczową i wreszcie liście herbaty. Przykryć pokrywką,jeżeli to konieczne uszczelnić folią i postawić na małym ogniu na 5 minut. Zdjąć pokrywę
Stare GaryJak pewnie wiecie ostatnio staram się ograniczyć słodkości i przerzucić na bardziej zdrowy tryb życia. Przyznaję : idzie mi całkiem nieźle! Ryże , kasze , warzywa , koktajle
Ostra na Słodkopomarańczowej; 2 łyżki słodkiego sosu chili (u mnie Tao Tao ); 6 łyżek wody lub bulionu drobiowego; 2 łyżki jasnego sosu sojowego; 3 i 1/2 łyżki białego cukru; 2 łyżki chińskiego octu ryżowego 3 % (u mnie Tao Tao ); 2 łyżeczki mąki kukurydzianej. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Pomarańcze (2 średnie(...)skórką pomarańczową i drobno posiekanym szczypiorkiem, z ryżem lub ulubioną kaszą (u mnie z kaszą bulgur). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 osób. Do przygotowania dania potrzebne są 2 średnie pomarańcze. Kurczaka w sosie można, obok lub zamiast skórki i szczypiorku, posypać białym sezamem. Chiński ocet ryżowy można zastąpić octem jabłkowym lub czerwonym
Gospodyni Miejskasałatka z szynką i ananasem Sałatka z makaronem w kształcie ryżu Sałatka z brokułami, fetą i migdałami Chrupiąca sałatka z kalafiorem, jajkiem i koperkiem Sałatka z kurczakiem gyros i ananasem Sałatka Gyros ognista Sałatka warstwowa z tuńczykiem Sałatka z serem feta, kiełkami i mixem sałat Sałatka z zupek chińskich z tuńczykiem Sałatka z tortellini, ananasem i porem Sałatka z pieczarkami
Kulinarne Przebojeużyłam ryżu basmanti, ale możecie też użyć ryżu jaśminowego, ryż w całości gotowałam w mleku kokosowym. Przyrządzony w ten sposób już smakował obłędnie ;-) Jabłka przygotowałam też troszeczkę w inny sposób niż zwykle, bo z dodatkiem odrobiny chili i anyżu, który zmienił smak jabłek na typowy dla kuchni chińskiej. PRZEPIS NA MOIM BLOGU
SMYKWKUCHNIprzepisu na kaczkę w cieście. Przepisów na kaczkę jest mnóstwo, sama mam kilka ulubionych i na blogu już są. Ale przepisu na kaczkę w cieście, taką jak serwują w chińskiej knajpce, w chrupiącej panierce, na soczystych warzywach – brak. Do dzisiaj! Kaczka w cieście i wołowina na ostro to dwa ulubione smaki potraw od ‘chińczyka’ przecznicę ode mnie. Żadne z tych(...)mieszanką orientalnych warzyw i jaśminowym ryżem. Milion razy lepsza niż ta u ‘naszego’ chińczyka za rogiem – w środku różowa i soczysta, bardzo aromatyczna, cudnie chrupiąca. No nic… najwyżej będziemy im wesoło machać przez szybę, skrywając kuchenny sekret ! KACZKA 4 piersi z kaczki o wadze 150-200g każda 2 łyżeczki chińskiej przyprawy „5 smaków” sól CIASTO I PANIERKA
Karo in the KitchenW piątek zjawił się kurier w wielką paką produktów od Josepha "Józka" Seeletso (pewnie widzieliście zdjęcia na fb;). Było w niej kilka rodzajów ryżu, sosy
Obiad gotowywoka lub głęboką patelnię. Wlać olej i wrzucić mieszankę chińską i kapustę. Podsmażyć ale nie rumienić. Po kilku minutach wlać bulion, przykryć i gotować ok. 10 minut , aż wszystko zmięknie ale zachowa jędrność. Odkryć, odparować, dodać sos balsamiczny, pomieszać, podawać. Idealnie do tego zestawu pasuje makaron ryżowy albo ryż. Smacznego
Mama z miastaMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Gdy robię kurczaka w kokosowym cieście moi najbliżsi są bardzo zadowoleni. Kulki podaję ze słodkim sosem chili i ryżem. Można …
My Blueberry CornerZnów curry. Macie już pewnie dość, ale zapomniałam Wam napisać, że do past curry często dodaje się składniki znane z kuchni chińskiej, czyli na przykład sos
W kuchni wieczoremPropozycja na dzisiejszy obiad bazuje na połączeniu typowo orientalnych smaków - imbiru, czosnku, chili i sosu sojowego, a to w towarzystwie warzyw, ryżu i mięsa kurczaka. Danie
Wyprawy kulinarneLubię mrożone warzywa. Dzięki nim dosłownie w kilkanaście minut można przygotować pełnowartościowy i zdrowy posiłek. A może by tak kurczak, ryż, warzywa i… pesto? Lista
Proste-przepisy.plBardzo proste danie, którego wykonanie nie zajmie Ci więcej niż 20 minut. Smażony na dużym ogniu kurczak z warzywami i czarnym sezamem, do tego biały ryż
Mango Papaja