moje lęki i przygotowałam łososia gotowanego na parze. Była to jedna z najbardziej soczystych i delikatnych ryb, jakie kiedykolwiek jadłam! Polecam naprawdę każdemu - nawet jeśli nie jesteś miłośnikiem ryb to gwarantuję, że to danie Ci posmakuje. Nie ma konieczności używania bambusowego parownika. Można go zastąpić metalowym lub przygotować naszą rybkę w parowarze. Danie jest banalne w wykonaniu
Tajskie smakiDzisiaj chciałybyśmy zaproponować sushi z surimi, ogórkiem i awokado. W naszym sushi brakuje świeżych, surowych ryb, które są zwyczajowym elementem tego dania, jednakże bardzo trudno dostać świeże ryby dobrej jakości. Dodatkowym atutem tego sushi jest możliwość spożywania go przez kobiety w ciąży :) Ilość porcji: ok. 50 plasterków Składniki: 1,5 szklanki ryżu do sushi Zaprawa ryżowa
Kolizje Smakówwłasne dolmades:) Zupa rybna i placuszki z ciecierzycy z anyżem Poniższe dania zamówiłam w uroczej rybnej tawernie. Właściciel lokalu wdzięcznie przekonywał mnie o najwyższej jakości użytych do zupy ryb. Placki miały zaskakujący smak, z lekko wyczuwalnym aromatem anyżu. Oba zaklasyfikowano jako meze . Gdzie jadłam - czyli polecane tawerny na Kos Jeżeli akurat wybieracie się na Kos, polecam was zajrzeć(...)rodzinnie prowadzona tawerna rybna. Dla mnie kwintesencja greckiego klimatu - stoły przykryte obrusem w kratkę, ocienione winoroślą ( na zdjęciu możecie zobaczyć zwisające winogrona ), a dookoła przepiękne widoki. Właściciel zachwalający swoje ryby ( można wybrać, która zostanie dla nas usmażona ), gawędzący z gośćmi. Zamówiliśmy grillowaną ośmiornicę, zupę rybną i placuszki z ciecierzycy - wszystko pyszne. Nie ma to jak restauracja, w której deser
Chilli Czosnek i Oliwaklik i obowiązkowo skropiony sokiem z cytryny. Składniki: 3 pstrągi 100 g masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 2 ząbki czosnku sól pieprz przyprawa do ryb z grilla Mojito(...)Lime Kamis gałązki rozmarynu plasterki cytryny Przygotowanie: Pstrągi oczyścić, odciąć płetwy, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ponacinać z góry, doprawić na zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Włożyć na pół godziny do lodówki. Masło, pietruszkę, koperek i czosnek zmiksować w blenderze. Do środka każdego pstrąga włożyć po 2 łyżki masła i spiąć wykałaczką. Blachę wyłożyć papierem
Ala piecze i gotujeokoń ziemniaki na frytki olej sok z cytryny przyprawy Umytą, wypatroszoną rybę pozbawiam głowy i ogona. Środek skrapiam sokiem z cytryny i opruszam szczyptą soli. Z wierzchu (skórę) posypuję przyprawami (kurkumą, majerankiem, pieprzem). Na rozgrzany na patelni olej wrzucam gałązkę rozmarynu i układam ryby. Smażę z obu stron do momentu aż skórka się zrumieni a mięso nabierze
prawdziwe jedzenieMacie ochotę na coś szybkiego, a jednocześnie rozgrzewającego? Jeśli lubicie zupy rybne z dużymi kawałkami gotowanej ryby i dużą ilością warzyw, to ten przepis na pikantną zupę z płotek jest dla Was! Często gotujemy zupy rybne, gdyż je bardzo lubimy. Z upa rybna a’la Halászlé , czyli węgierska zupa jest rewelacyjna. Na blogu jest już przepis na zupę rybną(...)dodajemy oczyszczone i pokrojone na kawałki płotki, ewentualnie doprawiamy solą i gotujemy ok. 5 minut.. Zupę z płotek doprawiamy chili z młynka. Rozlewamy zupę z kawałkami gotowanych ryb i warzyw. Smacznego! The post Pikantna zupa z płotek appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRyba na obiad ? Mintaj - jedna z bardziej popularnych ryb a jednocześnie bardzo smaczna. Zawiera niewiele tłuszczu, bogata w kwasy Omega3 dodatkowo przyśpiesza metabolizm i kapitalna jeśli ktoś szuka pomysłu na prosty i szybki obiad. Składniki : ( na 4 osoby ) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 6 łyżek oliwy 20 dag ryżu (parboiled) 1 cytryna 500 ml bulionu 1 średnia cukinia(...)polewam każdy kawałem mintaja podczas duszenia na patelni. Podać można dwojako - każdemu z osobna na talerzu bądź całość w naczyniu żaroodpornym gdzie każdy nakłada sobie ile chce - ważne aby ryba była na górze. Smacznego
Mechanik w kuchniJeśli brakuje Wam już miejsca w lodówce, na dworze zapewne jest równie dobra temperatura do przechowywania. Ryba po grecku Najlepszy czas to niestety dzień przed Wigilią, a jak wiadomo wtedy jest najgoręcej. Generalnie tego dnia najlepiej szykować wszelakie ryby, które będą na świątecznym stole (np. w galarecie). To także ostatni dzwonek na śledzie. Sałatka jarzynowa Zważywszy(...)fakt, że jest z dodatkiem majonezu, najlepiej jeśli będzie przygotowywana jak najpóźniej. Wieczór przed Wigilią to już ten czas. Kompot z suszu, smażona ryba Wigilijny poranek to najlepszy czas na te ostatnie potrawy. A poza tym wszystko już powinno być gotowe, więc wystarczy udekorować stół i wszystko odgrzać. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Moje wigilijne menu
bastalenaWarzywa i ryba to połączenie zdrowe i lekkie. Dlatego kolejne dietetyczne propozycje zawitały na blogu. Smacznego! Składniki : * porcja ulubionych warzyw - u mnie cukinia, marchewka, mix z fasolką i czerwoną papryką * łyżka oleju sezamowego * około 150g ulubionej ryby * sok z połowy limonki bądź cytryny * sól, świeżo mielony czarny pieprz * koperek Przygotowanie : Warzywa pokroić, dodać przyprawy lub świeże zioła, łyżkę(...)oleju i wymieszać. Przełożyć do woreczka lub zawinąć w folię aluminiową. Można przygotować całe danie na parze. Dokładnie tak samo przygotować rybę. Dobrze skropić sokiem z cytryny i posypać świeżym koperkiem. Całość piec 20 minut w naczyniu żaroodpornym bądź gotować ma parze
Magiczne Życie MartyLubicie jeść ryby?? Mam nadzieję że tak, bo są zdrowe, ich mięso zawiera dużo dobrze przyswajalnego białka, nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych(...)cennych kwasów omega 3), sporo składników mineralnych (wapń, fosfor, jod, żelazo) i witamin A i D. My rybki do diety Le wprowadziliśmy już około pierwszych urodzin. Jeśli wprowadzasz ryby do diety dziecka, musisz zachować wszystkie procedury wprowadzenia nowego pokarmu. Podajemy wstępnie łyżeczkę produktu , obserwujemy( nawet do tygodnia), jeśli nie występują objawy alergii(biegunka, bóle brzuszka, wysypka) można próbować
FarmażonyKochani zapraszam Was dzisiaj na łososia w lżejszym wydaniu. Jak pewnie zauważyliście uwielbiam ryby(...)każdej postaci. Łosoś jest bardzo wdzięczny zawsze się udaje można go połączyć z bardzo dużą ilością różnych składników. Smakuje dzieciom jak i dorosłym. Zatem zachęcam ponownie do spożywania ryb ;-) Składniki: - filet z łososia 350g - cukinia 2 szt. - pomidorki koktajlowe opakowanie 250g - papryczka peperonii - ząbek czosnku - sól, pieprz - oliwa z oliwek - masło 2 łyżki Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek
SMYKWKUCHNIPrzepis zalega w moim przepiśniku od dłuższego czasu, więc pora, aby ukazał się na świetle dziennym. Bardzo lubię ryby, mogłabym je jeść codziennie przygotowywane na różne sposoby. W dzisiejszym wpisie prezentuje pieczonego pstrąga z piekarnika. Pycha! Składniki: 2 średnie pstrągi 1 duża cytryna 2 ząbki czosnku pieprz cytrynowy sól folia aluminiowa Sposób przygotowania: Jeśli pstrąg jest wypatroszony(...)Cytrynę kroimy na plasterki, wkładamy 3 plastry do środka, na spód i wierzch. Pstrągi wkładamy do lodówki na całą noc, aby nabrały większego smaku i aromatu. Po opłyniętym czasie ryby przekładamy do foli aluminiowej, ale wcześniej nasmarujemy ją masłem, aby nic nie przywarło. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego
Truskawkowa FiestaDomowe sushi, które tak na prawdę sushi nie jest, ponieważ używam wędzonej ryby. Niestety nie mam sprawdzonego sklepu ze świeżymi rybami, więc wolę nie ryzykować. Składniki: nori ryż u mnie parboild (2 torebki) paluszki krabowe łosoś wędzony awokado ogórek zielony majonez ocet winny (w oryginale powinien być ryżowy, jednak nie miałam takiego pod ręką) cukier sól wasabi
Brzuszki Łakomczuszkiswojemu. No i tutaj wygrałam no bo jak to samemu zrobić? Samemu, sobie, tę rybę tak własnymi ręcyma, na patelnię?! No to już zjem to co Ty. I był to dobry wybór, bo ja postanowiłam zjeść curry rybne. Składniki: 4-5 płatów białej ryby pomidory w puszce 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 łyżka czerwonej pasty(...)kmin rzymski. Podgrzewamy aż przyprawy będą strzelały. Następnie wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek i chili. Smażymy na małym ogniu. Następnie dorzucamy curry, smażymy jeszcze 1 minutę cały czas mieszając. Dodajemy rybę (jeden płat pokrojony na 3 części), zalewamy pokrojonymi pomidorami w puszce wraz z zalewą i mleczkiem kokosowym. Całość raz na jakiś czas delikatnie mieszamy i gotujemy przez
Brzuszki Łakomczuszkibazie majonezu i ketchupu z różnymi dodatkami: dodatkiem cukru, octu, soli, pieprzu cayenne przygotowuję odkąd pamiętam. Zawsze był doskonałym dodatkiem do pieczonego kurczaka, do grillowanego mięsa, smażonych ryb, do sałatek, nuggetsów, czy kanapek. W sieci ten sos funkcjonuje jako Sos tysiąca wysp. W tym przepisie wykorzystałam lekki majonez delikatny, a zamiast ketchupu pikantny sos meksykański, który doskonale wzmacnia pikantność(...)winnym) i cukrem. Doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem cayenne. Mieszamy składniki aż konsystencja sosu stanie się jednolita i lekko napowietrzona. Podajemy sos jako dodatek do mięs, ryb, frytek, sałatek itp. Smacznego! The post Sos tysiąca wysp appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię