ryby - 22566 przepisów (strona:831/1505)

Łosoś w sosie żurawinowym 201

otwarcie, że nie zaliczam się do miłośników karpia, w sumie nie lubi go nikt z mojej rodziny poza Mamą. Właśnie dlatego wśród dwunastu wigilijnych potraw znajdują się też inne ryby, w różnych postaciach. Przeważnie są to sprawdzone, dobrze nam wszystkim znane dania rybne. Jednak zawsze staram(...)się, by było też coś nowego. W tym roku niewątpliwie będzie to wypróbowany wcześniej łosoś w towarzystwie żurawiny. Sos jest rewelacyjny, kwaskowa żurawina równoważona przez porto doskonale pasuje do ryby i sprawia, że z chęcią sięga się po kolejną jej porcję.  72 544x376 Normal 0 21 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Tableau Normal

Przysmaki Karolki
Dorsz po kołobrzesku 299

ciągle jest ich mało, czuje niedosyt, dlatego po powrocie zaopatrzona w zakupy świeżych dorszy prosto od rybaków na kołobrzeskiej giełdzie rybnej postanowiłam zrobić tak ą pyszn ą , smażoną rybę w domu. Przepis zaczerpnęłam od Dominiki , mieszkanki Pomorza z Dygowa i kto jak nie ona powinna znać udany przepis na dobr ą rybkę, prawie jak ze smażalni Pirania w Kołobrzegu(...)się nie pomyliłam, bo ryba wyszła rewelacyjna. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ryba pod ananasową pierzynką 2482

samą dietą człowiek żyje... a że trwa karnawał, czas zabaw i spotkań ze znajomymi to przybronuję pyszną przekąskę na imprezowy wieczór. Nudna i smutna ryba morszczuk w panierce może zyskać niecodzienny smak w połączeniu jej z ananasem, cebulą i pikantnym keczupem. Jest idealne. Taka ryba świetnie tez sprawdzi się na "śledzika" jak i na święta. Przepis od mojej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ryba po grecku 316

Dodalam marchew , pietruszke I sos pomidorowy. Doprawilam sola, pieprzem I paprika oraz ok 1 lyzeczki cukru.  Dusialam az do miekkiej marchewki  Wlozylam do naczynia- warzywa - ryba- warzywa- ryba.  Podajemy na cieplo lub na zimno. Polecam I smacznego

Smaki Edyty
Ryba w mleku kokosowym- fish with coconut 195

Kochani, porcja białka przyda się każdemu. O walorach ryb I owoców morza nie muszę nikogo przekonywać :) Dzisiaj ekspresowy obiad :). Zanim ryż ugotujemy - obiad będzie gotowy. Zaczynamy :  Składniki: 2 łyzki oleju szczypiorek 1 łyżeczka imbiru 2-3 łyżki czerwonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego 150 ml bulionu kurczakowego 4 kaffir liście ok 400 gr łososia

Smaki Edyty
Pesto 210

Pesto to potrawa włoska, pochodząca z Genui. Najważniejszym składnikiem jest świeża bazylia. Podajemy z makaronami, chlebem, rybami itd...Wiecie że pesto przeciwdziała szkorbutowi ? :) Zrobienie pesto zajmuje 5 min- a jest niesamowitym dodatkiem do potraw. Zaczynamy Składniki: Listki bazyli- "jedna doniczka" 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki parmezanu 2 łyżki orzechów włoskich 1 łodyżka selera 150-200 ml oliwy

Smaki Edyty
Pstrąg z pieprzem i rozmarynem 214

strony bez   skórki -potem przewrócić . Wrzucić ziemniaki obok ryby . Podawać zdejmując   z pstrąga delikatnie przed podaniem skórę. Skropić sokiem z cytryny. Dodatkowo podać   do ryby cytrynę . Proponuję do tego sezonowe warzywa na surówkę - ja miałam młoda fasolkę szparagową z wody. * wyjaśniam sprawę obkładania cebulą - po prostu usuwa ona ,, rybi" zapach - chciałam by pstrąg jak najbardziej

Buniabaje w kuchni
Pstrąg z nektarynkową nutą 195

Bardzo lubię ryby w połączeniu z owocowymi smakami . Takie zestawienia akurat na lato. Porcja ryby + owoce i jakieś sałaty starcza za cały posiłek. Wszystko skropione prostym dresingiem. Można podać z chrupiącą bagietką. Podaję proporcje na 1 osobę. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Dorsz po grecku wersja panierowana 212

reguły ryby w sosie warzywnym z pomidorami tzw. rybę po grecku robię z filetów oprószonych mąką i tak smażonych. Masa moich znajomych smaży rybę panierowaną w jajku i bułce tartej i taką zalewa sosem. muszę przyznać, że mi taka też smakuje. Postanowiłam dopasować proporcje składników do swojej wersji. Zrobiłam. Wszystkim smakowało. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kotlety z dorsza z batatem 209

Często robię kotlety z ryby i puree ziemniaczanego. Jest to potrawa trochę z tych na ciężkie czasy ( mały kawałek ryby, garstka ugotowanych ziemniaków). A co by było gdyby kotlety trochę ,, uszlachetnić "?. Użyłam po prostu zamiast zwykłych ziemniaków kawałek batata ( kupowałam do gulaszu z batatami).Doprawiłam trochę pikantniej . Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Antar na parze ( smarowany chrzanem ) 174

prawda zrobiłam go pierwszy raz kilka dni po Wigilii , nie tęskniłam więc specjalnie za rybami , ale za to zdecydowanie tęskniłam za czymś lekkim po tych wszystkich świątecznych smakołykach. Ryby zawsze w zamrażarce są .Ostatnio udało mi się nawet kupić takie małe antary ( pasują po jednym na porcję dla nas )- padło więc na nie . Na smażone ( pieczone) już patrzeć

Buniabaje w kuchni
Karp w ,, zapasowym " sosie greckim 221

zauważyłam, że nie wstawiłam - z lekkim opóźnieniem przepis do wykorzystania po wieczerzy Wigilijnej lub w I dzień Świąt. Powiedziała bym , że to taka ,, zapasowa" wersja ryby(...)grecku akurat na Wigilię ( lub po ). Zwyczajowo smażę karpia ( filet) nawieczerzę wigilijną . I z reguły połowa tego karpia mi zostaje. Nie specjalnie mamy ochotę w Święta na jedzenie odgrzewanej ryby. Znalazłam więc sposób na to by się nie zmarnowała. Przygotowuję sobie wcześniej zalewę octową , albo sos grecki i po Wigilii zalewam kawałki karpia podgrzaną zalewą- wtedy będzie dobry

Buniabaje w kuchni
Nototenia na parze z jabłkowym smaczkiem 172

Polubiłam te moje eksperymenty z rybami na parze. Okazuje się , że mogą być fantastycznymi daniami. Wielu moich znajomych na propozycję zjedzenia ryby na parze wzdryga się ( też tak miałam) i grzecznie mówi dziękuję. Ale raz namówieni by choć spróbowali zgadzają się z tym , że nie ma to nic wspólnego z tym co do tej pory znali. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Szczupak w sosie chrzanowym 226

Swego czasu często gościł na naszym stole. Dziadek z Tatą ( a potem Mąż ) byli zapalonymi wędkarzami więc ryb było zawsze sporo. Szczególnie szczupaków i węgorzy. I obie te ryby smakowały mi szczególnie w dwóch sosach - koperkowym i chrzanowym. Ostatnio robiłam szczupaka w koperkowym sosie - to teraz przyszła pora na chrzanowy. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Tymiankowy dorsz prawie po grecku 185

Staram się mieć w zamrażarce porcje różnych gatunków ryb. Jeśli chodzi o dorsza to z reguły tak się składa , że jak go kupuję to płat jest za duży(...)obiad na jeden raz . Dzielę go więc na pół i tak mrożę. Potem jedna część jest jako drugie danie a druga często zostaje wykorzystana do zrobienia ryby po grecku. Nie zawsze jest to wersja tradycyjna - modyfikuję ja by uzyskać nowy smaczek. Dziś doprawiłam świeżym tymiankiem a z warzyw użyłam tylko cebuli i marchewki. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni