Paprykowe miseczki nadziane mięsem 207Papryka. Królowa jesieni, może być pysznym dodatkiem do mięs, zup czy ryb, a także samodzielnym daniem, podana na gorąco z mięsem i ryżem stanowi pełnowartościowy posiłek obiadowy, jest dowodem na to, że w godzinę możemy zrobić coś smacznego i niezwykle apetycznego. Składniki: 6 -7 sztuk żółtych papryk ½ kg mięsa mielonego z szynki 100 g ryżu z suszonymi pomidorami
Wanilia i Kardamon
Curry z dorsza i pomidorów 147odmiany ryba w curry. Składniki Marynata : 2 łyżki oliwy 4 ząbki czosnku 1 łyżka curry 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki sól do smaku 1 kg filetów dorsza 2 łyżki oleju 2 słodkie cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki curry 1 łyżka słodkiej papryki 3 puszki krojonych pomidorów bez skórki pół litra bulionu warzywnego 300 g czarnych oliwek
R'n'G Kitchen
Sałatka z łososiem 251Lubicie sałatki? czy raczej wolicie bardziej treściwe dania? czy moglibyście najeść się samą sałatką? nawet jakby była bardzo konkretna? Na te i inne pytania odpowiedzcie sami
Moje Małe Czarowanie
Roladki z bakłażana faszerowane serem feta 226serem feta z dodatkiem dużej ilości pachnących ziół. Roladki doskonale sprawdza się w roli przystawki lub przekąski. Dobrze będą smakowały z ulubionym pieczywem lub jako dodatek do mięsa lub ryb. Składniki : 1 średni bakłażan 1 opakowanie sera feta 2 łyżki oliwy z oliwek garść świeżej mięty garść natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego oregano pieprz sok z cytryny (opcjonalnie
Codzienne Gotowanie
Konfitura z Jarzębiny,moreli i gruszki 185upływie 20 minut ,dodajemy gruszki ,morele Jeśli zajdzie taka potrzeba trochę musimy z blendować, dodać wody Słoik-i wekujemy ,tradycyjnym sposobem. Który znajdziesz w moim przepisie odnośnie "ryby w zalewie octowej" Smacznego
Viola cooks with passion
Deser kokosowy z chia i marakują 244Marakuję odkryłam bardzo niedawno. To niezwykle smaczny owoc, który w połączeniu z mięsem drobiowym, wieprzowina i rybami sprawdza się idealnie. Jednak, w moim przekonaniu nieprzeciętnie smakuje dopiero w połączeniem z wyrobami mlecznymi. Uwielbiam truskawki, jagody i maliny w połączeniu z deserem chia, ale marakuja bije wszystkie inne owoce na głowę. Dzisiaj przygotował wersję " na drogę" w zamykanym słoiczku, jednak
Humanistka w kuchni
Cannelloni pasztetowe w boczku 162filozofii . Nie jestem zwolennikiem "gotowców" ale czasem nie mamy warunków,a mamy tylko kuchnię polową . Śmiało możemy to danie robić pod namiotem ,na wypadzie w górach, czy na rybach. Wystarczy nam butla turystyczna ;-) Składniki: 2 pasztety firmy Profi 5 makaron rurki cannelloni 10 plasterkow boczku po dwa na jeden makaron Sposób: Makaron wsadzamy do zimnej osolonej wody
Viola cooks with passion
rozdrabniacz ze szklanym pojemnikiem... 253pęka tak jak z tworzywa, dla mnie to duży plus szybko rozdrabnia miękkie produkty, natki pietruszki,koperku, mięsko bez kości /do 500 dag/ i chrząstek na mielone czy tatar, ryby, ziemniaki na placki, owoce, warzywa,koktajle - pamiętać aby zawsze wkładać kawałki produktów zwłaszcza twardych bez kości, chrząstek, pestek rozdrabniacz Beko CHG6400 , szklany pojemnik odporny na zarysowania o pojemności
W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka z bakłażana 203wierzch kroimy pomidory, czosnek siekamy na drobne plasterki, kruszymy ser, posypujemy solą i pieprzem , listkami bazylii i skrapiamy oliwą . Można dodać listki roszponki. Sałatkę podajemy do mięsa lub ryby
Gotowanie jest łatwe
Ziemniaczki a'la frytki z piekarnika 209Dzisiaj propozycja na podanie ziemniaków pieczonych w piekarniku. Ziemniaki a'la frytki w niewielkiej ilości oliwy i posypane pachnącymi ziołami, są idealnym dodatkiem do mięs i ryby. Młode ziemniaki nie będą tak chrupiące, jak te smażone w głębokim tłuszczu (na zdjęciu), ale ich smak to rekompensuje. Są dużo zdrowsze, lekko pachną ziołami, a oliwa nadaje im fajnego posmaku. Ziemniaki
Smak mojego domu
Recenzja książki "Polskie jabłka" i konkurs 250tymi pysznymi owocami. Są to między innymi: - napoje (soki, smoothie, cydr) - sałatki i surówki - zupy (chłodniki i te na ciepło) - potrawy bezmięsne (śniadania, zapiekanki) - potrawy z mięsem (wieprzowina, drób, ryby) - sosy, dipy, musy - ciasta (drożdżowe, kruche, ucierane) - desery (puddingi, musy, jabłka pieczone, lody) - przetwory (dżemy, kompoty, marmolady z nietypowymi dodatkami) oraz dział poświęcony popularnym odmianom jabłek Autorka w książce
Smakołyki Asi
BULGUR Z POMIDORAMI, CUKINIĄ i CZOSNKIEM 223bogata w smaku i dość sycąca. Dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetna do zapakowania w pojemnik i zabrania do pracy lub jako dodatek do mięs czy ryb z grilla. Na patelni najpierw podsmażamy cebulkę z cukinią i papryczką chili. Następnie dodajemy świeże pomidory i starty na tarce czosnek. Smażymy, aż sos lekko zredukuje się
cool and minty
Aromatyczny pieczony łosoś 237Łosoś jest rybą wyjątkową, nie tylko ze względu na smak, ale na jego bezcenne wartości odżywcze. Jest on jednym z najlepszych źródeł kwasów Omega-3 i Omega-6, czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, więc muszą zostać dostarczone w pożywieniu. Łosoś zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na jod i potas. Pierwszy
Wołowina od rekina
Paprykarz z kurczaka. 285kuchni. Jedno z tych, w których sosie ląduje naprawdę duża ilość papryki w proszku. Stąd też bierze się nazwa dania. Metoda paprykarzowa stosowana jest też do cielęciny, grzybów i ryb, ale jednak najczęściej w paprykowym sosie znajdziemy kurczaka. Podobnie, aczkolwiek głównie z użyciem wieprzowiny i wołowiny, robi się pörkölt , czyli danie które my nazywamy gulaszem (z kolei węgierski gulyas
zadanie-gotowanie