ryby - 22566 przepisów (strona:743/1505)

Rada – gdy dopadnie cię ochota na coś słodkiego. babcia Basia 219

jesienno – zimowe wieczory. Doskonale sprawdzają się przyprawy takie jak imbir czy kurkuma. Wzbogacają smak potraw oraz dzięki swoim właściwościom wzmacniają nasz układ odpornościowy. Nie możemy zapomnieć o rybach, które są źródłem cennych kwasów omega-3 oraz witaminy D, które wzmocnią nasz organizm, który w okresie zimowy narażony jest na szereg infekcji. Na naszych talerzach powinno się znaleźć również

Pysznosci Babci Basi
Domowe paluszki rybne 224

Paluszki rybne robi się je niezwykle prosto i są fajną, efektowną przekąską. Choć ostatnio można znaleźć w sieci różne niepokojące informacje na temat szkodliwości ryb, to jednak ja wychodzę z założenia, że należy zachować zimną krew i dystans do tego typu rewelacji. Media co rusz bombardują nas różnego rodzaju doniesieniami, które często zaprzeczają sobie nawzajem. Jeszcze […] Artykuł Domowe

Wiszniówka
Indyjska sałatka pomidorowa (Pomidorowy Kachumber) 264

gallo, jednak z większą ilością warzyw. Zgodnie z pochodzeniem kachumber można podawać jako dodatek do indyjskiego curry lub dalu. Jednak świetnie sprawdzi się również do potraw z grilla, pieczonych ryb (polecam!), burgerów, tortilli, lub czegoś innego smakowitego, co przyjdzie Wam do głowy. Sałatka jest beztłuszczowa - idealna także na diecie odchudzającej. Polecam :) Składniki: 4 pomidory 1 czerwona cebula 1 nieduży

Pełny talerz
Sałatka z krabów i ogórka 187

użyć gęstego jogurtu i majonezu) sól, pieprz sok z cytryny (do smaku) 2 ogórki gruntowe lub 1/2 wężowego (usunęłam środek z nasionami) 80 g krabów (krewetek, łososia lub innej ryby ale możecie też dodać np grillowanego kurczaka) Do miski dodajemy drobno posiekaną szalotkę, drobno pokrojone ogórki, posiekana pietruszkę oraz mięso (sami zdecydujcie co dodacie). Wymieszajcie dodają serek, przyprawy

Szybko Tanio Smacznie
Domowy susz z porem – przyprawa bez glutaminianu 189

Domowy susz z porem – przyprawa bez glutaminianu Susz z porem , to świetna sprawa , zawsze jest pod ręką , pasuje do wszystkiego , do ryb ,, sosów ,zup i mięsa . No, może do deserów, to bym go nie dodawała " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Generalnie jest genialny , nadaje dużo

Ogrodnik w podróży
Kolacja rodem z Bliskiego Wschodu 223

patelni i drobno posiekaj. Jogurt wymieszaj z drobno posiekanym czosnkiem, orzechami i odciśniętym z nadmiaru wody ogórkiem. Dopraw solą, sumakiem i dodaj miętę. Podawaj schłodzony jako sos do mięsa, ryby itp. Sałatka z kaszy bulgur i natki pietruszki Składniki: Kasza bulgur – 60g Sok z 2 limonek Pęczek natki pietruszki ½ pęczka świeżej mięty Szalotki – 2 sztuki Oliwa z oliwek

Kuchnia Bon Appetit
Miętus z młodymi ziemniakami i ajwarem 171

Olej rzepakowy- 1 łyżka Papryka wędzona – 1 łyżeczka Wykonanie: Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki myjemy i gotujemy, aż będą prawie miękkie. W między czasie myjemy i osuszamy rybę, a następnie przyprawiamy ją wędzoną papryką i pastą ajwar. Pokrojone warzywa mieszamy z ziemniakami, kaparami, olejem, wędzoną papryką i pastą ajwar. W naczyniu do zapiekania układamy warzywa i ziemniaki(...)nich rybę. Całość pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach

Kuchnia Bon Appetit
#Smaki świata - Bułgaria 231

smaku po całym dniu na słońcu naprawdę uderzyło nam do głowy tradycyjnie już - szopskiej sałatki - dodawaliśmy ją niemal do każdego dania, jest prosta i mega smaczna!   miejscowej ryby - był to filet, ale nie byle jaki, bo z rekina wyłowionego z wód Morza Czarnego.    Niezwykłych frytek z białym serem - okazały się naprawdę wyborne, ser sirene nadał

Cooking Monster
Karp po genewsku 129

Dookoła ułożyłem drobno pokrojone warzywa, zioła i przyprawy. Karpia polałem winem, posoliłem, przykryłem folią aluminiową. Formę umieściłem na środkowym poziomie piekarnika, piekłem 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Rybę wyjąłem z piekarnika, przykryłem, aby nie wystygła. Sos z pieczenia przecedziłem przez gęste sito, zagotowałem. Dodałem resztę masła wymieszanego z mąką, zagotowałem jeszcze raz, cały czas mieszałem. Polałem karpia sosem

R'n'G Kitchen
Surówka z kapusty kiszonej 299

podprażyć kminek i tymianek dodajemy do kapusty. Przyprawić cukrem, pieprzem świeżo mielonym polewamy olejem, surówkę dokładnie wymieszać. Surówka z kapusty wyśmienicie smakuje jako dodatek do pieczonego mięsem lub smażonej ryby. Smacznego

kgwjanczewo
Kurczak z zielonymi warzywami w sosie teriyaki 203

Teriyaki to metoda przygotowywania jedzenia, która powstała w Japonii. Technika ta polega na marynowaniu mięs i ryb w specjalnej zalewie, która składa się z sosu sojowego, słodkiego miodu i aromatycznego imbiru. Oto przepis na kurczaka marynowanego w tym ciekawym sosie, który w towarzystwie warzyw podbije niejedno podniebienie. Składniki 250 g piersi z kurczaka 200 g zielonej fasolki szparagowej

My Chcemy Jeść
Domowa przyprawa kajenska 229

Przyprawa kajeńska to element kuchni cajun, występującej w Luizjanie w USA. To kuchnia oparta głównie na rybach, owocach morza, wieprzowinie, daniach prostych, chłopskich, bardzo mocno przyprawione ostrą papryką, chili, pieprzem kajeńskim, tabasco. Jedną z przypraw charakterystycznych dla tego regionu jest przyprawa cajun czyli kajeńska. Można ją bardzo łatwo wykonać w domu, bo większość składników każdy

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Surówka z kiszonej kapusty - jak u Babci 379

Smak tej surówki kojarzy mi się z obiadkami u Babci, mojej mistrzyni w gotowaniu. Pasuje do wielu potraw, najlepiej jednak, moim zdaniem, łączy się z rybą (na przykład z  tego  przepisu). Jest szybka, łatwa w wykonaniu, zdrowa i w porównaniu do gotowych surówek, tania. Składniki: 250g dobrej jakościowo kiszonej kapusty 1 mała marchewka pół średniej cebuli

Anielska Kuchnia Ani
Naleśniki po bretońsku 202

Nalesniki po bretońsku, inaczej zwane Galette Bretonne są popularne w Bretanii oraz Normandii. Podawane są zazwyczaj na słono. Nadzieniem mogą być warzywa, ryby, mięso, a nawet jabłka, najbardziej popularne są te z kombinacją sera (Ementalera), szynki i jajka. W takiej właśnie wersji nazywają się Galette Complete. Składniki: 40 dag mąki razowej 30 dag mąki pszennej 2-3 jajka

Tradycyjna Kuchnia