ryby - 22566 przepisów (strona:749/1505)

Recenzja książki "Dania i potrawy z grilla Siostry Marii" 193

dana książka. Jest to bardzo fajnym ułatwieniem, gdy chcemy komuś sprezentować książkę. Znajdziemy w niej 128 przepisów podzielonych na poszczególne kategorie: Masła, sosy, marynaty Wieprzowina Wołowina i cielęcina Drób Ryby i owoce morza Warzywa Grzanki i kanapki Dania z kociołka Każdy przepis zawiera listę składników, są to produkty łatwo dostępne, co jest ogromną zaletą podczas przygotowywania posiłków, ponieważ zazwyczaj

Z miłości do słodkości
bób z cukinią w miodowo sojowym sosie 188

wrzucamy bób, smażymy przez minutę, a następnie dodajemy do cukinii, mieszamy i od razu podajemy  jako samodzielne danie, lub jako dodatek do  potraw z drobiu czy ryb

Miód i pieprz
Zielone tagliatelle z łososiem 188

maszynką lub nożem na szerokość ok 5-6mm. Gotujemy al dente w osolonej wodzie.  Łososia myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy rybę, doprawiamy, podlewamy śmietanką i cały czas mieszamy aż do miękkości. Łączymy z makaronem i pestkami granatu, podajemy na ciepło

Kuchnia w czekoladzie
Dorsz w paprykowo - pomidorowym sosie - dietetycznie 184

pomidorową, podlać 1/2 szklanki wody. Dodać przyprawy i dusić pod przykryciem około 20 minut gdy papryka będzie miękka ułożyć porcje dorsza w sosie, tak by był całkowicie zanurzony. Dusić rybę na ogniu pod przykryciem 3-4 minuty, następnie wyłączyć piec i pozostawić dorsza jeszcze na kilka minut w rondlu pod przykryciem, by ryba doszła przed podaniem posypać szczypiorkiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta rybna z żółtym serem 174

Idealna pasta do chleba z wędzonej ryby i dodatkiem żółtego sera. Bardzo lubimy takie pasty, które można urozmaicać różnymi dodatkami i za każdym razem mamy inny nowy smak. Majonez można zamienić na jogurt naturalny, dzięki czemu pasta będzie mniej kaloryczna. Jeśli macie ochotę na inne smarowidła to zapraszam tutaj , gdzie podane jest kilka pomysłów na pyszne kanapki. Składniki

O kuchni z uczuciem
Chilijskie smaki gourmet 164

oraz śliwek, trzecim orzechów i rodzynek. Jest w czołówce eksporterów mrożonych łososi, małży, malin, jagód, soku winogronowego i wielu innych produktów. Długa linia brzegowa oraz czyste wody, obfitują w ryby i owoce morza. Hodowane są tu łososie, pstrągi, małże, wodorosty, przegrzebki i abalone. Chile obok Norwegii, jest największym na świecie producentem łososia. Zimny Prąd Humboldta opływający wybrzeże, sprzyja występowaniu

królestwo garów
Pierś z kaczki na brązowej soczewicy z sosem kurkowym 205

kaczki na brązowej soczewicy z sosem kurkowym. Połączenie niezbyt oczywiste, a jednak bardzo udane. Sos kurkowy to kwintesencja lata – wg mnie pasuje do wszystkiego – do makaronów, mięs, ryb – jest wyjątkowo wszechstronny. No i różowiutka pierś z kaczki – razem z soczewicową sałatką rozpływa się w ustach. Pierś z kaczki na brązowej soczewicy: 4 piersi z kaczki

Poezja smaku
Bób i groszek w sosie śmietanowym / Creamed broad beans and peas 264

Dziś przedstawiam świetny pomysł na wiosenny i bardzo smaczny dodatek do każdego dania głównego – bób i groszek w sosie śmietanowym. Można przygotować je do mięs, ryb lub innych ulubionych potraw jako dodatek do młodych ziemniaczków, lub nawet zamiast:) Są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, najpierw delikatnie podgotowujemy bób wraz z groszkiem w osolonym wrzątku, po czym delikatnie

karmelowy
KASZA JAGLANA Z PIECZONYM BAKŁAŻANEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 158

jaglana nazywana jest "królową wszystkich kasz". Jest bezglutenowa, zasadotwórcza, posiada właściwości bakteriobójcze i antywirusowe. Sałatka z kaszy jaglanej, suszonych pomidorów i pieczonego bakłażana może być świetnym dodatkiem do mięs, ryb czy owoców morza. Skropiona czosnkowym winegretem, posypana fetą i pestkami dyni lub słonecznika może stanowić pełnowartościowe samodzielne danie. Upieczony bakłażan jest soczysty, bardzo aromatyczny i znacznie wzbogaca smak kaszy

cool and minty
PATATAS BRAVAS 212

podawane z lekko pikantnym sosem salsa brava są najpopularniejszą hiszpańską przystawką (tapas).  Świetnie nadają się na przyjęcia lub jako dodatek do potraw z grilla, pieczonych mięs i ryb. Pierwsze obsmażenie, a właściwie gotowanie w oleju, spowoduje utworzenie bariery, która zabezpieczy ziemniaczki przed wchłanianiem tłuszczu do środka.  Po usmażeniu będą miały chrupiącą skórkę i miękki środek. Jeśli

cool and minty
CHACZAPURI 200

Przed podaniem gotowe chaczapuri kroimy jak pizzę lub rwiemy rękami na kawałki.  Wierzch placków możemy z jednej strony posmarować masłem. Najlepiej smakują jako dodatek do serów, mięs i ryb z grilla. Dobre, zamiast tradycyjnego pieczywa do wszelkiego rodzaju sałatek. SKŁADNIKI / 8-9 sztuk CIASTO 340 g mąki pszennej 250 ml ciepłej, ale nie gorącej wody

cool and minty
CURRY Z DORSZEM I POMIDORAMI 147

kilka większych kawałków. Wkładamy do sosu, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 7-10 minut (w zależności od grubości filetów). W połowie gotowania przewracamy kawałki ryby na drugą stronę i dorzucamy pomidorki koktajlowe. Gdyby sos wydawał nam się za rzadki, można pogotować go chwilę bez przykrycia, aż zredukuje się i zagęści. Gdyby był za gęsty należy

cool and minty
KROKIETY ZIEMNIACZANE 2514

podłużne krokiety z ziemniaczanego purée. Chrupiące na zewnątrz, miękkie i aksamitne w środku. Łatwe i tanie w przygotowaniu. Z minimalnej ilości składników .  Sprawdzą sie jako dodatek do mięs, ryb lub jako sycąca przekąska w porze lunchu. Mimo, że ciasto nie zawiera mąki jest zwarte  i dobrze się formuje.  Gęstość masy w dużym stopniu zależy od rodzaju

cool and minty
SMAŻONY "RYŻ" Z KALAFIORA ZE SZPARAGAMI I JAJKIEM 220

Rozdrobniony kalafior w formie sałatki na ciepło jest fantastyczną alternatywą dla białego ryżu.  Przygotowany w ten sposób może stanowić samodzielne danie lub być świetnym dodatkiem do mięs i ryb.  Dzięki rozdrobnieniu uzyskuje ciekawą ziarnista strukturę przypominającą ryż właśnie. Usmażyłam go na patelni z dodatkiem startego czosnku i posiekanej cebulki. W wersji sezonowej także z pokrojonymi na kawałki

cool and minty