Makowa tarta z musem żurawinowym 141okazji Świąt Bożego Narodzenia przesyłam wszystkim moc radości, zdrowia i dużo uśmiechu. Niech ten czas będzie dla was magiczny. Smacznego makowca, ryby bez ości i pogody ducha życzy Wesoła Kuchnia. ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 130 g masła 1 łyżka zimnej wody 3 żółtka duże 1 łyżka cukru pudru szczypta soli mus żurawinowy: 30 dkg żurawiny świeżej
wesoła kuchnia
PIERNIKI ŚWIĄTECZNE 167Wyczekane, kolorowe, kuszące, kształtne i słodkie w sam raz. Pierniczki domowe wyjątkowo pachną świętami, ciepłem rodzinnego domu i słodyczą. Gdy pierniki przekładane, serniki, bajaderki, bigosy, ryby i śledzie rozmaite czekają do wspólnych celebracji chwil, w domu ostatnia “kropka nad i” – zapach niesamowity, radość dekorowania ogromna, sąsiedzi uśmiechnięci, niewątpliwie słodycze łączą Pierniki świąteczne powstały z pomocą dziecka
Zasmakuj Kuchni
Soczysty schab pieczony w rękawie do pieczenia 197Przygotowania do świąt czas start, ryby, mięsa, sałatki, ciasta, lista jest bardzo długa ;) Na pierwszy ogień idą mięsa. Będą wędzone, pieczone i duszone. A ty co serwujesz w te święta dla swoich gości? Pieczone mięsa to nieodzowny element świątecznych stołów. Tym razem padło na publikację przepisu na pieczony schab, soczysty, idealny na kanapki ale również do kaszy
Życie zaczyna się w kuchni
Łosoś pieczony w ziołach 130nacieramy łososia. Odstawiamy na godzinkę do lodówki (można i dłużej) i pieczemy w 180 stopniach około 25 minut/ UWAGA 5 minut przed końcem pieczenia nakładamy wiórki masła. Tak upieczona ryba jest cudowna w smaku, pachnie ziołami i masłem. Po wyjęciu nacinamy dzwonka nożem i zdejmując ze skórki zajadamy. Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares
Latosiowydom
Karp w marynacie miodowo-musztardowej 180Święta tuż, tuż. Pewnie większość z Was już od rana przygotowuje świąteczne dania. Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na urozmaicenie smażonego karpia. Wystarczy kawałki ryby obłożyć plasterkami cienko pokrojonego czosnku, a następnie polać marynatą przygotowaną na bazie miodu, musztardy sarepskiej i oliwy z oliwek. Danie wstawić do piekarnika i piec kilkanaście minut. W ten sposób przygotujecie niesamowicie
Ugotować
Godnie Święta - o tym, jak przed stu laty świętowali Lasowiacy 171postnych potraw, które maszczono olejem. Obowiązkowo musiała być wśród nich zupa grzybowa, dania z kaszy, kapusta i kompot z suszonych owoców. W tym regionie początkiem ubiegłego wieku dania z ryb były rzadkością. Po zakończeniu wigilijnej wieczerzy zaczynały się wróżby. Za belki pod powałą wsuwano wiązki słomy, które zwisały tam przez dwa kolejne świąteczne dni. Im więcej ich zostało
Trzeci talerz
Najlepsze książki kulinarne 2019 – top 10 wg. UgotowanePozamiatane.pl 149przepisy, opowieści, rekomendacje podróżnicze i anegdoty o kolonizatorach, królach, kochankach i zakonnikach. “Portugalia do zjedzenia” to proste bezpretensjonalne przepisy o wiejskich i morskich korzeniach. Kuchnia portugalska to przecież zupy, ryby, owoce morza, przyprawy i mnóstwo słodyczy. W końcu Portugalia jako kraj kolonialny wcześnie zaadoptowała cukier trzcinowy, fasolę i papryczki piri piri. Marynarze przywozili złoto i przyprawy a wywozili dorsza
Ugotowane pozamiatane
Śledzie z suszonymi pomidorami i rozmarynem 158Prawdziwy rarytas dla fanów śledzi. W wersji z suszonymi pomidorami i rozmarynem są lekkie, świeże i bardzo śródziemnomorskie. Jeżeli nie wiesz jak przyrządzić śledzie w tym
Czarnawisienka
Śledzie z marynowaną cebulą 184sumie jest to jeden z bardziej klasycznych przepisów, nazywany w moim domu rodzinnym śledziem po japońsku. Czemu? Nie mam zielonego pojęcia. Pewnie z Japonią ma tyle wspólnego co ryba po grecku z Grecją. Jest to prostu śledź z cebulą zalany olejem. Natomiast w necie danie to pojawia się także z dodatkiem jajka, majonezu lub konserwowych ogórków. Widać ile domów
Kulinarne przygody Gatity
Karp smażony w panierce miodowo-czosnkowej 1424.9 / 5 ( 79 votes ) Karp smażony w panierce miodowo-czosnkowej Karp smażony w panierce miodowo-czosnkowej, to przepis który po raz pierwszy zastosowałam w ubiegłym roku
Ogrodnik w podróży
Krokiety orzechowe 190Krokiety orzechowe Uwielbiam krokiety orzechowe za ich intensywny, gorzkawy smak i aromat pietruszki. Są przepyszne z kapustą z grzybami i jako dodatek do ryby - smażonego karpia, zapiekanego szczupaka lub lina w śmietanie. Czasami podaję je do czystej zupy grzybowej albo rybnej. Prawie zawsze pojawiają się na naszym stole w czasie kolacji wigilijnej. Ale krokieciki orzechowo-ziemniaczane warto przygotować
Gotujemy i jemy
Ryby na Wigilię. Co zamiast karpia? (Ricette con il pesce per la Vigilia di Natale) 181Jaka ryba zamiast karpia?" W ostatnich dniach dostałam kilka takich wiadomości. Wiem, że jest wiele osób, które nie przepadają za karpiem, wiele w tym ja, z powodu miejsca zamieszkania nie mają do niego dostępu. I co wtedy? Poni ż ej przygotowałam spis kilkunastu przepisów na rybne dania lub przekąski z wykorzystaniem łososia, tuńczyka, dorsza lub dorady. Znajdziecie również kilka
La grande e la piccola cuoca
ŚLEDZIE PO WĘGIERWSKU + FILMIK 166pieprzem. Prużymy aż wszystko zmięknie. Następnie dodajemy paprykę konserwową i przecier, cukier i ocet. Mieszamy i chwilkę gotujemy na małym ogniu. Warzywa studzimy, następnie dodajemy śledzie i mieszamy. Rybę z warzywami nakładamy do słoików i odkładamy w chłodne miejsce. Najsmaczniejsze są po tygodniu a przechowujemy do momentu aż zjemy
Kulinarne Fantazje Marioli
Surówka z cukinii i selera naciowego 189Surówka z cukinii i selera naciowego pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i ryb, a najlepiej smakuje samodzielnie z kromką chrupiącego pieczywa. Surówka jest soczysta i pełna smaku, a do tego dobrze wygląda. Surówka z cukinii i selera naciowego nie dość, że świetnie smakuje to jeszcze bardzo łatwo ją zrobić. Pięknie wygląda nawet po dłuższym przebywaniu w temperaturze pokojowej
Kuchcik gotuje
Ryba po japońsku 2229Nieziemski przepis! Ryba po japońsku to danie, które musisz zrobić. Prosta do zrobienia, niezwykle pyszna oraz super uniwersalna. Zrobisz ją wyłącznie ze składników, które z łatwością kupisz w każdym sklepie. - super pomysł na rybę na Święta - niesamowity smak z kilku składników - można ją podać zarówno na ciepło, jak i na zimno
AniaGotuje.pl