ryby - 22566 przepisów (strona:281/1505)

Tuńczykowy stek z salsą imbirowo- pomarańczową 216

Ryby to zdecydowanie jeden z moich ulubionych produktów w kuchni. Są zdrowe i pełne smaku. Prędzej czy później dla każdej rybki da się znaleźć ciekawe zastosowanie, z jednymi trzeba kombinować mniej, z innymi więcej, ale zawsze wychodzi z tego coś pysznego. Z tuńczykiem nie trzeba kombinować wcale :) Serio! Sam w sobie jest tak pyszny, że wystarczy go dobrze usmażyć(...)dodatki i takie danie zawsze się obroni. Ale... no właśnie zawsze musi być jakieś ale :) Tuńczyk jest dość kapryśną rybą jeśli chodzi o obróbkę termiczną i błędów nie wybacza. Wystarczy kilkanaście sekund za długo na patelni i zamiast soczystego kawałka ryby, zostanie nam tylko suchy, wiórowaty tuńczyk, nadający się tylko do zapuszkowania :P Bardzo ważna jest grubość steków, zwłaszcza

DefinicjaSmaku
Muszle z łososiem i sosem pieprzowym 210

się skusicie :) Potrzebne nam: - 500g wędzonych brzuszków łososiowych - duży kubełek śmietany 18% - 5 łyżeczek zielonego pieprzu w ziarnach - trochę soli - makaron muszle (ok. 18 sztuk) - przyprawa do ryb - szczypta mielonego czarnego pieprzu - pieprz cytrynowy - plasterki cytryny do dekoracji Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będzie al dente, po czym wyjmujemy z wody i studzimy. Brzuszki oddzielamy(...)brzegiem i podgrzewamy. Zielony pieprz rozbijamy tłuczkiem lub w moździerzu, uważając żeby go zbytnio nie rozdrobnić. Wsypujemy do śmietany razem z pieprzem czarnym, cytrynowym, solą i odrobiną przyprawy do ryb. Mieszając gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu. Następnie do sosu dodajemy rybę i gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty. Gotowym sosem nadziewamy makaronowe muszle. Podajemy z plasterkiem cytryny

W poszukiwaniu inspiracji
Halibut z ziołami 116

filety z halibuta, 6 łyżek siekanych ziół (koperek, pietruszka, tymianek), skórka otarta z 1 cytryny, sok z 1/2 cytryny, oliwa, masło, sól, pieprz Rybę umyć, osuszyć, oprószyć pieprzem. Zioła wymieszać ze skórką cytrynową i sokiem z cytryny. Na rozgrzanej patelni położyć papier do pieczenia, na niego wlać 2 łyżki oliwy, dodać 2-3 łyżki masła, położyć rybę. Na rybie ułożyć(...)zioła i smażyć z jednej strony aż spód ładnie się zrumieni. Przełożyć rybę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polać tłuszczem z patelni i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Przed podaniem rybę oprószyć solą, nie solić przed smażeniem. Podałam z puree z bobu i pomidorami.   zastawa

królestwo garów
Pasta ze śledzia w pomidorach 168

zrobić bardzo smaczną i niezwykle prostą pastę ze śledzia w pomidorach, czyli bardzo popularnej tzw. "ryby w puszce". Oczywiście nie musi to być śledź, może być jakakolwiek inna ryba, ważne, by była w sosie pomidorowym, ewentualnie warzywnym (w zasadzie puszkowy i tak składa się w większości z pomidorów). Za pomocą miksera, pieprzu, chili i bazylii stworzymy z tak pospolitej(...)rzeczy niezwykły dodatek do chleba. Koniecznie wypróbujcie! Składniki: 1 ryba w pomidorach z puszki 100 g serka twarogowego mielonego, np. "Mój Ulubiony" 1 mała szalotka, bardzo drobno posiekana 1 mała papryczka chili, bardzo drobno posiekana 1 duża łyżka majonezu sól, pieprz do smaku listki bazylii z 3-4 łodyżek kilkanaście kropel zielonego sosu tabasco lub oliwy habanero (opcjonalnie, ja używam

Kuchnia Prezydentowej
Ryba pieczona w foli z suszonymi pomidorami 169

Dzisiaj jak przystało na wiosenny, słoneczny weekend będzie pysznie, szybko i z możliwością przyrządzenia na grillu :) Lekka, aromatyczna ryba przygotowana w folii czaruje aromatem suszonych pomidorów, czosnku i ziół. W sezonie letnim z powodzeniem możemy przyrządzić na grillu, poza sezonem w piekarniku.    Składniki: dowolna ryba 500g (u mnie gładzica) suszone pomidory z oliwą ½ słoika czosnek 4-5 ząbków(...)sól pieprz czarny ziarnisty zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Zamrożoną odmrażamy przed przygotowaniem. Układamy na podwójnie złożonej foli aluminiowej.  Czosnek obieramy i kroimy w cienkie płatki. Na rybie układamy kilka kawałków suszonych pomidorów i płatki czosnku. Oliwę pomidorową łączymy z solą, pieprzem ziarnistym i ziołami prowansalskimi. Na każdej rybie rozsmarowujemy oliwę z przyprawami.  Zawijamy

Pyry na Gaz
Dorada z grilla z werbena cytrynową 175

Ryby z grilla smakują wybornie nawet wtedy jeśli jest to grill w piekarniku. Polecam serdecznie takie podanie ryby, ma chrupiącą skórkę i soczyste mięso a werbena nadaje jej cytrusowej nuty. Dorada z grilla z werbeną cytrynową. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ryba na warzywnej pierzynce 144

dalej dusimy pod przykryciem. Pod koniec, kiedy wszystko jest już miękkie i połączone ze sobą, zdejmujemy przykrywkę i przez kilka minut gotujemy, by woda odparowała. Rybę podajemy ułożoną na warzywach, posypujemy koperkiem. Do ryby możemy podać młode ziemniaczki. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Nuggetsy z łososia 149

razem ryba, zdrowa z mnóstwem kwasów omega 3 zdrowych i tak potrzebnych dla zdrowia organizmu. Ryby jadamy często nawet trzy razy w tygodniu bo bardzo je lubimy. Czy na Waszych stołach też pojawia się ryba ? i z czym ją jadacie? Dziś szybko i smakowicie czyli: Nuggetsy z łososia. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sos ogórkowo-czosnkowy. 357

zestaw obiadowy nie tylko piątkowo, ale z powodzeniem jak sądzę na obiad dla gości. - młode ziemniaczki smażone(oddzielny post) - dorsz w chrupiącej panierce - sos ogórkowo-czosnkowy, jako dodatek do ryby   SOS: 2-3 średnie ogórki 200 g greckiego jogurtu naturalnego  200 ml. kwaśnej śmietany 18%  szczypiorek koperek 2-3 ząbki czosnku sok z cytryny do smaku(...)ogórków razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodać jogurt i śmietanę,doprawić do smaku solą i pieprzem,sok z cytryny wszystko dokładnie wymieszać, podawać najlepiej następnego dnia do gyrosa,ryb, mięs pieczonych i grillowanych

Kuchnia Beaty
Łosoś pieczony w folii 117

Uwielbiam ryby ale zdecydowanie nie te smażone na tłusto w panierce, gdzie smak ryby zostaje zdominowany przez smak oleju i tartej bułki. Miłośnikom prawdziwego smaku ryb polecam przepis na soczystego łososia pieczonego w folii. Odkąd wypróbowałam go po raz pierwszy regularnie gości w mojej kuchni

Milion Smaków
Ryby na kwaśno 71

Ryby na kwaśno doskonale(...)sprawdzą się jako zimna przekąska nie tylko w okresie świątecznym. Można wzbogacić nimi zbliżające się karnawałowe przyjęcia, gdyż wspaniale pasują do różnego rodzaju alkoholowych trunków:) Do przepisu możemy użyć ryb świeżych lub mrożonych. Czas przygotowania nie obejmuje okresu leżakowania ryb w przyprawach

Milion Smaków
Dorada pieczona 115

Dorada to ostatnio jedna z moich ulubionych ryb. Jej mięso jest delikatne, zwarte i soczyste. Świeżą, całą doradę bez większych(...)trudności kupicie w markecie. Na blogu pojawił się już przepis na doradę grillowaną, dziś proponuję pieczoną. Dzięki minimalnej ilości dodatków można w pełni cieszyć się naturalnym smakiem tej pysznej ryby. Idealnym dodatkiem do tej ryby będą smażone ziemniaczki, na które przepis znajdziecie oczywiście na blogu

Milion Smaków
Niezbędnik grillowicza czyli ruszt bez tajemnic 224

kwaśnego składnika: wina, octu, sosu sojowego, soku cytrynowego lub z limonki, dzięki temu nasze mięsko nie zrobi się twarde po upieczeniu i nabędzie soczystości - mięso marynujmy dzień wcześniej, a ryby i warzywa kilka godzin przed biesiadą, przechowujemy w lodówce Zasady uniwersalne: - do obróbki grillowej wybieram tłuste mięso, drób, wieprzowina.   Chude mięso oraz dziczyzna odpada, staje się suche(...)mało smaczne. Tej samej zasady trzymam się w przypadku ryb, jak najbardziej wdzięczne okazują się pstrągi, łososie, dorsze i halibuty, a zdecydowanie odradzam szczupaka i solę - pamiętajmy również by nie przesolić mięsa, podczas grillowania woda odparuje, a sól pozostanie - jeśli grillujemy w folii aluminiowej nakłujmy ją w pary miejscach dla ujścia pary - aby produkty na ruszcie zyskały więcej aromatu

upichcona
Pstrąg tęczowy w zieleni (danie główne) 143

Jedzmy ryby jak najczęściej bo są zdrowe, a pstrągi tęczowe są naprawdę wyjątkowe. Korzystnie na organizm działają, przemianę materii pobudzają, samopoczucie nam poprawiają, o urodę naszą dbają. Jeśli    z świeżymi    warzywami    i ziołami podamy to większe zdrowotne działanie uzyskamy.  Składniki : 2 porcje 2 szt. pstrąga tęczowego, sól himalajska do smaku,   pieprz(...)cebulką czosnkową, szczypiorkiem i roszponką. Smacznego :) Rada: pamiętaj, sprawdź za nim kupisz, czy ryba jest świeża. Świeży filet pstrąga charakteryzuje się bladoróżowym kolorem. Samo mięso powinno być jędrne i pod wpływem nacisku szybko wracać do poprzedniego kształtu. Gdy tak się nie dzieje, zrezygnujmy z kupna ryby. https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html

Moniki Smakołyki
LIDL - kolejny przystanek w podróży po świecie francuskich win 130

Queyrats Graves 2014 (22,99 zł) – To już poważniejsze wino w porównaniu z dwoma poprzednimi. W tym, beczkowym Sauvignon Blanc znajdziemy większą kwasowość oraz poważniejszą strukturę. Przyjemnie odświeżające. Do ryb z grilla będzie super. Alsace Riesling 2013 (19,99 zł) – wino po nalaniu do kieliszka uwalnia intensywne słodkie aromaty. Czujemy suszone morele, miód oraz róże. Później następuje duże zaskoczenie(...)ustach jest ostro kwasowe, mineralne, mocno cytrusowe i wspaniale orzeźwiające. Finisz dość długi z lekką goryczką. Pyszne samo lub do ryb z grilla. Oczywiście dobrze schłodzone. Michał Jancik, poleca go do sałatek w stylu orientalnym, na przykład do sałatki z łososia z goma wakame .    Limoux Oc Cellus 2011 (21,99 zł) to południowa Francja-Langwedocja i beczkowe

królestwo garów