ryby - 22566 przepisów (strona:281/1505)

Merluza a la mediterránea, czyli morszczuk po śródziemnomorsku 220

kraju parę lat. Miałam więc nie lada problem co by tu przyrządzić w ramach naszego wspólnego gotowania razem z  Darią . Padło na rybę w sosie pomidorowym,  danie które w  naszym domu pojawia się już od kilku lat, a zaczerpnięte zostało z jakiegoś starego hiszpańskiego czasopisma. Merluza(...)zielonych oliwek bez pestek 500 ml przecieru pomidorowego 70 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki posiekanej natki oliwy z oliwek do smażenia mąka do obtoczenia ryby sól pieprz Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka, czosnek w drobną kostkę i szklimy na gorącej oliwie. Następnie dolewamy wino, czekamy aż lekko odparuje i wlewamy przecier pomidorowy. Oliwki kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Zupa rybna 235

Myślę,że się udało,  skorzystałam z podpowiedzi na blogu kulinarnym "Potrawy z ryb ", ale oczywiście ciut zrobiłam po swojemu :) Składniki; ja miałam tylko duże i małe dzwonko ryby oraz łeb łososia marchew, pietruszka kawałek pora i selera cebula, 2 ząbki czosnku olej do smażenia sól, pieprz, liść laurowy, 3 ziarnka ziela angielskiego mały ziemniak - gdybym miała(...)więcej ryby, nie dodawałabym go, ale w efekcie było ok. majeranek, tymianek, pieprz ziołowy kostka rosołowa, kilka kropel maggi w płynie Przygotowanie: Części ryby umyłam i włożyłam do garnuszka z 500 ml wody, dołożyłam liścia, ziele, sól, pieprz ziarnisty  Gdy ryba była miękka wyjęłam ją, a wywar przecedziłam przez sito Gdy wywar ponownie

Proste Potrawy
Pstrąg pieczony z ziemniakami 282

Używałam do jego przyprawienia soku z cytryny, czosnku, czerwonej cebuli, ziół, masła. Pstrąg pieczony z ziemniakami w piekarniku to również idealne danie np. na postny piątek . Polecam również inne ryby z piekarnika: łosoś , lubię też ryby smażone:np mintaja. składniki: 3 pstrągi patroszone 3 łyżeczki masła natka pietruszki sól morska biały pieprz sok z cytryny 8 średniej wielkości(...)ćwiartki, układamy w blaszce, doprawiamy solą, tymiankiem, czerwoną papryką, obsypujemy pokrojonym w plasterki czosnkiem, między ziemniakami układamy plastry żółtej i zielonej cukinii, czerwoną cebulę, całość skrapiamy oliwą. Z patroszonych ryb usuwamy oczy, skrzela i łuski. Pstrągi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą i białym pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Do środka ryby wkładamy świeży tymianek, cebulę, siekaną pietruszkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chata Rybaka w Bondyrzu - opinia 378

pierwszej wizyty. Polecała nam ją też kelnerka - więc z pewnością jest to specjalność restauracji. Postanowiliśmy zamówić także filet z jesiotra (10 zł/100 g) - nigdy nie próbowałam tej ryby, więc nie mogłam sobie jej odmówić. Sugerując się jednak ceną zupy (domyśliliśmy się, że może być sycąca), zdecydowaliśmy się zamówić drugie danie na pół. na deser spontaniczna decyzja - kawałek jabłecznika(...)wynos: czy to w postaci wędzonej czy np. słoika szefa. Wszyscy chwalili i wychodzili zadowoleni. Co do zupy mieliśmy rację - była sycąca, przyjemnie rozgrzewająca, pikantna z dużymi kawałkami ryby, warzywami, grzankami i startym żółtym serem. Mi jednak trochę przeszkadzały ości. Po zupie przyszedł czas na drugie danie: jesiotr jest ciekawy w smaku, nie spotkałam go w swojej okolicy, więc

Pasja Smaku
Śledzie w sosie musztardowym 118

Polacy uwielbiają śledzie i bez dwóch zdań te ryby są popularną przekąską na imprezach i wszelakich spotkaniach towarzyskich. Do wyboru mamy śledzie solone , śledzie w occie a także śledzie w oleju . W sklepach dostępne są również gotowe śledzie w przeróżnych sosach czy z całą gamą różnorodnych dodatków. Do moich ulubionych należą śledzie w oleju i po te właśnie śledzie(...)oleju. Przygotowanie tychże śledzi jest nie tylko szybkie ale również bardzo łatwe . Zrobić je można na chwilę przed przybyciem gości i zajadać się nimi niemalże od razu. Poza rybami dodaję także warzywa, w tym akurat przypadku jest to cebula a całość łączę z sosem bazującym na musztardzie ziarnistej, majonezie i kwaśnej śmietanie. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis

MeCooks
RYBA W SOSIE POROWYM 75

Ryba w sosie porowym to danie, które łączy w sobie delikatny smak ryby z aromatycznym, kremowym sosem na bazie porów. Jest to idealne połączenie dla tych, którzy cenią sobie lekką, a jednocześnie wyrazistą kuchnię, pełną naturalnych smaków i aromatów. Rybne potrawy często kojarzone są z  … The post RYBA W SOSIE POROWYM appeared first on Smaczne potrawy

Smaczne Potrawy
Rybne kuleczki 122

rodziny. Są puszyste, mięciutkie i chrupiące. Podane z ulubionym sosem smakują wyśmienicie. Kuleczki rybne można również przygotować na obiad i podać z dodatkiem ziemniaków i ulubionej surówki. Jeśli lubicie ryby, taka forma z pewnością przypadnie wam do gustu. RYBNE KULECZKI PRZEPIS Składniki 500 g filetów z białej ryby np. dorsza, mintaja 1 duże jajko 1 kajzerka 1 szklanka

Alle Dobre!
Grillowane polędwiczki z mintaja – szybki pomysł na obiad 107

pomysł na obiad Dziś mam dla Was pomysł na pyszny, szybki obiad. Grillowane polędwiczki z mintaja . Ostatnio podałam je w towarzystwie buraczków i ziemniaków z wody. Do takiej grillowanej ryby świetnie pasują też pieczone ziemniaki. Polecam ten prosty, pyszny pomysł na obiad .   P.s. Zamiast mintaja możecie użyć inną ulubioną rybę. Jak zrobić grillowane polędwiczki z mintaja? Składniki(...)czerwonej papryki 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1/2 płaskiej łyżeczki soli *dobrej jakości przyprawy znajdziecie w ofercie Skworcu Przygotowanie: W miseczce mieszamy olej i przyprawy. Rybę smarujemy nasza marynatą z każdej strony. Grillujemy na patelni grillowej z obu stron na średnim ogniu. Uwaga! Rybę delikatnie obracamy na drugą stronę by się nie rozpadła. Podajemy z ulubionymi

Słodkie okruszki
Morszczuk w sosie Pizzaiola 110

sosie. Nie ma jednego przepisu na ten sos i jednego sposobu podania. Mięso można dusić w sosie lub je zgrilować i podać z sosem. Z racji tego, że ryba jest delikatniejsza, nie było sensu jej gotować w sosie, dlatego ją usmażyłem osobno i podałem z sosem Pizzaiola. Na zakończenie, zapraszam na niezwykły sos do pizzy z białą rybą. Składniki(...)drobne sitko, wlej do rondelka i trzymaj na małym ogniu, by utrzymać temperaturę. Morszczuk w sosie Pizzaiola Po pierwsze rozgrzej nieprzywierającą patelnię, skrop ją oliwą z oliwek. Po drugie rybę wyjmij z naczynia i obsmaż ją z każdej strony, pod koniec smażenia dodaj oliwki i kapary. Na koniec nalej sos Pizzaiola do miseczki, dodaj kawałki ryby, oliwki, kapary

RafalCook
Makaron z łososiem wędzonym 81

makaron? Zapraszam po przepis na makaron z łososiem wędzonym . Rewelacyjne i pełne smaku danie, do zrobienia w dosłownie kwadrans! Korzystamy tutaj z łososia wędzonego, więc pomijamy proces obróbki termicznej ryby. Mamy tu również szpinak i kremowy sos śmietanowo – cytrynowy, który moim zdaniem fajnie podkreśla smak dania i idealnie pasuje do ryby. Makaron z łososiem wędzonym to pyszny(...)Cytrynę dokładnie umyć. Zetrzeć skórkę z cytryny na małych oczkach i dodać do sosu. Wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 4. Z łososia wędzonego zdjąć skórkę. Rybę pokroić w kosteczkę i przełożyć na patelnię. 5. Ugotowany makaron połączyć z sosem, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze dosłownie 2-3 minuty. Makaron z łososiem wędzonym ponakładać na talerze

Gotuj z Prezesem
Filet z dorsza atlantyckiego z kiełkami jarmuży, mikroliści groszku i kaszą jaglaną 119

Spożywanie ryb zaleca się minimum raz w tygodniu. Filet z dorsza jest doskonałym źródłem białka oraz kwasów omega 3 i 6 oraz witamin z grupy B. Z dodatkiem kiełkami jarmużu, mikroliśćmi groszku oraz kaszy jaglanej to cud i miód!  Składniki: 200g fileta dorsza atlantyckiego bez skóry 50g suchej kaszy jaglanej 25g kiełków jarmużu 25g mikroliści groszku 10ml oleju(...)lnianego przyprawy: pieprz cytrynowy, suszony tymianek, sok z cytryny  Sposób przygotowania: Do wrzącej, osolonej wody wrzucić kaszę jaglaną. Gotować do wchłonięcia wody. Rybę dokładnie umyć, oczyścić z ości i doprawić przyprawami. Zawinąć w folię aluminiową i piec przez 15 minut w 200 stopniach. Gotową rybę podać z świeżym sokiem z cytryny, kaszą jaglaną, kiełkami jarmuży i mikroliśćmi groszku. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Rewelacyjne kotlety rybne z groszkiem 127

uwielbiają. Nie ma problemu, żeby przygotować je w kształcie paluszków rybnych, jeśli tak preferujecie. Rewelacyjne kotlety rybne z groszkiem (8 sztuk): 400 g filetów bez ości z białej ryby (np. dorsz, halibut, miruna, morszczuk) 1 biała bułka (np. kajzerka czy sznytka) – świeża lub czerstwa 1 jajko 3 łyżki posiekanego koperku mleko do zalania bułki sól, pieprz cytrynowy ¾ szklanki(...)lubicie, można zastąpić małą tartą marchewką) panierka panko do obtoczenia (ewentualnie tradycyjna bułka tarta) olej do smażenia Bulkę zalewamy mlekiem i zostawiamy, aż całkowicie namoknie. W tym czasie rybę rozdrabniamy w malakserze (ewentualnie maszynce do mięsa), mrożony groszek przelewamy wrzątkiem, a koperek drobno kroimy. Do miski wrzucamy zmieloną rybę, dodajemy jajko, posiekany koperek i bułkę, którą odciskamy uprzednio z nadmiaru

Poezja smaku
Chińskie kęski rybne. Nowy pomysł na obiad z rybą. Coś innego, coś pysznego! 138

Mają tylko jedną wadę – niemal zawsze znikają od razu po zdjęciu z patelni. Takie są pyszne! Przepis na chińskie kęski rybne Składniki: Około 400 gramów fileta z białej ryby morskiej, 1 jajko, 3/4 szklanki mleka, 8 kopiastych łyżek mąki pszennej, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczki mielonej kurkumy, 1 papryczka chili, sól, olej do smażenia. Jak zrobić(...)chińskie kęski rybne? Do miski wbij jajko, wsyp mąkę, dodaj kurkumę, proszek do pieczenia, płaską łyżeczkę soli, wlej mleko i zmiksuj na gładką i gęstą masę. Rybę bardzo drobno posiekaj, papryczkę drobno pokrój, dodaj do ciasta, dokładnie wymieszaj – masa musi być na tyle gęsta, aby dała się nabierać łyżką. W woku lub na patelni rozgrzej dość dużo oleju (najlepiej

Kulinarna Polska
Ryba po grecku 110

skąd się wzięła nazwa potrawy. Grecy są bardzo zdziwieni, bo nie mają z tym nic wspólnego, a my nie potrafimy wytłumaczyć nikomu jak to się stało, że nasze danie rybą grecką jest. Niemniej jednak bezsporny pozostaje fakt, że danie jest pyszne, proste i idealne na każdą imprezę! Składniki - filet z dorsza 1/2 selera(...)cukier do smaku        Wszystkie warzywa należy zetrzeć na zapałkę ,cebulę pokroić w piórka i dusić pod przykryciem około 30 minut. Pokrojoną na kawałki rybę obtoczyć mąką i smażyć. U mnie- na oleju kokosowym. ·          Do uduszonych warzyw dodać puszkę pomidorów, liście laurowe, sól, pieprz, cukier i dalej gotować

Z Kuchni Do Kuchni