którym miałem przyjemność gotować w Gdyni podczas See Bloggers . Co sprawiło, że na dobre polubiliśmy się z dorszem? Dodatek suszonych pomidorów, oliwek oraz kolendry, które stworzyły z tej ryby danie wyjątkowe. Jednak dorsz, dorszem, ale najbardziej zachwyciły mnie młode ziemniaki z kasztanami jadalnymi, smażone na klarowanym maśle. Jeśli jeszcze takiego połączenia dotychczas nie próbowaliście, to gorąco zachęcam. Do tego(...)spodu w trzech miejscach. (pierwsze nacięcie głębsze niż pozostałe). Pomidory i oliwki drobno siekamy. Połowę z nich umieszczamy w moździerzu i ucieramy niemal na pastę, którą następnie nacieramy rybę z obu stron. Żaroodporne naczynie smarujemy olejem z pomidorów i kładziemy nań kawałki dorsza. Posypujemy go następnie świeżo siekaną kolendrą oraz pozostałymi pomidorami i oliwkami. Odstawiamy na czas przygotowania reszty składników
Food Squaresmaku przyprawa do ryb Sposób przygotowania: Rukolę, kiełki płuczemy i osuszamy na papierowych ręcznikach lub w suszarce do sałaty. Rybę kroimy w większe kostki, sprawdzając czy w żadnym kawałku nie ma ości. Oprószamy przyprawą do ryb i grillujemy do miękkości ok 15-20 minut (użyłam grilla elektrycznego). Ryż gotujemy wedle przepisu na opakowaniu- z odrobiną soli. Lekko studzimy
Kuchnia w czekoladzieświeżą zieleninę i sprawa domowego zaopatrzenia załatwiona. Ja już nauczyłam się kupować na bieżąco, nie na zapas. I nie wyrzucać. Gotuję sezonowo – nie kupuję nigdy mrożonych warzyw czy ryb, jeśli akurat dostępne są świeże. Nie gotuję potraw z mrożonek. Tak naprawdę jedyne, co mi się zdarza z mrożonek kupić to lody i fasolka szparagowa w zimie, kiedy bardzo(...)wszystko, czego aktualnie potrzebuję. Nie kupuję impulsywnie, a jeśli i już to coś, co wiem że zużyję w ciągu najbliższych 2-3 dni. W pobliskich dyskontach najczęściej kupuję ryby – wiem kiedy są dostawy. W Selgrosie – egzotyczne ryby, owoce morza, kaczkę i wołowinę. Wędliny i świeże mięso – w ulubionym sklepie rzeźnickim. Przesympatyczny wąsaty pan za ladą doskonale
Karo in the KitchenKefir albo maślanka. Chyba od zawsze to najprostszy i najszybszy obiad jaki znam i bardzo lubię. A gdyby tak pokombinować, dodać więcej składników, więcej smaku, a może i wędzoną rybę? Nakombinowałam. Wyszło pysznie. Młode ziemniaki to zdradliwa przyjemność… Kupujesz, bo przecież wszyscy w domu lubią, i nagle nie ma komu ich skrobać. A najlepsze przecież nie są obierane(...)naszykujcie ten obiad sami! Jeśli tylko macie świeże składniki i naprawdę smaczne, małe i zgrabne młode ziemniaki, wszystko się uda. Wykonanie tego chłodnika, który podany z ziemniakami i mięsem ryby jest pełnoprawnym daniem obiadowym, razem z gotowaniem ziemniaków nie zajmie Wam więcej niż 35-40 minut. Kiedy już uporacie się z podziałem kuchennych obowiązków i oskrobiecie małe, drobne
Karo in the Kitchensałatki nie trzeba wiele majonezu – dzięki ogórkowi i zieleninie będzie przyjemnie wilgotna i soczysta. I bardzo chrupiąca. Co tak naprawdę znajduje się w paluszkach krabowych? Mielone mięso ryb. W naszych polskich paluszkach znajdziecie(...)najczęściej mintaja, dorsza lub morszczuka, uformowane i ‘pomalowane’ tak, by udawało mięso z nogi skorupiaka. Samo słowo ’surimi’ oznacza w języku japońskim „mielone mięso”. Paluszki krabowe to mięso białych ryb, które przeszło przez kilkanaście procesów fizycznych i chemicznych, wliczając w nie mielenie, pulweryzowanie, przyprawianie, ujednolicanie i formowanie. Nie jest to szczyt piramidy zdrowego żywienia ale też nie histeryzujmy – całej
Karo in the KitchenMakaron z sardynkami to wariacja na temat kuchni Sycylijskiej. Nie znając przepisu, zaczęłam wyjmować rzeczy z lodówki i spiżarni, dobierając jednocześnie na sos coś z warzyw i coś z ryb. Obiad z resztek i zapasów, gotowany w 34-stopniowym upale. W całe 20 minut. Przepyszny i do powtórzenia, następnym razem ze szklanką białego wina zamiast lemoniady(...)tyle, żeby zjeść je w dwa dni. Żar się leje z nieba i nie chce się nikomu z nas iść do sklepu. Ale zawsze w spiżarce jest żelazny zapas – ryby w puszkach, dodatki, słoiki z przetworami przeróżnymi, pomidorowa passata. Okazało się, że puszkowane pomidory i passata dziwnym zbiegiem okoliczności dostały nóg i wyszły. Ale kilka dni temu kupiłam pomidory
Karo in the Kitchenjednak lubię bardzo, bo jest intensywnie kwaskowa. No i czasami dostanie się do niej jakąś niespodziankę, jak na przykład raki właśnie :) ZUPA RYBNA Z RAKAMI Składniki: - 2 średniej wielkości ryby, najlepiej słodkowodne - okoń, płotka, sandacz, szczupak, leszcz itp. Warto wymieszać kilka gatunków - 150 gram mięsa raków - 2 duże marchewki - 1 pietruszka (korzeń(...)łodygi selera naciowego (tylko zielone części) - niewielki kawałek korzenia selera - 1 cebula - 1 pęczek zielonego koperku - sól - pieprz - cukier - ocet - śmietana - mąka Przygotowanie: Oczyszczone, pozbawione skóry i głów ryby oraz raki umieszczamy w garnku razem z warzywami, solą, pieprzem i wodą - przygotowujemy wywar. Odszumowujemy - najlepiej przy pomocy sitka. Po ugotowaniu ryby, wyciągamy ją z garnka i pozbawiamy kręgosłupa
Życie zamknięte w smakuryby są zdrowe - niejednokrotnie pisałam. Dzisiaj prezentuję rybę w połączeniu z kaparami. Połączenie jest idealne. Warto spróbować. Składniki: Dowolna ilość łososia Sól Ziołowa przyprawa do ryb Mąka Olej Sos: 400 ml bulionu 3 łyżki kaparów 100 ml śmietany 18% słodkiej 2 łyżeczki mąki Wykonanie: Łososia przyprawiamy solą i ziołami, obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Z bulionu
Smaki Ewyprzyrządzone kotlety często smakują nawet tym którzy nie są miłośnikami ryb. Przekonałam się o tym we własnym domu. Zresztą sami spróbujcie. Polecam. Składniki: 600 gram filetów z ryby ( ja miałam dorsza ) 200 gram świeżego boczku 2 jajka Ok. 2/3 szklanki bułki tartej 100 ml mleka Pęczek koperku Sól pieprz Olej do smażenia Wykonanie: Rybę myjemy, osuszamy i wraz
Smaki Ewyprezentuję mini kotlety rybne w zalewie octowej z cebulą. Można je wykonać chyba z każdej ryby. Wystarczy tylko ją zmielić i postępować zgodnie z przepisem. Składniki: 600 gram ryby 200 gram świeżego boczku 2 jajka 2/3 szklanki bułki tartej Ok. 100 ml mleka 2 jajka Sól, pieprz Zalewa: 1200 ml wody 300 ml octu 1 łyżeczka soli(...)łyżeczka vegety 2 łyżeczki cukru 1 duża cebula Kilka listków laurowych Ziele angielskie Wykonanie: Rybę i boczek mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Dodajemy 2 jajka, bułkę tartą namoczoną mlekiem. Przyprawiamy solą , pieprzem i formujemy małe kotlety ok 3cm. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju przez kilka minut z obu stron. Usmażone kotleciki układamy w naczyniu
Smaki Ewyłyżka masła 1 łyżka oleju Wykonanie: Z filetów usuwamy ości ( bardzo dobrze sprawdza się do tego pęseta ), myjemy i osuszamy, układamy na foli aluminiowej, wywijamy brzegi. ( każdą osobno ) Rybę skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą. Koperek drobno kroimy i mieszamy z masłem oraz olejem. Przygotowaną masę nakładamy na rybę. Pozostawiamy chwilę do zamarynowania. W tym czasie możemy przygotować(...)ziemniaki do obiadu. Pstrąga pieczemy w temp. 180 o C przez ok. 15 minut. Dzięki foli aluminiowej łatwo rybę można umieścić na talerzu. Podajemy z ziemniakami i surówkami. SMACZNEGO
Smaki Ewypiątku, oczywiście rybka i to nie byle jaka a marlin. Sama byłam ciekawa jak smakuje dlatego trafił do naszego sklepowego koszyka. Musicie koniecznie sami wypróbować, jest to czysty kawałek ryby bez ości. Składniki: 2 steki z marlina starta skórka z cytryny sól Marynata 100 ml śmietany 18% słodkiej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka ketchupu 1 łyżka mąki(...)koperku Wykonanie: Rybę układamy w naczyniu do zapiekania, solimy i ścieramy na nią skórkę z cytryny. Zabezpieczamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godziny. Do naczynia dodajemy śmietanę, jogurt, mąkę, ketchup oraz zioła: cząber, pietruszkę, 2 łyżki koperku, mieloną kolendrę, majeranek i posiekany szczaw. Doprawiamy sola, pieprzem, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. Po zamarynowaniu ryby zalewamy
Smaki Ewyusmażeniu pozostaje lekki aromat piwa, ale jest on delikatny, nie dominuje. Oczywiście niewykorzystane piwo wypijamy J . Składniki: Dowolna ilość dorsza Piwo ( dowolne jasne ) Mąka pszenna Ziołowa przyprawa do ryb vegeta Olej(...)smażenia Wykonanie: Do miseczki wlewamy piwo ( ja miałam ok.½ butelki ).Dodajemy ½ łyżeczki vegety i tyle mąki aby ciasto po rozmieszaniu było bardziej gęste niż do naleśników. Rybę oczyszczamy, przyprawiamy ziołową przyprawą do ryb i pozostawiamy do zamarynowania na około 30 minut. Po tym czasie zanurzamy dorsza w gęstym cieście, wyjmujemy i smażymy z obu stron. Podajemy na ciepło
Smaki Ewykroimy w plastry i zakrywamy nimi całe dno naczynia żaroodpornego na pomidorach układamy rybę i obsypujemy drobno posiekanym koperkiem ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki i mieszamy z bułką tartą, oliwą z oliwek oraz startą skórką z jednej cytryny "pierzynką" z sera okrywamy całość ryby i przykryte naczynie wstawiamy do rozgrzanego piernika (180 stopni) na około 20 minut
zobacz ich smakMasło do smażenia Przygotowanie ryby Filetujemy sprawionego i oczyszczonego sandacza. Następnie rybę należy posypać solą i pieprzem(najlepiej białym), a następnie skropić sokiem z cytryny. Tak sprawioną rybę odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Przygotowanie sosu Myjemy szpinak (najlepiej użyć świeżego) i przesmażamy go na patelni na 4 łyżkach rozgrzanej(...)patelni rozpuścić dwie łyżki masła z dwiema łyżkami oliwy, odczekać, aż będzie bardo gorąca, uważając przy tym, żeby nie spalić masła (dodatek oliwy podnosi temperaturę dymienia masła). Przesmażyć rybę na patelni, pamiętając, aby najpierw smażyć od strony skóry. Smażyć obustronnie na złoty kolor. Na talerz wyłożyć sos ze szpinakiem i ułożyć na nim sandacza z dodatkiem
Miód i pieprz