ryby - 22566 przepisów (strona:271/1505)

Świąteczne gotowanie z Galeo i przepis na karpia 201

kolendrę, gałkę muszkatołową. Na pewno nie zrezygnujemy z pieprzu, majeranku czy innych suszonych ziół. Rozgrzewać nas będzie ostre chili oraz imbir. A ryby szybko przyprawimy mieszanką przypraw do ryb. Spotkanie z Galeo było wstępem i pierwszym krokiem w wir przedświątecznych przygotowań. Powiem Wam, że dobrze się złożyło. W głowie powstał jakiś plan, zarys tego, co może pojawić się(...)burakami i jarmużem karpia w szarym sosie rybny "suflet" W menu gościły także:  zupa z borowików z nalewką wiśniową tatar z łososia i mango chrupiące pierożki z łososiem ryby marynowane z żubrówką pieczony dorsz na imbirowym mango śledzie z czarną soczewicą łosoś w grzybowym ragout gruszki nadziewane orzechami kutia Jak widzicie, przygotowaliśmy tradycyjnie 12 potraw. Jedne bardziej, inne

kolorowotorcikowo
Pasta z makreli i jajek 110

jajka (ugotowane na twardo) pęczek szczypiorku czubata łyżeczka tartego chrzanu sól i pieprz 2-3 łyżki majonezu     Rybę dokładnie oczyścić ze skóry i ości, wrzucić do miseczki. Jajka obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do ryby. Szczypiorek umyć, osuszyć, posiekać i dorzucić do ryby i jajek. Dodać chrzan, sól i pieprz oraz majonez, wszystko

Simply Food
Łosoś w sosie śmietanowo - koperkowym 90

kosztuje, jednak ryba ta warta jest każdych pieniędzy :)  Składniki na łososia w sosie śmietanowo - koperkowym (3 porcje): filet z łososia około 700 g pieprz sól łyżka soku z cytryny sos: 200 ml śmietany 12 % ząbek czosnku łyżka lub dwie posiekanego koperku sól Na początku należy przygotować sos, aby schłodził się on podczas przygotowywania ryby. Do miseczki wlać śmietanę(...)dodać bardzo drobno pokrojony czosnek. Wsypać posiekany koperek i doprawić solą do smaku, wymieszać. Wstawić do lodówki. Rybę oczyścić z ości lub skóry jeśli jest taka potrzeba, podzielić na porcje. Doprawić solą i pieprzem, zalać łyżką soku z cytryny. Smażyć na rozgrzanej patelni 2 minuty rozpoczynając od strony, gdzie znajdowała się wcześniej skóra. Przerzucić na drugą stronę i smażyć kolejne

Karola gotuje
Zapiekanka z dorszem i makaronem 170

sobie rybę, brokuła i marchewkę czyli warzywa które powinniśmy jadać jak najwięcej. W mojej kuchni warzywa to podstawa i nie wyobrażam sobie obiadu bez nich. 150 g makaronu drobnego kolanka 200 g śmietany ukwaszonej 18 % sól, pieprz 2 jajka gałka muszkatołowa warzywa 1/2 brokuła 2 marchewki 60 dkg filetu z dorsza 6 pomidorków koktajlowych sól, pieprz, przyprawa do ryb(...)łyżki sera startego natka pietruszki Dorsza sole, pieprzę, posypuje przyprawą do ryb i odstawiam do lodówki. W tym czasie gotuję makaron aldente w osolonej wodzie i odcedzam.Marchewkę obieram i kroję w cienkie paski. Marchewkę gotuję aldente w osolonej wodzie, dodaję brokuł , który gotuję dosłownie 4 minuty. Warzywa odcedzam. Do miseczki przekładam śmietanę, dodaję jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową

wesoła kuchnia
Wiosenne ślepe ryby 146

Ślepe ryby to nie jest jak nazwa sugeruje  danie rybne. Ślepe ryby to wielkopolska zupa ziemniaczana z dodatkiem wielu warzyw i mięsa. Z powodzeniem do jej przygotowania można użyć jednej z wielu mrożonek z mieszanymi warzywami. Do przygotowania tej ziemniaczanki ja użyłam wiosennego bukietu warzyw. To świetny przepis na obiad jednogarnkowy. Wiosenne ślepe ryby

Gotuj Sam!
KOTLETY RYBNE Z MARCHEWKĄ I PIETRUSZKĄ 120

mielenia.  Natkę pietruszki drobniutko posiekać. Dodać do ryby wraz z kaszą manną, żółtkiem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i kucharkiem.  Marchew drobno posiekać. Dodać do ryby. Dokładnie wymieszać.  Na mokre dłonie nabrać zmieloną rybę. Uformować kotleciki podłużne, lekko przypłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej.  Na rozgrzany olej z masłem układać kotleciki i smażyć

Kuchnia Paulettes
DORSZ W CHRUPIĄCEJ KUKURYDZIANO LNIANEJ PANIERCE 109

serwować rybę w różnej postaci.  Dzisiaj podam przepis na dorsza w smacznej panierce, która jest chrupiąca i złocista.  Składa się z mąki kukurydzianej, siemienia lnianego i bułki tartej.  SKŁADNIKI: Panierka: bułka tarta 1/2 szkl. mąka kukurydziana 1/2 szkl. zmielone siemię lniane 5 łyżek Dodatkowo: jaja 2 szt.  filety dorsza 2 szt.  przyprawa do ryb(...)łyżki koper suszony 1 i 1/2 łyżki olej do smażenia pieprz 2 szczypty METODA: Rybę pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić przyprawą, koperkiem i pieprzem. Odstawić na noc do lodówki. Jajko roztrzepać. Do miseczki wsypać mąkę kukurydzianą. Do drugiej miseczki len i bułkę tartą. Filety dorsza najpierw obtoczyć w mące kukurydzianej, potem w jajku. Następnie obtoczyć w panierce z bułki

Kuchnia Paulettes
Śledź expresowy 882

rybie, która chroniła ich od głodu, przydomek król śledź  lub święty śledź.   Pod koniec XVII w. na śledziach bogacili się Holendrzy i Anglicy. Około 1700 r. żył z nich już co trzeci Holender. Legenda głosi, że Amsterdam zbudowano na ościach ze śledzi. Holendrzy wyspecjalizowali się w połowach i soleniu najlepszych gatunków tych ryb(...)holenderskiego słowa meisje , czyli dziewczyna, pochodzi   nazwa doskonałego, młodego 2-3 letniego, śledzia-maties, który nie rozpoczął jeszcze tarła. Polacy od wieków kochają śledzie dlatego w czasie świąt ryb tych nie brakuje na stole. Ze śledziem związana jest Wigilia, wielki post i adwent oraz Wielkanoc. A oto i przepis,  śledź, który moja mama obowiązkowo robiła na każdą

Kulinarne przemyslenia
Amur smażony w cieście piwnym 211

świątecznym stole będą u nas różne dania z ryb, nie tylko smażony karp czy śledzik w oleju. Zwykle robię karpia tak tradycyjnie panierowanego , ale tym razem może będzie(...)także amur a właściwie takie jakby placki z amurem. Wystarczy zamarynować kawałki amura a potem obtoczyć go w puszystym cieście piwnym i po usmażeniu powstanie coś pysznego. Delikatne mięso ryby w jeszcze delikatniejszej otoczce. Jestem pewna, że tak przyrządzona ryba będzie Wam smakować. Jeśli nie macie amura możecie w taki sposób przygotować także karpia. W takim cieście, z piwem

Smaczna Pyza
Zupa rybna 155

Pierwszy raz jadłam z rok temu, ale nie przeze mnie robioną. Zupa rybna - przepyszna, z warzywami. Kiedyś zrobiłam ją z trzech rodzajów ryb. Teraz robiłam z dorsza. Składniki: 350-400 gramów dorsza 3 ziemniaki 1 marchew 1 pietruszka 1 mała garść świeżej bazylii 1 mała garść świeżego oregano 1 garść dymki 1 mała garść koperku(...)kostka warzywna sól pieprz 1 łyżka śmietany do zabielenia Zioła siekamy Marchew i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę Pietruszkę obieramy myjemy i kroimy na cztery Z ryby usuwamy skórę Rybę kroimy w kwadraty Wszystko wrzucamy do garnka, przyprawiamy i zalewamy 1,5 l wody. Dodajemy kostkę i przyprawy Całość zagotowujemy, a następie zmniejszamy płomień i gotujemy

Szczęśliwa kuchnia
Filet pstrąga z piekarnika 150

oczyścić z nich filet. Rybkę umyć i osuszyć. Zdjąć skórę za pomocą ostrego noża. Doprawić rybę solą i pierzem ziołowym. Ułożyć filet na dnie żaroodpornego naczynia. Można lekko skropić sokiem z cytryny, jeśli tak lubicie. Masło pokroić na małe kawałki i rozłożyć na górze ryby. Koperek umyć, osuszyć i posiekać drobno. Obsypać nim filety. Nagrzać piekarnik

Kuchnia Pokoleń
Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna? 145

może warto zastąpić zwykle smażoną rybę na bardzo smaczną alternatywę. Tablica w Niemodlinie już przy wjeździe informuje z czego słynie okolica. Staw Sangów  —  jeden z największych stawów hodowlanych karpia niemodlińskiego. Słuchamy pilnie o tym, dlaczego karp niemodliński jest taki wyjątkowy. Sieci łowieckie w magazynach karpia. Magazyn karpia, w którym ryby są przechowywane przed trafieniem do sprzedaży(...)już blachy prostokątne. Wypiek ten przygotowuje się tradycyjnie z jednym z trzech nadzień — jabłkami, makiem lub serem i obowiązkowo podaje się z charakterystyczną rwaną posypką (kruszonką), przypominającą rybie łuski. Co odróżnia   kołocz   od zwykłej drożdżówki? Po pierwsze: maślany smak i zapach. To bardzo ważny produkt przy tym wypieku. Podczas warsztatów wykorzystaliśmy regionalne masło z Olesna. Po drugie: wysokość

Food Square
Karp pieczony w cytrynowej panierce 127

cytrynowym, panierujemy w mące. Jajka roztrzepujemy z piwem, maczamy w nich dzwonka ryby, obtaczamy w bułce wymieszanej ze startą skórką z dwóch cytryn.  Z nadmiaru panierki otrząsamy rybę. Dzwonka układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu układamy wiórki zimnego masa prosto z lodówki, można dać na wierzch kilka plastrów cytryn. Pieczemy około 40 minut w temp(...)Podajemy gorącą rybę. Rady: W trakcie pieczenia warto rybę delikatnie odwrócić i położyć dodatkowo kilka wiórek masła. Będzie równomiernie chrupiąca. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Ryba po grecku 1208

liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu pikantnego 1 łyżeczka cukru sól świeżo mielony pieprz mielona słodka papryka Filet z ryby przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w jajku i panierce (ja mieszam mąkę i bułkę tartą pół na pół). Usmażyć i pozostawić do wystudzenia. Seler, pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce(...)doprawi ć do smaku solą,pieprzem,papryką i  cukrem.Wszystko razem dokładnie wymiesza ć i jeszcze chwilkę got ować . Gorącym sosem przykry ć ułożon ą na półmisku rybę. Odstawić do wystygni ęcia. Ryba najlepiej smakuje następnego dnia gdy przejdzie aromatem warzyw

Kolorowa kuchnia Elki