skórką do dołu przez około 4,5 minuty na średnim ogniu, następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 1,5 minuty. Usmażoną rybę odkładać na ręczniki papierowe. Powtórzyć z resztą ryby, uprzednio wycierając ostrożnie patelnię ręcznikiem papierowym i dając nowy tłuszcz do smażenia. Ziemniaki i pieczarki z pieca: Piekarnik nagrzać do 240 stopni C. Ziemniaki obrać(...)przez około 20 minut, do czasu aż ziemniaki będą miękkie i lekko zrumienione, w połowie pieczenia raz przemieszać. Ziemniaki z pieczarkami wymieszać z porwaną bazylią i podawać razem z rybą oraz sosem pomidorowym
KUCHNIA POLSKAlistki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego listonic_name = "Zupa rybna (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 opakowanie łososia surowego ze skórką (wszystkie ryby kupiłam w biedrze (to nie reklama) ) 1 opakowanie fileta z dorsza 1 opakowanie drobnych krewetek 1 cebula kawałek pora 1 seler z natką 3 marchewki (starte na tarce) 1 pietruszka(...)dodać listki laurowe, sól, pieprz, ziele angielskie. Zetrzeć marchewkę, wrzucić pozostałe warzywa, prócz cebuli. Niech się gotuje, aż warzywa trochę zmiękną. Krok 2 Cebulę pokroić w kosteczkę. Rybę pokroić na kawałki wielkości powiedzmy 2-3 cm. Z łososia najpierw zdjęłam skórkę bo była z łuskami. Przesmażyć rybę, krewetki i cebulkę przez parę sekund na bardzo gorącym tłuszczu i wrzucić wszystko
CoolinarniePLpieczeniem ugotowałam ziemniaki w mundurkach. Do tego zestawu pasuje surówka z kiszonej kapusty. Możemy użyć każdego rodzaju ryby, u mnie był to dorsz czarny. 400g fileta z dowolnej ryby, u mnie dorsz czarny 600g ziemniaków 1 cytryna 6 łyżek posiekanego koperku 3 łyżki masła sól, pieprz 1. Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy w mundurkach. Kroimy(...)cząstki. Porcje układamy w folii aluminiowej, na wierzch każdej układamy masło, koperek i sól. Folię szczelnie zwijamy. 2. Rybę kroimy na porcje, każdą posypujemy solą i pieprzem. Układamy na folii, skrapiamy obficie sokiem z cytryny, na wierzch układamy plastry cytryny. Folię szczelnie zwijamy. 3. Rybę i ziemniaki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut
Szefowa kuchnimiski wlej piwo, mleko, sok z cytryny. Dodaj jajko, mąkę, kurkumę, natkę pietruszki i rozmaryn. Zmiksuj wszystko. Dopraw solą i pieprzem. Paski ryby zanurzaj w cieście i kładź na dobrze rozgrzany głęboki olej. Smaż z obu stron na złoty kolor i wykładaj na ręczniki papierowe w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Jogurt grecki przełóż do wysokiego naczynia do miksowania. Dodaj(...)feta, przesiekane suszone pomidory, olej i miód. Zblenduj wszystko. Do sosu dorzuć bardzo drobniutko posiekane czarne oliwki, natkę pietruszki, dopraw papryką i pieprzem. Wymieszaj łyżką. Rybę podawaj na ciepło z sosem jogurtowym, ziemniaczkami (papas arrugadas - przepis tutaj ) i sałatą
Delicious PlaceKuleczki z dorsza Zamiast tradycyjnych dużych kotletów, polecam przygotować małe kuleczki. Ryby są zdrowe i powinniśmy jeść ich jak najwięcej, a te będą w sam raz na raz. Składniki na 28 szt dorsz - 1 kg bułka czerstwa - 1 szt kajzerka jajka - 2 szt cebula - 1 szt sól(...)pieprz szczypiorek - 1 pęczek Dodatkowo: bułka tarta do panierki olej do smażenia Przygotowanie: Dorsza rozmrozić, pokroić na drobne paski, przełożyć do miski. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, dodać do ryby. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z rybą i bułką. Za pomocą blendera, wszystko dokładnie zmiksować. Następnie wybić jajka, dodać sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Szczypiorek opłukać, osączyć, pokroić
Kuchnia Danusipieprz. Wszystko mieszamy, żeby się nam składniki w miarę połączyły. 3. Tak przygotowanym masełkiem nacieramy rybę (ja więcej dałam w nacięcia i trochę masełka włożyłam do środka ryb). Ryby przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i ja dała folię aluminiową. 4. Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut. Smacznego
kruche babeczkiCoś bezmięsnego , czyli ryba ..w cieście naleśnikowym. 50 dkg filetów dowolnej ryby 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl. mleka 1 jajko sól, pieprz Mąki wymieszać z solą, pieprzem i proszkiem do pieczenia. Jajko wymieszać z mlekiem, potem składniki mokre wlać do składników suchych i dokładnie ubić trzepaczką, aby ciasto było(...)jednolite.Filety z ryby pokroić na kawałki , zanurzyć w cieście naleśnikowym .Smażyć na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min z każdej strony na średnim ogniu. Po usmażeniu osączyć na papierowym ręczniczku
Moje domowe kucharzenieLatem każdy z Nas dużo chętniej sięga po zdrowe sałatki. To, że jestem miłośnikiem ryb wiecie nie od dzisiaj. Dlatego dość często proponuję Wam dania z rybą, dzisiaj u mnie dorsz. Sałatkę przygotowałam w formie tzw. jednogarnkowego dania. Sałatka sprawdzi się świetnie jako obiad, jest sycąca dzięki ryżowi, który znalazł się w jej składzie. Ponadto jest bardzo odświeżająca, znajdziecie(...)niej dużo warzyw sałaty, świeżej mięty, cytryny czy szparagów. przepis na sałatkę z rybą i szparagami: - 2 garście ulubionej sałaty - cztery małe porcje dorsza - sok z 1 cytryny - 1 torebka ugotowanego ryżu jaśminowego - sól, pieprz - wypustki z 1/2 granata - 1/3 pęczka zielonych szparagów - oliwa z oliwek - syrop z agawy lub miód - mięta Rybę osusz i usmaż na oliwie/ma
SMYKWKUCHNIZapiekanki z rybą to pomysł jak wykorzystać rybę, która została nam z obiadu. Bardzo smaczne i uwielbiane przez dzieci zapiekanki, znikają w tempie ekspresowym. Do tego polecam surówkę z pora . Idealny przysmak na kolację. Jeżeli przygotowaliście Państwo dania z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Będą one wskazówką dla innych jak i również miłe(...)bagietki krótkie 400 g filetów rybnych (dałam mintaja) 100 g żółtego sera 2 cebule 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku 3 łyzki oleju sól pieprz 2 łyżki mąki ketchup Rybę oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiano. Masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Bagietki przekroić wzdłuż na pół. Każdą
O kuchni z uczuciemmusi być słodki. Przecież nie wszyscy lubią słodkości. Tort można zrobić w wersji wytrawnej i biszkopt zastąpić chlebem , a kremy zrobić z pysznego, naturalnego twarożku, z dodatkiem świeżych warzyw, ryby czy wędliny. Obiecuję, że taki wytrawny torcik bardzo spodoba się Waszym gościom i wszystkim będzie smakować. Tort chlebowo-serowy jest jednocześnie wytrawnym sernikiem na zimno . Można go przygotować dzień(...)obrałam ze skóry i bardzo dokładnie usunęłam wszystkie ości, roztarłam widelcem w misce. Jajko ugotowane na twardo obrałam ze skorupki, starłam na tarce jarzynowej o małych oczkach, dodałam do ryby. Dodałam też twarożek, majonez, pieprz i sól. Dokładnie wymieszałam. Jeśli nie lubicie ryby to zamiast niej możecie wykorzystać dobrą szynkę albo jajka. Jak zrobić krem ogórkowy? Ogórka dokładnie
Smaczna PyzaGwiazdą u mnie na blogu jest dziś pstrąg łososiowy pieczony pod ziołowo-orzechową kruszonką z suszonymi pomidorami. Możecie w podobny sposób przygotować inną rybę np. łososia, dorsza czy mintaja. Lubię połączenie ryby i orzechów, a jeśli doda się do nich suszone na słońcu pomidory, to danie robi się na prawdę południowe. Kasza pęczak jest jedną z moich ulubionych kasz(...)łyżkę mielonych orzechów, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę soku wyciśniętego z cytryny, szczyptę soli i odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Składniki „kruszonki” wymieszać dokładnie, a następnie rozsmarować na rybie. Zielone oliwki wyciągnąć z zalewy i przekroić w plastry lub na połówki. Ja użyłam oliwek nadziewanych migdałami, co jeszcze bardziej podkręca orzechowy wątek w moim daniu. Piec 25 minut
DietologJajka faszerowane kawiorem , przygotowałam z kawiorem z dorsza, ale może być użyty inny kawior. Kawior (solona ikra ryb), produkowany jest z ikry większości ryb. Najdroższy jest tak zwany prawdziwy kawior, czyli kawior z ryb jesiotrowatych – bieługi, jesiotra perskiego, rosyjskiego i siewrugi. Natomiast kawior z dorszowatych jest tak zwanym kawiorem norweskim. 6 jajek ugotowanych na twardo
królestwo garówbójmy się więc sięgać po mrożonki, które tak samo jak świeże warzywa, zawierają witaminy i składniki mineralne. Nasz organizm w tym okresie, szczególnie się ich domaga! Z kolei ryby i owoce morza są cennym źródłem białka, nienasyconych kwasów omega-3, zawierają szereg składników mineralnych (tj. jod, selen, żelazo, magnez, cynk, wapń). Dużą ich zaletą jest niskokaloryczność, co pomoże(...)mrożoną dynię i kalafior Hortex. Warzywa zalewamy mleczkiem kokosowym i dusimy przez 5 minut. Mrożone krewetki sparzamy wrzątkiem, czyścimy skórę łososia z łusek, kroimy fileta na 2 cm paski. Rybę wkładamy do gotującego sosu z warzywami, po 3 minutach dokładamy krewetki i dusimy jeszcze 3 minuty. Doprawiamy solą wedle uznania. Curry serwujemy na ryżu z listkami kolendry. Smacznego!!! Artykuł Dyniowo
KierunekuchniaDziś zapraszam po przepis na szybką rybę z piekarnika. Robiłam ją tydzień temu na piątkowy obiad. Przyrządza się szybko, pomijając odmrażanie filetów. Polecam Wam serdecznie! Składniki: 1 filet ryby (u mnie miruna) 2 pomidory 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonych pomidorów w płatkach suszony koperek sól, pieprz olej aromatyczny (u mnie czosnkowy) sok z cytryny Sposób wykonania: 1. Rybę(...)odmrozić, oprószyć solą, pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. 2. Rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego, lekko skropić olejem, posypać płatkami suszonych pomidorów, drobniutko posiekanym ząbkiem czosnku, suszonym koperkiem. Na koniec wyłożyć pokrojone w kostkę pomidory. 3. Całość piec bez przykrycia w piekarniku w 180-190st.C przez 20-25 minut. 4. Podawać wedle uznania - u nas z ryżem :) Smacznego
Kuchnia domowa AniSłodka czerwona papryka Oregano 190 g koncentratu pomidorowego 1,5 szklanki gorącej wody Sól Pieprz 2 jajka Bułka tarta Rybę wcześniej rozmrażamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie każdy kawałek ryby panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na patelni (z każdej strony). Cebulę kroimy w kosteczkę(...)angielskie i liście laurowe. Przed końcem duszenia możemy dodać koncentrat pomidorowy oraz resztę przypraw: sól, pieprz, oregano i słodką czerwoną paprykę. Gorącymi warzywami przełożyć w szklanym naczyniu naprzemiennie usmażoną rybę. Odstawić do przegryzienia smaków
VioletoweKucharzenie