ryby - 22566 przepisów (strona:290/1505)

Łosoś w papilotach z ziemniakami hasselback 215

Dopiero mając rybkę, zaczęłam się zastanawiać jak ją przyrządzić. Postanowiłam wykorzystać swoje ulubione połączenie: cytryna, koperek i oczywiście ryba. Zainspirowana wpisem Pauli postanowiłam do łososia pieczonego w folii podać ziemniaki hasselback. Do tego także warzywa ugotowane na parze i sos do ryby , w którym jestem zakochana. Wspaniałe połączenie :) Składniki (dla 2 osób): 2 dzwonka łososia sok z połowy cytryny(...)koperek pieprz 2 plasterki cytryny 2 łyżeczki masła sos do ryby Wykonanie: 1. Dzwonka łososia rozmrozić, przełożyć do miski, zalać sobie z cytryny i posypać koperkiem. Wstawić na min. godzinę do lodówki. 2. Przygotować dwa kawałki folii aluminiowej, na każdym z nich układać kolejno: dzwonko łososia, łyżeczkę masła, plasterek cytryny. Polać pozostałą zalewą cytrynowo-koperkową. 3. Folię złożyć

Pasja Smaku
SZASZLYKI Z RYBY 200

eksperymenty. Szaszlyki z ryby robilam pierwszy raz. Jak zawsze do szaszlykow dobra jest jakas marynata. Wlasciewie zamiast niej zrobilam paste, ktora posmarowalam rybe przed grillowaniem. Skladniki: filety z ryby, dla 2 osob potrzebowalam 4 filety, uzylam dorsza skladniki na paste: 1 lyzka oliwy 2 lyzki koncentratu pomidorowego natka pietruszki 1 zabek czosnku sok z cytryny sol, pieprz(...)smaku Rybe nalezy umyc, osuszyc i pokroic na kawalki, ktrore nabijamy na patyczki. Mieso ryby delikatnie solimy. Pietruzke i czosnek siekamy, a nastepnie mieszamy z koncentratem pomidorowym i oliwa. Doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy tez sok z cytryny. Ilosc soku uzalezniona jest od naszych upodoban. Jesli ktos woli by ryba byla bardziej kwasna moze dodac tego soku wiecej. Najlepiej

Przysmaki Karolki
Ryba w sosie słodko kwaśnym 176

Dzisiaj pomysł na coś podobnego do naszej ryby po grecku. Wykorzystamy filety z dowolnej ryby - u mnie filety z dorsza. Do tego gorący sos słodko kwaśny ale nie ze słoika , tylko przepis na domowy. Idealnie pasuję do ryżu. Świetny pomysł na obiad. Polecam spróbować. Warto poszaleć i coś ala rybę po grecku zrobić z tego przepisu na wigilijną(...)mąką ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy i dodajemy do naszego sosu. Mieszamy i czekamy aż się zagotuje. Ściągamy z ognia i miksujemy. Dodajemy parę kostek ananasa oraz kawałki marchewki i papryki. Ryba : Rybę oprószyć solą i pieprzem , skropić sokiem z cytryny. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Można rybę także grillować bez panierki. Wyłożyć rybę na talerz , polać

Magiczne Życie Marty
RYBA PO JAPOŃSKU. 417

zaszaleję. I co? Guzik. Zawsze wychodzi o połowę więcej niżeli się spodziewam. RYBA PO JAPOŃSKU. / od kilku lat na wigilijnym stole; / 1kg filetów rybnych (np. mintaj, miruna) słoik papryki konserwowej słoik ogórków warszawskich słoik pieczarek marynowanych 4-5 dużych cebul mąka bułka tarta kilka jaj przyprawa do ryb sok z cytryny zalewa: ( robię ją na smak, często zmieniam proporcje(...)słoiczki koncentratu szklanka wody szklanka octu 1/2 szklanki oleju 3-4 łyżki cukru 2 łyżki soli Ryby posypuję przyprawą do ryby, skrapiam sokiem z cytryny i zostawiam na kwadrans w lodówce. Panieruję je w jajku, obtaczam w mące, znów w jajku, potem w bułce. Smażę jak schabowe. Osączam z tłuszczu na ręczniczku papierowym. Warzywa kroje w słupki, układam

W kuchni Karmel-itki
Śledzie wigilijne Historia i Pochodzenie i mój przepis, który ma blisko 30 52

Pochodzenie i mój przepis, który ma blisko 30 lat Święta Bożego Narodzenia w Polsce to czas pełen tradycji, a jednym z jej filarów jest stół wigilijny, na którym królują ryby. Śledzie , szczególnie te w śmietanie, są jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań wigilijnych. Ich historia i znaczenie w kuchni polskiej są równie bogate, jak smak tego wyjątkowego dania. Historia(...)pochodzenie śledzi wigilijnych Śledź jako ryba od wieków był obecny na polskich stołach, szczególnie w okresach postu, kiedy spożycie mięsa było ograniczone. Polska, z dostępem do Morza Bałtyckiego, stała się jednym z ważniejszych miejsc połowu śledzia, a jego solona wersja była łatwa do przechowywania i transportu. Już w średniowieczu śledzie były popularne, szczególnie w klasztorach, a z czasem trafiły

RafalCook
Karp pieczony na szpinaku 67

zapiekania wykładamy szpinakiem. Na szpinaku układamy nasz filet z karpia. Skrapiamy go dość mocno sokiem z cytryny. W szklance mieszamy rozpuszczone masło z przyprawami. Taką marynatą smarujemy dokładnie naszą rybę. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Filet z karpia pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 35-40 minut. Po około 10 minutach pieczenia na rybę nakładamy(...)wiórki masła. Rada: Gdzieś w połowie warto uchylić piekarnik i polać powstałym maślanym sosem rybę.  Przed podaniem rybę jeszcze raz można skropić sokiem z cytryny (wg smaku i uznania). Smacznego   The post Karp pieczony na szpinaku first appeared on Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko

Słodkie okruszki
Karp z sosem piernikowym 48

przygotowujemy na tę jedyną taką wieczerzę w roku to stosunkowo nowy wymysł, bo powojenny. Co prawda przed wojną także jadało się karpie, ale była to raczej jedna z wielu ryb, a nie tradycyjna świąteczna ryba. Za popularyzacją karpia w Polsce stoi zaangażowany działacz PZPR, ekonomista i minister gospodarki Hilary Minc. Tekę objął w 1944r. i sprawował funkcję do 1949r(...)Zblenduj sos, aby miał gładką konsystencję i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 5. Filety z karpia umyj, usuń łuski z grzbietów i nożem wykrój duże ości. 6. Rybę pokrój na porcje, dopraw solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem. 7. Na patelni rozgrzej masło z syropem klonowym, smaż rybę z obu stron ok. 10-12 minut. 8. Po zdjęciu z patelni

Z notatnika dietetyka
Surówka z kiszonych pomidorów 43

jest coś lepszego, do smażonej ryby, niż dodatek surówki z kiszonej kapusty? Prawdę mówiąc dla mnie nie ma. To połączenie jest idealne. Ale, żeby w kuchni nie było nudno, warto czasami poeksperymentować i wymodzić coś innego. Jakiś czas temu w moje ręce wpadły kiszone zielone pomidory. Od razu mi przyszło na myśl, że zrobię dodatek do ryby w panierce. Wyszło bardzo smacznie, a ryba dzięki temu dodatkowi nabrała nowego, niepowtarzalnego smaku. Surówkę jak najbardziej polecam Arek Gie Składniki:           3 średniej wielkości kiszone zielone pomidory 1 mała czerwona cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki posiekanego koperku 5 łyżek oleju sól, pieprz           Przygotowanie

R'n'G Kitchen
Pomysł na obiad: zupa jarzynowo-koperkowa, ryba smażona z puree ziemniaczanym i surówka z pora i jabłka 65

Piątkowy tradycyjny obiad: Zupa jarzynowo-koperkowa i ryba panierowana z puree ziemniaczanym i surówką z pora Ten zestaw to esencja polskiej kuchni – aromatyczna zupa koperkowa i klasyczna ryba z dodatkami. Prosto, smacznie i idealnie na piątkowy obiad. 🍽️✨ I. Zupa jarzynowo-koperkowa Składniki (dla 4 osób): 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 2 marchewki, pokrojone w plasterki 1 pietruszka, pokrojona(...)przez 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodaj posiekany koperek. Śmietankę zahartuj odrobiną gorącej zupy, a następnie wlej do garnka. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj gorącą. II. Ryba panierowana Składniki: 4 filety rybne (np. dorsz, morszczuk) Sok z połowy cytryny 1 jajko Mąka pszenna do panierowania Bułka tarta lub Panko do panierowania Sól i pieprz do smaku Olej

Moja Książka Kucharska
Soczysty łosoś i kremowy sos – duet idealny na każdą okazję! 63

Dzisiaj na obiad proponuję rybę. Łosoś w sosie kokosowo-pomidorowym z mnóstwem aromatycznych przypraw to szybki obiad, aczkolwiek robiony w kilku etapach. Najpierw marynuję rybę, pokrojoną na kawałki, potem przyrządzam sos i gotuję ryż na sypko. W ciągu niecałej godziny powstaje danie na obiad dla całej rodziny. Łosoś w sosie kokosowo-pomidorowym – podkręć swój obiad egzotycznym akcentem Po zamarynowaniu łososia(...)połączenie smaków – soczysty łosoś i kremowy sos to duet idealny na każdą okazję Lubicie łososia w sosie kokosowo-pomidorowym? Naprawdę trudno jest się oprzeć temu daniu. Łosoś to ryba o specyficznym smaku. W połączenie z kremowym sosem na bazie mleka kokosowego i soczystych pomidorów, tworzy wyjątkowe, lekko egzotyczne danie na obiad . Aromatyczne przyprawy, takie jak wędzona papryka, kmin rzymski

codojedzenia
kotlety z dorsza ze słoninką i cebulką z airfryer... 55

spryskać olejem rzepakowym, formować nie za duże kotlety i układać w formie. Kotlety w formie lekko z góry przygnieść, opryskać olejem i włożyć do kosza airfryera. Ustawić program ryby, 190 C, 112 minut, po tym czasie kotlety obrócić i piec tereaz w 200 C, 10 minut. Gotowe wyjąć i jak jest, to smażyć drugą porcję tak samo - kotlety(...)ryby z airfryera są soczyste, delikatne w śroidku i chrupiące na wierzchu, smakują na ciepło i na zimno........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Tacos Historia i Pochodzenie Meksykańska uczta 63

końca znane, uważa się, że może ona pochodzić od hiszpańskiego słowa oznaczającego „kawałek” lub „klina”. W tamtych czasach tortilla była wypełniana różnymi składnikami, takimi jak ryby, insekty, czy nawet ziarna kakaowca. Podczas kolonizacji Meksyku przez Hiszpanów w XVI wieku, do lokalnej kuchni zaczęły przenikać europejskie składniki, takie jak wołowina, wieprzowina, czy ser, co znacząco wpłynęło(...)wołowiną, zwykle podawane z cebulą, kolendrą i salsą. Są idealnym wyborem dla miłośników soczystego mięsa. 3. Tacos de Pescado – Ten rodzaj tacos pochodzi z regionów nadmorskich, gdzie ryby są świeże i łatwo dostępne. Zazwyczaj zawierają panierowaną lub grillowaną rybę, kapustę, salsę oraz kremowy sos. 4. Tacos de Carnitas – Tacos z wieprzowiną, która jest powoli duszona

RafalCook
Ile kosztuje kawior na Ukrainie? 74

rybnych, jest jednym z głównych producentów kawioru. Przeanalizujemy różne rodzaje kawioru oraz ich ceny na ukraińskim rynku. Rodzaje kawioru Na Ukrainie dostępne są różne rodzaje kawioru, zależnie od gatunku ryby, z której pochodzi. Najpopularniejsze rodzaje to: 1. Kawior z jesiotra Kawior z jesiotra jest jednym z najbardziej ekskluzywnych i drogich rodzajów kawioru na Ukrainie. Jesiotr jest rybą, która występuje(...)kawioru z jesiotra na ukraińskim rynku wynosi około 1000 dolarów. 2. Kawior z łososia Kawior z łososia jest bardziej dostępny cenowo niż kawior z jesiotra. Łosoś jest popularnym gatunkiem ryby na Ukrainie, a jego kawior ma mniejsze ziarna i delikatniejszy smak. Cena za kilogram kawioru z łososia wynosi około 500 dolarów. 3. Kawior z belugi Kawior z belugi jest

Żyję by jeść
Grillowany łosoś z sosem grzybowym 63

Grillowany łosoś z sosem grzybowym Grillowany łosoś z sosem grzybowym, to może nieco zaskakujące połączenie, ale wiesz, że ja czasami lubię zaszaleć i poeksperymentować. I okazuje się, że grillowana ryba i sos z suszonych borowików, to pyszny duet. Ja wybrałam łososia, bo bardzo lubię przygotowywać go właśnie na grillu. Jeśli nie chcesz się bawić, tak jak ja, w zwijanie dzionków(...)ryby, to możesz go zrobić tak klasycznie. Możesz też wykorzystać po prostu filet. Natomiast ja zachęcam Cię do zwinięcia go w taki zgrabny stek, bo pracy przy tym nie jest dużo, a efekt wizualny bardzo fajny. Filmik, jak przygotować taką grillowana rybę, sos grzybowy i puder grzybowy znajdziesz na moim profilu na Ig→ https://www.instagram.com/reel/C7CQ7zKoWpO/ Przepisy z łososiem

Kulinarne przygody Gatity