Czasem zamiast treściwego obiadu, przy którym spędzimy mnóstwo czasu, nachodzi ochota na coś pożywnego, a lekkiego zarazem. Tak przygotowana sałatka z tuńczykiem białym, nie tylko ładnie
Z Majeczką w kuchniCałość przeplatana jest apetycznymi zdjęciami, krótkimi informacjami o autorce, jej zdjęciami oraz miejscem na własne notatki . W książce można znaleźć przepisy m.in. na: - sałatkę ziemniaczaną - sałatkę fasolową - smażonego łososia - rybę z frytkami w ciecie piwnym - pieczonego kurczaka - żeberka wieprzowe - zapiekankę makaronową z tuńczykiem - duszone kotlety jagnięce - zapiekankę pasterską - ciasteczka Anzac - lamingtony - klasyczne crepes - tartą z kremem custara - pomysły na bagietkę
Di gotujeobiadu podajemy najczęściej sałatki lub surówki przeważnie dwuskładnikowe. Przyprawione, wymieszane i takie które akurat pasują do dnia z mięsem albo z rybą. Zdarza się też, że trzeba podać na stół sałatkę okraszoną delikatnym sosem, który podkreśli a nie zgłuszy smaku całej sałatki. Taką właśnie smaczną sałatkę proponuję podać nawet na elegancka kolację Składniki: 300 g makaronu kokardki
Kuchnia u KrysiHej :)) Jak tam po weekendowych upałach i burzach ??? U nas obeszło się łagodnie, przynajmniej z burzami, ale gorąco dało troszkę w kość. Teraz chwila oddechu :). Na
kruche babeczkiPodczas zakupów wpadł mi w ręce kremowy serek Arla Apetina. Zaciekawił mnie jego smak - połączenie rukoli i pesto. Postanowiłam wykorzystać go w bardziej kreatywny sposób
Taste Therapyoczywista, oczywistość:)) W tym roku postanowiłyśmy postawić na rozwój i pogłębianie naszych zdolności kulinarnych, bo tego nigdy nie za wiele. Zdecydowałyśmy się na warsztaty kulinarne z Oliwią Bernady pt. „Ryba, grzyb i warzywa, na dobry humor latem się przyda”, zajęcia z Tomaszem Jakubiakiem (!!!) „Behealthywithnetto” oraz #kochamto! Gotuj z pasją z marką Siemens z Joseph Seeletso. Warsztaty były świetnym wyborem. Gotowanie
Kolizje SmakówTatar z łososia to jedno z pyszniejszych przystawek rybnych podane na surowo. Tatar można podawac sam lub z małymi grzankami, chipsami lub w łódeczkach cykorii. Doskonale
Kulinarne Fantazje MarioliChłodnik ze śledziem, buraczkiem oraz ogórkiem małosolnym Danie, które zadowoli podniebienie w upalne dni. Zapraszam. Składniki: 4 filety śledziowe 4 ugotowane buraki 4 ogórki
Wino Francja Kuchnia2 pstrągi sól pieprz oliwa tymianek cytryna Pstrągi myjemy i skrobiemy z łuski, oczyszczone posypujemy solą pieprzem i tymiankiem, następnie skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą
Gotowanie jest łatweMało? Stragany, namioty stoiska z chińskim, kolorowym plastykiem kuszące i wołające dzieci. Poza tym strasznie trudno znaleźć miejsce, gdzie można by było zjeść pyszną, świeżą , nie obłożoną grubą panierą rybę. Wakacje z dziećmi rządzą się swoimi prawami. Po dziesięciu latach macierzyństwa wiem, że zupełnie inaczej odpoczywa się z jednym małym dzieckiem a czego innego potrzebuje rodzina z trójką dzieci
WYSPA SZCZĘSLIWAOpis: Warstwowy koktajl Jellyfish to niezwykle efektowny shot. Jest to shot, który da nam wiele zabawy. Nazwa Jellyfish czyli żelowa ryba. Taki kształt ma właśnie zawartość naszego shota, która przypomina żelową mezuzę. Wcześniej spotkałam się już z wylewem krwi do mózgu jednak teraz przedstawię łagodniejszą wersję tego shota. Składniki: 15 ml białego likieru kakaowego – Crème de Cacao White
DrinkologiaJak pech, to pech :-( Oba samochody na warsztacie :-( Niby proste naprawy eksploatacyjne, ale żeby tak na raz? Tak oba bez ostrzeżenia? Normalnie jak bez ręki... No
Czary - gary w kuchniKrewetki w sosie maślano-czosnkowym to klasyk, któremu trudno się oprzeć. Ja zajadam je najczęściej z makaronem, ale idealnie sprawdzi się też świeża, chrupiąca bagietka. Bardzo
Poezja smakuzupę. Ale co ja się dziwię, jak czytam przedszkolne menu, a tam takie potrawy, że sama chętnie usiadłabym z dziećmi i zadła! Krem z brokułów z pestkami dyni, ryba po grecku, kotleciki w sezamie… Jak przedszkole czy szkoła mają własną stołówkę, to jednak jest to zupełnie inna bajka niż catering… to akurat widzę po obiadach w szkole Hani. Catering marny
bistro mama