Brakuje Wam pomysłu na leniwe weekendowe śniadanie? A może macie już dosyć tradycyjnych kanapek i jajecznicy? Jeżeli tak, to proponuję przepyszną hybrydę tych dwóch klasyków. Chrupiące
karmelowyNa piątkową kolację polecamy szybką, prostą i smaczną sałatkę śledziową. Połączenie śledzi z pomidorkami i twarogiem to pyszna kompozycja. Przygotować można ją w kilka chwil co
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipowodu w składnikach poniżej użyłam przy rybie słowa LUB. Tak naprawdę o prawdziwe matjasy w Polsce o tej porze roku bardzo trudno. Matjas to młodziutki śledź sam w sobie i aby śledź mógł być nazywany Matjasem musi spełniać wiele rygorystycznych kryteriów. Nie będę się tu rozwodzić na ten temat, bo nie o to tu chodzi, choć osobiście zachęcam do poczytania
Tradycyjna KuchniaPyszny sos kurkowy może być jako dodatek do wielu dań
Pan i Pani Smith w kuchniZupa miso tradycyjnie jest spożywana w Japonii. Sporządza się ją z pasty sojowej oraz składników zależnych od konkretnych upodobań smakowych. Najpopularniejszymi dodatkami są wodorosty, tofu, cebula oraz ryba. Nie jest sycącą potrawą, dlatego przeważnie traktuje się ją jedynie jako dodatek. Odkąd pastę miso można kupić w supermarketach (np. Auchan, E.Leclerc) zdarza mi się ją przygotowywać. Poniżej jedna z możliwości podania
Kasia SarnaTen smak z kuchni szwedzkiej Was zaskoczy. Składniki 750 g świeżych niesolonych śledzi 3/4 szklanki śmietany 22 % 2 łyżki keczupu 3 łyżki startego chrzanu półtora
R'n'G KitchenSałatka ze świeżych tortellini z wędzonym łososiem skropiona sosem gorgonzola, z pomidorkami i karmelizowanymi w miodzie orzechami, to moja propozycja na lunch, obiad lub kolację. Sos
Moja Delicjaziaren pieprzu 2 listki laurowe 1 łyżeczka papryki słodkiej 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego Wykonanie: Piersi kurczaka pokroić na cienkie plastry w kształcie trójkąta (tak, żeby podobnie wyglądały jak ryba w zalewie octowej) Oprószyć każdy kawałek mięsa w przyprawie i panierować w mące (UWAGA! w samej mące bez jajka). Smażyć na oleju na złoty kolor ZALEWA: Wszystkie składniki zalewy, wraz
IMPRESJA SMAKUbyć dekoratorem wnętrz lub pracować w jakimś artystycznym zawodzie - mawia mój M. Czy ma rację? Pewnie po części tak. Lubię kreatywne działania - kompozycje, dobieranie kolorów. Czuję się wówczas jak ryba w wodzie. Jednak życie nie zawsze daje nam to, czego od niego oczekujemy i zazwyczaj musimy się godzić z taką a nie inną rzeczywistością i dostosowywać się do niej. Lecz
My simple kitchenbardziej prostszego jak upiec rybę w folii. Ale za to jaki ma smak! Na dodatek nie spędzamy wiele czasu w kuchni. Wystarczy na każdy filet położyć plasterki zimnego masła, dodać kilka gałązek pietruszki oraz plasterki cytryny. Można przed pieczeniem posypać ulubionymi ziołami lub doprawić dopiero na talerzu. Zawijamy każdy filet osobno w folię do pieczenia i wkładamy
Kulinarne przemysleniawygrały rajpodniebienia.pl i odcieniekuchni.pl , czyli dokładnie ta ekipa, której kibicowałam. W tym roku mój rozkład jazdy wyglądał tak: Oliwia Bernady – warsztay kulinarne – „Ryba, grzyb i warzywa, na dobry humor latem sie przyda Maciej Nowicki – „Historyczna rekonstrukcja kulinarna” Łukasz Kielban (Czas Gentlemanów) – „Bloger na YouTube. Pierwsze kroki na nowej
Ugotowane pozamiataneJest jest jest! Wreszcie w moim ogródku wyrosła pierwsza cukinia! Odrazu popędziłam do kuchni, by przygotowań z niej ulubione placuszki / racuszki! Są delikatniejsze niż placki ziemniaczane
Ostra na SłodkoJest jest jest! Wreszcie w moim ogródku wyrosła pierwsza cukinia! Odrazu popędziłam do kuchni, by przygotowań z niej ulubione placuszki / racuszki! Są delikatniejsze niż placki ziemniaczane
Ostra na Słodko