ryby smażone - 3566 przepisów (strona:63/238)

ryba w sosie slodko - kwaśnym na ziarnie orkiszu 164

zalewie 1-2 cebule sok z cytryny 2ząbki czosnku 3-4 łyżki keczupu chilli do smaku sól,pieprz do smaku olej kokosowy ,lub inny do smażenia Wykonanie Umyć i osuszyć filety ryby i pokroić na kawałki. Skropić sokiem z cytryny ,posypać sola i pieprzem,odstawić na 20-30 minut. Cebulę obrana pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu

w mojej kuchni
Ryba po grecku 140

pomidorowy, cukier i ocet. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.  Kawałki ryby obtaczamy w rozmąconym jajku oraz mące wymieszanej z bułka tartą. Smażymy na rumiano. Na dnie naczynia rozkładamy połowę warzyw, następnie rybę i resztę warzyw

VioletoweKucharzenie
DORSZ NA SZPINAKOWEJ PIERZYNCE 175

przygotowywać go na wiele sposobów. Niektórzy smażą filety w panierce, jeszcze inni pieczą rybę w piekarniku. Czasem wystarczy sok z cytryny, kilka ziół i aromatyczne danie gotowe. Dorsz, którego przygotowałam jest zdrowy, lekki i smaczny. Filety odpowiednio zamarynowane są bardzo aromatyczne. Sos przygotowany na bazie szpinaku i sera feta, tworzy zieloną bazę pod rybę. Dzięki czemu danie jest proste(...)każdym kęsem.  SKŁADNIKI: filety z dorsza 2 szt. szpinak mrożony siekany 300 g. ( odmrożony ) czosnek 3 ząbki sok z cytryny ok. 2 łyżek sól i pieprz do oprószenia ryby natka pietruszki siekana 4 łyżki bulion warzywny 300 ml.  ser feta   classic Apetina 150 g. pieprz do smaku masło klarowne 2 łyżki  METODA: Filety z dorsza

Kuchnia Paulettes
Domowe paluszki rybne 249

osób Składniki: 500 g filetów z  ryby (u mnie mintaj) 1 jajko 5-6 łyżek tartej bułki sól pieprz olej do smażenia Do panierowania: 1 jajko mąka bułka tarta Wykonanie: Rybę kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do blendera, dodajemy jajko, tartą bułkę i przyprawy. Wszystko dokładnie blendujemy ma gładką masę. Odstawiamy na 30-40 minut do lodówki, żeby(...)czasie formowania. Z masy rybnej formujemy paluszki i obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce. Na patelni rozgrzewamy olej i gdy będzie gorący, smażymy paluszki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wyjmujemy je na ręcznik kuchenny i delikatnie obsączamy z tłuszczu. Od razu podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Dorsz w panierce kukurydzianej 315

Dorsz w panierce kukurydzianej... Soczysty, mięsisty filet z dorsza. W delikatnej, lekko chrupiącej panierce. Wykonanej na bazie mąki kukurydzianej i śmietanki. Idelanie podkreślającej smak morskiej ryby. Polecam!   Składniki: 400 g filetu z dorsza (około 3 - 4 małe filety); 1/3 szklanki mąki kukurydzianej; 2 jaja; 1 łyżka słodkiej śmietanki o zawrtości tłuszczu 18% (np. takiej jak do kawy(...)rozgrzanego na patelni oleju, z obu stron, na złocisty kolor. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do przepisu można użyć zarówno ryby mrożonej, jak i świeżej. Rybę mrożoną trzeba najpierw dobrze rozmrozić, a następnie dokładnie osuszyć, żeby się nie rozpadała podczas smażenia. Do panierki, wedle uznania, można dodać ulubionych przypraw.  Szklanka = 250 ml. Można użyć również śmietanki kremówki o zawartości

Gospodyni Miejska
R... Ryba po grecku! 399

nadaje, zostawcie go na tatar!) 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka masła 1/2 cytryny 2 łyżki mąki kawałek folii aluminiowej sól, pieprz, przyprawa Maggi, pietruszka, bazylia Przygotowanie: Jeśli ryby są mrożone, wyciągamy je. Następnie przekładamy na talerz, papierem odsączamy zbędną wodę. Paprykę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez ok. 20minut. Nie dość, że papryka pokaże(...)pieprzymy, dodajemy troszkę bazylii, skrapiamy sokiem z cytryny i obtoczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż ryba będzie złocista. Nagrzewamy piekarnik do 170'C. Do warzyw dodajemy koncentrat, trochę bazylii, pietruszkę i Maggi do smaku. Mieszamy. Na naczynie wykładamy najpierw warstwę warzyw, potem ryby i przykrywamy to znowu warzywami. Przykrywamy folią aluminiową srebrną stroną

Kitchens Alphabet
Śledź smażony w zalewie octowej 192

rybki jak płotki lub leszcze. Jest to jednocześnie dobry sposób na konserwację i zagospodarowanie nadmiaru złowionych samodzielnie ryb. Po raz pierwszy zrobiłam opiekane śledzie samodzielnie i jestem zaskoczona smakiem. Są genialne w smaku, bo delikatna zalewa pozwala cieszyć się cudownym smakiem smażonych rybek. W kupnych dominuje niestety głównie smak octu. Polecam przepis! Składniki: . około 2 kg śledzi - 18 sztuk(...)łyżeczki soli 1-2 cebule 1-2 jajka bułka tarta olej do smażenia sól Wykonanie: śledzie oprawić. Odciąć głowy, przeciąć rybę ostrym nożem wydłuż tułowia i pozbyć się wnętrzności, następnie dobrze wypłukać pod bieżącą wodą. Tuszki śledzi osuszyć, następnie posolić z zewnątrz i w środku ryby obtoczyć w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej i usmażyć na rumiano

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tradycyjny karp smażony 157

stołu :) bardzo szybko. Ale przecież nikt nie lubi hi hi  :) Zawsze przygotowuję karpia tradycyjnie tak jak się robiło u mnie w domu. Smażony w panierce. Prosto i smacznie. Prócz karpia na moim stole goszczą inne ryby gdzie przepisy na nie znajdziecie tutaj   , a stopniowo będzie ich przybywać.  Składniki 1 karp o wadze około(...)sól pieprz bułka tarta do panierowania mąka do panierowania 2 jajka olej do smażenia Karpia oczyścić i pokroić w na dwa płaty, krojąc od głowy wzdłuż kręgosłupa lub w dzwonki. Skropić wyciśniętym sokiem z cytryny oprószyć solą i pieprzem. Cebulę pokroić w piórka i przykryć nią rybę. Naczynie przykryć szczelnie i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki. Do jednej

O kuchni z uczuciem
Pstrąg łososiowy smażony bez tłuszczu 125

Pstrąg łososiowy smażony bez tłuszczu Składniki: filet pstrąga łososiowego 1 limonka zioła prowansalskie sól, pieprz Przygotowanie pstrąga łososiowego: Umyty i osuszony filet pstrąga obsypujemy ziołami, solą i pieprzem. Układamy rybę na pergaminie, skrapiamy sokiem z limonki i oprószamy skórką otartą z limonki. Zawijamy filet w pergamin tak by nam się nie rozwijał i łatwo przewracał podczas smażenia. Smażymy na średnim

NiePieprz.pl
Pstrąg smażony peklowany w ziołowej marynacie 154

połowy cytryny 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę 1 cebula pokrojona w cieniutkie plasterki sól  do smaku Dodatkowo olej do smażenia  mąka o panierowania Sposób przygotowania: Rybę oczyścić odkroić głowę i ogon , umyć i pokroić w dzwonka. Do dużej miski  przełożyć wszystkie składniki marynaty, wymieszać i  obtoczyć nimi rybę. Miskę zakryć folią spożywczą

Gosia gotuje
RYBA Z PIECZARKAMI 169

Świetny , prosty przepis na jakąkolwiek  rybę np.zamiast Podawać ciągle na odświętny stół smażonego karpia ,wyfiletujmy go i usmażmy ,  podając go z pieczarkami.Czyż nie brzmi bardziej zachęcająco?!.Będzie odświętnie i smacznie.Takie przepisy możemy modyfikować zmieniając np.tylko rybę.Zapraszam. 1/2 kg.filetów mintaja lub innej ryby 1/2 kg.pieczarek 1 jajko mąka sok z cytryny 1 duza cebula

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Łosoś smażony na soli- salmone in padella 152

łososia ( 2-3 cm szerokości ) sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Rozgrzać mocno patelnię , posypać solą ( bez żadnego tłuszczu ) poczym układać kawałki łososia pokrojonego w dzwonki. Smażyć ok 5 minut z każdej strony aż do zarumienienia się ryby. Nie ma potrzeby soli ć  dodatkowo gdyż ryba jest juz odpowiednio posolona. Podawać na gorąco

zielonacukinka
Dorsz w migdałach z sosem winnym 226

Ryby górą! Kto może ich nie kochać? Zawierają wiele cennych składników odżywczych, minerałów i zdrowych tłuszczy, które są niezbędne w naszej diecie. Moją ulubioną rybą jest dorsz. Jego mięso jest delikatne, rozpływające się w ustach. Dzisiaj przedstawiam Wam filety z dorsza w migdałowej panierce. Podaję je z sosem żurawinowym na bazie czerwonego, wytrawnego wina. Proste, smaczne a wykonanie całego(...)cukier trzcinowy i masło. Zdjąć z ognia. Na patelni rozgrzać dużą ilość oleju. Rybę oprószyć mąką, wymoczyć w jajku i w płatkach migdałów. Smażyć z jednej strony na średnim ogniu przez około 5 minut sprawdzając, czy migdały się nie przypalają. Powtórzyć czynność na drugiej stronie ryby. Polecam podawać z żytnim chlebem na zakwasie. Smacznego

Jaglusia
Krokiety z dorsza ze skordalią. 150

30dag dorsza 20dag ziemniaków 1 mała cebula 1 łyżka pietruszki 1 łyżeczka śmietana 18% 1 jajko 1/2 łyżeczki utłuczonego pieprzu sól cząber olej do smażenia Wykonanie. Ugotować ziemniaki w łupinie, obrać i utłuc. Mięso ryby zmielić, połączyć z ziemniakami, dodać posiekaną cebulę. śmietanę, cząber, natkę ,jajko, pieprz i sól. Wymieszać, uformować wałek i pociąć na małe krokiety. Krokiety smażyć

Kulinarny karnet Christophera
Łosoś teriyaki 105

przez noc. Na patelnię wykładamy łososia skórą do dołu I smażymy na średnim ogniu przez kilka minut. Wylewamy resztę sosu I ciągle polewamy nim rybę. Sos zgęstnieje. Wtedy dolewany sake. Łosoś powinien tak się smażyć ok 15minut. Pamiętajmy, żeby nie przeciągać smażenia zbyt długo bo łosoś będzie suchy. Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
Łosoś teriyaki 142

przez noc. Na patelnię wykładamy łososia skórą do dołu I smażymy na średnim ogniu przez kilka minut. Wylewamy resztę sosu I ciągle polewamy nim rybę. Sos zgęstnieje. Wtedy dolewany sake. Łosoś powinien tak się smażyć ok 15minut. Pamiętajmy, żeby nie przeciągać smażenia zbyt długo bo łosoś będzie suchy. Smacznego

Kulinarna rozmowa