Ryba, przez wielu nielubiana, przez innych jedzona w postaci gotowych paluszków, lub smażona w panierce. Chcę Wam zaproponować alternatywną wersję na danie z ryb, czyli kotleciki, które dobrze sprawdzą się jako danie obiadowe (z ziemniakami i np. mizerią), ale możecie z nich skomponować również pysznego burgera :) Składniki: ok. 1 kg filetów z ryb, ja użyłam po 2 filety(...)jednolitą masę. Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na maśle. Dodajemy do ryby wraz z koperkiem, ziołami, przyprawami, jajkami (2 szt.) oraz kajzerką wcześniej namoczoną w ciepłym mleku. Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. i formujemy z niej kotleciki. Obtaczamy je w rozmąconym jajku i bułce, a następnie smażymy na wolnym ogniu na złocisty kolor. W moim poście proponuję skomponować
Taste Of My Daypozwoli udowodnić, że duszone, zapiekane czy gotowane ryby są tak samo smaczne jak te smażone na patelni, a do tego zdrowsze i mniej kaloryczne :)) Mój eksperyment zakończył się pełnym sukcesem. Zapiekana ryba smakowała i to bardzo :) Składniki : 80 0g fileta z ryby (dowolnego, u mnie łupacz) 200g pieczarek 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 pomarańczowej papryki 200g
Walijskie Pichcenieketchupu i koncentratu pomidorowego..ja zrobiłam i rybę i płaty rybne bez ości., a pomysł na taką rybkę podpatrzyłam tutaj. dowolna ryba przyprawa do ryb mąka do panierki olej do smażenia 5 szk.wody 1 szkl. octu 2 cebule 4 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka soli 3 łyżki cukru 1 łyżka ketchupu(...)oleju Wodę, ocet, pokrojoną w plasterki cebulę, listki laurowe, ziele angielskie, sól, cukier, ketchup i przecier pomidorowy przełożyć do garnka, doprowadzić do wrzenia .Gotować 10 minut.Następnie usmażone ryby zalać gorącą zalewą, odstawić w chłodne miejsce na kilka
Moje domowe kucharzenieniejadki stwierdziły krótko "pyyyycha to mięsko":-) Składniki na kotlety z ryby dla niejadków: 0,8-1 kg filetów z ryby (ja robię je z dorsza, nie polecam mintaja, bo ponoć kotlety wychodzą wodniste i się rozwalają podczas smażenia) 2-3 średnie cebule 1/2 sporej, suchej bułki lub mała kajzerka 1/3 szklanki ciepłego mleka garść liści naci selera kilka(...)smażenia Bułkę zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy. Cebule kroimy w drobną kostkę, przekładamy na patelnię, solimy sporą szczyptą soli i podsmażamy. Koperek i nać selera drobniutko siekamy. Rybę mielimy w maszynce do mięsa na grubych oczkach. Do miski przekładamy zmieloną rybę, odciśniętą z mleka bułkę, podsmażoną cebulkę, zieleninę, jajko, 2 łyżeczki przyprawy do ryb (ilość zależy
Rozpustne gotowanieosolonej wodzie. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Dodaj do orzo. Smaż orzo jeszcze przez chwilę doprawiając solą i pieprzem. Łosoś w glazurze 600 g łososia ze skórką sól, pieprz i chili do smaku 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 2 łyżki miodu 2 łyżki winnego lub ryżowego octu Podziel rybę na cztery porcje. Posól i posyp przyprawami. Na patelni rozpuść(...)wierzchu, a w środku wciąż lekko surowy, wyjmij na talerz. Do pozostałego tłuszczu dodaj teraz miód i winny ocet. Zagotuj, a następnie włóż z powrotem rybę, tym razem skórką do wierzchu. Smaż przez minutę na dosyć mocnym ogniu. Podaj łososia z gorącym kalafiorowym orzo. The post Orzo kalafiorowe i łosoś w glazurze appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniapiątkowy obiad, jednak ja do piątku nie wytrzymałam i zrobiłam rybę dziś :) Skropiony sokiem z cytryny smakuje obłędnie, koniecznie musicie wypróbować. Składniki: * 6-7 kawałków filetu z dorsza * pół cytryny * pół natki koperku drobno posiekany * łyżeczka soli * 3/4 szklanki mąki * 3/4 szklanki bułki tartej * 2 jajka * olej do smażenia Wykonanie: Dorsza skropić sokiem z cytryny(...)odstawić na 10-15 minut. W jednej misce rozklepać 2 jajka. w drugiej zmieszać ze sobą mąkę, bułkę tartą, sól i posiekany koperek, wymieszać. Kawałki ryby moczyć w jajku następnie w panierce, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron
Zrób to smacznieponownie mamy piąteczek i jak mogłoby być inaczej oczywiście rybka. Kupiłam bardzo ładny kawałek ryby. Oczy mi się śmiały. Jak wiadomo rybka jest smaczna i zdrowa. Szczupak jest dosyć suchą, zwartą rybą, więc warto zrobić go z sosem. Ja proponuję szpinak. Było pysznie, no właśnie było… Składniki: Szczupak ( ja miałam fileta około 800 gram ) Szpinak mrożony 300 gram Śmietana(...)kroimy na kawałki i przyprawiamy vegetą /ewentualnie solą. Pozostawiamy na kilkanaście minut. Szpinak rozmrażamy ( świetnie do tego nadaje się mikrofalówka ). Cebule drobno siekamy, czosnek przepuszczamy przez praskę. Rybę obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron ( najpierw smażymy stroną ze skórą). Na drugą patelnię wykładamy niewielką ilość masła klarowanego. Szklimy cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodajemy szpinak
Smaki Ewytalarki. Cebulę w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju roślinnego. Doprawić solą i pieprzem. Natomiast rybkę podsmażamy po ponownym jej osuszeniu ręcznikiem i oprószeniu tymiankiem i pieprzem. Ryba nie musi być długo smażona, ponieważ teraz dodamy do niej podduszone pieczarki z cebulą i tak razem będą się jeszcze dusić, aż do przeniknięcia smaków z 10-15 minut, na małym ogniu
Karczma Honoriettygorącej wodzie. Bób też gotuję aldente, po ugotowaniu przelewam go zimną wodą i obieram z łupinek. Na patelni na maśle przesmażam boczek, dodaję pomidorki koktajlowe pokrojone i rybę obraną. Całość jeszcze chwile smażę doprawiam czubricą, pieprzem. Mieszam z makaronem, dodaję brokuł, fasolkę, bób. Doprawiam jeszcze na końcu, posypuję natką
wesoła kuchniapotraw. Większość indyjskich restauracji mieszczących się w Polsce preferują podawanie dań właśnie pochodzących z tamtego regionu. Dania kuchni bengalskiego oparte są na ryżu i soczewicy oraz rybach. Podstawą żywienia są także smażone chlebki podawane do każdej potrawy. Region ten słynie także z pysznych i słodkich przekąsek przyrządzanych z białego sera. Religijny zakaz jedzenia wołowiny sprawił, że w Indiach rozwinęła
Codogararzecz gustu. Ta zupa z łososiem na pewno zaspokoi głód niejednego głodomora więc zachęcam do gotowania i polecam gorąco. Zupa smakowita, aromatyczna i treściwa dzięki ziemniakom i rybie, polecam. Zupa ziemniaczana ze smażonym łososiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieOgórka i cebulę kroimy na cienkie plasterki, najwygodniej – mandoliną. Wszystkie składniki mieszamy razem i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Ta surówka najczęściej podawana jest do ryb – to idealna para dla smażonego, gotowanego i pieczonego łososia, pstrąga. W krajach skandynawskich używana jest jako dodatek do hamburgerów i hot-dogów. Świetnie komponuje się z klasycznymi mięsnymi klopsikami w jasnym
Karo in the Kitchenszklanki) i gotujemy do miękkości - odcedzamy i przekładamy do plastikowej miski, wsypujemy wszystkie przyprawy oraz wlewamy oliwę. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę. W międzyczasie rybę obtaczamy w mące i smażymy na odrobinie oliwy. Podajemy razem. Pozostałą pastę można podawać na kanapki, na kolację lub śniadanie. :) Smacznego
Moje-pitraszeniełyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu Filety pokroić na 3 - 4 części. Z podanych składników przygotować ciasto, powinno przypominać konsystencją gęstą śmietanę.Kawałki osuszonej ryby maczać w cieście i smażyć na niewielkim ogniu z obydwu stron na złoty kolor. Osuszyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach
Moje domowe kucharzenieopakowanie Sosu koperkowego Winiary 250 g rybnych filetów 1 mała bułka 1 jajko 1 cebula Przyprawa do ryb Sól, pieprz Olej do smażenia Bułka tarta do panierki 1.Rybę ugotować w osolonej wodzie przez 5 minut, następnie zmielić Bułkę namoczyć w wodzie, odsączyć Cebulę poszatkować Wszystkie składniki wymieszać razem i wyrobić na jednolitą masę, gdyby masa była zbyt luźna
Jadło i czytadło