SAŁATKA Z BOBEM 170przestudzeniu obrać . Paprykę pokroić w kostkę. Wyżej wymienione składniki wymieszać, dodać oliwę, przeciśnięty czosnek, doprawić do smaku, osypać natką. Podawać solo lub jako dodatek do mięs, ryb
pieprzny smaczek
MINI PIZZE Z CUKINII (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu) 537zbyt mocno i nie zrbrązowiał. Gotowe pizze lekko przestudzić a następnie przełożyć na talerze lub półmisek i ozdobić świeżą rukolą lub/i bazylią. Podawać jako dodatek na przykład do mięs, ryb, owoców morza albo jako przystawkę. Mini pizze z cukinii świetnie komponują się w towarzystwie różnego rodzaju dipów np czosnkowym, ziołowym czy pomidorowym. Osobiście wolę podawane na ciepło, ale na zimno
Ola la LCHF
Dorsz w pesto i szynce parmeńskiej 145będzie puszyste, dodawać po 1 łyżeczce oliwy lub oleju, miksując na najwyższych obrotach po każdej dodanej łyżeczce. Na koniec dodać skórkę z limonki, sól, pieprz. Wymieszać z różowym pieprzem. Rybę skropić sokiem z limonki i podawać z fasolką oraz majonezem. Można też posypać wiórkami parmezanu. Wskazówki : Do potrawy można użyć dowolnego pesto (zielonego np. z bazylii lub czerwonego). Można też
KUCHNIA POLSKA
Salsa pomidorowa 165Szybki dodatek do ryby, karkówki, kurczaka, na kanapkę, na grilla... Składniki: 3 duże pomidory cebula czerwona 2 ząbki czosnku 3 łyżki świeżej posiekanej kolendry sok z połowy limonki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w małą kostkę. Cebulę również kroimy w drobną kostkę, czosnek przecieramy przez praskę. Dodajemy do pomidorów wraz z kolendrą, sokiem
Lena Gotuje
Salsa mexicana, sos z pomidorów 155Jest to opcja, możecie z nich zrezygnować. Do tego przyprawy, dodatki i sos gotowy. Sos pomidorowy traktuję dwojako, i jako sałatkę/surówkę do przekąsek, dań z kurczaka albo ryb lub zmiksowany jako sos pomidorowy (często na ostro) do wszelakich nachos, tortilli, grzanek, itp. Smaczny, ładnie się prezentuje na imprezowym stole wśród przekąsek, szczególnie do tortilli, nachos, quesadilli, tacos, przekąsek
Zasmakuj Kuchni
POLKA 2017 154winogronami z winnicy Srebrna Góra wraz z Białą Polką stworzył bardzo udaną parę. Na pewno dobrze sprawdzi się również jako aperitif, oraz w połączeniu z delikatnymi sałatkami, daniami z ryb oraz drobiu. Podawać dobrze schłodzoną w temperaturze 8 – 10 stopni. Polka. Różowa 2017 to kupaż zweigelta, cabernet cortis oraz pinot noir. Ładna łososiowa barwa. Dominują aromaty maliny, poziomki, zielonego
królestwo garów
Restaurante Ponto Final - najbardziej klimatyczna restauracja w Lizbonie 165wspominałem w 10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w Lizbonie , po prostu trzeba spróbować. To jedna z najwspanialszych smakowo i zarazem z najobrzydliwszych z wyglądu (sic!) ryb. Koszt takiego kociołka, którym mogą się najeść do syta 2 osoby to 40 €. Przyniosą ją nam w glinianym naczyniu, w którym potrawa będzie jeszcze wrzała. Nie wiedząc, że arroz de tamboril
Food Square
Sos holenderski 200holenderski idealny do jajek po benedyktyńsku, szparagów, warzyw, mięs i ryb. Jest trudny do zrobienia, ale praktyka czyni mistrza. Sos powinien być gładki, i mieć konsystencję majonezu. Ja podałam z jajkiem. Bardzo, bardzo syty. Więcej przepisów na sosy takie jak sos tzatziki, sos dyniowy i inne znajdziecie na moim blogu po lewej stronie w zakładce SOSY. Jeżeli przygotowaliście danie
O kuchni z uczuciem
Pasta z tuńczyka z kukurydzą 168naturalny (ilość w zależności od tego jak rzadką pastę chcemy uzyskać) szczypiorek sól pieprz Tuńczyka odcedzić i przerzucić do miski. Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę i dodać do ryby. Odcedzić i wsypać kukurydzę. Załączyć jogurt naturalny i pokrojony drobno szczypiorek. Doprawić solą oraz pieprzem, a następnie dokładnie wymieszać
Karola gotuje
Zupa meksykańska z grillowaną kukurydzą + KONKURS 181dodatki. Makaron polany gotowym sosem też jest ekspresowy, ale warto dać się ponieść wyobraźni i przyrządzić coś innego. A Wy jak wykorzystalibyście gotowy sos? Ostra zupa z sosem chińskim, ryba w sosie słodko-kwaśnym czy sos boloński zapiekany w cieście francuskim? Możecie wykazać się w konkursie “Uwielbiam potrawy z sosem” w serwisie uwielbiam.pl przygotowując niebanalną potrawę. Wystarczy dołączyć
Mienta blog
Kalafior z papryką i cukinią w pomidorach 169ciepło lub na zimno, posypane posiekaną natką z pietruszki. Danie można podać solo lub np. z kaszą, ryżem czy makaronem. To świetny dodatek do dań z mięsem czy rybą
Moja smaczna kuchnia
Pieczone klopsiki z dorsza czarnego w sosie koperkowym 183Te małe klopsiki urzekły moje serce, są przepyszne. Można je podawać na przeróżne sposoby, dziś w sosie koperkowym. Idealne danie na sierpniowy dzionek, polecam. Pieczone klopsiki
Moje Małe Czarowanie
Brokuły z sosem ostrygowym 185przepisie, czyli jeszcze mocno chrupiące. Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya "Sekrety szefa". Podsmażone plasterki czosnku są świetnym dodatkiem. Takie brokuły dobrze pasują do kurczaka lub ryby. Są smaczne ciepłe, ale też na zimno jako sałatka. Polecam! składniki ok 500 g brokułów ( jeden duży) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 - 3 duże ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka
Stare Gary
Udon z pesto z rzodkiewki, z jajem sadzonym 166Dziś przedstawiam szybki i bardzo pyszny obiad. Nie wiem jak u Was, ale ja przerabiam nać marchewki, listki kalarepki, kalafiora, czy rzodkiewki na pesto, czasami dodaję do zupy, ryb i jest pysznie. Dziś wymieszałam pesto z makaronem udon i danie wyszło przepyszne, zachęcam do spróbowania. Udon z pesto z rzodkiewki, z jajem sadzonym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Peixinhos da Horta - zielona fasolka w tempurze 163Tempura w języku portugalskim to zwie się inaczej polme i oznacza nic innego jak masę z mąki i wody albo jajek, w której obtacza się głównie warzywa i ryby przed wrzuceniem na głęboki olej. Najsłynniejszym takim daniem są peixinhos da horta , co w dosłownym tłumaczeniu oznacza małe rybki z ogrodu. Wiąże się to z wyglądem feijão verde — zielonej fasolki
Food Square