ryba - 22624 przepisów (strona:611/1509)

Przystawka z przegrzebkow i kalafiora 172

kazdym razem gdy mam sprobowac tego specjalu mam w gardle wielka kluche. Ale zyjatka morskie i owszem lubie, nie wszystkie, nie zawsze i nie wszedzie, ale jednak lubie. Obok ryb, ktorymi nie gardze, najbardziej do gustu przypadly mi slodkie przegrzebki. Pamietam gdy jadlam je pierwszy raz u naszych przyjaciol poznanych tu we Francji. Nie wiedzialam czego sie spodziewac i przyznam

Przysmaki Karolki
Szparagi. Łosoś. Boczek wędzony. 205

czosnkiem by uzyskać odpowiednią konsystencję. Otrzymany mus doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Łososia pozbawiamy skóry. Doprawiamy solą i nacieramy każdy filet łyżką oleju Kujawskiego z czosnkiem. Zawijamy rybę w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200°C. Pod koniec pieczenia łososia plastry boczku podsmażamy na patelni. Gotowego łososia przekładamy na talerz. Na wierzch

Przysmaki Karolki
Makaron. Pesto. Łosoś. 218

pesto. Nakładamy na talerz. Pod koniec gotowania makaronu przygotowujemy łososia. Doprawiamy go delikatnie solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony. Usmażoną rybę makadamy na makaron

Przysmaki Karolki
Tilapia w cytrusach 193

Nareszcie rybka . Już mi przez te Święta brakowało rybnych smaczków ( a jakoś nie pasuje mi robienie śledzi czy ryby po grecku na Wielkanoc). A , że nakupowałam na Święta na zapas cytrusów ,żeby zaraz po nie latać po zakupy to trzeba je spożytkować . Przydały się do marynaty . Składniki: 2 filety z Tilapii ( po 1 małym na porcję ) 1 mandarynka 1/2 pomarańczy

Buniabaje w kuchni
Szczupak i cukinia gotowane na parze 179

Mają zielono-szary kolor. Są bardzo miękkie i smaczne . Postanowiłam ugotować je na parze razem z dzwonkami szczupaka i ziemniakami. Postawiłam na delikatne doprawienie tak by nie zdominować smaku ryby i cukinii. Podaję składniki na 1 porcję. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Miruna i puree z kalarepki w pomidorach 188

Najprostsza forma ryby- skropiona sokiem z cytryny, posolona, oprószona mąką .Usmażona na złoto na maśle ( z olejem) .Podałam z koperkowym puree z kalarepki. Podałam je w wydrążonych pomidorach i gotowałam chwilę na parze by pomidory zmiękły. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Filety z łososia z masłem cytrynowym 189

Lubię ryby smażone w wersji najprostszej. Jak dobrze je skropimy sokiem z cytryny i usmażymy na rumiano nic więcej nie trzeba. Tym razem smażyłam filety z łososia, wzmacniając dodatkowo jego smak masłem cytrynowym. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Cytrynowy dorsz 163

Bardzo prosty sposób na aromatycznego dorsza. Wystarczy tylko tak skomponować składniki i dodatki by aromat cytryny był wyczuwalny. A , że ryby lubią sie z cytryną obiadek był wyjątkowo udany. Dodatkowo podałam gruszkę faszerowaną pastą z pestek dyni o cytrynowym smaku. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Miruna w sosie słodko-kwaśnym 232

Wieprzowina, drób, ryba w sosie słodko-kwaśnym to sztandarowe dania z budki ,, od chińczyka ". I muszę przyznać , że lubię te dania . Jak mam ochotę poeksperymentować w kuchni to biorę się za pichcenie w ,, chińskim" stylu w domu ( oczywiście na skróty). Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Panga na parze z warzywami i sosem koperkowym 182

chyba , że się przy nim pokombinuje :) .Robię tak : Gotuję na parze traktując gorącą parę jako źródło ciepła . Jednocześnie zabezpieczam potrawę przed tym by para przechodząc przez składniki (mięso, ryby , warzywa) nie wypłukiwała z nich smaków .Potrawy doprawiam przed gotowaniem. Do wody w dolnym garnku dodaję zioła. A gotowe danie podaję z sosem lub masłem ( np. z bułką tartą ).Potrawa zatrzymuje

Buniabaje w kuchni
Okoń nilowy z sosem chrzanowo-jabłkowym 171

Prosty sos. Delikatna ryba . Doskonale do siebie pasują . Chrzan nadaje charakteru potrawie , a jabłko łagodzi ostrość sosu. Okoń nilowy niezmiennie pozostaje pyszny. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Miruna ,, malowana ,, pietruszką + popitka 174

być rumiana pieczona , puree z pietruszki , musy z natki i wiele jeszcze innych . Dziś na piątkowy obiadek robię mirunę na parze, a główną atrakcją będzie pietruszka, która podkreśli smak ryby. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Nototenia i ziemniaki z ziołami 195

Nototenia zagościła na naszym stole na dobre. Jest bardzo wdzięczną rybą - można smażyć tuszki - można filetować. Używam do niej podstawowych przypraw .Wystarczy marynować jakiś czas w soku z cytrusów ( cytryna, mandarynka lub pomarańcze) , oliwie i przyprawach i potem usmażyć. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Nototenia w pieczarkach 147

Ostatnio polubiłam przygotowywanie małych nototenii . Smaczne rybki wielkością akurat na 1 osobę. Skrobię , marynuję i smażę albo w całości , albo fileciki. Ryba ma białe smaczne mięso bez intensywnego rybiego zapach. Doskonale łączy się ze składnikami marynaty, sosów lub innych dodatków. Dziś nototeni towarzyszą pieczarki . Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Stek z rekina z japońską nutą 190

prawda stek z rekina i to w dodatku z japońskim smaczkiem to nie koniecznie polska tradycja wielkanocnego postu , ale świat się globalizuje , a w końcu rekin też ryba. Potrawa jest jak najbardziej postna. A jakich przypraw dodamy to już chyba nie ma znaczenia . W każdym razie w tym ,,szale,, przygotowań do Świąt ( którym podobno nie uległam) takie podejście do rybki

Buniabaje w kuchni