danie zjadłam w dobrym towarzystwie, bo było co świętować. Łosoś to moja ulubiona ryba. Od czasu do czasu warto sobie pogilgotać smakowe kubki. Danie jest szybkie i wykwintne. Niezwykle rozgrzewające i aromatyczne. Inspirowałam się książką Marka Zaremby "Jaglany detoks"- tam podejrzałam przepis i chcę przekazać go Wam, bo warto! Składniki 1 – 2 filety z łososia bez skóry pół brokuła
Z Kuchni Do KuchniRyba podana w ten sposób doskonale smakuje na ciepło jak również w postaci zimnej przekąski. Warzywa nadają jej soczystości i pełniejszego smaku. W mojej rodzinie często pojawia się na wigilijnym stole i przy innych okazjach. Składniki ok. 800 g dowolnej … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyprzygotowany karp też zachwyci smakoszy tej ryby. Składniki 1 karp - 2,5 kg 1 łyżka słodkiej papryki 3 kg ziemniaków 250 g cebuli 100 g masła 2 szklanki kwaśnej śmietany Przygotowanie Karpia umyłem w zimnej wodzie, osuszyłem, posoliłem i natarłem papryką na zewnątrz i od środka. Skórkę karpia ponacinałem ostrym nożem w równych odstępach. Ziemniaki obrałem, pokroiłem
R'n'G KitchenDorsz z sosem porowym Piątkowy obiad , to już jakoś zazwyczaj tradycyjnie rybnie lub po prostu lekko . Jest to też po części spowodowane tym ,że po całym
Ogrodnik w podróżyBardzo smaczna i udana propozycja na połączenie ryby i warzywa. Używając brokuła często pozostaje nam tzw "głąb"...wiele osób wyrzuca, a w nim tkwi cały smak warzywa. Postanowiliśmy wykorzystać go w naszym przepisie...choć różyczki też starliśmy ;) Składniki 500 g filetów z dorsza 1 brokuł (może być sam "głąb") bułka tarta mąka 2 jajka olej do smażenia sól, pieprz
R'n'G Kitchenpieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, majonez 3 łyżki, szczypiorek 1/2 pęczka makrelę wędzoną dokładnie obrać z ości i wkładać do miski ogórki, cebulę, szczypiorek drobno pokroić i wsypać do ryby dodać pieprz mielony, majonez i dokładnie wszystko wymieszać schować do lodówki na 30 minut aby smaki się "przegryzły" - smaczna pasta do pieczywa ciemnego, tostów, faszerowania jajek..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięfitowego i/lub tłuszczy omega-6, więc raczej nie zalecamy ich jedzenia. Najprostsza, najszybsza i chyba najtańsza panierka paleo to jajko i wiórki kokosowe , taka panierka doskonale się sprawdza do ryb i drobiu. Świetnie do niej pasuje nierafinowany olej kokosowy , ale do smażenia można też wziąć rafinowany olej kokosowy albo masło klarowane. Kokos, migdały, siemię lniane i orzechy są dozwolone
PaleoSMAKśmietany 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 por biała część 1 seler 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól ziele angielskie ********************************* Gotujemy smak z różnej włoszczyzny i ryby i ziemniaków, wlewamy bulion z ogórków i Gotujemy około godziny.Podsmażamy lekko mąkę na maśle , zaprawiany tym zupę ,zabielamy śmietaną i wkładamy poszatkowane i ugotowane osobno ogórki ,Zagotować.Na rozgrzanej patelni
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiKiedy łosoś się piecze przygotowujemy sos: cebulę i podgrzybki drobno kroimy, ogórka ścieramy na tarce. Mieszamy z majonezem, musztardą, chrzanem, solą i pieprzem. 5. Po upieczeniu polewamy rybę sosem. Podajemy z ulubionymi dodatkami
Szefowa kuchnipomidorków koktajlowych pieprz mielony opcjonalnie koperek pieprz mielony Przygotowanie: Twaróg rozgniatamy z łososiem na gładką masę - najlepiej za pomocą widelca. Doprawiamy mielonym pieprzem, ewentualnie solą - ale bez przesady, ponieważ ryba jest dość słona. Na talerzu układamy kromkę chleba. Twaróg dzielimy na 2-4 porcje, z każdej formujemy w dłoniach kulkę, a następnie spłaszczając z jednej strony łezkę. Układamy na chlebie
Kulinarne Inspiracjepuszka ciecierzycy fenkuł biała rzodkiew (połowa korzenia) puszka makreli w sosie pomidorowym ewentualnie: chili sól świeżo mielony pieprz Ciecierzycę odcedzić. Wodę można zostawić i wykorzystać do zrobienia wegańskich bez. Rybę rozdrobić i razem z sosem dodać do ciecierzycy. Z fenkułu usunąć głąb i pokroić w talarki. Rzodkiew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić
Weekendy w domu i ogrodzieszaszłyków. Gdy wywar się już ugotował wyciągnęłam z niego por i wlałam 4 łyżki octu. Włożyłam pstrągi, ( powinny być całe zakryte) gotowałam na wolnym ogniu przez 30 minut. Ryby wyciągnęłam, wyłożyłam na półmisek, dodałam ugotowaną marchewkę i zielony groszek. Odlałam 1/2 litra klarownego wywaru, zagotowałam, dodałam 3 łyżeczki żelatyny, dokładnie wymieszałam, żeby się rozpuściła. Galaretkę wystudziłam, tężejącą zalałam pstrągi
Darcia w kuchnicytryny. Z każdej strony posypałam pieprzem, solą , rozdrobnionym czosnkiem. Na dwie godziny włożyłam do lodówki. Piekarnik zagrzałam do temperatury 200 stopni. Pstrąga położyłam na folie aluminiową, do środka ryby włożyłam natkę pietruszki, kopru i kawałki masła. Na wierzch także położyłam po kawałeczku masełka. Folię zawinęłam. Piekłam tak zamknięte przez 25 minut, potem jeszcze 5 minut na otwartej folii. Folię
Darcia w kuchniMój syn nie przepada za rybą. Postanowiłam przygotować ją w taki sposób aby sam poprosił o kawałek. Mięso zmieliłam trzykrotnie, doprawiłam i usmażyłam w formie rybnych paluszków. Kiedy je fotografowałam, … Czytaj dalej Paluszki rybne
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty