ryba - 22624 przepisów (strona:491/1509)

Dorsz ze szpinakiem i pieczarkami 151

jogurtu greckiego 2 łyżeczki  oliwy z oliwek Sok z połowy  cytryny Czosnek granulowany,  sól,  pieprz,  odrobina imbiru,  paryka słodka,  gałka  muszkatołowa Rybę  osuszyć  i skropic sokiem z cytryny.  Przyprawić  solą, pieprzem, czosnkiem, papryką  i imbirem. Odstawic do lodówki  na pół  h.  Cebulę  zeszklić(...)oliwie,  dodać pokrojone pieczarki i calosc dusic aż  pieczarki zmiękną.  Dodać  szpinak,  doprawić obficie solą,  pieprzem,  czosnkiem i gałką  muszkatołową.  Rybę  wyłożyć  na dnie naczynia  żaroodpornego,  przykryć zawartością  patelni- szpinakiem z pieczarkami:)  Całość  można  posypać  startym serem

Mamuśka wraca do formy
Szybki makaron w sosie borowikowym 217

solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Sos wlać do garnka z odcedzonym, gorącym makaronem i dokładnie wymieszać. Makaron podawać gorący, jako samodzielne danie, lub jako dodatek do mięs czy ryb. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 osób jako samodzielne danie, lub dla 4 jako dodatek np. do mięsa, czy ryby. Sos należy przygotowywać równocześnie

Gospodyni Miejska
Dorsz cytrynowy 173

porcje: 2 kawałki polędwicy z dorsza skórka otarta z cytryny łyżka oliwy przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, kurkuma Wykonanie:  Oliwę mieszamy ze skórką cytrynową i odrobiną czosnku granulowanego. Rybę nacieramy solą, pieprzem i kurkumą, smarujemy cytrynową oliwą. Rybę odstawiamy do lodówki na godzinę, następnie pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni w naczyniu żaroodpornym przykrytym folią aluminiową

Smak mojej kuchni
Kokosowe curry z selerem 206

ryż, który jest o bardziej lekkostrawny i ma działanie wychładzające, co jest mile widziane latem. Danie to jest inspirowane kuchnią indyjską, a dokładnie przepisem, w którym była użyta ryba, ale dobrym sposobem na ogranie ulubionego dotychczas dania przed przejściem na jasną stronę mocy, czyli wege jest zastąpienie ryby uwaga- selerem! To curry jest łagodne, lekko słodkawe ale o korzennej nucie

greenscarf
Morelowa tarta Tatin 147

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE

Korniszonki
Kotlety z cukinii z serem żółtym 185

2 młode cukinie 2 całe jajka 1 - 2 kopiatych łyżek bułki tartej Pół filiżanki tartego sera żółtego (np. Gouda) Pół łyżeczki suszonego tymianku Pół łyżeczki suszonego

Korniszonki
Muffinki kokosowo-marchewkowe 170

2 średnie marchewki starte na grubej tarce (1 szklanka) 0,5 szklanki mąki 1 pełna łyżka wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 pełne łyżki

Korniszonki
Lody truskawkowe 301

Lody truskawkowe Thermomix Przepis na lody truskawkowe: 300 g śmietany 30% (dobrze schłodzonej) 100 g mleczka słodzonego skondensowanego 300 g truskawek Thermomix przepisy. Lody truskawkowe. Wykonanie

Themo przepisy
SAŁATKA Z BURAKAMI, TOFU I GLONAMI NORI 166

także duże ilości błonnika pokarmowego.  Taką oto sałatkę postawiłam na wigilijnym stole jako ciekawostkę kulinarną. Poprosiłam wszystkich, aby spróbowali odgadnąć, jaki jest jej skład. Zdecydowanie mówili, że ryba, że na pewno w składzie jest makrela. Piękne zdziwienie rysowało się na ich twarzach, gdy oznajmiłam, że ryby tam nie ma :) Koniecznie musicie przetestować ten przepis! Zaczerpnęłam go z publikacji "Dobre

wege i kropka
4 najsmaczniejsze dania kuchni japońskiej 221

Japoński przysmak podbija serca fanów orientalnych dań, a mistrzów sushi przybywa – wielu kucharzy pragnie osiągnąć bowiem najlepszy poziom w przygotowywaniu popularnej potrawy od Japończyków. Na sushi składają się surowe ryby, owoce morza, warzywa i ryż – wszystko zawinięte w liście wodorostów. W przygotowaniu sushi bardzo istotna jest technika – dlatego nie każdy potrafi sporządzić je właściwie. Ramen – tradycyjna japońska zupa Inną popularną(...)potrawą japońską, jest ramen – tradycyjna zupa, bazująca na mięsnym wywarze, przypominającym w smaku polski rosół, jednak bardziej aromatycznym. Bulion urozmaicany jest dodatkiem warzyw, mięs lub ryb i owoców morza. Sekretem ramenu jest jednak wyjątkowy makaron produkowany z mąki pszennej – o wiele bardziej elastyczny  niż tradycyjny makaron. Smak ramenu poczuć można również w popularnych zupach instant. Wśród nich znajdują się

Tradycyjna Kuchnia
Sos limonkowo - miętowy z ogórkiem 267

czasie kie dy organizujemy grille, spotkania ze znajomymi na świeżym powietrzu, czy też po dajemy na obia d ryby lub mięsa, możemy po dać intensywnie orzeźwiający sos. Intensywny smak limonki, przełamany delikatnością ogórka i świeżością mięty do da naszym potrawą nowego smakowego wymiaru. Spróbujcie :) Skła dniki:   300 ml gęstego jogurtu naturalnego skórka z całej limonki sok z 1/2 limonki(...)mieszamy. Liście mięty myjemy, osuszamy i drobno siekamy, do dając je do sosu. Całość przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Po dajemy do mięs z grilla,  drobiu oraz ryb. Smacznego

ChilliJemy
Mini tarty cytrynowe 198

Ciasto kruche na tartaletki 100 g masła o temperaturze pokojowej 2 żółtka 200 g mąki 3 łyżki cukru lub wg uznania szczypta soli Krem cytrynowy 2

Korniszonki
Gulasz po węgiersku 193

1 kg łopatki wieprzowej lub wołowej (można wybrać inny rodzaj wołowiny lub połączyć dwa rodzaje mięsa) 2 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego po 1 łyżeczka ostrej

Korniszonki
Lody pomarańczowe a‘la Nigella 149

1 pomarańcza 2 limonki 2 łyżki rodzynek (namoczyć w likierze pomarańczowym przez ok. 1 godz.) 1 szklanka cukru pudru 2 i pół szklanki słodkiej śmietanki (najlepiej

Korniszonki
Kwiaty czarnego bzu w cieście racuszkowym 184

Uwaga! Kwiaty czarnego bzu muszą pochodzić z pewnego miejsca! Nie można wykorzystywać kwiatów, które kwitną w miejscach zanieczyszczonych - przy szosach, drogach, na zanieczyszczonej glebie itp! Składniki

Korniszonki