ryba - 22624 przepisów (strona:490/1509)

Sałatka Waldorf z surowym brokułem i odchudzonym sosem majonezowym 158

stają się maślano-gorzkie i przełamują całość. Sałatka pyszna jest sama – na śniadanie, lunch czy lekką kolację, ale pasuje też do gotowanych, smażonych i pieczonych jasnych mięs i delikatnych ryb. Mieszamy w miseczce majonez, ocet jabłkowy i lekki jogurt naturalny. Ten sos to kompromis między zdrowym a rozpustnym – stosunkowo niewielka ilość majonezu zostaje podbita przez dodatek octu jabłkowego. Mimo(...)lodówce. Tej sałatce bardzo dobrze zrobi kilkugodzinne chłodzenie – suszone owoce nasiąkną sosem i napuchną, a wszystkie składniki połączą się, uwydatniając pełnię swojego smaku. Wypróbujcie ją do kurczaka, indyka lub ryb – albo zabierzcie ze sobą do szkoły czy pracy na lunch. Wyjmijcie ją z lodówki na godzinę przed jedzeniem. SKŁADNIKI 350-400g brokułu (waga razem z łodygą) 100g marchewki

Karo in the Kitchen
Prosty stek z krokodyla 169

stek musi być prosty - chcemy poczuć przede wszystkim smak niezwykłego produktu a nie marynaty czy przypraw. Stek z krokodyla to mięso wykrawane z ogona. Konsystencje ma zbliżoną do dużych ryb, np tuńczyka czy rekina i smaży się podobnie. Smakuje za to bardziej jak kurczak niż ryba

Milion Smaków
Kąski z widlaka białego z kurkumowym ryżem 196

Widlak biały to nic innego jak ryba z rodziny dorszowatych, więc biała o soczystym, delikatnym mięsie. Wykorzystałam ją tutaj do zrobienia kąsków rybnych a dodatek ryżu nadaje jej charakteru. Jeśli tylko uda się Wam zakupić widlaka, zróbcie takie oto danie, jeśli jednak nie, wykorzystajcie mięso dorsza. Kąski z widlaka białego z kurkumowym ryżem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Bursztynowa Wyspa, gładzica w Tawernie i Ptasi Raj 156

Czwartkowe popołudnie. Dla mnie już weekend. Wsiadam w Pendolino, w komforcie, przy kawie i ciasteczku, snuję plany: ryba, nie, najpierw morze, nie, najpierw ryba, a może jednak morze… Trzy godziny

Na moim stole
Pomysł na… dorsza w sosie jogurtowo-serowym 135

laurowy. Szpinak podsmażyłam na małej ilości oleju. Gdy zwiędł, dodałam kawałki dorsza, jogurt naturalny i przecier pomidorowy. Wymieszałam delikatnie, posypałam połową parmezanu i dusiłam pod przykryciem do czasu, aż ryba się ugotowała. Doprawiłam solą, pieprzem i mielonym lisciem laurowym. Podałam z kaszą jaglaną, posypane parmezanem

Kucharzyca
Jakie zioła warto uprawiać w domu? (II) 153

Estragon  ma bardzo specyficzny smak, w kuchni często widziany w towarzystwie octu i ryb. Podczas żucia liści tego najlepszego francuskiego zioła, nasz język odczuwa delikatne drętwienie. Estragon udoskonala ryby, skorupiaki, wieprzowinę, cielęcinę, jagnięcinę, dziczyznę, drób, pory, ziemniaki, pomidory, marchewki, cebule, karczochy, szparagi, grzyby, kalafiory, brokuły, buraki, groszek, pietruszkę,czosnek, szczypiorek, cytryny, pomarańczę, ryż oraz jęczmień. Idealnie pasuję także

Dominacja smaku
Pomysł na… dorsza w sosie jogurtowo-serowym 116

laurowy. Szpinak podsmażyłam na małej ilości oleju. Gdy zwiędł, dodałam kawałki dorsza, jogurt naturalny i przecier pomidorowy. Wymieszałam delikatnie, posypałam połową parmezanu i dusiłam pod przykryciem do czasu, aż ryba się ugotowała. Doprawiłam solą, pieprzem i mielonym lisciem laurowym. Podałam z kaszą jaglaną, posypane parmezanem

Kucharzyca
Pasta z wędzonego pstrąga i serka wiejskiego 157

posmakowała w duecie z zielonym ogórkiem:) pstrąg wędzony  4-5 jajek  cebulka liofilizowana  ketchup pikantny  serek wiejski  sól i pieprz do smaku  Rybę trzeba obrać ze skóry i z ości.  Następnie dzielę ją na kawałki i przekładam do pojemnika ( blendera).  Ugotowane jajka studzę i obieram ze skorupek.  Kroję na połówki(...)dodaje do ryby.  Dodaję łyżkę ketchupu i cebulki.  Delikatnie pieprzę i solę. Całość rozdrabniam blenderem.  Jak pasta ma już odpowiednią konsystencję, przekładam do miski, dodaję serek wiejski i jeśli trzeba doprawiam do smaku. pasta z pstrąga pasta z pstraga

Takie tam pichcenie
Łosoś w miodowo – musztardowej glazurze z piekarnika 97

smaku, mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni z funkcją termoobiegu. Pieczemy 15-20 min. Po tym czasie dokładamy kawałki ryby i pieczemy dalej około 10-15 min. Teraz czas na szpinak. Kilka kropel oliwy ląduje na patelni. Dodajemy kawałki czosnku smażymy, dodajemy szpinak i chwilę do blanszujemy. Na koniec pieczenia(...)ryby warto włączyć funkcję grilla i zapiec jeszcze kilka minutek do osiągnięcia pięknego koloru. SMACZNEGO! Rusty fork http://rustyfork.pl/   Artykuł Łosoś w miodowo – musztardowej glazurze z piekarnika pochodzi z serwisu Rusty fork

Rusty Fork
Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe – przepis krok po kroku 166

ciasto jest już gotowe. Teraz możemy je posypać cukrem pudrem lub polać polewą i udekorować.   Wesołych Świąt i smacznego!   A jeśli szukacie przepisu na wigilijną potrawę z ryby, koniecznie zaglądnijcie tutaj: Ryba po rybacku na Wigilię – przepis krok po kroku Artykuł Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi

Okiem Blondynki by McBlondi
Zupa z karpia z sakiewkami 116

laurowy, sól i gotuję wywar na wolnym ogniu. Jak warzywa będą miękkie wyjmuję je i dodaję kawałki karpia i dalej gotuję zupę na wolnym ogniu około 10 minut.Kawałki ryby wyjmuję, wywar odcedzam na sitku żeby był klarowny. Seler naciowy kroję drobno i przesmażam na maśle klarowanym, dolewam trochę bulionu rybnego żeby zmiękła. Dodaję do wywaru.Karpia obieram z mięsa(...)Mieszam widelcem i wyrabiam rękoma ciasto.Wałkuję na stolnicy, wycinam koła wielkości pucharka do lodów i wałkuję je jeszcze trochę żeby były większe. Na każdy kawałek ciasta układam kawałki ryby i sklejam sakiewki. Wodę zagotuję w garnku i wrzucam do wrzącej. Gotuję około pięć minut na wolnym ogniu. Zupę podaję z sakiewkami czerwonym pieprzem i natką

wesoła kuchnia
Śledzie curry 149

Śledzie to dla mnie najsmaczniejsza ryba zaraz po łososiu.  Można je przygotować na wiele sposobów.  Moja ulubiona wersja to śledzie w musztardzie , lecz w tym roku ich nie będzie...za to będą śledzie curry! Lekko orientalne, niesamowicie aromatyczne i pyszne.  Składniki 1 słoik śledzi w occie 1/3 szkl. oleju lnianego SemCo 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kuminu

Czarnawisienka
Korzenne śledzie marynowane z czerwoną cebulką. 180

śledzie marynowane z czerwoną cebulką zrobiłam na zbliżające się Święta. Jak co roku przygotowuję śledzie na kilka sposobów, wykorzystując sprawdzone, ulubione przepisy. Szukam również nowych pomysłów na moją ulubioną rybę.  W książce Clausa Meyer'a  Wszystkie smaki Skandynawii wypatrzyłam przepis na marynowane śledzie. Trochę zmodyfikowałam składniki marynaty i sposób wykonania i ... Korzenne śledzie marynowane z czerwoną cebulką gotowe(...)dniach marynowania w korzennej zalewie ryba jest bardzo aromatyczna i smakowita. Śledzie doskonale smakują podane na kromce żytniego chleba wraz z cebulką i marchewką, z którymi się marynowały oraz świeżym koperkiem. Poniżej linki do innych moich przepisów na śledzie: Najlepsze śledzie z cebulą , Śledzie z czosnkiem ,  Śledzie w miodzie, Hekele. Sałatka śledziowa, Sałatka śledziowa z burakami, Śledzie z cebulą

Codziennik Kuchenny
Świąteczne potrawy na ostatnią chwilę 341

bardzo smaczna i sycąca przez co taka porcja starczy dla całej rodziny.     Aby tradycji stało się za dość na stole musi pojawić się ryba. Proponuje POLĘDWICZKI Z DORSZA W KOLOROWEJ PANIERCE . Dorsz jest bardzo smaczną i delikatną rybą zasmakuje nawet najmłodszym uczestnikom waszej kolacji.     Na deser proponuje przepyszną

kuron.com.pl
Ryby w ananasach Ewy Wachowiacz 161

Jeszcze jest czas, jeszcze zdążycie zrobić tą przepyszną potrawę na święta. Dla mnie to absolutnie najlepszy przepis na ryby. Słodko ostry sos ananansowo - paprykowy jest tak pyszny, że mogłabym go łyżkami jeść. Jest to przepis Ewy Wachowicz, więc już samo to nazwisko jest dobrą rekomendacją tego dania.     700 g - filetów np. z miruny(...)wszystkie składniki zmiękną, wlać ocet winny i sos sojowy. Dodać cukier i curry. Delikatnie wymieszać. W wodzie rozprowadzić mąkę i dodać do sosu. Doprowadzić do wrzenia. Wrzucić usmażoną rybę i podgrzać w sosie. Podawać na ciepło lub zimno

Jadło i czytadło