ryba - 22624 przepisów (strona:481/1509)

Jak przygotować wigilijny stół 121

stronie lewej. Ostrza noży powinny być ułożone w kierunku talerza, nigdy na zewnątrz. Podczas kolacji wigilijnej, oprócz podstawowych sztućców, na stole powinny pojawić się również specjalne sztućce do ryby. Nóż do ryb nie służy do krojenia, ale do oddzielania skóry i ości od mięsa. Charakteryzuje się tępą krawędzią i jest bardziej spłaszczony od standardowych noży stołowych. . Nad talerzem, po jego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szybka sałatka z komosą i tuńczykiem. Świetna do szkoły lub pracy 156

minut. Cebulę pokrój w cienkie pióra, ogórka i paprykę w kostkę. Natkę posiekaj. Warzywa wymieszaj z przestudzoną komosą i połową tuńczyka razem z olejem. Dopraw solą i pieprzem. Resztę ryby wyłóż na każdą z porcji. Tak przygotowaną sałatkę można przechowywać nawet przez kilka godzin, dlatego dobrze sprawdza się jako danie pudełkowe. Artykuł Szybka sałatka z komosą i tuńczykiem. Świetna

Kulinarna Polska
Wigilijna rybna z łososiem 112

wlewam 700 ml wody, dodaję kurkumę, papryki słodką, wędzoną, ostrą, i gotuję około 20 minut aż warzywa będą miękkie. Na końcu wlewam mleczko kokosowe, dodaje sól, pieprz, wrzucam kawałki ryby i zagotowuje zupę. Potem wyłączam gaz i zostawiam na 10 minut w tym czasie ryba w zupie dojdzie. Podaję z natką pietruszki

wesoła kuchnia
Sałatka z kiełbasą łososiową i awokado 149

wędzoną, pachnącą. Jak tylko ostygła wykorzystałam ją w sałatce, w połączeniu z awokado smakowała wybornie. Jeśli tylko macie możliwość zakupienia kiełbasy z łososia róbcie taką sałatkę lub użyjcie wędzonej ryby. Kiełbasa łososiowa w sałatce z awokado. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kiszona kapusta – przepis 216

domową kiszoną kapustę. Już kilkukrotnie o niego prosiliście, więc… Jest Tak przygotowana kapusta jest o niebo lepsza od kupnej. Możecie ją podawać do drugiego dania np. chrupiącej ryby lub użyć do przygotowania świątecznych pierogów z kapustą i grzybami . Składniki: (Ilość można zwiększyć, bądź zmniejszyć. Dla ułatwienia podaję na 10 kg kapusty) 10 kg kapusty poszatkowanej 25 dag soli(...)dalszego kiszenia. Kapusta powinna być czymś przyciśnięta/obciążona. Ja używam kamieni dociskowych Kiedy kapusta będzie gotowa? Po około 2 tygodniach można ją podawać do drugiego dania np. chrupiącej ryby lub użyć do przygotowania świątecznych pierogów z kapustą i grzybami . Smacznego

Słodkie okruszki
Łosoś w śmietanowym sosie z suszonymi pomidorami / Creamy salmon with sun-dried tomatoes 226

Dzisiaj piątek więc musi być rybka! Generalnie warto jeść ryby nawet częściej, ale dzisiaj można chociaż podeprzeć się tradycją;) Dziś proponuję łatwego i szybkiego łososia w pysznym kremowym sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami, szpinakiem i odrobiną parmezanu. Świetny pomysł na obiad w każdy dzień tygodnia! Jeżeli jesteś fanem łososia, polecam także z sosem z mango , w miodowej glazurze czy zupę

karmelowy
Bardzo czekoladowy tort urodzinowy 171

Tort czekoladowy z masą czekoladową Tort czekoladowy to urodzinowy klasyk. Według mnie najlepszy jest tradycyjny tort - z tradycyjnym biszkoptem czekoladowym oraz tradycyjną masą czekoladową z masła

Korniszonki
Pasta kanapkowa ze śledzia i jajka 152

jajka, puszka śledzi w oleju, duży ogórek kiszony, 4-5 łyżek posiekanego szczypiorku, pół małej cebuli, duża łyżka majonezu, pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Kroimy w średnią kostkę. Rybę odsączamy z oleju i rozdrabiamy. Ogórka i cebulę kroimy w małą kostkę. Dodajemy do jajek razem z rybą, majonezem, szczypiorkiem i szczyptą pieprzu. Mieszamy. Odstawiamy na min. 30 minut

Lena Gotuje
BURRITO Z PALUSZKAMI RYBNYMI 116

żywności – wzmacniaczy smaku, barwników i aromatów. Skład jest prosty i czytelny. Produkt spełnia globalne standardy MSC w zakresie zrównoważonego rybołówstwa, co powinno być ważnym czynnikiem przy wyborze ryb i owoców morza. Producenci Mówią jak jest – szczegółowy skład zajmuje pół opakowania, a na specjalnej, dedykowanej stronie www.frostafoodtracker.pl sami możemy wpisać kod produktu i dowiedzieć się skąd pochodzą użyte składniki. Jest

Ostra na Słodko
Menu na tydzień: 4 szybkie dania i jedno w stylu wolnym 91

Jeśli spodziewacie się gości, możecie śmiało podać ten makaron, bo prezentuje się okazale. W piątek planujemy coś bardziej w stylu slow cooking, czyli pierogi z ciasta drożdżowego z wędzoną rybą i nadzieniem warzywnym. Danie niecodzienne, bardzo sycące i pyszne. Całe menu wygląda tak: Poniedziałek: BUDDHA BOWL. MISKA BOSKICH SMAKÓW I ZDROWIA Do misy Buddy możesz wrzucić wszystko, byle były(...)tylko we Włoszech. Krewetki możecie też jeść bez makaronu – ze świeżą chrupiącą bagietką, maczając pieczywo w pysznym maślanym sosie. Piątek: PIECZONE PIEROGI Z PSTRĄGIEM Zupełnie niecodzienny przepis z wędzoną rybą, która w połączeniu z plastrami ziemniaków i cebuli tworzy rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym ciastem. Pieczone pierogi z pstrągiem – będziecie zaskoczeni, jak wspaniale smakują.   Artykuł Menu

Niedzielny kucharz
Barszcz z kiszonych buraków – prosty przepis 140

przepadałam. Ale teraz go uwielbiam i przygotowuję nie tylko na święta. Idealny do uszek z grzybami , krokietów, pierożków lub od tak w kubku do picia np. do pysznej smażonej ryby. Przygotowanie barszczu z kiszonych buraków jest naprawdę proste. Pamiętajcie tylko, że ilość dodanych przypraw jest kwestią gustu. Pod koniec gotowania spróbujcie barszcz i doprawcie go według własnego gustu. Ja wolę(...)smakuje następnego dnia. Pamiętajmy, aby przed podaniem go podgrzać, ale nie zagotować. Barszcz podajemy z uszkami , krokietami, pierożkami lub od tak w kubku do picia np. do pysznej smażonej ryby. Smacznego   Kiszone buraki z zakwasem Jak przygotować? Przygotowujemy 2 kg buraków. Do czystego naczynia (u mnie duży słój) wkładamy obrane i pokrojone buraczki. Następnie zalewamy je przegotowaną i wystudzoną

Słodkie okruszki
Łosoś na parze z warzywami 145

przepis nadaje się zarówno na lekki obiad jak i na kolację. Zrobienie go zajmuje ok. 20 minut i to dlatego, że ryba potrzebuje czasu by się ugotować. Jest bardzo łatwy także z pewnością każdy jest w stanie go przyrządzić. Czego potrzebujemy? łosoś norweski - filet, mała sałata rzymska (kupuję w Biedronce pakowane po 2 szt.), mozarella sałatkowa - kulki (6-8 kulek(...)oliwkami", oliwa z oliwek, sok z 0,5 cytryny, sól, czosnek, pieprz cytrynowy Zaczynam od łososia ponieważ w trakcie jego gotowania na parze spokojnie zdążę przygotować resztę składników. Rybę solę, pieprzę oraz skrapiam sokiem z cytryny. Wkładam do parowaru, który ustawiam na 20 min. W tym czasie siekam sałatę. Do sałaty dodaję kulki mozarelli - każdą kroję

Przepis na Dzień Dobry
Ciasto czekoladowo-różane 156

Ciasto czekoladowe znane jest w wielu wariantach. Ten przepis to połączenie mocnego smaku czekolady z nutą róży. To prawda, ciasto jest dość ciężkie i wilgotne, ale

Korniszonki